Tyttö joka muuttui

Ajatuksia kehon kolonisaatiosta:

Näyttelyn taiteilijat: Louise Bourgeois, Yngve Bäck, Jules Cavaillès, Shia Conlon, Erik Creutziger, Saara Ekström, Magnus Enckell, Hilda Maria Flodin, Emma Helle, Emma Jääskeläinen, Sylvester Kivelä, Ervin Latimer, William Lönnberg, Heikki Marila, Mauno Markkula, Ana Mendieta, Olli Miettinen, Tina Modotti, Dennis Oppenheim, Tero Puha, Valle Rosenberg, Jalmari Ruokokoski, Noora Sandgren, Vidha Saumya, Sigrid Schauman, Elga Sesemann, Joel Slotte, Ellen Thesleff, Salla Tykkä, Hanna Weselius, Hannah Wilke.

Jos jotakin yhtenäistä teemaa hakee Hamin kokoelmanäyttelystä, on kehollisuus ilmeinen. Mendietan, Bourgeoisin teoksien äärellä ei voi olla pysähtymättä pohtimaan omaa kehollisuuttaan, kuinka me olemme lihaa, verta, loputonta sykkivää ja aukevaa mikrouniversumia ruumiidemme sisällä. Loistavasti joukkoon sopii nuoren kuvataiteilijan Sylvester Kivelän kuva, jossa keho menettää sille totutut muotonsa, muistuttaen jostakin tutusta ja pelottavan oudosta samaan aikaan. Ihmisyys on hämmentävää, kehollisuus ikuisesti poliittisempaa kuin politiikka itse koskaan pystyy olemaan. Kulkiessani Hamin näyttelyssä en voi olla miettimättä naisten kehojen positioita käynnissä olevissa sodissa, kuinka naisten kehot ovat konkreettisin tapa kolonisoida ruumis sodassa ja rauhassa.Gazan sodassa kuolleiden enemmistö on tällä hetkellä naisia ja lapsia. Noin miljoona ihmistä on paennut Venäjän hyökkäyssotaa Puolaan, heistä suurin osa naisia ja lapsia. Toisin kuin Ukrainassa, Puolassa abortti on lainvastaista.

Ana Mandieta Silueta Työt, teos Hamin kokoelmissa. Kuva A.G

Politiikkaan liittyy usein tiettyjen ryhmien etujen ja agendojen tavoittelu, kun taas keholliseen taiteeseen latautuu koko ihmiskunnan historia, kristillinen kuvasto, kuten Pietà ja alttariveistokset, kauan ennen modernin taiteen syntymistä. Taiteen historian alkukoti on nimenomaan kehollisuudessa; Kristuksen ruumis on asetettu eteemme varoittavaksi esimerkiksi kansankiihotuksesta ja toisinajattelusta aikojen alusta lähtien.

Siksi kehollista taidetta onkin voitu nähdä herättävän inhoa, kauhua ja vastustusta kautta aikain. Nerokkaana näen taiteen, jossa pelkkä luontokuvaus onnistuu olemaan synonyymi ihmiskehoille ja vähemmistöille, kuten Robert Mapplethorpen kukkakuvat.

Ekokriisin edessä voimme tarkastella kehoa kauempaa, vaikkapa ilmakehän korkeudelta. Britannian ilmatieteen laitoksen johtaja Kevin Anderson sanoo suoraan, että jo neljän asteen ilmaston lämpeneminen sulkee pois tasa-arvoisen ja sivistyneen yhteiskunnan ja maailman mahdollisuuden.

Humanismin ja tasa-arvon suurin uhka onkin nimenomaan polarisoituva poliittinen ilmapiiri, jossa ilmasto ei tunnu olevan muuta kuin taistelukapula. Todellinen muutos vaatisi yhtenäiskulttuuria, olipa kyseessä sitten ilmasto tai ihmisoikeudet.

On luontaista ihmiselle olla toimimatta, kun uhka on tarpeeksi etäinen, ja naisten vartalot on objektisoitu ja seksualisoitu kautta taidehistorian. Onkin mielenkiintoista pohtia, kuinka juuri taide asettaa erilaisille kehoille monella tapaa neutraalin maaston ja kontekstin itsensä tarkastelulle. Sillä taide toimii kuin peili, sen kautta tarkastellaan itseään ja saattaa kokea empatiaa muitakin kuin itseään kohtaan.

Bourgeois käsiteli suurimman osan urastaan lapsuutta, naiseutta, kehollisuutta, äitiyttä sekä lapsena koettua traumaa isän suhteesta lastenhoitajaan. En voi olla pohtimatta, kuinka suuri merkitys esimerkiksi taiteilijan yhteiskunnallisella luokalla on suhteessa teokseen. Bourgeoisin pikkuporvarillinen tausta ei tunnu juuri vaikuttavan omaan kokemukseeni suhteessa  hänen teoksiinsa oikeastaan millään tavalla. Bourgeoisin teokset ovat äärirehellisiä tavassaan käsitellä ihmisyyttä, eihän hyvän taiteen äärellä ihmisen tuottama kulttuuri ole ihmisestä erillistä. Kulttimaineessa oleva taiteilija voi tuottaa teoksen, jota tarkastelen Helsingin syksyssä peilaten siihen maailman hallitsevaa tilannetta tai omaa kehoani. Minäkin olen kolhinut ja kolonisoinut äitini ruumiin, syntynyt niin väkivaltaisesti, että palleaani halkesi aukko, joka edelleen vaivaa minua.

Mandietan kuvista voimme kiittää Meilahden taidemuseon johtajana toiminutta Tuula Karjalaista, jolla oli aikanaan sormensa pelissä usean loistavan Suomeen saadun näyttelyn parissa. Karjalainen jopa matkusti omin varoin useamman kerran New Yorkiin tapaamaan Louise Bourgeoisia ja sai houkuteltua taiteilijan Suomeen. Ana Mendieta kuoli uransa huipulla hämärissä olosuhteissa pudottuaan miesystävänsä asuinrakennuksen ikkunasta. Ehkä juuri siksi Mendietaan kuvat aiheuttavat minussa aina väristyksiä, käsittelihän Ana Mendieta nimenomaan naiseutta, feminismiä, alkuperäiskansojen ja niihin kuuluvien naisten asemaa, ihmisen luontosuhdetta oman kehonsa kautta. Loppu on historiaa. Mendieta tippui miesystävänsä asunnosta kohti kuolemaansa 8. syyskuuta 1985. Miesystävä pidätetään epäiltynä, mutta myöhemmin vapautetaan. Carl Andre jatkaa voitokasta uraansa amerikkalaisena kuvanveistäjänä. Mendieta uran alun kuuluisimpia töitä oli ”Rape scene”, joka kommentoi samalla kampuksella tapahtunutta murhaa ja raiskausta. Mendieta makasi asunnossaan jalat ylhäällä valuen eläimen verta, kun asuntoon tulleet katsojat seurasivat esitystä tunnin keskustellen kampuksella tapahtuneesta murharaiskauksesta sekä Mendieta’n performanssista. Mendieta’n teosten fokuksessa oli juurikin naisen keho subjektina ja kolonisaation kohteena, sekä yleisön pakottaminen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kulttuuri Seksi Museot ja näyttelyt Syvällistä

Wild Crowd

MELINA PAAKKONEN

Wild Crowd

28.3.–21.4.2024

Taitaa olla muodostunut tavaksi, että Melina Paakkosen näyttelyt sijoittuvat kevääseen. Symboliikalla ja elämän ja kuoleman teemoilla suvereenisti jonglööraava Paakkonen räjäyttää kevään keskelle viipyilevää huhtikuuta ja pääsiäistä jälleen kerran. Viimeisestä yksityisnäyttelyistä on vierähtänyt kolmisen vuotta. Ei sillä, että taiteilijaa voisi syyttää piilottelusta studiollaan; välissä on käyty Purnussa ja Turun taidemuseolla näyttämässä, että Kyseessä on maalari, joka ei pelkää tarttua haastavampiinkin suorituksiin maalauksen parissa. Uusi Wild Crow nimeä totteleva näyttely Galleria Halmetojalla tuo teoksiin lisää maavärejä, mutta myös pastellin sävyt paukkuvat heleämpinä kuin ennen. Voisiko tulkita, että Paakkosen elämän ja kuoleman, yön ja päivän raja on alkanut selkeyttämään?

Kehäkukan elinkaari, 2024, 150×130 cm, akryyli kankaalle

Maalaukset sukeltavat syvemmälle taidehistorian symboliikkaan kuin aiemmissa näyttelyissä. Paakkosen interiöörit matkaavat kohti suureellisempia tilakokemuksia, joissa toisteisuus ja kuvien yksinkertaistaminen tuovat näyttelyn ripustukseen hienon tarinallisen rytmityksen. Kehäkukan elämää kuvaava maalaus herättää ajatukseni kehäkukan hoitaviin ja aikaa säilöviin käyttötarkoituksiin. Kehäkukka on esimerkiksi liitetty auringonjumalaan, auringonvaloon ja uudelleensyntymiseen. Kehäkukka symboloi myös iloa, kiitollisuutta, lohtua ja voittoa. Kehäkukka on esiintynyt symbolina useissa kulttuureissa eri aikoina.

Kristillisessä symboliikassa kehäkukka voi edustaa Kristusta vertauskuvallisesti. Sen keltainen väri on yhdistetty Kristuksen kirkkauteen ja valoon. Samalla sen punaiset terälehdet voivat symboloida Kristuksen verta ja kärsimystä. Esimerkiksi renessanssin aikana sitä käytettiin usein symboloimaan uskollisuutta ja rakkautta. Kehäkukka oli myös osa Kleopatran kauneudenhoitorutiineja.

Huomaan näyttelyn toistenkin teoksen vievän ajatukseni Egyptiin. Esimerkiksi erään teoksen muumiomaisen hahmon kautta, joka lepää käärmeen kanssa hautakammiota muistuttavassa tilassa. On kiinnostavaa nähdä, kuinka maalausten aiemmat interiöörit ovat siirtyneet kauemmaksi taidehistoriaan, mutta onnistuvat säilyttämään raikkautensa. Siellä, missä on kuolemaa, tuntuu samaan aikaan kukkivan elämä tai ainakin teosten värit kompensoivat vaikutelmaa.

Mielenkiintoista on juuri pienikokoisten töiden potentiaali. Erityisesti teos, jossa samankaltaiset kasvot on liitetty eri värisin viivoin rakennukseen, saa mieleni vaeltamaan perhesuhteiden, kodin ja sisaruuden käsittelyn äärelle. Paakkosen taito sommitella ja rakentaa tarinoita piilee nimenomaan hilpeyden ja elämän realiteettien brutaalin ambivalenssin tasapainoisessa valssissa, jossa katsoja voi peilata sisäistämaailmaansa teoksissa rakentuvien maailmojen kautta. Paakkosen töissä on läsnä elämän luonteen ymmärtäminen myötätunnon ja lohdullisuudenkin kautta.

Kuten esseisti Antti Nylen toteaa esseessään Lohdutuksesta hyvyys on ikuista, kaikki voi luhistua, kaiken voi menettää, omasta kuolemasta ei tarvitse välittää, se on kokonaan muiden asia. Siispa hyvääkin hyvempää ylösnousemuksen aikaa rakkaat uskovat ja uskomattomat seuraajat!

Menkää itse katsomaan!

Gallery Halmetoja
Kalevankatu 16, Helsinki
Opening hours
monday closed
tue – fri 11–18
sat – sun 12–16

text into English below_>

MELINA PAAKKONEN

Wild Crowd

28.3.–21.4.2024

It seems to have become a tradition that Melina Paakkonen’s exhibitions are held in the spring. With symbolism and themes of life and death adeptly juggling, Paakkonen explodes into the midst of lingering April and Easter once again. It’s been about three years since her last solo exhibitions. Not that the artist has been hiding away in her studio; in between, she’s been exhibiting elsewhere, showing at Purnu and at the Turku Art Museum, proving that Melina is a natural painter who isn’t afraid to tackle even more challenging tasks in her art.The ”Wild Crowd” exhibition opened on Wednesday at Galleria Halmetoja, exhibition brings more earthy tones to the works, but also the pastel shades burst brighter than before. Could it be interpreted that Paakkonen’s delineation of the boundary between night and day, life and death, is beginning to clarify?

The paintings delve deeper into the symbolism of art history than in previous exhibitions. Paakkonen’s interiors journey towards grander spatial experiences, where repetition and simplification of images bring a fine narrative rhythm to the hanging of the exhibition. A painting depicting the life of a marigold prompts thoughts of the healing and time-preserving uses of the flower. It has been associated, for example, with the sun god, sunlight, and rebirth. The marigold also symbolizes joy, gratitude, solace, and victory. It has been a symbol in many cultures and at different times.

In Christian symbolism, the marigold can represent Christ metaphorically. Its yellow color is associated with Christ’s brightness and light. At the same time, its red petals can symbolize Christ’s blood and suffering. The marigold has appeared in art in different eras. For example, during the Renaissance, it was often used to symbolize fidelity and love. Additionally, it appears in many paintings and nature-themed works, where it can be part of a broader symbolism or imagery. The marigold was also part of Cleopatra’s beauty routines. Additionally, the artworks refer to Egypt, for example through a mummy-like figure lying with a snake in a space reminiscent of a tomb chamber. It’s interesting to see how the earlier interiors of the paintings have moved further into art history without feeling stuffy. Where there is death, there seems to bloom life at the same time, or at least the colors of the works compensate for the effect.

Interesting is the potential of small works. A piece where similar four faces are connected to a building leads my mind to contemplate themes of family relationships and siblinghood. Paakkonen’s potential lies precisely in the balanced waltz of hilarity and the brutal ambivalence of life’s realities, where viewers can mirror their worlds through the worlds constructed in her paintings. In Paakkonen’s works, there is an understanding of the nature of life through empathy and even consolation. As Finnish essayist Antti Nylen points out in his essay on consolation, goodness is eternal; everything can collapse, everything can be lost, one doesn’t need to care about one’s own death, as it’s entirely the concern of others. Thus, it’s a time of even better than good Easter and resurrection for dear believers and unbelieving followers alike!

Kulttuuri Museot ja näyttelyt Ajattelin tänään Syvällistä