Hiusvärien kemikaalit voivat tappaa

HaLo

Kuva: Iltalehti

Olin ajatellut tänään postata hiuksista, joskin hieman eri kantilta kuin nyt aion tehdä, taas kun on nimittäin mielenkiintoisia lehtijuttuja pinnalla. Yksi todella pysäyttävä uutinen on  tänään Iltalehdessä julkaistu Paniikki leviää Britanniassa: Hiusväri tappoi brittiteinin. 17-vuotias Tabatha (kuvassa) oli alkanut värjäämään hiuksiaan L´Orealin Preference-värillä ja saanut kuolemaan johtaneen kohtauksen 20 minuuttia värin levityksen jälkeen. Samaa väriä käyttänyt Julie makaa tällä hetkellä koomassa aivovaurioituneena. Syyttävä sormi osoittaa kemikaalien suuntaan.

Hiusväri on kempparoisto

Ei ole salaisuus tai uusi juttu, että hiusvärit ovat yksi pahimmista kemikaalicocktaileista, joita kosmetiikan saralta löytyy. Värjäysaineiden sisällysluettelon sisältämien kemikaalien lisäksi asiasta tekee vakavan se, että useat naiset värjäävät hiuksiaan jopa kerran neljässä viikossa (tiedän tyyppejä, jotka värjäävät useamminkin).

Jos tekee pikaisen laskutoimituksen huomioiden, että normaali kemikaaliväri on päässä arviolta 45 minuuttia kerrallaan ja värjäyksiä tehdään 12 kertaa vuodessa, tulee kokonaisvuosiajaksi 9 tuntia. Siis 9 tuntia vuodessa useankymmentä erilaista kemikaalia suoraan ihokosketuksissa!

Ihon kautta elimistöön päässeet kemikaalit usein varastoituvat kudoksiin eivätkä vuosienkaan kuluessa välttämättä muuta siellä muotoaan (esim. parabeenit), jolloin ne vaikuttavat myös DNA:n. Nykyajan kemikaalikuormitus ei siis ole ihan pikkujuttu, vaan mielestäni siihen tulisi suhtautua vakavasti.

Ystäväni Katja on jo vuosia sitten lopettanut hiustenvärjäämisen, koska sai myös allergisen reaktion jatkuvan värjäämisen jälkeen. Oma päänahkani on aikoinaan kirvellyt kemikaalivärejä käyttäessä, mutta vasta ruokavaliomuutoksen kautta heräsin vaihtamaan hiusvärit luonnollisiin vuonna 2009. 

Mikä kemikaali on sitten tämän uutisoidun nuoren naisen kuoleman takana, siitä kertoo Iltalehden artikkeli seuraavin sanoin:

Vaikka tutkimukset ovat yhä kesken, lääkärit ovat molemmissa tapauksissa vakuuttuneita siitä, että taustalla on hiusväreissä käytetty kemikaali, parafenyleenidiamiini (PPD).

Mitä PPD sitten on ja miksi sitä käytetään? PPD on lyhenne sanasta parafenyleenidiamiini. Kyseessä on synteettinen kemikaali, jota käytetään tummissa kevyt-, ja kestohiusväreissä, sillä se saa hapettuessaan aikaan värjättävän kohteen tummumisen. Sivuvaikutuksiin kuuluu kutina, ihottuma, turvotus, vesirakot, hengenahdistus, virtsarakkosyöpä — ja näillä näkymin listaan täytyy lisätä myös kuolema.

Kuva: Iltalehti, 2008

PPD on ollut Suomessa kieltolistalla ennen EU:n liittymistä vuonna 1995. Liittymisen jälkeen PPD on ollut jälleen sallittu aine hiusväreissä ja tekstiileissä (sama juttu on muuten atsovärien suhteen), valitettavin seurauksin. PPD:n sijaan hiusväreissä käytetään PPD:n sukulaisyhdisteitä, jotka vaikuttavat samalla tavalla kuin PPD.

Ranskassa ja Saksassa PPD on kielletty eikä olisi pahitteeksi saada tuo kielto koko EU-alueelle — tuntuu hirveältä, että kemikaalien haittavaikutuksiin kiinnitetään vakavaa huomiota vasta menetetyn ihmishengen myötä. Ongelmatonta ei tosin ole sekään, jos vain PPD kielletään, koska yhtä pahoja korvaajiakin löytyy — niistä yhtenä esimerkkinä ovat bentseenin sukulaiset, tolueenit. 

Meikäläinen kahdeksan tunnin kemppavärikäsittelyssä vuonna 2009. PPD:tä ei ole vaalennusväreissä, joskin niistäkin löytyy pahiskemikaaleja.

Yhteis-, ja pitkäaikaisvaikutukset

Vuonna 2008 tehtiin tutkimus, jossa huomattiin PPD:n vaikuttavan mutageenisesti koiriin. Mutageenit vaurioittavat siis DNA:tamme ja aiheuttavat sitä kautta syöpää. Mutageenien vaikutukset tulevat esiin usein vasta pitkäaikaiskäytöllä, josta puhutaan myös Iltalehden artikkelissa:

Brittiasiantuntijat ovatkin nyt sitä mieltä, että ongelmia aiheuttaa mahdollisen ensireaktion ohella PPD:tä sisältävien hiusvärien pitkäaikainen käyttö: kemikaalit kasaantuvat kehoon ja saattavat näin ollen aiheuttaa kohtalokkaan reaktion täysin yllättäen. Allergiatesti pitäisi tehdä ennen jokaista värjäyskertaa.

Aivan. Kemikaalien yhteis-, ja pitkäaikaisvaikutuksista puhutaan vielä rikollisen vähän. Hiusvärit ovat yksi pahimmista kemikaalipommeista, mutta eivät ne suinkaan ole ainoa lähde josta kemikaaleja tulee. Suurin osa nykyisin käytettävistä synteettisistä kemikaaleista on ollut käytössä vasta vuosikymmeniä, joten pitkäaikaiskäytöstä ei ole paljoakaan tutkimuksia tai tietoja. Samaan aikaan tuotteita, joissa kemikaaleja on, mainostetaan turvallisina käyttää. Turhauttavaa.

Vaikka on kysymys vakavasta asioista, meillä on onneksi vapaus valita. Luonnonmukaisista valikoimista löytyy kivoja ja kestäviä vaihtoehtoja, olen kokenut sen omalla kohdallanikin. Tosin nyt olen kasvattanut jo 5 kk omaa väriäni takaisin, sillä olisi ihan kiva olla au naturel

Kemppavärien tilalle voi valita esimerkiksi jotain seuraavista:

• Sertifioidut Sante-luonnonhennat (mun kokemuksia voit katsoa täältä ja täältä)

• Logonan kasvivärit

K Pour Karite-hiusvärit

Suomenlaajuinen listaus ekokampaamoista, joista varmasti löytyy lisää vaihtoehtoja ja vinkkejä

Oletteko te saaneet allergisia reaktioita hiusväreistä?

Huomenna asiaa sitten siitä toisesta hiusjutusta, jonka piti olla palstanvaltias tänään. 

Kommentit

Hele (Ei varmistettu)

En ole saanut allergista reaktiota, mutta muistan kyllä miten kempparihiusväri kirvelsi, kuumotti ja jopa kylmetti päänahkaa. Nyt olen ollut pari vuotta värjäämättä hiuksia ja todennut, että omakin väri on ihan jees kunhan siihen tottuu. Mulla on perus maantienruskeat hiukset, mutta auringon ansiosta saan nätit vaaleat raidat, jotka mukavasti piristävät väriä. Ja tottahan se on, että kyllä oma väri sopii ihon sävyyn todella hyvin, jopa paremmin kuin keinotekoinen väri.

En siis todellakaan ole enää värjäämässä kemppariväreillä ja jos joskus omaan väriin kyllästyn aion mennä ekokampaajalle värjäyttämään.

häkkilintu

Ja parsakaaliin voi tukehtua, mutta PPD:n käytön laillisuus on kyllä kummaa muuten niin kontrollifriikissä EU:ssa.

Itse en enää hiuksiani värjää juuri myrkkykemikaalien takia, mutta ystäväni pään värjäsin tuolla yläkuvassakin esiintyvällä Santen hennavärillä ja lopputulos oli (1,5 tunnin piiiiiitkän vaikutusajan jälkeen) tyrmäävän upea. Näin kotivärjääjän tiedoilla, suosittelen.

Vierailija1 (Ei varmistettu)

Itse käytän nykyään Naturigin värejä, ovat ammoniakittomia ja parabeenittomia sekä niitä ei ole testattu eläimillä. Olen ollut tyytyväinen väriin, ei pistele ammoniakin haju nenään, eikä tarvi yskiä kun tätä väriä käyttää, eikä kutise päänahkakaan... suosittelen kyllä :) Ainut että värjäyksen jälkeen on tukka aika takkusen olonen, että kannattaa käyttää jotain teho hoitoainetta värjäyksen jälkeen. Paketin mukana toki tulee jonkinsortin hoitoaine, mutta jostain luin että se olisi vain värin pysyvyyttä paranva shampoo. Ei nimittäin ole hiukset värin pois pesun ja mukana tulleen hoitoaineen laiton jälkeen silkkisen tuntuiset, niin kuin muilla väreillä värjätessä.

PP (Ei varmistettu)

Ylemmälle kommentoijalle: Parabeenittomuus ja ammoniakittomuus ovat toki hyviä asioita, mutta ne eivät takaa etteikö hiusväri sisältäisi jotain PPD:n johdannaista tai muuta herkistäjää. Myös erillaiset kasvivärit voivat aiheuttaaa yliherkkyys- tai allergiareaktioita joillekkin ihmisille, joten niitäkin kannattaa ensin testata iholla.

Merkkis (Ei varmistettu)

Joo olen selkeästi vähintään yliherkistynyt hiusväreille. Valmistuin kampaajaksi 2010 kesällä ja nyt olisi ammatinvaihtohommat edessä. Ei kiinnosta tärvellä kehoa ja terveyttä tekemällä pitkää päivää jatkuvasti altistuen kauheelle määrälle kemikaaleja (hiusvärit, vaalennus- ja permisaineet, shampoot, hoitoaineet ja muotoilutuotteet...). Itse en myöskään kampaajana suostuisi värjäämään lasten hiuksia, en ainakaan tyveen asti levitettävillä väreillä. Noi hiusvärit on todellakin aikamoista myrkkyä. Oli myös ihan jäätävää katella duunissa joskus, kun suojakäsineet oli loppu, ni jengi levitti ja pesi asiakkaitten värejä paljain käsin! (Ja kampaamo sijaitsi suuren marketin yhteydessä, eli hanskojen hakeminen olisi ollut parin minuuutin homma.) Kaameeta.
Itse asiassa kampaajantyön aiheuttamat oireet olivatkin syy, miksi aloin muuttaa kosmetiikka- ja ruokapuolta luomumpaan ja luonnollisempaan suuntaan.

Seuraava lainaus pinni -lehden artikkelista

" Toksikologian dosentti ja rekisteröity eurotoksikologi Eeva-Liisa Sainio varoittaa, että hiusvärit ovat kaikista kovimpia kemikaaleja, joita kosmetiikassa käytetään. Ne eivät imeydy ainoastaan hiukseen, vaan myös ihon läpi muualle elimistöön.
- Yhtä värjäyskertaa kohden 0,5-1,0% väristä imeytyy ihon läpi ja tuo määrä on luonnollisesti suhteessa vaikutusaikaan. Tämän vuoksi lyhyemmän aikaa iholla olevat tuotteet ovat hieman turvallisempia. Annettuja vaikutusaikoja ei tulisi myöskään ylittää, kertoo Sainio.
- Hiusvärit todellakin imeytyvät ihon läpi verenkiertoon ja tästä syystä niille on lainsäädännössä määritelty enimmäismäärät."

Kannattaa lukaista artilleli kokonaisuudessaan täällä: http://www.pinni.fi/artikkelit/1-10_mustaa_valkoisella.html

P.S. Sori pitkä avautuminen, mutta kiitos mielenkiintoisesta blogista :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko siis niin, että jos ostan tavallisesta marketista hiusvärin Saksassa tai Ranskassa, niin ne ovat parabeenittomia kaikki?

HaLo

Hele: Oon niin samaa mieltä, että oma hiustenväri mätsää ihonväriin paremmin kuin värjätyt hiukset.

häkkilintu: Otsikko oli tahallaan raflaava, mutta kyllä näihin kemikaaliasioihin saisi tulla tiukempaa otetta. Santesta ollaan täälläkin diggailtu.

Vierailija1: PP ehtikin jo sanoa sen mikä mulla oli mielessä. 

Merkkis: Mulla on kans muutama kampaajaystävä, jotka joutuivat miltei heti valmistuttuaan jättämään ammatin ja kouluttautumaan uudelleen. Kiitos Pinni-lehden lainauksesta, mielenkiintoista!

Vierailija2: Nyt oli kyse siis PPD:stä (parafenyleenidiamiini), ei parabeeneista. Saksassa ja Ranskassa myytävistä hiusväreistä ei löydy suoraan PPD:tä, mutta en ole satavarma saako siellä kuitenkin olla PPD: n johdannaisia (tolueeneja), jotka ovat ihan yhtä pahoja kemikaaleja. Parabeenejä ei tietääkseni ole kielletty vielä missään maassa, ainoastaan sertifioiduissa luomukosmetiikkatuotteissa niitä(kään) ei saa käyttää.

Lets not panic (Ei varmistettu)

Ei sitten kannata uskoa ihan kaikkea mitä lukee Internetistä. Väärää tietoa on tälläkin palstalla ja paljon. Parabeenit on todettu turvallisiksi vuonna '10. Kaikkeen allergisoivaan voi kuolla jos niitä käyttää allergiasta huolimatta. Allergiatestin voi pyytää kampaamossa ennen värjäystä. Vaalennusväreissä voi olla PPD:tä tai PTD:tä (paratolueenidiamiini) Ihan sama kumpaa, ihan yhtä allergisoivaa. Myrkyllisiä ne on ainoastaan niille ketkä niille on allergisia ja eniten niille ovat allergisia ne ketkä ovat joskus ottaneet MUSTAN HENNATATUOINNIN! Vaalennusaineissa niitä ei yleensä ole. Kannattaa myös muistaa että ripsiväri, hammastahna ja saippua ovat kosmetiikkaa ja kuinkahan kauan sellaiset aineet on iholla jos niiä jokapäivä käyttää. Hammastahnaakin kun tulee laitettua suoraan limakalvoille ja nieltyä joka päivä pieniä määriä.

Kannattaa myös laittaa asiat perspektiiviin. Monta ruoka-aineallergiakuolemaa uutisoidaan ja monta hiusväriallergiakuolemaa uutisoidaan? Suhde saattaa olla eri mitä media antaa ymmärtää. Näistäkään ei kukaan tietäisi ilman median hehkutusta, niin karmaisevaa kuin se onkin. Tieto lisää tuskaa, so to speak...

Kannattaa myös unohtaa kosmetiikkapaketeissa tekstit "allergiatestattu" tai "hypoallergeeninen". Ne eivät tarkoita yhtään mitään. Kaikki kosmetiikka testataan EU:ssa aivan samalla tavalla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Heips,

kiitos mielenkiintoisesta artikkelista :)

olen hiljattain lopettanut hiusteni värjäämisen - kokonaan. Ainakin toistaiseksi.
Syynä oli ristiriitainen tieto, erityisesti kestovärien sekä vaallennusaineiden haittavaikutuksista. Kevytvärejä en ole juurikaan käyttänyt.

Toinen syy oli värjäämisen vaatima aika ja panostus.....

Minulla on luonnostaan vaaleat hiukset, mutta muutaman epäonnistuneen värjäyksen jälkeen vaalensin hiukseni platinanvaaleiksi. Ja siihen sitten jämähdin. Juurikasvua piti värjätä ainakin kerran kuussa ja rakennepaikkaavia hoitoja kului litratolkulla.

Vuosien jälkeen tympäännyin, kampaajat nipottivat ja kotivärjäykset olivat yhtä pelleilyä. Hiukset olivat huonossa kunnossa (noh, ovat edelleenkin) vaikka kuinka varoi aineen levittämistä -jo-käsitellyille-kutreille.

Lopulta turhauduin, päätin, että nyt rumba loppuu ja sillä linjalla mennään edelleenkin. Alkuun yritin kompensoida juurikasvua erilaisilla sävytteillä, mutta lopulta annoin olla.

Tällä hetkellä elän niin hektistä vaihetta, että tukan laittamiseenkaan ei riitä yhtään ylimääräistä aikaa. Ja yksi stressikomponentti vähemmän - juurikasvu.

Ja nyt kun lukee tällaista tekstiä, ei voi muuta kuin olla päätökseensä tyytyväinen.

HaLo

Lets not panic: Asiapitoisiin blogauksiin pyrin hakemaan aina tietoa useasta eri lähteestä. Myös tässä jutussa mainitsemani tieto parabeenien kumuloitumisesta kehoomme (+yhteys rintasyövän kanssa), on tutkimuksista saatua. 

Allergiat kemikaaleille voivat syntyä ahkeralla pitkäaikaiskäytöllä, joten siksi suosittelen niitä täälläkin välttämään — vaihtoehdoitta kun ei tarvitse silti olla. Sekä hiusväri-, että kosmetiikkapuolelta löytyy paljon luonnollisempia vaihtoehtoja.

En lähtisi vertaamaan ruoka-aineita (jotka ovat luonnollisia) ja kemikaaleja (jotka ovat synteettisiä laboratorioluomuksia) keskenään. Niillä ei mielestäni ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Ruoka-aineilla voidaan tehdä esimerkiksi allergiatapauksissa tehdä siedätyshoitoa, mutta tietääkseni kemikaaleilla ei…

En usko, että synteettiset valmisteet (olipa kyse ruoan lisäaineista tai kosmetiikan kemikaaleista) ovat elimistöllemme alunperin tarkoitettuja juttuja. Siksi yritän itse valita mahdollisimman pitkälle kemikaalitonta ruokaa ja kosmetiikkaa :)

HaLo

Vierailija3: Huomasin kans saman jutun kolme vuotta sitten — kun värjäyskierteeseen lähti, hiukset kärsivät ja sitten tarvittiin jos minkämoista hoitoainetta, erikoisshampoota jne. Nyt on helpompaa, kun on päässä taas hyväkuntoista, käsittelemätöntä hiusta :) Oma tukka rulettaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Noissa "kasvi"väreissäkinhän on PPD:tä. Ainoastaan hennassa ja suoraväreissä ei ole! Niin ja vaalennuksissa. Kannattaa tsekata Kemikaalikimara.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mikä on uusin tieto hennasta? Muistelisin jokunen vuosi sitten tulleen tutkimuksen julkisuuteen, jonka mukaan henna aiheuttaisi syöpää. Itse en enää ikinä käyttäisi sitä(kään).

HaLo

Vierailija4: Siksi kannattaa suosia luomusertifioituja värejä (Sante, Logona jne...).

Vierailija5: Sertifioitu, aito kasviperäinen henna (Lawsonia inermis) ei ole vaarallista eikä aiheuta syöpää. Sen sijaan Lawsone-"henna", josta mainitsemasi uutinenkin oli, voi aiheuttaa syöpää siitä syystä, että se on synteettinen, laboratoriossa luotu väriaine. Tarkista siis, että hennapakkauksen kyljessä lukee Lawsonia inermis, eikä vain Lawsone, niin voit olla varma hennan aitoudesta :)

Mitä tulee hennatatuointeihin, niihin käytetään PPD:tä, samoin kuin kaupan hiusväreihin josta tässä postauksessani jo kerroinkin enemmän. Aidolla hennalla ei ole mitään tekemistä näiden synteettisten "hennojen" kanssa — harmi vain, että hennan maine on kärsinyt kovasti tästä kohusta, kun ihmiset eivät tajua näiden kahden aineen eroa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ruoka-aineista on kyllä nykyään luonnollisuus kaukana... Luomu-asiat erikseen tietty.

PP (Ei varmistettu)

Noissa sertifioiduissakin merkeissä kannattaa olla tarkkana ja katsoa, että se sertifikaatti on nimenomaan siinä hiusvärissä eikä ajatella vain, että ks. merkillä on sertifikaatti. Mm. tuo yhden anonyymin mainitsema Naturig-väri sisältää PPD:n johdannaista.

Toinen anonyymi taas sekoittaa aidot kasvisvärit ja "kasviuutteita" ja muita "luonnollisia ain eita" sisältävät värit, toiset ovat vain ja ainoastaan kasvikunnan tuotteita sisältäviä värejä (kuten henna) ja toiset viherpestyjä herkistäjä pommeja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lòrealin Preference väriä olen aina käyttänyt ja mitään ei ole ollut koskaan ja itse värjänny hiukseni vuodesta 1989. Eri väreillä, mieleni mukaan :)

HaLo

Vierailija6: Hei, mietihän nyt vertailukohtaa ja asiayhteyttä, jossa noin sanoin. Jos samassa lauseessa puhutaan kemikaalien ja ruoan erosta, etkö sinäkin silloin sanoisi ruoan olevan luonnollisempaa kamaa? Jos selaa blogijuttujani taaksepäin niin voi ehkä  saada jotain käsitystä siitä, mitä minä pidän luonnollisena ruokana. Ja se on sitten jo ihan oma juttunsa :)

PP: Itse siis tarkoitin luomusertifikaatteja, niissä ei saa käyttää PPD:n kaltaisia kemikaaleja ym...

Vierailija7: Hyvä niin. Valitettavasti ei oo ihan kaikilla toiminut noin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joskus vuosia sitten kun vielä värjäilin hiuksia itse. Värjäsin nimenomaan kyseisellä Lorealin Preference värillä. Lopetin siihen kun väri alkoi päässä kutisemaan ja iho jopa punoittamaankin.

Vaikkakin parturi-kampaajalla käynti maksaakin, käyn mieluiten parturilla värjäyttämässä hiukseni:)toki aikaa vievää, mutta hyötyy enemmän siltäkin kantilta ettei tartte kaiken aikaa hiuksia värjäillä, kun voi ostaa värjätyille hiuksille tarkoitettavia hiustenpesuaineita:)

Vierailija (Ei varmistettu)

Joskus teini-iän pahimpien kriisien aikana värjäsin kulmakarvoja sekä kuoataloa, kerrän päätin tehdä sen samana päivänä (typerä kun olin). Seuraavana päivänä silmät turposivat umpeen, oli kiva selittää turhamaisuuttaan ensiavussa. Joku piikki pakaraan ja kotiin kärsimään järkyttävästä kutinasta ja turvotuksesta

Nimimerkillä: En-värjää-enää-mitään

Vierailija (Ei varmistettu)

Joskus teini-iän pahimpien kriisien aikana värjäsin kulmakarvoja sekä kuoataloa, kerrän päätin tehdä sen samana päivänä (typerä kun olin). Seuraavana päivänä silmät turposivat umpeen, oli kiva selittää turhamaisuuttaan ensiavussa. Joku piikki pakaraan ja kotiin kärsimään järkyttävästä kutinasta ja turvotuksesta

Nimimerkillä: En-värjää-enää-mitään

Pasi Markus (Ei varmistettu)

En ole koskaan värjännyt hiuksiani enkä aio värjätä jatkossakaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Parasta aikaa pää kutiaa ihan hirveästi ja korvat on punaset ja turvoksissa. Tähän loppu värjäys!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tiesitkö, että toi tyttö kuoli hiusväriä impatessaan, ei sillä värjätessään? Eipä sitä sitten uutisoitu. Median vaikutus...hmmm. Kemikaalikimara, kröhöm, aika ykspuoleinen näkemys.

Vierailija45628 (Ei varmistettu)

Kirjoituksen alussa mainittu Julie ei valitettavasti koskaan herännyt koomasta vaan kuoli hiljattain http://www.dailymail.co.uk/news/article-2238115/Mother-dies-spending-yea...

nimim.kokemusta on (Ei varmistettu)

Älkää ihmiset käyttäkö niitä värejä! mulla on tullu päähän isoja patteja värjäyksen jälkeen ja ihottumaa ja imusolmukkeet ovat turvonneet kaulassa, tarkoittaen että elimistö reagoi tosi pahasti kyseiseen aineeseen!
Ja aivan turha luulla että kampaajan aineet olis turvallisempia, ne on samoja.
ja jos sulle tulee jotain, et voi syyttää ku ittees, koska varotettu on...
sitäpaitsi luonnollinen hiustenväri on paljon kauniimpi!

New improved formula

Vaalentaa ei ilmeisesti näillä luonnollisemmilla väreillä voi? Harmi juttu, sillä itse olen blondi henkeen ja vereen vaikka välillä olenkin kokeillut tummaakin tukkaa. Aina palaan takaisin vaaleaan väriin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jep, ne ei vaalenna Mymmeli!
En oikein tiedä varmuudella sanoa mutta oon saanu allergiaoireita luonnonhennastaki melko varmasti. Oireet on ihan hirveitä hengeahdistus, kuumotus, silmien ja korvien kutina, korvat monta päivää kipeät,päänsärky.

Kemialliset värit on tuhonnu mun hiukset siihen kuntoon etten niitä voi enää käyttää. Myös minä olen saanut oireita preferencestä.

New improved formula

Hmmm.. harmillista, en siis voi jatkossakaan alkaa käyttää luonnonvärejä.. Eilen pistinkin ihan perus kemikaalimössöä päähäni, muita oireita en ole kaupan hiusväreistä saanut kuin pientä päänahan kutinaa.. Kampaajalla värit polttelee ja kirvelee sekä päänahka punoittaa. Joten oman kokemukseni mukaan kaupan värit ovat jopa hellävaraisempia kuin kampaajan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei ole totta, mitä jotkut sanovat, että hiusvärille joko on allerginen, tai sitten ei. Se "allergia" kehittyy pikkuhiljaa kun kemikaalit kerääntyvät elimistöön, siksi itse miellän hiusväriallergian pikemminkin myrkytyksenä. Itse värjäsin hiuksia ilman mitään ongelmia yli 15 vuotta 1-2 kuukauden välein. Puolisen vuotta sitten sain sitten ihan yllättäen reaktion kun vaalentamisen jälkeen laitoin päähän tuhkanvaalean kestovärin neutraloimaan keltaisuutta. Kipu päänahassa alkoi samantien, pesin värin heti pois ja vain muutaman minuutin vaikutusajan jälkeen oli päänahkaani ilmestynyt rakkuloita. Ajattelin reaktion johtuvan blondaamisestaaiheutuneesta herkästä päänahasta, joten pidin muutaman kuukauden taukoa värjäämisestä, ja seuraavalla kerralla väriä ostaessani (halusin palata vaaleasta tummaksi) tein herkkyystestin laittamalla pienen määrän väriä kyynärtaipeeseen ja korvan taakse. Eipä tarvinnut kauan odotella, kun kyynärtaipeessa iho alkoi turvota, ja korvantausta poltteli. Pyyhin värin heti pois, korvan taakse oli noussut vesikelloja, ja kyynärtaipeen punoitus ja turvotus kesti monta päivää. Hyvästi hiustenvärjäys iäksi.

Pointtini on, että vaikka olisit kuinka paljon värjännyt hiuksiasi aiemmin, voit silti saada vakavan reaktion, siksi herkkyystesti pitää tehdä JOKA KERTA ennen värjäystä, vaikka olisit värjännyt samalla värillä aiemminkin. Australiassa vuosikausia hiuksiaan värjännyt nainen kuoli allergisen reaktion seurauksena.

Omalla kohdallani olen päätellyt allergian aiheuttajaksi nimenomaan fenyylidiamiinin eli PPD:n, sillä suoraväreistä ja vaalennusaineesta en ole saanut reaktioita. Nyt olisi tarkoitus kokeilla hennaa, sillä kaipaan suunnattomasti tummanruskeaa tukkaa, oma maantienharmaa värini ei vain miellytä silmää. Pahoin pelkään, että tummatukkaisuus on kohdallani taaksejäänyttä elämää.

Cindy Jasmin (Ei varmistettu) http://cl-ravinnonviemaa.blogspot.fi/

Kiitos tästä blogistasi!

Olen itse jo muutaman vuoden ajan värjännyt kemikaaliväreillä hiukseni, mutta nyt päätin tilata itselleni kokeiluun luomuhiusvärin. En ole vielä kokeillut sitä, mutta odotan kokeilua kyllä innoissani. :)

surullinen (Ei varmistettu)

Minulla oli parturi tänään; vaalennus. Olin ajatellut sanovani parturille että jos aloittaisi latvoista ja sitten tyveen, mutta se jäi ja luotin että parturi tietää. En niin kelloa tarkoin katsonut rupatellessani. Parturi lähti ruokikselle, sanoi että tulee 20min päästä katsomaan. Mietin että kauankohan aine ollut jo.. Olin kertonut että päänahkaani poltti ennen ruokatuntia. Kun hän palasi hän katsoi ja sanoi että kyllä se on tainnut tehota onhan se jo tunnin ollut. Hirvitti. Hän sitten föönaili ne kivasti sanoin että taisi tykätä päänahkahuonoa ja hän laittoi siihen jotain voidetta. Kotona tarkemmin suihkun jälkeen ymmärsin että päänahka on ihan punainen ja arka. Hiukset juuresta koppurat kuivat ja eivät taivu. Päässä huono-olo. Aivan kuin olisi ystävä pettänyt, vaikka kerran ennemmin on värjännyt mua. Eikä tukasta niin väliä, enemmän pelkään että jos se on aiheuttanut jotain aivoihin. Aion käydä myös lääkärissä huomenna. En enää kovin mielelläni värjää hiuksia en ole mielelläni tehnyt sitä ennemminkään mutta tämä pitkänlinjan parturi altisti pääni tunniksi myrkylle. En halua sairastua syöpään värjäyksen vuoksi. Missä on parturin etiikka ja vastuu?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.