INCI paljastaa hammastahnan pahikseksi

HaLo

Oletteko ikinä miettineet miksi aina sanotaan, että hammastahnaa ei saa syödä? Tai miksi suuhusi tulee aftoja tämän tästä? Harva meistä tulee oikeasti ajatelleeksi sitä, minkälaisia kemikaalipommeja normaalit marketissa myytävät hammastahnamme ovat.

Hammastahnan INCI sisältää usein parabeeneja, fluoria, triklosaaneja ynnä muita myrkkyjä, joiden haitoista ihmisille ei kerrota tarpeeksi. Suun limakalvoille päässeet aineet — olivat ne sitten ruokaa tai kemikaaleja — kulkeutuvat nopeasti verenkiertoomme ja vaikuttavat sitä kautta koko kehomme toimintaan.

Fluorin haitoista ei puhuta

Fluori on kiistelty aine, jota löytyy lähestulkoon jokaisesta hammastuotteista — myös niistä pikkulapsille tarkoitetuista tahnoista. On naurettavaa, että fluoria saa käyttää hammastahnoissa, vaikka se on myrkyllisempi kuin lyijy ja vain hiukkasen myrkyttömämpää kuin arsenikki. Fluori toimii elimistössämme hermomyrkkynä, joka häiritsee koko aineenvaihdunnan toimintaa, kertyy luustoon, häiritsee hormonitoimintaa, alentaa lasten oppimiskykyä ja älykkyyttä sekä altistaa useille sairauksille aivoveriesteen läpäisemiskykynsä johdosta. Suosittelen lämpimästi lukemaan Elina Hytösen kattavan jutun: Fluori — Suuri valhe.

Triklosaanit?

Triklosaani on synteettinen laboratorioluomus, jota käytetään hammastahnoissa, koska sen uskotaan parantavan pahoja ienongelmia, vähentävän suussa olevia haitallisia bakteereja sekä estävän hampaiden irtoamista. Samalla kun triklosaani tuhoaa pahat bakteerit suustamme, lähtevät siinä samalla ne tarpeellisetkin bakteerit ja siinä vaiheessa suumme on aikalailla suojauskyvytön. Triklosaani on erittäin raju ympäristömyrkky, joka kertyy luontoon ja haittaa näin ollen mm. kalojen sekä muiden selkärangattomien lisääntymistä. Tutkimuksissa on huomattu, että vesistöihin kertynyt triklosaani aiheuttaa sen, että mädistä syntyy vain naaraspuolisia kaloja ja näin ollen kalojen lisääntyminen vaikeutuu entisestään. 

Triklosaaneja käytetään yleisesti myös suihkusaippuoissa, shampoissa sekä voiteissa, joten tarkkana siellä kosmetiikkaostoksillakin! Mikäli et jaksa kytätä INCI-listoja kovinkaan tarkasti, osta vain sertifioitua luomukosmetiikkaa (toiveestanne: juttu työn alla!).

Aftat johtuvat…

Hammastahnoissa käytetään yleisesti myös natriumluryylisulfaattia, joka lisää tahnan vaahtoavuutta ja tehostaa fluorin vaikutusaikaa. Miksi ikinä ei kuitenkaan puhuta siitä, että tämä samainen aine aiheuttaa myös rakkuloita ja haavaumia limakalvoille?  Jos et siis halua kärsiä aftoista, tsekkaa että hammastahnassasi ei ole natriumlauryylisulfaattia! Itse olen päässyt aftoistani eroon muutamia vuosia sitten vaihtaessani luonnonmukaisiin hammastahnoihin — teini-iässä minulla oli parhaimmillaan kuusi aftaa eri puolilla suuta. Siinä ei paljon syöty mitään, kipu oli niin järkyttävä.

Lisäinfoa aiheesta:

Lista suomalaisista hammastahnoista, joissa on triklosaania

Tiede.fi-foorumilla keskustelua aiheesta

Kemikaalisuumössöjen tilalle on onneksi olemassa hurjasti hyviä vaihtoehtoja. Palataan niihin ylihuomenna!

Kommentit

Hellunen (Ei varmistettu)

Hyvä juttu taas! Olen itse fluoritablettisukupolvea ja aivopesty fluorin terveellisyydestä. Olen nyt jo tovin käyttänyt luonnonkosmetiikan hammastahnoja, joissa on tosin vähän fluoria. Syynä vaihtoon on tietysti yleinen herääminen kosmetiikan haittoihin ja myös suun kuivuminen ja hampaastani löytynyt sisäinen reikä joka oli muhinut vuosikausia ja edennyt tosi syvälle. Fluoritabletteja syöneillä on kuuleman mukaan niin kova kiille hampaissa, että reiän alku syö hampaan sisältä päin eikä näy ulospäin. Muuten mulla ei ole ollut 40 v. asti kuin yksi reikä hampaissa, mutta nyt tuli kerralla kaksi lisää kun viereiseen hampaaseenkin oli tullut reikä samaan satsiin. Hammastahnan vaihto helpotti kyllä suun kuivumista ja toivottavasti tulee ajan kanssa muita hyviä vaikutuksia. Mietin kyllä joskus taannoin kun jotkut ilkimykset olivat naapuruston auton pintaan tehneet hammastahnalla kuvioita ja se syövytti jäljet maalipintaan, jotta aika kovaa ainetta tuo hammastahna!!!!

HaLo

Hellunen: En tiennytkään, että fluori kovettaa kiillettä — kiits! 

Elise (Ei varmistettu)

Kiitos tästä kirjoituksesta! Kingfisherin ekohammastahnoissa onneksi on tarjolla fluoriton vaihtoehto lähes kaikista mauista. Isolla tuubilla hintaa Punnitse & Säästä- kaupoissa muistaakseni 4,20e eli ei paha. Oon kyseistä tuotetta joskus käyttänyt mutta nyt muuttaa kyllä peilikaapin vakkariasukiksi!

Stazzy
Stazzy

Fluorin kanssa nyt ei kannata vauhkota.
Lukekaa ensin vaikka Anja Nystenin blogikirjoitus, jossa viitataan tuohon "fluori - suuri valhe" -kirjoitukseen...
http://kemikaalikimara.blogspot.com/2011/01/suuria-valheita-fluorista-ja-pohdintaa.html

 

SLS, yleensä tuubeissa nimellä natrium layrul sulfate tai sodium layrul sulfate tosiaan aiheuttaa minulle ihan selkeästi aftoja.

Vaihdoin hammastahnan Elmexiin (seikkaillen välillä luomutahnojen ihmeellisessä maailmassa) jo vuosia sitten, ero on huima. Aftoja tulee ehkä kerran puolessatoista vuodessa.

 

Julius (Ei varmistettu)

Elmex on vain niin karkeaa,että hioo hampaista kiilteen. Ei todellakaan kannata käyttää.

Bay (Ei varmistettu)

Kiitos Hannamari, kirjoituksesi sai ajatukset liikkeelle.

Ei kaikkea tarvitse pureksimatta niellä. Jokainen tehköön omat johtopäätöksensä tästäkin asiasta, tutkittuaan asiaa tarpeeksi.

Vähän ot, mutta olisipa hienoa kuulla Hm:n ruokavalion kulmakivet, sellaiset ahkerimmassa käytössä olevat raaka-aineet ja tuotteet. Samanlaista listaa olisi kiva myös kosmetiikan suhteen lukea. Saisi aloittelijakin mukavan tiiviin paketin niistä the-jutuista, joista voisi omaankin elämään joitain poimia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ostakaa apteekista Salutem- hammastahanaa jos haluatte mahdollisimman "karsitun" tuotteen. Sitä saa myös fluorittomana.

HaLo

Elise: Harmi, kun täällä Lapissa ei (vielä) ole Ruohonjuurta. Onneks on kuitenkin netti!

Stazzy: Katsoin kirjoituksen, kiitos linkistä. Kemikaaleista puhuttaessa on mielestäni aina huomioitava myös aineiden synergiavaikutus, eli miten eri kemikaalit reagoivat ollessaan yhtä aikaa ihmisen elimistössä. Siksi kannatan kemikaalien ja turhien lisäaineiden välttämistä kaikessa mahdollisessa. Jokainen päättäköön itse sitten sen, mistä päästä lähtee kemikaaleja vähentämään, jos lähtee :)

Bay: Kiitos! Kirjasin toiveesi ylös idealistalleni ja voin näin alustavasti luvata postausta aiheesta jossain vaiheessa elokuuta :) 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi hyvä luoja mitä idiootteja kaikki :D Tyypillisiä naisia - joku jossain juorupiirissä sanoi että tämä on pahasta, niin totta hitossa se on pahasta. Jättäkää se hammastahnojen käyttäminen sikseen ja kuolkaa ientulehdukseen. Ei jää maailma kaipaamaan :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Holy hell i agree!!:D urpot nyt hei...

Whilen
Orastus

Myrkyllisiä ainesosia pohdittaessa on hyvä aina miettiä myös määriä, ihan niin kuin lisäaineissakin. Mikä määrä ihmiselle on myrkyllistä, miten paljon esim. tuota fluoria hammastahnan myötä tulee (varsinkin, jos sitä ei syö / niele) ja miten se kertyy elimistöön, vai kertyykö? Kirjoitit, että kertyy luustoon, mutta missä määrin? Hyötyjä on aina verrattava haittoihin.

En siis väitä vastaan, ihan mahtavia aiheita käsittelet ja saat aina ajatuksia liikkeelle! Loistava blogi! :) Maailmassa tarvitaan ihmisiä, jotka kyseenalaistavat asioita. Sehän nimenomaan ei tarkoita, että nielee pureksimatta kaiken, kuten yllä kirjoittanut vierailija tuntuu tekevän, vaikka väittääkin itse muuta.

HaLo

Whilen: Olet aivan oikeassa enkä nyt todellakaan tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi repiä stressiä tällaisita tavallaan pienistä asioista, jos elämä on muutenkin rempallaan. Palstani tarkoitus on kuitenkin herätellä ihmisiä miettimään sitä kuinka useista lähteistä me saamme haitallisia kemikaaleja. Mikään aine ei välttämättä yksistään ole paha, mutta kun miettii sitä kemikaalicomboa, joka useimmilla suomalaisilla tulee päivän aikana käytettyä ulkoisesti ja sisäisesti, puhutaan jo isoista yhteismääristä :) 

En itsekään olisi pari vuotta sitten lotkauttanut korviani tällaisen "pienen" asian johdosta, mutta sitä mukaa kun tietoa tulee ja sitä ehtii sisäistää, tuntuu se nyt jo itsestäänselvyydeltä. Eli jokainen taaplaa sitä omaa tahtia :)

annili

Huippu teksti taasen. 

Kaliforniassa asustellessani tapasin miehen, joka ei käyttänyt hammastahnaa lainkaan. Aamuisin kaveri "pesi" hampaansa pureskelemalla porkkanoita ja illalla hän käytti jonkinlaista hammassaippuaa. Ei mitään muistikuvaa mistä kyseinen saippua oli tehty, mutta tyypillä ei ollut koskaan uuden suuhygieniarutiinin aloitettuaan ollut ainuttakaan reikää. 

Ja meikä kyllä kammoaa sitä kemikaalipaskan määrää, jota omaan kroppaansa kerää. Vähän vaatteista (tekstiilien käsittelyaineet), pikkasen ruoasta, hitusen hygieniatuotteista, himpun verran siivoustuotteista ja liraus kosmetiikasta. 

Kyllähän jokaisen kemikaalin yksittäiset haittavaikutukset on yleensä selvillä, mutta tuo cocktailin lopullinen vaikutus ihmiseen on tuntematon. 

HaLo

annili: Nimenomaan — yhteisvaikutus aliarvioidaan liian monesti. Uskon, että jos ihmiset alkaisivat listaamaan kaikki kemikaalit mitä he päivän aikana kehoonsa tunkevat, olisi ihmetys (ja järkytys) varmaan suuri. 

Choco
We're getting married!

Kiitos hyvästä tekstistä :).

Tuo afta-juttu oli itselleni todellinen järkytys muutama vuosi sitten. Olen kärsinyt niistä koko pienen ikäni, lapsena saattoi olla puolet suusta vieri vieressä aftaa täynnä – sitä kipua on vaikea enää edes kuvitella!

Nyt sitten muutama vuosi sitten suuhygienistiksi opiskeleva kaverini paljasti, että kyseessä voi hyvinkin olla kyseinen natriumlyyrisulfaatti. Vaihdoin hammastahnani Sensodyneen (jota en ole kyllä tarkastanut noiden muiden aineiden osalta) ja kappas vallan – yhtään ainoata inhottavaa rakkulaa ei ole suussani ollut sen jälkeen! 

Tai eipäs – mies pesi väärällä hammastahnalla (se turjake) ja suukotti suulle, niin eiköhän siihen tullut heti pirulaisen kipeä afta. Au. 

simpukka (Ei varmistettu)

Sinulla on oikein kiinnostava palsta ja tuot esiin hyödyllisiä juttuja. Pientä kriittisyyttä toivoisin kuitenkin tekstin tuottamiseen. Pohdiskelu ja ihmisten herättely on ok, mutta kannattaako tuoda faktoina esille asioita, joista ei ole olemassa varmaa tietoa (tämä asia on pistänyt silmään muissakin kirjoituksissasi). Joku linkittikin Nystenin kirjoituksen, siinä tosiaan tulee vähän sitä toistakin näkökulmaa. Ymmärrän kyllä pointin synergiasta ja suurista kemikaalimääristä, mutta nämä tosiaan on vähän hankalia juttuja, että mikä olisi sitten aina se paras vaihtoehto.

Vähän aihetta sivuten hampaitten hoidosta on muutenkin hieman hankala puhua yleisellä tasolla, koska hampaiden kuntoon vaikuttaa paljon myös mutans streptokokin määrä. Hyvä hoitokaan ei välttämättä estä reikien syntymistä ja toisaalta huono hoito eI välttämättä johda reikiin.

Tiitiäinen (Ei varmistettu)

Hei!

Olisiko sinulla suositella vähäkemikaalista tai luomua hammastahnaa, joka kuitenkin sopisi vihloville hampaille? Minulla on paljon ienvetäymää ja paljaat hammaskaulat vihlovat kylmässä tuulessa, kuumista ja kylmistä ruuista jne. Olen käyttänyt vihloville hampaille tarkoitettuja tahnoja, joiden ainesosat tukkivat hammaskaulan huokosia ja lopettavat vihlonnan.
Sitten siirryin pari kuukautta sitten luomuhammastahnaan, ja nyt kaikki vihlonta on palannut. Tietysti nyt on vähemmän kemikaalimössöä suussa ja hampaissa, mutta... :/

suun terveyden asiantuntija (Ei varmistettu)

Meinaa vähän kiehua yli tällä hetkellä. En voi käsittää ettekö tajua että samallalailla vaikkapa esimerkiksi suolaki on aivan vitun myrkyllistä. eihän kukaan ääliökään veä kaks tuubia fluorihammastahnaa naamaa huvikseen tai vastaavasti suolaakaan yhen kokonaisen purkillisen. Voin muuten kertoa, että nuo on suoraan verrannolliset toisiinsa. Suolankin käyttöön kuolee jos sitä vetää liikaa. Mutta toisaalta eipä tuo fluori aiheuta sydän ja verisuonitauteja niinkö suola(jos sitä käyttää reilusti pitemmän aikaa)...

Tiiättekö että fluorin käyttö on yks tärkeimmistä hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä ja myös reikien pysäyttämisessä? Se on sitte voivoi ku teijän lapset menee eskariin ja niillä on kaikki hampaat aivan reikiintyneet teijän oman tyhmyytenne takia.

Fluorista on tehty todella paljon tutkimusta. eipä sitä muuten pidettäiskään niin tärkeänä karieksen hallinnassa.
Yleisten suositusten mukaan aamuin illoin fluorihammastahnan käyttö ehkäisee kariekselta. ja tosiaanki, jos veät 2 tuubia hammastahnaa kerralla nassuun nii voi tulla pienet myrkytyksen oireet. mutta ootteko oikeesti niin ääliöitä? toivon että ette ole.

Tässä teille vielä hieman purtavaa. lukekaapa fluorikohta ja miettikää vielä kerran haluatteko että hyödytte hammastahnasta jotenki.. :

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi500...

Vierailija c (Ei varmistettu)

"En tiennytkään, että fluori kovettaa kiillettä — kiits! "
Johan pomppasi! Et tiennyt että fluori kovettaa kiillettä?! Tämä viimeistään todistaa että et tiedä paljon muutakaan koko aiheesta.
On totta että joillekin ihmisille tulee aftoja natriumlauryylisulfaatista, mutta aftojen etiologiaa ei ole vielä tähän päivään mennessä pystytty selvittämään. Ainoastaan on voitu listata aineita jotka joillakin ihmisillä altistavat niille, natriumlauryylisulfaatti on yksi niistä esim tomaatti on toinen.

Tiesitkö sitäkään että hammastahnoissa käytetään FLUORIYHDISTEITÄ ei sitä alkuaine fluoria joka on myrkkyä. Tähän voisin vielä lisätä erään sanonnan siitä että kaikki maailmassa on myrkyllistä, kyse on vain annoksesta. Väitteesi fluorista "hermomyrkkynä" on myös kyseenalainen, niin kuin koko artikkeli ottaen huomioon ettei mikään väite sisällä lähdeviitteitä mistä lauseiden paikkaansa pitävyyden pystyisi varmistamaan. Ihan omasta päästäkö keksit? Vai referoitko monia asiavirheitä sisältävää Elina Hytösen artikkelia sen kummemmin omaa päätä vaivaamatta?
Kirjoituksesi todistaa ainoastaan oman harkinta- ja kyseenalaistamiskykysi puutteellisuuden, ei mitään hammastahnojen myrkyllisyydestä. piste.

Miauu (Ei varmistettu)

Juurikin näin. Tahnaa käytetään koska se toimii. Pureskelkoon käpyjä ne, jotka siihen uskovat mutta turha tuomita muita omasta uskostaan.

SuviJ (Ei varmistettu)

Tää oli muuten hyvä postaus!! Oon ihan samalla kannalla fluorin suhteen, ja käytänkin itse sekä lapsille fluoritonta luonnonhammastahnaa (frantsila). Fluoritahna sitä paitsi kuivattaa mun suun, tuo luonnontahna ei. Tää fluorijuttu olis ihan asiallista saada paremmin näkyville yleisesti.

HaLo

Totta puhut, mutta aika tulenarka aihe, kuten tästäkin kommenttiboksista huomaa ;)

fgdfd (Ei varmistettu)

Heips! Ottakaa huomioon, että jos suussa on aina ollut paljon aftoja niin hammastahnan lisäksi kannattaisi miettiä keliakiaa (joka voi monin muin tavoin olla oireeton) mahdollisena syypäänä.

Suuhygienisti opiskelija (Ei varmistettu)

Etsin opintojen puitteissa tietoa sekä käyttökokemuksia fluoritahnan käytöstä sekä fluorittoman tahnan käytöstä. Tieteellinen tieto on vankkaa siitä että fluori yhdisteet estävät Streprokokki Mutans ym. bakteerin aineenvaihduntaa, eli näinollen ehkäisee reikiintymistä sekä kovettaa hammaskiillettä. En ole kuullut muista aineista jotka vaikuttaisivat näin hampaan terveyteen. Mielestäni tärkein omahoito on puhdistaa hampaat kahdesti päivässä mekaanisesti, mieluiten sähköhammasharjalla sekä kerran päivässä sopivilla välienpuhdistus välineillä. Siitä tarvitaanko fluorihammastahnaa on hyvin yksilöllinen päätös. Suosittelisin käymään sellaisella suuhygienistillä tai hammaslääkärillä joka on aikaansa seuraava ja tekee huolellisen suun terveystarkastuksen. Muistakaa pyytää myös ottamaan bitewing kuvat joka toinen tai kolmas vuosi. Kyseessä on suun sivualueen kuvat, jotka paljastaa mahdolliset reiät joita silmin ei voida havaita. Tahnan valintaan vaikuttaa suuresti ruokavalio,veden fluoripitoisuus ikä, herkkyys, karies aktiivisuus ym. Jos omalla asiakkaallani on paljon alkavia reikiä, suosittelen fluoritahnan käyttöä, jos taas asiakas ilmoittaa kärsivänsä suun kuivuudesta ja kivuista, olen suositellut tahnoja jotka ovat natriumlauryyttisulfaatti vapaita tai voi kokeilla purskuttaa kookosöljyllä tai seesaminsiemen öljyllä ennen hampaiden pesua 5-15 min. Tämä öljyillä purkuttelu on auttanut monille vaihdevuosi vaivoissa kärsiville, heillä kun on yleensä limakalvot ohentuneet. Kookosöljyn on myös kerrottu tuovan ihanan kiillon hampaisiin. Itsellä kasvissyöjänä on ollut hieman viitteitä eroosioon hampaan pinnalle eli hammaskiilteen kulumiseen ja olen siten kokeillut eri vaihtoehtoja tahnoissa. Sopivia on löytynyt useita, fluorilla varustettuna Sensodyne on ollut hyvä, sekä Yotuel ja fluorittomia vaihtoehtoja löytyy monia, mm. frantsilan tahna ja tykkäsin myös aloevera tahnasta. Kuitenkin jotkut luomutahnat aiheutti vihlomista, enkä syytä sille löytänyt tuoteselosteesta. Yhdessä alan asiantuntijan kanssa keskustelemalla sekä kokeilemalla eri tuotteita löytyy kullekkin paras vaihtoehto. Ystäväpiirissäni on perheitä jotka eivät ole koskaan käyttäneet fluoritahnaa ja hampaat ovat pysyneet terveinä. Toisaalta he ovat välttäneet antamasta lapsilleen sokeripitoisia tuotteita sekä estäneet mutans bakteerin tarttumisen varhaislapsuudessa. Ja erittäin tärkeää näin snack kultturin aikana on muistaa että hampaan kiille kestää 5-6 happohyökkäystä päivässä, eli napostelua pitäisi välttää. Käytän ajoittain fluoritahnaa( mietoa) ja purskuttelen sen hyvin vedellä pois. Ruoan jälkeen hampaan kiilteelle olisi edullista jos purskuttelet vedellä ja tietystä täys xylitolipurkka päälle pienentää hampaan happamuus aikaa. Loistavia hampaita kaikille!

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten tyhmä suuhygienistiopiskelija oikein olet? Etkai vakavissasi voisi alan ammttilaisena suositella potilaillesi fluorittomia tahnoja!?!? Sinuna harkitsisin alan vaihtoa tai konsultoisin asiassa opettajaa tai hammaslääkäriä. Sinun pitäisi tietää fluorin tärkeys jo tässä vaiheessa, opittiinhan se jo ensimmäisenä vuonna. Älä yritä päteä epäolennaisilla faktoilla.

Hammaslääketieteen opiskelija (Ei varmistettu)

Fluoridia sisältävien suunhoitotuotteiden käyttöindikaatio on lähinnä demineralisaatiomuutosten pysäytys ja remineralisaation tukeminen. Karieksen lisäksi fluoridi auttaa siis myös pysäyttämään eroosiomuutokset. Hampaiden ja hampaan kiinnityskudosten terveyden kannalta olennaisinta on säännöllinen ateriarytmi korkeintaan 5 ruokailukertaa päivässä, vähäsokerinen ja vähän happamia tuotteita sisältävä ruokavalio, riittävä veden juonti sekä hampaiden mekaaninen puhdistus. Kaikki markkinoilla olevat hammastahnat, myös ne "luonnonmukaiset" aiheuttavat hammaskudoksen kulumista, jota fluoridi auttaa ehkäisemään. Suosittelisin siis mieluummin olemaan käyttämättä kokonaan hammastahnaa kuin käyttämään fluoritonta tahnaa. Minkään muun suunhoitotuotteiden sisältämän aineen hampaiden tai suunterveyttä edistävästä vaikutuksesta pitkäaikaisessa käytössä ei ole tieteellistä näyttöä. Jos ei käytä fluoridipitoista tahnaa, on erityisen tärkeää harjata hampaat ennen ruokailua tai aikaistaan puoli tuntia ruokailun jälkeen hampaiden abraasion ja eroosion minimoimiseksi. Myös viiniä, mehuja, virvoitusjuomia, etikkaa, sitrushedelmiä ja omenoita on syytä välttää suuren erosiivisuuden vuoksi. Nykysuosituksen mukaan muuten fluorihammastahnaa ei muuten huuhdella vedellä pois vaan ylimäärä vain syljetään pois, jotta fluoridi jää vaikuttamaan suuhun. Annos tekee myrkyn, ja hampaiden harjauksessa suositusten mukaan käytettävillä määrillä fluoria ei ole havaittu systeemisiä haittavaikutuksia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei! Faktat tosiaan kannattaa tarkistaa, ja mm. tässä myös ajateltavaa niille jotka pitävät hammastahnan fluoria myrkkynä jopa oikein annosteltuna ja käytettynä: http://www.dhmo.org/facts.html

Hui mikä myrkky se vesikin on :) Hyvää viikkoa kaikille.

Get your facts straight (Ei varmistettu)

Heei nyt ihan oikeesti.. Järki käteen! "On naurettavaa, että fluoria saa käyttää hammastahnoissa, vaikka se on myrkyllisempi kuin lyijy ja vain hiukkasen myrkyttömämpää kuin arsenikki." Ensinnäkin sitä fluoria ei laiteta hammastahnoihin alkuainemuodossaan, vaan niissä käytetään fluoriyhdisteitä, joka on aivan eri asia. On totta, että liikaa käytettyinä nämä fluoriyhdisteetkin ovat ihmiselle toksisia, mutta kukaan ei edes pysty (saati että viitsisi) pesemään hampaitaan niin paljon, että tuo toksisuuden raja ylittyisi. Tahnaa täytyisi syödä(!) tuubeittain.
Toisaalta suututtaa tällainen väärän tiedon levitys ja lietsominen, mutta toisaalta... Eipähän minulta lopu työt tulevaisuudessa. Riittää nimittäin reikähampaisia potilaita! ;)

sodium fluoride (Ei varmistettu)

Hammastahnassa käytetään sodium fluoridea joka on myrkkyä,EI vitamiinia jonka yliannostuksella tulee haittoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt ei voi sanoa ku vittu mitä paskaa sä suollat. Mene opiskelemaan ja käy lääkis niin ehkä sinunkin kaltaiseesi vatipäähän tarttuu hiven tietoa..katsellaan 10 vuoden päästä kenellä ne kariekset on suussa ja kiille kadonnut kun käyttää luontaistavarakauppojen fluoritonta aloeveratahnaa. Vitun pässi.

Joopa joo (Ei varmistettu)

Fluori varmasti tuntuu suurelta valheelta niille, joilla ei ole kariesbakteeria. Tämä se juuri maailmassa on pielessä, kun kaikki puhuvat vain itsestään ja näkevät vain itsensä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.