P O L K K A
Mistä on pienet Lapin tytöt tehty? Sitkeästä luonteesta, iloisesta mielestä ja… puolukoista tietty! Olen kiusannut teitä Polkka-kakkuni kuvilla kerran jos toisenkin viime vuoden aikana ja tänään paljastan reseptin, jotta voitte valmistaa tätä herkkua myös itse! Olisi suorastaan vääryyttä, jos tämä kakku ei pääsisi hivelemään muidenkin makuaisteja.
Mielestäni puolukan hapokkuus on jotain aivan fantastista itsessäänkin, mutta tämän kakun kohdalla annoin puolukalle hieman toveriksi pehmentäviä elementtejä sekä makeutta. Tämän — voisiko sanoa korjausliikkeen — ansiosta puolukan särmä pääsee todella kauniisti esille jopa niiden mielestä, jotka eivät pitäisi puolukan makua kovin miellyttävänä. Puolukkatäytteen seurana on makeahko, hieman toffeemainen vaniljatäyte, johon kirpeän makea puolukkatäyte tuo oman asenteensa.
Esivalmistelut: Laita edellisenä iltana cashew-pähkinät likoamaan runsaaseen veteen, liota pähkinöitä vähintään 6-8 tuntia. Huuhtele pähkinät tämän jälkeen huolellisesti lävikössä, kunnes pähkinöistä ei irtoa vaahtoa/väriä, vaan vesi on kirkasta. Vuoraa 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Huomioi tämä: Jos sinulla on käytössäsi markettiblenderi, on fiksumpaa valmistaa kummatkin täytteet kahdessa osassa, jotta saisit mahdollisimman sileän lopputuloksen. Itselläni on käytössä Vitamix ja Blendtec.
Monelleko: Kakusta riittää 10-12 hengelle, eli jos haluat tehdä pienemmän, puolita ohje ja tee esimerkiksi 18 cm irtopohjavuokaan. Kakusta tulee hivenen matalampi silloin.
Vaniljatäyte
5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
2 rkl mesquite-jauhetta
1 dl tocotrienols-jauhetta
1 dl sulatettua neitsytkookosöljyä
2 tl aitoa vaniljajauhetta
2 dl vettä
n. 1 dl hunajaa
3 tl chia-siemeniä
1-2 tl psylliumia
Sulata kookosöljy vesihauteessa sulaksi ja laita sitten kaikki ainekset blenderiin, pyöritä tasaiseksi ja siirrä taikina erilliseen kulhoon odottamaan puolukkatäytteen valmistumista.
Puolukkatäyte
3 dl puolukoita
5 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
0,75 dl lesitiinirakeita
2 tl chia-siemeniä
1 dl tocotrienols-jauhetta
1 dl kookoshiutaleita
1 dl sulatettua neitsytkookosöljyä
2 dl vettä
n. 1 dl hunajaa
2 tl psylliumia
Sulata vesihauteessa kookosöljy nestemäiseksi ja laita sen jälkeen kaikki ainekset blenderiin. Pyöritä taikinamassa sileäksi. Lesitiiniä puolukkatäytteessä on reilusti sen vuoksi, että täyte pysyisi paremmin kasassa, koska siinä puolukoista tulee sen verran ylimääräistä nestettä.
Laita vanilja-, ja puolukkatäytteitä vuorotellen irtopohjavuokaan niin, että ne ovat hieman eri kerroksissa. Kun levitys on valmis, laita kakku jääkaappiin noin 3-5 tunniksi tai pakastimeen noin 2 tunniksi. Irrota sen jälkeen irtopohjavuoan reuna varovaisesti. Kakku säilyy hyvänä seuraavat kaksi päivää, säilytys tietysti kylmässä. Kakku nautiskellaan tietysti runsaan puolukkamäärän kanssa <3