Ladataan...

 

Hei ihanaiset! 

Täällä elellään raskauden viimeisiä päiviä ja odotetaan jo kovasti uuden tulokkaan saapumista maailmaan, jänniä aikoja! Ajattelin tehdä pientä yhteenvetoa siitä kuinka olen pitänyt huolta itsestäni tämän toisen raskauden aikana. Yleisesti ottaen voisin sanoa että tämän toisen raskauden ajan olen pitänyt parempaa huolta itsestäni kuin ensimmäisessä tai ehkä enemminkin olen tehnyt enemmän oikeita asioita ja valintoja oman ja vauvan hyvinvoinnin kannalta. Suurin tekijä mikä tähän vaikuttaa, on ollut koko raskausajan kestävä yhteistyöni ihanan "naisten terveystalon" Femihealthin kanssa. Ensimmäisen raskauteni aikana oli kaikki niin uutta ja ihmeellistä, etsin itse paljon tietoa ja kokeilin erillaisia hoitoja ja liikuntamuotoja joista osa oli loistavia raskaana olevalle, osa taas ei niinkään. Nyt on ollut ihanan helppoa kun on voinut luottaa loistaviin ammattilaisiin ja itseltä on jäänyt se selvitys ja pähkäilytyö pois, tosin ei siihen tässä taaperoarjessa olisi ollut mitään aikaa tai energiaa edes.. 

Raskauteni on yleisesti ottaen mennyt tosi hyvin, mitä nyt alun kammottavat pahoinvoinnit taas iskivät, mutta nekin ovat tässä vaiheessa taas erittäin kaukainen muisto. Toinen kolmannes oli auvoista onnea ja raskaushehkua, vikalla kolmanneksella vaivana ovat olleet erittäin kovat liitoskivut ja nyt ihan vikojen viikkojen yleinen raskausärsytys ja olo että haluan vain päästä synnyttämään:D Eli yleisesti ottaen kaikki on mennyt hyvin ja päällimmäinen asia mielessä on kiitollisuus että olen saanut kokea myös toisenkin hyvän raskauden. 

Jälleen kerran olen myös uskomattoman kiitollinen meidän upealle terveydenhuolto- ja neuvolapalveluille; se on todellista luksusta miten meistä odottavista äideistä ja vauvoista pidetään huolta, varallisuustasosta riippumatta. Ymmärrän myös ettei kovan paineen alla oleva järjestelmä pysty vastaamaan kuitenkaan kaikkiin vaatimuksiin ja tarpeisiin joita odottava äiti tarvitsee ja siksi onkin loistavaa että meillä on Femihealthin kaltaisia kokonaisvaltaisia hyvinvointitaloja naisille. On myös mahtavaa että julkinen keskustelu on nostanut esille asioita joista ei ennen ole puhuttu niin paljoa kuten lantionpohjan lihakset, vatsalihasten erkauma, oikeanlainen treenaaminen raskausaikana ja palautuminen synnytyksestä. Nämä ovat myös asioita joista neuvolassa ei puhuta (ainakaan riittävästi) ja joihin ainakaan tällä hetkellä ei henkilökunnalta löydy riittävää osaamista, näiden asioiden käsittelyyn kun tarvitaan asiaan perehtyneitä äitiysfysioterapeutteja ja osteopaatteja. 

Aloitin yhteistyöni Femihealthin kanssa jo ihan ensimmäisillä raskausviikoilla, taisi olla itseasiassa rv10 kun kävin tapaamaassa ihanaa äitiysfyssari Sonjaa Femihealthissa. Ekalla kerralla keskustelimme paljon raskaudesta, miten olin voinut näinä ensimmäisinä viikkoina, millainen ensimmäinen raskauteni ja synnytykseni oli ja sain kysellä minua mietityttäviä asioita Sonjalta. Minua kiinnosti tuossa vaiheessa erityisesti minkälaista liikuntaa pystyisin/kannattaisi harrastaa raskausaikana, mitä mieltä Sonja on juoksusta raskausaikana, millainen keskivartalotreeni on suositeltavaa raskauden missäkin vaiheessa ja miten voisin omilla valinnoillani tukea että raskauteni sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Kävimme myös läpi ryhtiä ja oikeaoppista kehon kantamista raskaana (ja kotona olevan taaperon kantamista), asia joka niin monelta jää huomaamatta mutta joka vaikuttaa ihan mielettömän paljon äidin hyvinvointiin raskausaikana ja sen jälkeen!! Tätä asiaa ei voi korostaa mielestäni liikaa. Kärsin itse valtavista selkäkivuista ekan raskauteni aikana ja jälkeen juurikin väärän asennon vuoksi (yleinen virhe, eli olin ns. työntänyt selkää notkolle entisestään) ja nyt toisen raskauden aikana olen kiinnittänyt kaikessa tekemisessä todella paljon huomiota juurikin asentoihini ja ryhtiini ja selkäkivut ovat olleet käytännössä muutamia yksittäisiä kipuja lukuunottamatta poissa, ihan mahtavaa!

Erittäin tarpeellinen ja mielenkiintoinen käynti jota suosittelisin kaikille odottaville äideille; saat vastaukset juuri sinua mietityttäviin asioihin ja henkilökohtaiset, juuri sinulle räätälöidyt ohjeet raskauden ajaksi alusta alkaen. 

Lisäksi kävin myös ensimmäisen kolmanneksen aikana äitiysosteopaatin vastaanotolla. Osteopaatti käsitteli kehoni jumikohtia, joita olikin paljon jo siinä vaiheessa raskautta, suurin osa jäänteitä aiemmasta raskaudesta ja jatkuvasta taaperon kantamisesta.. Olo oli noin tuhat kertaa kevyempi ja vetreämpi tämän hoidon jäljiltä ja oli hyvä fiilis kun tiesi että pystyi aloittamaan seuraavien raskauskilojen keräämisen vähän kuin puhtaalta pöydältä kun vanhat jumit oltiin saatu hoidettua pois:) 

Toinen kolmannekseni sujui ongelmitta, suorastaan kliseisestä raskaushehkusta nauttien enkä kärsinyt oikeastaan mistään vaivasta. Aivan varmasti iso merkitys oli ollut näillä alun hoidoilla ja mm. sillä että kiinnitin nyt ryhtiini ja asentoihini extra paljon huomiota. Kävin Femihealthissä Sonjan Prenatal barre-tunneilla joita olen suositellut kaikille raskaana oleville jotka haluavat erittäin tehokasta (ja hikistä) mutta turvallista treeniä. (Myös Sonjan normaalit barre-tunnit ovat huikean tehokkaita; iso suositus myös niille!) Lisäksi kävin testaamassa hyvin mielenkiintoista spiraalistabilaatio-menetelmää johon aion ehdottomasti mennä myös  raskausajan jälkeen, täältä voit lukea lisää SPS tekniikasta. 

Erittäin ison suosituksen haluan myös antaa ihanalle Hanna-Mari Niemisen vetämälle raskausjooga+ synnytysvalmennus kurssille Femihealthissä. Ihan huikea kurssi joka päättyi erittäin hyödylliseen synnytysvalmennukseen johon myös puolisot olivat tervetulleita. Sain niin paljon hyviä työkaluja sekä loppuraskausajalle että synnytykseen tältä kurssilta, kaikkien odottavien äitien pitäisi käydä tämä kurssi! 

Viimeisen kolmanneksen aikana olen käynyt erittäin ahkeraan ihanan osteopaatin Sara Lexmondin vastaanotolla hoidattamassa liitoskipujani ja Sara mm. käsitteli lantiotani oikeaan asentoon koska siinä oli jumituksia jotka voivat esimerkiksi vaikeuttaa/hidastaa synnytystä. Hoitojen jälkeen oli aina ihan loistava olo ja kivut katosivat ja pysyivät poissa melko pitkään, nyt viimeisimmän hoidon jälkeen liitoskivut hävisivät melkein kokonaan eivätkä ole oikeastaan edes tulleet enää takaisin, ihan mahtavaa siis! Olen myös menossa tällä viikolla Saran käsittelyyn jossa osteopatian avulla käynnistellään synnytystä lempeästi, jännää ja saas nähdä päättääkö tyyppi mahassa innostua ja saapua maailmaan hoidon avulla. Tyttäreni ollessa mahassa kävin vastaavassa hoidossa ja hän syntyi 24h hoidon jälkeen eli nähtäväksi jää miten tällä kertaa käy.. 

kävin myös viime viikolla vielä uudemman kerran Sonjan äitiysfysiovastaanotolla ja tällä kertaa keskustelimme lähestyvästä synnytyksestä ja ajatuksistani siihen liittyen, kävimme läpi hieman imetystä ja sen aloitusta (kahdessa vuodessa ehtii kyllä unohtamaan ihan kaiken..) sekä muutenkin oloani ja tuntemuksiani raskauden viime metreillä. Erittäin hyödyllinen tapaaminen ja fiilis oli tämän kerran jälkeen luottavainen ja odottava tulevaa synnytystä sekä edessä häämöttävää uutta vauva-arkea kohti. 

Näin yhteenvetona voin todeta että on ollut äärimmäisen hyödyllistä ja tarpeellista kulkea tätä raskausmatkaa osaavien ammattilaisten kanssa. Vaikka itsellänikin on jo entuudestaan omankin ammattini puolesta erittäin paljon tietoa sekä liikunnasta ja ravinnosta, olen silti saanut tästä yhteistyöstä todella paljon irti ja oppinut uutta raskausajan hyvinvoinnista sekä voinut yleisesti ottaen todella hyvin. Suosittelen suurella lämmöllä muitakin odottavia äitejä käymään äitiysfysioterapeutin ja osteopaatin vastaanotolla raskausaikana, sekä ennalta ehkäisemässä että hoitamassa erilaisia vaivoja. Raskausaika ei tarkoita sitä että tarvitsi kärsiä erilaisista kivuista tai pitäisi lopettaa liikunta; pitää vaan opetella uusia tapoja ja kiinnittää huomiota oman kehon vointiin entistä tarkemmin! 

Yhteistyöni Femihealthin kanssa tulee jatkumaan myös vauvan synnyttyä maailmaan ja uskon että monia lukijoitani kiinnostaa erityisesti tuo raskaudesta palautuminen ja liikunnan aloitus uudelleen. Tulen kirjoittamaan siitä myöhemmin kattavasti ja toivon että mahd. moni saisi apua ja vinkkejä myös omaan postnatal- matkaansa. Raskaus, synnytys ja ensihetket vauvan kanssa ovat valtavan isoja mullistuksia naisen elämässä ja olen ehdottomasti sitä mieltä että meidän pitäisi täällä Suomessa kiinnittää enemmän huomiota äitien hyvinvointiin sekä raskausaikana että sen jälkeen, monesti ne tuppaavat unohtumaan sen vauva-arjen keskellä valitettavasti. Haluan olla omalta osaltani edistämässä tietoutta tästä aiheesta ja kannustamassa naisia pitämään huolta terveydestään ennaltaehkäisevästi. 

Mikäli teille tulee mitään kysymyksiä/postausideoita aiheeseen liittyen niin vastailen niihin enemmän kuin mielelläni! <3 

Aurinkoista loppuviikkoa kaikille <3 

Jenna

PS. Femihealthissä lisättiin myös juuri valikoimiin raskaushieronta! Jos tämä vauva vielä ensi viikolla majailee mahassa niin minut löytää sieltä varmasti rentoumasta:) 

*Blogipostaus tehty yhteistyössä Femihealthin kanssa& hoidot saatuja blogin kautta

Ladataan...

Hei ihanat!

Kuten arvata saattaa unohdinkin jo yhden raskausviikon välistä, mutta ei se mitään jatketaan nyt näillä viikkopostauksilla sitä mukaa kun ehdin ja muistan näitä kirjoitella:D Meillä on tässä melko hektiset ajat juhannukseen asti tulossa joten katsotaan miten paljon aikaa jää blogille! Ollaan lähdössä huomenna Tukholmaan pariksi päiväksi, sitten onkin tyttäremme synttärit ja viikonloppuna olisi tarkoitus juhlia häntä. Ja lasten juhlathan tietysti tarkoittavat äidille melkoista valmistelua ja järjestelyä, kuten kaikki vanhemmat tietävät.. Synttärijärkkäilyiden lisäksi tämä viikko sisältää paljon pakkausta, kodin siivousta, talvivaatteiden pakkausta pois etc. Ensi viikolla ollaan sitten lähdössä kunnolla reissuun melkein pariksi viikoksi joten olen pakannut tavarat jo sitä reissua varten koska lähdetään heti alkuviikosta ja viikonloppu tulee hurahtamaan ohi hetkessä juhlahuminassa. Mieheni tietysti ihmettelee mitä stressaan ja huhkin koko ajan, mutta hänellä on tietysti helppoa kun pakkaa kassiinsa kahdet bokserit ja hammasharjan ja on ready to go... Odotan jo ensi syksyä ja reissuja kun saan pakata omien tavaroideni lisäksi kahden lapsen tavarat, jes! Tuskin olen ainut kenen kotona pakkaukset hoituvat näin:D (ja ei sen puoleen että luottaisin miehen haltuun pakkausvastuuta, voisin vaan kuvitella miten katastrofi se olisi...) 

Tämän tulevan pidemmän reissun jälkeen meillä on vielä tyttäreni kanssa muutama reissu Euroopan kesään toukokuun puolessa välissä ja kesäkuussa, jos siis olen lentokunnossa vielä siinä vaiheessa. Varsinkin tuolle myöhemmälle reissulle kesäkuussa tarvitsen jo lääkärin luvan mutta onneksi kohde on tuttu ja turvallinen ja hätätapauksessa voin vaikka synnyttää siellä (tosin toivottavasti vauveli ei vielä siinä vaiheessa päätä tulla maailmaan):D 

Mutta nyt siihen viikkokertaukseen, eli tänään mentiin viikolle 23 ja luvassa viime viikon eli rv 22 kertausta. 

Raskausviikko 22: 

Tähän asti vauvallesi on kertynyt reippaasti pituutta, mutta vain vähänlaisesti rasvaa. Nyt tähän tulee muutos. Ihon alle alkaa muodostua rasvakudosta. Kasvutehtaana toimiva istukka hoitaa useita tehtäviä. Se mm. siirtää happea ja ravinteita äidin elimistöstä vauvalle, siirtää hiilidioksidin ja kuona-aineet vauvan elimistöstä äidille, tuottaa raskautta ylläpitäviä hormoneja, kuljettaa äidin vasta-aineita vauvaan; nämä aineet suojaavat vastasyntynyttä sairauksilta sen ensimmäisen elinkuukausien ajan ja suodattaa sairauden aiheuttajia ja muita haitallisia aineita. 

Nyt alkaa olla hyvä hetki pohtia lapsen nimeämistä. Nimi on kovin henkilökohtainen asia ja osa identiteettiä. Lapsi joutuu pärjäämään koko elämänsä sen nimen kanssa, jonka vanhemmat hänelle valitsevat. On siis tärkeää, että valitsette vauvallenne juuri hänelle sopivan nimen. Lisäksi raskautesi on nyt kestänyt 154 päivää, joten voit hakea äitiysavustusta joko äitiyspakkauksen tai rahan muodossa. 

(lähde: Vauva; odotukseni- app) 

Oma vointi: 

Vointini on ollut hyvä, pahoinvointia ei ole enää juurikaan ollut lukuunottamatta muutamia ihan lyhyitä hetkiä. Nälkä on järkyttävä ihan koko ajan ja tunnen suorastaan miten vauva kasvaa kohisten. Olo alkaa olla tosin jo aika tukala, suurimmaksi osaksi johtuen touhuiluista taaperon kanssa jotka eivät ole niin hirveän vatsaystävällisiä. En vieläkään (lukuunottamatta lyhyitä hetkiä) nauti raskaana olosta ja toivoisin että aika kuluisi mahd. nopeasti. Mutta olen kiitollinen ettei minulla ole mitään kummoisia kipuja, jaksan liikkua ja toimia arjessa ja pahoinvointi on poissa! Ja tämä lapsi muuten hulisee vatsassa ihan toden teolla, huh. Meidän esikoinen ei liikkunut mahassa käytännössä ollenkaan, tämä tyyppi sen sijaan vetää voltteja ja potkii kylkiin käytännössä 24/7. Eli aikamoinen vauhtiveikko ilmeisesti tulossa:D

Ruokahimot/ravinto: 

Nälkä kokoajan:D Tekee mieli edelleen terveellisiä ruokia pääsääntöisesti mutta ruokaa pitää saada usein ja paljon. Erilaiset ns. terveyssipsit maistuvat myös, makea ei juurikaan. Sitrushedelmien himo on hieman laantunut, nyt maistuu kaikki smoothiet, vihermehut ja salaatit. Ja kahvi maistuu taas, jes! Ai että ikävöinkin sitä. 

Treeni: 

Olen treenannut melkein joka päivä ja se tekee ihmeitä tälle nihkeälle ololle! Treenit eivät ole puolta tuntia pidempiä mutta siltikin niistä saatu energia ja hyvä fiilis tekee niin hyvää<3 Tukala ja tönkkö olokin hieman helpottuu kun saa liikutettua kehoa. Ikävöin juoksemista ja ns. kunnon treenamista tosi paljon mutta eipä tässä tosiaan enää ihan liian kauan mene että pääsee taas niitäkin tekemään. Yritän nyt pitää kiinni päivittäisestä liikunta-annoksestani, kun niin pitkään jouduin olemaan liikkumatta ja ei sitä ikinä tiedä miten loppuraskaus sujuu! 

 

Toissa viikolla kävin myös pitkästä aikaa kosmetologilla ja voi että kun se teki hyvää tälle nuutuneelle mammalle! Yleensä suositellaankin että näin sääkausien vaihtuessa olisi hyvä käydä putsaamassa iho ammattilaisen luona ja itse olen aina yrittänyt toteuttaa sitä ohjetta. Lisäksi hetki omaa aikaa ei ikinä ole tehnyt kenellekään huonoa.. Kävin ekaa kertaa testaamassa ihonpuhdistusta Twistben kauneushoitolassa ja tänne tulen ehdottomasti palaamaan uudemmankin kerran! Hoito tehtiin ihanilla luonnonkosmetiikan tuotteilla ja oli suunniteltu juuri minun ihoni tarpeen mukaan. Hoidon jälkeen ihoni on ollut ihanan raikas ja epäpuhtaudet saivat todellakin kyytiä. Ihanan virkistävä fiilis, suosittelen muillekin pientä omaa hemmottelua <3 

Lisäksi sain jakaa teille blogini lukijoille alekoodin<3 Eli tehdessänne varauksen Twistben 90 minuutin kasvohoitoon saatte -15% alennusta hoidosta mainitsemalla Jennajuulia Wellness varauksen yhteydessä. Koodi on voimassa huhtikuun loppuun mutta hoito voi olla myöhemminkin, kunhan vain teet varauksen huhtikuun aikana:)  Ihania hemmotteluhetkiä muruset<3  

Aurinkoa& valoa päivääsi <3 

Kuvat: Twistbe

 

 

Ladataan...

Ladataan...

Hei ihanat! 

Olen nyt vihdoin saanut kerättyä voimia ja oloni hieman kohennuttua jaksan alkaa taas päivittää blogiakin hieman aktiivisemmin haastavan alkuraskauden (tai no puolikkaan) jälkeen. Ekassa raskaudessa moni kyseli josko voisin kirjoitella viikkopäivityksiä, mutta silloin en asiasta oikein innostunut mutta nyt ajattelin että voisin kokeilla sitä! Sain myös vihdoin aikaiseksi selvitettyä raskausappistäni milloin minulla alkaa uusi raskausviikko ja tällä hetkellä olen siis viikolla 21 menossa ja aina tiistaisin alkaa uusi viikko. Joten ajattelin että voisin aina tiistaisin kirjoitella edellisen raskausviikon kuulumisia. Nyt siis hieman myöhässä viikon 20 kuulumiset:) 

Raskausviikko 20: 

 Taas on yksi virstanpylväs saavutettu olet nyt päässyt raskauden puolivälin yli. Vauva kasvaa nyt noin 60 grammaa viikossa. Sikiöllä on vielä runsaasti tilaa liikkua, ja se nauttiikin olostaan täysin siemauksin. Välillä potkut suuntautuvat ylös, sitten taas alas, ja seuraavassa hetkessä vauva melskaakin jo kyljessäsi. Nyt maha alkaa tosiaan paisua: painosi lisääntyy raskauden tässä vaiheessa puolisen kiloa viikossa. Raskauden keskivaiheilla olo on yleensä reipas ja energinen. Jos olet lähdössä matkalle, on myös hyvä ottaa selvää mihin voit ottaa yhteyttä matkakohteessa jos ongelmia ilmaantuu. Vältä stressiä. Kaikki, mikä virkistää, luo elämäniloa ja tyytyväisyyttä sinulle, koituu lapsesi hyväksi. Vauvan pituus: 27cm vauvan paino 380g. 

(lähde: Vauva; odotukseni- app) 

Oma vointi: 

Viikko 20 oli minun kohdallani erittäin positiivinen, sillä se oli viimeinkin se viikko jolloin aloin voimaan hyvin. Jokainen viikko tähän asti oli ollut tuskainen ja huonovointinen, mutta nyt näyttää tilanne kääntyneen, jes! Jos muistan oikein, niin ekassa raskaudessa vointini taisi kohentua täsmälleen samalla viikolla. Tosin parantelin vielä oloani RS-viruksen jäljiltä ja olin liikuntakiellossa mutta muuten olo oli tosiaan melko hyvä. Ja huomasin että kroppa alkoi vihdoin kaipaamaan sitä liikuntaa, sitä oloa ei nimittäin ole pitkään aikaan ollut. Masu on vielä aika pieni joten elämä sen kanssa on aika iisiä, mutta tällä viikolla tosin tapahtui jokin kasvuspurtti ja kokoa masuun tuli rutkasti lisää. Myöskin potkut ovat alkaneet tuntua paljon selkeämmin ja kovemmin ja nyt ne tuntee myös vatsan päältä. Vessahätä on jatkuva ja aamupahoinvointi iskee myös ellen saa heti herättyäni jotain syötyä. Mutta yleisesti ottaen energiatasot ovat todella paljon paremmat nyt kuin ed. raskausviikolla. 

Ruokahimot/ravinto: 

Viikolla 20 ei ole ollut muistaakseni mitään tiettyä ruokahimoa, tosin jäätävä kiivinhimoni on vielä hieman kuvioissa mutta ei enää niin pahasti kuin aiemmin. (Aiemmin saatoin syödä helposti 10 kiiviä päivässä) Hedelmiä tekee edelleen tosi paljon mieli, makeat herkut eivät maistu vaan mieluummin tartun suolaiseen ruokaan. Mikä on tullut uutena asiana on järkyttävä nälkä koko ajan. Tähän saakka kaikki ruoka on vain etonut ja kipeänä ollessa jouduin pakottamaan itseni syömään, mutta nyt on kova nälkä ja kokoajan! Liekö mini käy läpi jotain kasvuspurttia tai ottaa kiinni menettettyjä kaloreita, tiedä häntä. Mutta tällä viikolla kaikki ruoka maistui ja sitä piti olla paljon!:D

Treeni: 

Kuten mainitsin olin tämän raskausviikon vielä toipilaana ja liikuntakiellossa, mutta vietimme pääsiäistä Tahkon mökillämme ja ulkoilin siellä joka päivä kahteen otteeseen tyttäreni kanssa. Hiihtoladuille en tosiaan saanut mennä ja laskettelua en enää tässä vaiheessa uskalla harrastaa liian ison riskin takia, joten me lähinnä pulkkailtiin ja käveltiin tytön kanssa ja nautittiin mielettömän upeasta säästä. 

Kulahtanut mökkilook ja masu viikon 20 alkupuolella, ennen pientä kasvuspurttia!

Sellaisia kuulumisia, kiinnostavatko tämän tyyppiset postaukset teitä? ja kertokaa jos teillä on jotain muuta mitä haluaisitte tietää/lukea? Mielelläni otan vastaan palautetta:) 

xoxo

Jenna 

Ladataan...

Pages