Ladataan...
J´s Neverland

Itselläni taas puskee matkakuumetta, etenkin tällä kylmällä kevätsäällä houkuttelisi vielä enemmän lähteä pakoon jonnekin rannalle lämpimään. Minulla on tavoitteena käydä melkein jokaisessa maassa. Olen päättänyt ensin käydä euroopan läpi jonka jälkeen voi siirtyä Euroopan ulkopuolelle ja kaukomaihin. Minulle matkustaminen on keino paeta arkea, sivistää itseäni, tutustua uusiin kulttuureihin, kokea uusia asioita ja intohimo. En koe matkustamista pakolliseksi, mutta miksi en lähtisi kokemaan ja näkemään maailmaa jos on mahdollisuus? Enkä koe että matkustaminen tulisi olla tapa hehkuttaa elämäntyyliä tai täyttää instagram matkakuvilla. 

Miksi sitten kannattaa matkustaa? 

Matkustaminen sivistää. Kyllä, matkustamalla näkee ja kokee eri kulttuureja, kehittää kielitaitoa ja oppii millaista on eri maissa. Kaikkea kun ei voi vaan lukea kirjoista tai nähdä netistä, ne tulee kokea ja nähdä. 

Näet ja koet uusia asioita. Matkustaessa näkee ja kokee uusia asioita mitä ei välttämättä omassa maassa pääse kokemaan. Uusia eläimiä, kasveja, ruokia, juomia, maisemia, elämyksiä yms. Ties vaikka pääset Havajilla surfailemaan, näet Afrikassa leijonan tai vaikka suutelet rakasta Eiffeltornin edessä! Jo itse lentäminen on elämys! 

Uusien ihmisten kohtaamiset. Matkustaessa törmää välttämättä uusiin ihmisiin, mutta hyvällä tuurilla näistä voi kehittyä vaikka lomaromanssi tai vaikka löytää uuden ystävän. Oma isäni löysi vaimonsa (äitini) matkustaessaan ;) Matkakumppanin kanssa välit syvenevät ja yhdessä jaettu ilo on aina kivempaa.

Muistot. Matkoista jää aina muistoja jota voi sitten kiikkustuolissa muistella. Näitä muistoja ei saa kotona sohvalla istuen, maailmaa tulee nähdä ja kokea.  Nämä on ainutlaatuisia. Mielummin muistelet mitä tulikaan tehtyä kuin mitä jätit tekemättä! 

Miksi en matkusta.

Se on kallista. Matkustaminen maksaa, kyllä. Mikään ei ole ilmaista tässä maailmassa. Matkustamiseen voi käyttää niin paljon rahaa kuin haluaa tai niin vähän rahaa kuin pystyy. Matkustaa voi hyvinkin pienellä budjetilla mutta itse olen huomannut että minimibudjetilla on melko ärsyttävää mennä...aina joutui laskemaan paljon mikäkin maksaa. Matkakohteita on monia mistä voi valita omaan budjettiin sopiva kohde. Kannattaa vertailla hintoja eikä tyytyä ensimmäiseen vaihtoehtoon. On monia nettisivuja josta voi löytää hyviä tarjouksia esim. lentodiilit.fi sivusto. Voi ottaa pakettimatkan tai maksaa lennot ja hotellin erikseen. Hotellin sijasta voi mennä hostelliin, sohvasurffailemaan, telttailemaan tms. On halpalentoyhtiöitä esim. Ryanair, Blue1. Lentojen/hotellien hinnat voivat vaihdella päivän, vuodenajan, kellonajan, nettisivun mukaan. Aina kannattaa vertailla hintoja! Joskus itse matkat taas voi maksaa paljon, esim. Thaimaahan voi maksaa helposti pari tonnia mutta eläminen on edullista. Se on on aina omista tarpeista kiinni millaisen matkan haluaa ja paljon siihen haluaa käyttää.

Ei ole rahaa. Matkustamiseen tarvitsee rahaa mutta ei tarvitse olla lottovoittaja. Aina voi säästää, voi vähentää ulkona kahvittelua ja syömistä. Voi laittaa joka viikko tai kuukausi jotain syrjään. Voi laittaa turhia tavaroita kirpputoreille myyntiin. Voi tarjota palveluksia tutuille, esim. lastenhoitoa, pihanhoitoa, koirien kävelyttämistä.  Moni ei jaksa käydä säästämään mutta jos vaikka vuoden ajan säästää matkaa varten, lupaan se on sen arvoista. 

Ettei vaan sattuisi mitään. Moni pelkää pahinta. Jos käykin jotain. Jos vaikka laukku katoaa, rahat loppuu, passi varastetaan, joudut putkaan, sairastut, tsunami iskee tai jopa kuolet sinne. Tottakai mitä vain voi käydä mutta niin voi käydä ihan kotimatkallakin. Omalla toiminnalla ja järjen käytöllä voi minimoida riskit. Ei matkusta kriisialueille, ei kulje passi taskussa, ei pidä kaikkia rahoja samassa paikassa,  ei kuje yksin pimeässä ym. Kannattaa mm. hoitaa rokotukset kuntoon, ostaa matkavakuutus, tehdä matkailmoitus, ota passista kopio sähköpostiin, ota selvää etukäteen kohteesta, käyttäydy maassa maan tavalla ja kunnioita heidän lakeja. Kumminkin maalaisjärjellä pääsee pitkälle!

Lopulta lentäminen on yksi turvallisempia tapoja matkustaa. Suurinosa onnettomuuksista tapahtuu kotona tai kodin läheisyydessä. Jopa moni ihminen kuolee omaan kotiinsa, saunan kuumuuteen kuolee vuosittain 30 - 40 ihmistä. Näinköhän kannattaa saunaankaan mennä ettei vaan sattuisi mitään

Suosittelen edes kerran elämässä kokeilla matkustamista. Maailma on iso ja elämä lyhyt. Mailmassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa että kannattaa poistua oman kaupungin tutusta ympäristöstä. Mitä siinä menettää? Et tiedä jos et edes kokeile. Itse haluan nähdä maailmaa, jos aina pelkää niin voi menettää jotain hienoa. Jos aina vain pelkää, ei kohta voi mennä minnekään. Pelko voi lamaannuttaa ja jopa pysäyttää. Älä pysähdy, älä pelkää, hyppää kohti tuntematonta mutta varoitan..se voi aiheuttaa riipuvuutta. 

 

"Courage is found in unlikely places." ~J.R.R Tokkien

 

 

-J

Share

Ladataan...
J´s Neverland

Blogihiljaisuus on kestänyt melkein ennätys pitkään. Omassa elämässä on ollut paljon kaikkea johon olen halunut keskittyä tämän sijaan ja blogiin kirjoittaminen on minulle harrastus, omaa kivaa niin en ole halunnut/eikä tarvitse väkisin tänne kirjoittaa. Nyt on kumminkin aika palata blogini pariin! Ideoitakin tulvii päähän niin johan oli jo aikakin palata sorvin ääreen!

Tällä kertaa tuli mieli esitellä uuden kodin sisustusta. Olen hyvin kiintynyt nykyiseen asuntooni ja alueeseen. Asunto sijatsee vanhalla kasarmialueella jossa ei rumia betoni kerrostaloja näy. Täällä huokuu vanhan ajan henki. Talokin on kuulema entinen hevosten viljavarasto  joka on kunnostettu asuintaloksi, joten tässäkin on oma kiva historiansa. Tänäänkin pizzakuljettaja kehui taloa miten uniikilta se näyttää ja on kiva tunnelma :) 

Asunnossa on outo pohjaratkaisu mutta sekin lisää sitä asunnon persoonallisuutta!

Aloitetaan kierros tänään olohuone/ruokailuhuoneesta.

Asunnon sisälläkin huokuu vanhan ajan tunnelma, vanhat puulattiat on maalattu valkoiseksi ja seinillä on paperitapetit. Sänkysohva löysi paikkansa kivasta syvennöksestä, jonka ympärille laitoin valkoiset valot tuomaan valoa pimeisiin nurkkiin. 

Omassa sisustuksessa en tykkää käyttää paljoa värejä, tykkään enemmän maanläheisistä väreistä esim. harmaa, ruskea. Valkoisesta tykkään kun sen tuo raikkautta ja valoa asuntoon, etenkin sopii mihin vuodenaikaan tahansa! Omaa sisustustyyliäni kuvailen industrial/rustiikkiseksi. Monet huonehalut on kirpparilöytöjä  tai löydetty roskiksesta (kyllä, roskiksesta). Esim. Sohvapöytänä toimii vanha arkku jonka löysin roskiksesta,  maalasin sen valkoiseksi kun entinen oudon kulahtanut vihreä ei oikein miellyttänyt pidemmän päälle omaa silmää. Sohvan yläpuolella on lapsen koululta ostettu aito opetustaulu (kertottu olleen ihan koulun käytössä eikä vain koristeena).

Asunnossa on haasteellisia syvennyksiä ja  vinoja kattoja. Onneksi tv-taso mahtui telkkarin kanssa oivasti matalan katon alle. Tv-tasona toimii vanhat valkoiseksi maalatut perunalaatikot.

Tv-tasolta löytyy minun kirpparilta löydetty vanha kamera, tuttu kuvaaja sanoi että kamera voi jopa toimia jos löytyy oikea filmi ym. Mutta minulle tämä on vain kiva koriste, tykkään muutenkin erikoisista koristeita. Kameran päällä istuu origami lintu, en enää muista mistä tämä lintu on tullut luokseni mutta monta vuotta on kulkenut mukanani ja vielä ehjänä pysynyt! Liekö ystäväni sen minulle teki?

Ruokailutila on keskellä huonetta, ikkunan edessä. Mikäs sen kivempaa kuin aamulla aamukahvin kera katsoo ulos ikkunasta. Keittiönpöytä on kulkenut lapsuuden kodista mukanani mutta maalasin senkin valkoiseksi, pöydän alapuolelle saa piirtää. 

Keittiöntuoleina toimivat eripari penkit, toinen on myös lapsuuden kodista tuotu pinnapenkki jonka spray maalasin valkoiseksi. Varapenkkinä toimii vanha koulutuoli joka on Kurt Hvitsjönsin suunnittelma, sekin on löydetty roskiksesta. Toinen on vanha valkoinen suutarin jakkara, tämän löysin Facebook kirpparilta. 

Olohuoneen nurkassa on roskiksesta löydetty säilytyslaatikko vai miksi tuota tarkalleen kutsua. Tuota en halunut maalata kun tykkäsin sen luontaisesta väristä. Laatikon päällä on ystävältä ostettu metallinen valokirjain. Tätäkin seinää koristaa vanha opetustaulu. Opetustauluista on tullut uusi itselleni keräilykohde, näitä löytyy lisääkin asunnosta. 

Yhdellä seinällä nojailee mittatilaustyönä tehdyt heinäseiväs tikkaat. Tikaissa roikkuu teollinen lamppu ja alapuolella on isäni entiset puukengät. Nämä ovat itselleni tärkeät muisto esineet. Kyllä, näillä kengillä on jopa kävelty!

Mitä mieltä olette asunnosta? 

 

"Where we love is home - home that our feet may leave, but not our hearts."

~Oliver Wendell Holmes    -J

Share

Ladataan...
J´s Neverland

Olen monesti törmännyt Facebookissa kuviin jossa tuttuni lapset ovat nätisti pukeutuneet ja ovat menossa milloin kenenkin synttäreille. Kuvia kun heidän lapsien synttäreillä jossa on monia kavereita kylässä. Kuvista näkyy ilo ja onni...mietin kumminkin miten vieraalta meille kuvat näyttää.

Pojallani on kohta synttärit, hän odottaa synttäreitään kuin kuuta nousevaa. Hän on miettinyt millaisen kakun haluaa ja mitä toivoisi lahjaksi. Hän on kuin kuka tahansa lapsi mutta yksi eroavaisuus on. Hän ei tiedä ketä lapsia hän kutsuisi syntymäpäivilleen. Hänellä ei ole ketään jota kutsua.

Hänen luokkakavereilla on ollut synttäreitä mutta hän ei ole kutsua saanut. Muistan viime vuodelta jossa hänen luokkalainen kutsui kaikki muut luokasta, mutta ei häntä. Hän oli ainoa luokasta jolle kutsua ei annettu. Meille sanottiin että hänen kaverilta tulee kutsu synttäreille, kutsua ei koskaan kuulunut. Olen äitinä surullinen ettei oma lapseni ole yksi niistä josta on kuvia kun hän on menossa kaverin synttäreille. Olen surullinen etten voi tarjota hänelle kutsuja jota jakaa kavereille.

Poikani on erilainen kuin muut, hän ei saata aina ymmärtää muiden leikkejä tai ymmärrä sen päälle mikä nyt on leluissa, elektroniikassa, maailmassa "in". Hänellä on kehitettävää vuorovaikutus- ja leikkitaidoissa. Hän kumminkin tykkää leikkiä muiden kanssa ja energiaa riittää! Hänen puhettaan voi olla joskus vaikea ymmärtää ja hän ujostelee, mutta mielikuvitusta riittää ja kovaa innostuksissaan huutaa. Hän voi joskus olla omistushaluinen ja kommenteleva, mutta osaa lopulta jakaa omistaan ja sydän on täyttä kultaa. Hän on kiva kaveri ja hänestä voisi saada sydänystävän. Silti hän on yksin. Hänellä ei ole koulun ulkopuolella kavereita. 

Tiedän ettei oma lapsi ole täydellinen, eikä syytön kaikkeen. Tiedän että ketään ei voi pakottaa tykkäämään toisistaan tai pakottaa leikkimään keskenään. Toivon silti että vanhemmat osaisivat kertoa lapsilleen että on erilaisia ihmisiä olemassa. Jokaisessa on jotain hyvää.  Kaikkia tulee kunnioittaa ja pitää tasa-vertaisina. Eikä ketään saisi jättää ulkopuolelle eikä ketään saisi kiusata. Kavereiden painostuksesta syrjintää ei tulisi tehdä. Tulee olla kiva kaveri. Joskus voi saada hyvän ystävän jostakin josta ei olisi ikinä arvannut. Yksi pieni kutsu voi muuttaa toisen elämän. 

Toivon että poikani saa ystävän, hän ansaitsee sen kuten kuka tahansa muukin. Toivon että ensi vuonna voisimme kutsua vaikka sen yhden hyvän ystävän syntymäpäiville. Tiedän kumminkin miten tärkeä juhla syntymäpäivät on lapselle ja kuka tahansa haluaa tehdä niistä ikimuistoiset. Pidän huolen äitinä että tänä vuonna hän saa huiput syntymäpäivät vaikka nyt jääkin jotain puuttumaan...

 

-J

 

 

 

 

Share

Pages