Ladataan...
Kanan lento

En ymmärrä elettyä elämää,

en kokemuksia rikkaita

en tilanteita menneitä,

joissa unelmiakin elelin.

 

 

Vasta vuoden kuluessa umpeen,

alan häilyessä taaksensa

vasta kun ei enää voi

haistaa vaatteista tuoksuja tuoreita.

Minä muistan, minä muistelen

minä maistelen huulillani

Mangojen kypsyneen lihan

maisteiset pahoinvoivaa aiheuttavan ruuan

ja pehmeän täyteläisen kahvin.

Minä kuulen ne äänet

liikenteen ja lasten soittojen

heinäsirkkojen aamuiset tuokiot

ja sekalaisen metelin

Minä tunnen kuumuuden

tunnen hien ihollani

tunnen sen, miten naama punehtui kuumaksi, auringon sitä paistellessa.

 

 

Minä muistan.

Muistan ne päivät

muistan ne kyselevät hetket,

kun Herraa etsin ja Häntä kiitin.

Muistan ne naurut

muistan ne iltaiset itkut,

kun tuntui epäreilulle, epäoikeudenmukaisuudelle ja liian rikkinäiselle.

Minä muistan ne hämmentyneet päivät

ne turvallisuuden ja lempeät häivät

kun olin kesksellä väentungosta, keskellä tuntematonta maailmaa.

Ja kaikkien näiden muistojen aikana

Minuun iskee ikävä.

Ikävä, joka tahtoo viedä minut takaisin.

Ikävä, joka tahtoo lennättää uudestaan.

Takaisin.

Muualle.

Kokemaan jotain samaa ja jotain uutta.

Olla edes yhdelle lähimmäinen.

 

Share

Ladataan...
Kanan lento

Johtajamatonta johtamista, tiedottomuudessa elämistä. Tunteiden skaalassa tunteilua. Postmodernismi. Tunteita, kokeilua, itsekkyyden verhoamaa luomista.

 

Aikakaudet muuttuvat, ihmiset uudistuvat ja yhteiskuntamme uudistuu. Ennen halusimme löytää totuuden ja yläpuolellemme auktoriteetin määräämään kaapin paikan, mutta nyt haluamme olla kukin omia pomojamme. Minä päätän, mikä on totuus. Minä otan palasia kaikkialta luoden oman uskonnon, oman yhteiskunnan. Minä päätän itse, kuka olen, millainen olen ja mitä teen. Minä olen itseni Herra.

 

Monipuolisuus on rikkautta, mitä postmodernismi tuo. Meidän ei tarvitse tyytyä kuulemaan yhden miehen yksiä saarnoja, vaan voimme kokeilla ja olla luovia. Saamme miksailla hyviä asioita keskenään, käyttää tekniikkaa ja taidetta hyväksi opetuksen rinnalla. Mutta samalla joudumme tyhjyyteen, jossa mikään ei ole varmaa eikä mistään tiedä mitään.

 

 

Eksentaalinen tyhjyys on tuttu ilmiö myös meille, joilla on vahva vakaamus ja usko totuuteen. Se iskee, kun maailma on liian auki ja mahdollisuuksien paikka. Se iskee, kun tajuaa olevansa liian pieni ymmärtääkseen ikuisuutta. Se pudottaa tyhjiöön, jossa voi vain haparoiden tunnustella seiniä löytääkseen tunnelin päästä valon, autuuden ja ymmärryksen. Mutta silti, se ei anna vajota täysin pohjaan, kun tiedän uskovani ja uskon tietäväni Jumalan, jolla on kaikkeen tyhjyyteenkin täydellinen täyttymys.

 

Joku johtaa aina. Joku on aina se, joka hallitsee ja yrittää manipuloida meitäkin. Kaikkein vaarallisinta se on silloin, jos johtajuutta ei tunnusteta vaan se yritetään vaatettaa vapauden piikkiin. Johtajuus voi silti tuoda vapauden, silloin kun se ei tuomitse, ei syrjäytä, ei kiellä. Silloin kun se tunnustaa, että ihminen on vain ihminen, vajavainen, etsivä olento keskeneräisessä maailmassa.

 

Jokaisessa ajassa on puhuttava ajanmukaisella kielellä. Emme voi puhua näköradioista tai vertailla c- kasetteja, jos uusi sukupolvi ei edes tunne näitä sanoja. Emme puhu enää latinaa kirkoissa, sillä meillä on oma kielemme ja kulttuurimme. Virran mukana meneminen ja kaiken vanhan kieltäminen on kuitenkin pelottavaa. Jos ihmiselle ei tarjota mahdollisuutta etsiä totuutta, miten hän kestää tyhjyyden kanssa?

 

Tyhjyys tulee turvattomuudesta, yksinäisyydestä ja tiedottomuudesta. Se lamaannuttaa ja vie elämänilon. Tiedottomuus voi tuottaa myös nöyryyttä elämälle, sille ettemme voi tietää. Turvattomuus siitä, ettemme tiedä mitä tapahtuu, kuinka olla ja onko asiat hallinnassa. Yksinäisyys siitä, kun emme enää osaa olla toistemme kanssa ja haluamme olla omien ideologiemme herroja.

 

"Maailma muuttuu, niin minäkin." - lauloi nelivuotias Kaapo lastenohjelmassaan. Muutos on ajallisuuden mittainen projekti. Se tulee, menee ja vaihtaa muotoansa. Muutos on aina paikka, tarkastella muutoksen syitä, hyviä puolia ja vaaroja. Muutos on tie johonkin uuteen.

 

 

Share

Ladataan...
Kanan lento

 

Polveni nousevat kivikoiden yli. Jalkani ponnistavat maasta eteenpäin kohottaen raskasta rinkkaa selässäni. Käteni rytmittävät menoani ja kehoni pitää huolen tasapainosta. Sisälläni kulkevat aistipolut yhdistyvät toisiinsa ja takertuvat kiinni todellisuuteen. Kuulen, sitä mitä ympäristä on. Kuulen Atlantin meren kuohuvien vesien pauhut niiden törmätessä kallioihin. Kuulen lintujen ääniä, aasien mylvimisiä ja koskien kuohuntaa. Kuulen hengitystä. Minun kehoni hengitystä kiivetessäni yhä ylöspäin.

Näen sitä, mitä ympäristössäni on. Näen loputtoman meren, jonka kymmenet eri värisävyt lomittuvat toisiinsa. Näen sateenkaaren pätkiä taivaalla, jotka pilkottavat pilviverhoen takaa. Näen nousevan auringon, joka luo valon ja varjon leikkejä kylämaisemaan. Näen rotkoja, syvänteitä, laaksoja, kallioita ja vuoristoja, jotka saavat kuvittelemaan minut Kanadaan, Afrikan savanneille, Norjaan tai satukirjaan. Näen hymyjä, jotka kannustavat eteenpäin.

Minä haistan, niitä hajua mitä ympäristössäni on. Haistan maaseudun lannan eri hajuja. Haistan mereltä nousevaa usvaa. Haistan hikeä, minkä olen työlläni tuottanut.

 

Minä tunnen, sitä mitä todella tunnen. Tunnen painoa jaloissani, kun nousen yli kivikoiden. Tunnen kipua hartioissani, kun olen rinkkaa kantanut päiviä. Tunnen jaloissani voimaa ja kireyttä, kun ne ovat vieneet ja kantaneet päivistä toiseen. Minä tunnen todellisuuden, jota en ole saanut kokea aikoihin. Tunnen lepoa. Tunnen sieluni elpymistä. Tunnen onnea, joka tulee vain, kun olen läsnä, tässä ja nyt. Tunnen kiitollisuutta, miksi Jumala olet niin hyvä, miksi sallit näin paljon hyvyyttä, vaikken pyytänyt sitä. Annoit kaiken sen, mitä en en voinut kontrolloida ja hallita. Miksi saan vain olla ja levätä ja tuntea rauhaa, että Sinä johdatit, johdatat, kannat ja annat sen, mitä tarvitsen. Otit sen pois ja näytit oman kykysi pitää huolta. Annat turvallisuuden, annat levon, johon minun ei tarvinnut pyrkiä, eikä yrittää. Kiitos, Jeesus siitä. Kiitos tästä hyvinvoinnista, minkä sain kokea.

 

 

Share

Pages