Ensilumi saapui. Ruskeutta näkyy enää suklaakakun palasessa lautasellani.
Mukana myös ohje!
Muistan taannoisen remontointiohjelman, jossa yksi osallistujista itki remontin keskellä sylissään heinäkuuta symboloivat mansikkalaatikot. ”Mistä me saadaan mansikoita, jos nyt en laita näitä”, hän vaikeroi väsyneempänä kuin maratoonarit kisan jälkeen. No hei, kauppias hankkii suurtuottajilta, voin vinkata asiaa. Pohjoisen pitkät kesäpäivät tekevät mansikoista uskomattoman makeita, joten osta ihmeessä niitä kotimaisia versioita ulkomailta tulevien pahvimansikoiden sijaan. Näistä talven varalle laitetuista mansikoista voit valmistaa vaikka tällaisen herkullisen mansikka-suklaakakun, jollaisia menneenä kesänä valmistui meidän keittiöstä kolmiin eri juhliin.
Maailman paras mansikka-suklaakakku
5 munan kakkupohja (tai valmis kakkupohja kaupasta)
Valmista kakkupohja lasitekniikalla, eli käytä saman verran munia, sokeria ja jauhoseosta.
1. Riko lasiin 5 munaa
2. Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria
3. Laita kolmanteen lasiin 3 rkl tummaa kaakaojauheetta ja 2 tl leivinjauhetta. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että kuivia aineita on saman verran kuin munia tai sokeria. Sekoita jauhoseos hyvin lasissa.
4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
5. Siivilöi sekaan jauhoseos, älä vatkaa vaan kääntele se sekaan. Varmista, että taikina on tasaista eikä osa jauhoista ole jäänyt kulhon pohjalle.
6. Laita irtorengasvuoan pohjalle leivinpaperi. Voit käyttää leivinarkkia: levitä se irtopohjan päälle ja kiristä rengas ympärille niin, että osa paperista jää tursottamaan vuoan ulkopuolelle.
7. Kaada taikina irtorengasvuokaan.
8. Paista kakku kypsäksi 175 asteessa. Aikaa menee noin 30 min, varmista kypsyys hammastikulla: tökkää tikku kakkuun ja nosta pois. Mikäli tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista.
9. Irrota kakku vuoasta ja jäähdytä hyvin. Jäähtynyt kakkupohja voidaan pakastaa tai säilyttää useita päiviä huoneen lämmössä.
Kakun kokoaminen
Kostutus:
1,5 dl vahvaa mansikkamehua tai kahvia
Täyte:
2 dl Flora vispiä
500 g rahkaa
1 rkl vaniljasokeria
2 dl mansikkahilloa (mansikoita väh. 40 g/ 100 g valmista hilloa)
5 liivatetta
Kuorrutus:
3 dl Flora vispiä
1 rkl vaniljasokeria
200 g tummaa suklaata, kaakaota n. 40 % (vähennä määrää samassa suhteessa kuin kaakaopitoisuus nousee)
Koristelu:
noin 10 makeaa mansikkaa
n. 40 g kakunkoristekrokantteja
Valmistus:
1. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Purista vesi niistä viiden minuutin päästä pois ja liuota noin puoleen desiä (lähes) kiehuvan kuumaa vettä.
2. Vatkaa Flora vispi kovaksi vaahdoksi. Lisää sekaan rahka. Mausta vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon mansikkahillo ja liivate-vesiseos. Sekoita täyte tasaiseksi. (Mansikka-aikana voit korvata hillon mansikkasiivuilla, noin 5 dl lienee vähimmäismäärä – lisää myös sokeria maun mukaan.)
3. Halkaise jäähtynyt, pyöreä kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjakerros 0,5 dl vahvaa mansikkamehua tai kahvia ja nosta kakkualustan päälle. Laita ympärille irtorengas. Levitä päälle puolet mansikkatäytteestä. Tee päälle toinen samanmoinen kerros. Nosta lopuksi päälle kansikerros ja kostuta se lopulla mehulla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan, mieluiten seuraavaan päivään saakka, jotta kakku maustuu tasaisesti.
4. Vatkaa Flora vispi kovaksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Sulata suklaa mikrossa puoli minuuttia kerrallaan tai vaihtoehtoisesti vesihauteessa kattilassa. Sekoita sula suklaa vispin sekaan hyvin vatkaten.
5. Irroita irtorengas veistä apuna käyttäen kakun ympäriltä. Levitä suklainen kermankorvike kakun päälle ja reunoille. Päälle saa tulla tuhti kerros herkkua.
6. Levitä krokantit kakun reunoille. Paras keino lienee ottaa kourallinen krokantteja ja painaa niitä varovasti reunaa vasten samalla, kun kallistat kakkua.
7. Leikkaa tuoreet mansikat kahtia tai siivuiksi ja levitä renkaaksi suklaavaahdon päälle, kakun pinnalle. Laita muutama koristemansikkapala myös keskelle. Mikäli suklaakippoon on jäänyt suklaata ja kermavaahtokuppiin kerman jämiä, sekoita nämä keskenään ja jaa muutamaksi pikkukököksi mansikoiden väliin jääneeseen alueeseen. Vedä tipat ”halki” esim. hammastikulla niin, että kököistä tulee sydämen muotoisia koristeita.
8. Tarjoile parin tunnin sisällä koristelusta, jotta koristemansikat eivät mene huonoiksi. Itse kakku kestää usean päivän ajan.
Muoks – kirjoitusvirhe