Fiksu valmistaa ruokansa kerralla

Kasvihormoni

Niksipirkka vapisee, kun meillä helpotetaan arkea pienin kikkakakkosin. Sukkahousut siellä ja täällä, ainahan tämä näin hoituu ja totta kai ruokaa valmistetaan kahdella kattilalla kerrallaan! Silti kuudetta kertaa samaa wokkia syödessään sitä pohtii, voisiko tämän tehdä fiksumminkin. Voi.

Keskitalven ruokakeittiö pohjautui pitkään täällä Pohjolassa maakellarissa säilyville juureksille ja kuivina säilytettäville herneille - silakoita ja viljoja unohtamatta. Nämä ovat edelleen hyvä pohja tarviruokailun raaka-aineiksi, mutta ruokaa ei ole pakko tehdä perinteisten reseptien mukaan vaikka muinaisia kotitaloustuntien oppeja käyttäisikin kotikokkailunsa pohjana. Nyt korvat hörölleen, sillä varastoruoan valmistuksen niksijättiläinen on tässä (rumpujen pärinää): Kahden keittokattilan taktiikkani ei sisällä yhtä vaan kahta keittoa kerrallaan. Tässä on yleisin versioni tästä aina tätä samaa, en jaksaisi -valituksen lopettajasta.

Kahden kattilan broileri-juureskeitto

  • 1 kanaliemikuutio TAI 1 tl suolaa ja 1/2 tl valkopippuria
  • 1 sipuli
  • 2 rkl paprikarouhetta
  • 1-2 pkt valmiita keittojuureksia
  • 2 porkkanaa
  • 4 isoa kiinteää perunaa
  • 400 g maustamattomia broilerifileitä

Lisäksi itämaiseen keittoon

  • 2 tl öljyä
  • 1-2 cm pala inkivääriä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl punaista currytahnaa tai 1-2 tl curryjauhetta
  • loraus soijaa tai thaimaalaista kalakastiketta
  • 1 levyllinen nuudeleita
  • (1 dl maissia)
  • (2 dl kookosmaitoa)

tarjoiluun ohueksi siivutettua tuoretta chiliä ja tuoretta korianterisilppua

Lisäksi välimerelliseen keittoon

  • 1 tl öljyä
  • 1 rkl välimeren yrttiseosta
  • 1 sellerin varsi ohuina siivuina
  • 2 dl tomaattimurskaa
  • 1 dl herneitä
  • (1 dl kypsää pekonisilppua)

tarjoiluun tuoretta basilikaa ja parmesania

Valmistus

  1. Aloita esivalmistelemalla broilerit: pieni ne ja jaa kahteen kuppiin. Marinoi toinen broileri öljyllä ja yrttiseoksella. Laita toiseen kuppiin öljy, hienoksi silputtu inkivääri, murskattu valkosipuli curry ja soija tai kalakastike.
  2. Jatka tekemällä keiton pohja: Laita vesi kuumenemaan ja kuori ja pieni tällä aikaa sipuli, porkkanat ja perunat. Lisää kiehuvaan veteen kanaliemikuutio ja juurekset. Anna kypsyä kymmenisen minuuttia.
  3. Ota esiin toinen, paksupohjainen kattila ja tee siihen keiton pohjan kypsymisen aikana itämainen keitto. Aloita kuumentamalla kattila keskilämmöllä ja kypsennä siinä hetken marinoituneet broilerit. Kun ykköskattilan juurekset ovat lähes kypsiä, jaa keiton pohja puoliksi kattiloihin. Mikäli laitat itämaisen keiton sekaan kookosmaitoa, jätä suurin osa liemestä välimerellisen keiton sekaan. 
    Lohkaise nuudelilevy muutamaan osaan ja lisää itämaisen keiton sekaan. Anna turvota muutama minuutti ja lisää kattilaan kookosmaito ja maissit, mikäli niin toivotaan. Kiehauta kuumaksi ja maista: lisää tarvittaessa soijaa tai kalakastiketta suolaksi. 
    Siivuta tuore chilipalko ohueksi ja tarjoile keitto sen ja korianterisilpun kanssa. 
  4. Tee välimerellinen keitto valmiiksi joko heti tai seuraavan ruokailun yhteydessä.
    Lisää keittopohjaan tomaattimurska sekä hyvin ohuet sellerisiivut ja kuumenna kiehuvaksi. Kumoa broileripalat joukkoon ja anna kiehua pari minuuttia, kunnes broileri on kypsynyt. Kippaa sekaan herneet sekä halutessasi pekonisilppu ja anna niiden kuumentua minuutti tai kaksi. 
    Tarjoile tuoreen basilikan ja parmesaniraasteen kanssa.

Kuvat ovat pelkästä Välimeren keitosta, sillä itämainen keitto ehdittiin syödä kuumana. Oho.

Share

Kommentit

Toimitus
Toimitus

Kiitos huipusta vinkistä! Jaoimme sen myös toimituksen blogissa.

Kommentoi