Herkkua kesäkansalle

Kasvihormoni

Mansikkakausi alkaa! Tämä kannellinen piiras on ollut kesän suosikkini erilaisin täyttein ja nyt tämä mansikka-raparperitäyte taisi viedä voiton kaikista makuvaihtoehdoista. Mansikkasadon valmistuessa pelkkiä mansikoitakin voisi kokeilla - ja niiden mausteeksi testaan punapippuria. 

Mansikka-raparperipiirakka (halk. 24 cm)

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 1/2 dl hasselpähkinärouhetta

Täyte

  • 8-10 dl raparperinpaloja
  • 1-2 dl sokeria 
  • n. 1/2 dl perunajauhoja
  • 1/2 dl vettä tai sitruunamehua
  • 5-6 dl mansikoita

Valmistus

  1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. 
  2. Lisää muna sekaan ja vatkaa voimakkaasti parin minuutin ajan.
  3. Sekoita kuivat aineet hasselpähkinöitä lukuunottamatta keskenään ja lisää taikinan sekaan. Pyöräytä taikina sekaisin. 
  4. Jaa taikina puoliksi niin, että toinen osa on hieman pienempi kuin toinen. Pienemmästä taikinanosasta tulee kansi, suuremmasta tulee pohja. Kumoa hasselpähkinärouhe leivinpaperin päälle pieneksi läjäksi ja painele pienempi taikina sen päälle jauhotetulla kädellä. Taputtele, kunnes taikina on halkaisijaltaan 24 cm pyörylä. Nosta tämä kansi pakastimeen tai jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi.
  5. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24 cm vuoka tai paistinpannu. Taputtele loppu taikina sen pohjalle ja reunoille jauhotetun käden avulla.
  6. Valmista täyte: Laita raparperinpalat kattilaan sokerin kanssa ja kuumenna, kunnes palat alkavat olla pehmeitä.
  7. Sekoita perunajauhot veteen ja suurusta raparperinpalat kaatamalla perunajauhot tasaisena nauhana soseen sekaan, sekoita koko ajan esim. puulusikalla. Lisää perunajauhoseosta sen verran, että saat raparperisoseesta vahvan puuron kaltaista mössöä. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon tuoreet tai jäiset mansikat.
  8. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
  9. Ota kansilevy kylmästä ja aseta se leivinpaperin avulla piiraan päälle. Irroita paperi.
  10. Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  11. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja tarjoile vaniljakastikkeen kanssa, kuumempi piiras maistuu hyvältä jäätelön kera. Kylmä piiras on herkullista sellaisenaan.

// edit: lisätty ainesosaluetteloon unohtunut muna

Kommentit

Kerttuli/Parasta puutarhasta (Ei varmistettu) http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/

Kiitos ohjeesta, vaikuttaa herkulliselta! Tätä täytyy kokeilla, mulla näyttääkin olevan sopivasti joku leivontakausi meneillä, ehkä sateinen sää leivotuttaa :) En ole tähän mennessä löytänyt oikein riittävän hyvää raparperipiirakan ohjetta, tämä näyttää lupaavalta...

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Tämä voitti omassa keittiössäni jopa viime vuoden viritykseni, joka sekin oli mehevä ja maukas. Ehkä kyseessä oli tuo piparkakkumauste...? Sade tuo minullakin aina hellanlämmityskauden ajankohtaiseksi, meillä on vaan ollut valitettavan vähän sadetta. Taidankin lämmittää uunin taas seuraavan sateen aikan!

Kerttuli/Parasta puutarhasta (Ei varmistettu) http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/

Kiitos tuosta toisestakin ohjeesta, hyvältä vaikuttaa sekin. Raparperi kun kaipaa aina jotain kaveria, sekä rahka että mansikka toimivat varmasti hyvin!
Kaikki sateet näyttävätkin sitten pysähtyneen tänne meille, sillä sinä kai sijaitset siellä Jyväskylän seudulla, ja me olemme sieltä satakunta kilometriä länteen päin. Yhtään ei minua haittaisi, jos jokunen sadekuuro jatkaisi tästä vähän matkaansa ennen alas tuloaan :)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Minä puolestaan pompin ilosta, meillä kun ei ole satanut moneen viikkoon kuin nimeksi. Eilen oli jo pakko kastella, tänään toivottavasti kastuu kaikki loputkin!

Lahja (Ei varmistettu)

Hei, kuulostaa herkulliselta! Ilmeisesti tuohon pohjaan siis tulee yksi(?) muna, vaikkei sitä ole ainesosaluettelossa. Tätä täytyy testata!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kiitos Lahja huomiosta, yksi muna on nyt lisätty ainesosaluetteloon! Muna tosiaan tarvitaan, se sitoo taikinan yhteen paremmin. Suosittelen testaamaan!

Kerttuli/Parasta puutarhasta (Ei varmistettu) http://parastapuutarhasta.blogspot.com

Täälläpä juuri työnnettiin uuniin raparperipiiras a´la Perho, nyt ensinnä tuolla vanhemmalla ohjeella, ja gluteenittomaksi muutettuna. Herkulliselta vaikuttaa, vielä vähän aikaa joudutaan odottelemaan kypsymistä!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kuulostaapa makuhermoja kutkuttavalta! Mä olen muuten tehnyt tämän kannellisen useampaan otteeseen gluteenittomana. Huippuhyvää tulee, kun muuttaa jauhot 2/3 perushienoiksi ja 1/3 mantelijauhoiksi. Vähän psylliumia lisäksi, niin ei murene niin paljon.

Kerttuli/Parasta puutarhasta (Ei varmistettu) http://parastapuutarhasta.blogspot.com

Kiitoksia vielä näistä lisävinkeistä, ennen kuin siirrytään tämän toisen piiraan tekemiseen. Siihen täytynee vielä hetki odotella omien mansikoiden kypsymistä. Hyvää oli ja on toinenkin piirakka!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.