Kisastudio dippaa

Kasvihormoni

Koska jokaisessa kodissa tulee olla fonduepata, joka yleensä pölyttyy hyllyllä mutta jota voisi vallan hyvin käyttää kesäisten istujaisten napostelupatana, vinkkaan, miten meillä vietetään aikaa tuon punaisen punaisen padan äärellä. Koska fondueruoan kypsyttäminen on hidasta, aterioille valitaan paitsi padassa muhitettavia paloja myös syötävää, jota voi napostella odotellessa. Taustalle laitetaan Frank Sinatraa tai muuta rauhallista hissimusiikkia, jotka antavat vinkin siitä, joko ruoka on kypsää: kappaleen vaihtuessa on aika ottaa tikku pois padasta ja laittaa uutta tilalle. Pöydän äärellä viihdytään hyvin pari tuntia, joten iloinen seura on illan ehdoton valttikortti!

Meillä pidetään eniten lihaliemestä kypsytysnesteenä: yhtä hyvin voi nauttia juustofonduesta tai mausteöljyliemestä. Tässä tämänkertainen kisastudiomme herkuttelumenu, joka perustui perinteisen suomalaisittain maustettuun lihaliemeen. Seuraavalla kerralla käytetään sitten thaityyppistä maustamistapaa.

Suomalaiselta maistuva fondueillallinen (4 aikuiselle)

Lihaliemi

  • 5 dl vettä
  • 2 Fond du Chefin lihalientä
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 3 timjamin oksaa
  • 5-6 kokonaista mustapippuria
  • (1 tuore chilipalko hienoksi hienonnettuna)

Kypsyttelyyn

  • 500 g naudan (sisä)fileetä
  • halloumi-juusto
  • (kylmiä) kypsiä uusia perunoita, noin kananmunan kokoinen peruna/ henki
  • pieni uuden sadon kukkakaali
  • paprika
  • 1 rs herkkusieniä
  • 1 tlk minimaustekurkkuja
  • 1 prk paprikatäytteisiä oliiveja

Lisäksi

Valmistus

  1. Siivoa lihasta kalvot pois ja paloittele se noin 2x2 cm paloiksi. Lohko perunat saman kokoisiksi. Halkaise halloumi pituussuunnassa ja siivuta noin sentin paksuisiksi siivuiksi. 
  2. Laita kaikki kypsennettävät ainekset kuppeihin tarjolle. Tee myös salaatti ja tsatsiki valmiiksi.
  3. Laita kaikki lihaliemen ainekset pataan. Nosta pata levylle ja kiehauta liemi. Nosta pata omalle jalustalleen ja laita liekki sen alle.
  4. Kypsennä jokaista raaka-ainetta 2-4 minuuttia padassa ja nauti herkku tsatsikin kanssa. Viimeisenä maistuvat kaikki pataan hävinneet palat sekä mausteena toimineet valkosipulit, jotka ovat saaneet muhia nesteessä tunnin tai kahden ajan.

Share

Kommentoi