Maustejuomakauden vaniljainen glögi

Kasvihormoni

Joulukuun hiippalakeista leijuu mausteiden tuoksu. Se lupaa hyvää, sillä pimeys taittuu runsailla mauilla ja ne lohduttavat kuin tuikkivat kynttilät Minun joulun tuoksut sisältävät anista ja vaniljaa sekä kiehkurat paahteista sokeria.

Vuodesta toiseen samana pysyvien kaupan glögien rinnalle voi keittää oman glögisekoituksen. Se on helppoa: kattilaan vain mieleiset mausteet ja mausteliemi juoman sekaan. Itse tykkään keittää vaaleaa glögiä, vaniljaista, sillä sellaista on vain harvoin kaupan valikoimissa. Tällä kertaa laitoin kaveriksi granaattiomenaa, joka sopii kupin lämmikkeeksi erinomaisesti.

Vaniljainen granaattiomenaglögi

Mausteliemi (10-12 annosta)

  • 1 vaniljatanko
  • 10 neilikkaa
  • 2 kanelitankoa
  • 1 rkl murskattuja tähtianiksia
  • 1-2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 3 dl vettä
  • 1 dl sokeria

Glögijuoma-annos

  • 1 rkl maustelientä
  • 1/2 dl vettä
  • 1 dl makeaa valkoviiniä tai omenatäysmehua
  • vajaa 1/2 dl granaattiomenatäysmehua
  • Koristeluun vaniljatanko ja tähtianis jokaiseen kuppiin

Valmistus

  1. Halkaise vaniljatanko ja irrota siitä siemenet veitsen avulla. Mittaa pomeranssi ja inkivääri suodatinpussiin, taittele sen suu kiinni ja sido narulla tai niittaa nitojan niitillä kiinni.
  2. Laita kaikki mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Hämmennä, kunnes sokeri on liuennut. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua vähintään 15 minuuttia.
  3. Poista mausteet kattilasta ja anna jäähtyä.
  4. Mittaa oikea määrä glögijuoma-annoksien aineita kattilaan. Yksi annos on 2 dl, joten tee seos oikean kokoiseen mitta-astiaan ja täytä se viimeisenä granaattiomenamehulla, näin saat juomaa oikean määrän. Kuumenna glögi noin 70-asteiseksi, älä keitä.
  5. Tee glögiannokset tarjoilukuppeihin, joiksi sopivat esimerkiksi pienet säilykepurkit: Kaada glögi purkkiin, koristele se vaniljatangolla ja tähtianiksella sekä kiepauta purkin ympärille servetti lämpöeristeekseksi. (Juomisen jälkeen vaniljatangot voi kerätä talteen, huuhtaista ja käyttää seuraavan mausteliemen tekemiseen. Niissä on hyvää maku vielä tallella, joten älä vaan heitä kallista herkkua hukkaan.)

Tarjoa kaverina pipareita.

Share

Kommentoi