Partaäijiä basilikasta
Pestoa, tomaatti-basilikasalaattia, pastakastiketta, mozzarella-basilikaleipiä, vihresalaattia…
Basilikaa ei voi olla liikaa. Mutta sen kasvattaminen on hidasta. Kylvin siemeniä lähes kuukausi sitten itämään, ja ne ovat ehtineet kasvattaa peukalon kynnen kokoiset lehdet. Hidasta. Onneksi tuo kesäkään ei ole vielä täällä, niin ei ole varsinaisesti vielä kiire.
Basilikan kasvattamiselle on kuitenkin olemassa oikotie onneen, joka on lopettanut minun perusbasilikan kasvattamisen siemenistä. Nimittäin siemenkylvöjä nopeammin (ja jopa samaan hintaan) basilikaa saa kasvatettua suoraan kaupan vihertiskin basilikoista. Kas näin:
1. Hankin ihan tavallisen kaupan basilikan, tällä kertaa kanelibasilikan. Annan sen imeä vettä ainakin puoli päivää, jotta se on mahdollisimman hyvässä nestejännityksessä.
2. Mikäli basilikan juuret ovat vaaleita, voi paakun hajoittaa palasiksi ja istuttaa pienimmät taimet sellaisenaan uuteen multaan. Kasvihuoneessa kasvaneen basilikan kasvuunlähtö on kuitenkin minun hoidossani erittäin epävarmaa, joten teen tämän vain harvoin.
3. Suurimmat varret katkaisen noin viiden sentin pituisiksi pätkiksi. Kun basilikan varsi on mehevän pehmeä, se katkeaa helposti esim. kynnellä, mutta tiskikoneesta tullut hedelmäveitsi on bakteerittomana ja taatusti terävänä välineenä paras.
4. Basilikan pistokkaat päätyvät vesilasiin. Tuon takana olevan basilikan jämän laitoin pääosin ruokaan, osa siitä ehti kuitenkin kuolla pystyyn ja se päätyi lopulta kompostiin.
5. Reilun viikon päästä basilika on kasvattanut vesilasissa juuret. Niiden voi antaa kasvaa oikeiksi partaäijiksi asti, mutta silloin juuret menevät helposti solmuun. Muutaman millin pituiset alut riittävät hyvin!
6. Partaäijäbasilikat päätyvät taimimultaan, tällä kertaa joulukalenterin lokoerikosta tehtyyn istutusastiaan (jep, keinot on monet, reikiä vaan kulmiin). Lokerikkoon laitoin istutusseosta, kastelin sen hyvin ja laitoin sen mullan keskelle kolon sormella (kynäkin kävisi). Pikkutaimi sujahtaa varoen koloon ja lopuksi painelen istutuskolon varoen umpeen.
7. Taimet pidetään kosteana, niille annetaan välillä ravinteita ja ne istutetaan kesällä tomaatin juurelle, parvekkeen lämpimälle seinustalle. Tai vaihtoehtoisesti omaan, runsasravinteisella mullalla täytettyyn ruukkuun.
Valmis!