Pihan sininen tunnelma

Kasvihormoni

Meidän pihaan on yhtäkkiä syntynyt eri värisiä osioita. Alun perin ajattelin, että pihan kasvillisuus pysyy valkoisen ja punaisen eri sävyissä, mutta eihän puupäätarhuri kykene siihen.

Olen hankkinut paljon kasveja, joilla on värikäs lehdistö. Kukinnot loistavat vain viikon tai kaksi mutta lehdet pysyvät koko kasvukauden. Suurin osa värikkäistä kasveista on joko valkokirjavia lehtiä (eli variegata-muotoja) tai tummia, purppuraan vivahvavia lehtiä. Yllä on viirulehtikanukka ja alla liuskavaleangervo, joiden mielenkiinto lisääntyy kirjavista lehdistä, jälkimmäisellä värikkyys tosin liittyy vain nuoriin lehtiin, vanhemmiten niiden pitäisi muuttua vihreiksi.

Yllätyksekseni talon pohjoissivulle on kerääntynyt kasveja, jotka kukkivat tähän aikaan sinisin kukin. Heinämäisen lehtimuodon vuoksi alueelle istutettu siperiankurjenmiekka on kukassa yhtä aikaa maata peittävän tummalehtisen akankaalin kanssa, jossa siinäkin on siniset kukat. Huomasin, että niiden välissä nousee vielä yksivuotista lemmikkiä - taivaansinistä tietysti, joka sekin on availemassa kukkiaan. Sen sijaan violetit ukkolaukat ovat lähes muuttuneet jo vihreiksi siemenpalloiksi.

Laukka Allium hirtifolium var. album nostaa katsettaan sinisten kukkien keskeltä. Se on mielestäni upea, mutta valitettavasti kaikki sipulit eivät tuottaneet valkoisia palloja vaan tavanomaisia violetteja; myyjä totesi sipulien menneen sekaisin ja lupasi laittaa syksyllä uusia tulemaan, josko onnistumisprosentti olisi parempi. Nyt pitäisi päättää, kaivanko violetit pois vai annanko kaiken väristen pallojen kukkia?

Vielä reilu viikko sitten punaiset tulppaanit sävyttivät ympäristöä mutta nyt nurkan sävy on vaihtunut kylmemmäksi. Puupäätarhuri kiinnittää huomiota maata peittävään kortemereen ja pohtii, pitäisikö sille tehdä jotain. Onneksi totuus tulee lasten suusta, tällä kertaa koulunsa aloittavan sanoina: "Äiti, älä kitke kortetta, se on meidän kaunein kasvi!"

Olen julkaissut aiemmin pihan tästä nurkkauksesta seuraavissa postauksissa:

Toukokuun lopun punaiset tulppaanit

Lumien sulamisen jälkeiset näsiät

 

Kommentit

tiia_

Ihania värejä. Minä odottelen ilon ja kauhun sekaisin tuntein, minkävärisiä perennoja sitä on nyt tullut istutettua pitkin pihaa. Yhdessä penkissä on keisarinkruunuja, akileijoja ja unikkoja. Naapuri muisteli, että akileijat olisivat olleet violetteja, joten ne istutettiin sinne keisarinkruunujen ja unikkojen viereen - tykkään oranssista ja violetista yhdessä. No, nyt akileijat kukkivat, eivätkä ne olekaan violetteja vaan vaaleanpunaisia. Unikotkaan eivät olletkaan oransseja vaan valkoisia. Vaaleanpunaisen, valkoisen ja oranssin yhdistelmä on... no, aika mielenkiintoinen. Hienostuneeksi sitä ei oikein voi kutsua. :) No, ei kai se ole niin vakavaa. :) 

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Vakavaahan tämä puutarhan laitto on vain, jos sen antaa olla vakavaa :). Kukkien kanssa on vähän niin kuin sisustuksenkin laita: yksi tykkää harmoniasta, toinen räiskyvistä väreistä ja kolmas käytännöllisyydestä. Joku pelkää koko asiaa ja vetäisee pihansa asfaltille.

Valkoinen, vaaleanpunainen, oranssi - ei se nyt niin pahalta kuulosta! Miten olisi vaalea keltainen ja tumman punainen siihen kylkeen, sellainen oikein vahva ruskean punainen? Tai lohenpunainen? Vähän tämän sipulikukkaloiston mukainen sekoitus? Tosin tuosta kuvasta puuttuu valkoinen, joka tekee oman leimansa kukintaan... Joko rohkeasti värejä tai vähentämään olemassaolevia, jos ei omasta mielestä onnistukaan! Minullakin menee yksi kukkapenkki uusiksi, kun ei se nyt oikein toimi, vaikka vielä vime kesänä olin vielä ihan eri mieltä. Niin se mieli muuttuu!

Katie
Aika kypsä äidiksi

Epistä, teillä on jo iirikset upeassa kukassa ja meillä Lontoossa niitäkin vielä odotellaan! On nää maailmankirjat tänä vuonna sekaisin. :-o

Mites daaliat, onko sulla daalioita? Pääsenkö pätemään edes tällä saralla? ;-)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Voi teitä eteläenglantilaisia! (Kai Lontoo on eteläisessä Englannissa?) Daaliat näyttävät ihan surkeilta, niitä löytyy kaksin kappalein parvekeistutuksessa. Kuvankin laitan, kunhan vähän kasvavat... Eli VARMASTI pääset pätemään daalioiden kanssa, varsinkin nyt, kun kelit muuttuivat vastaamaan perinteistä toukokuuta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.