Satokauden vokki
Tämän maukkaan vokin alkuversio on Sichuanin kana, mutta nykyversio on siitä yhtä kaukana kuin minä kilometreissä mitattuna itse paikasta, sen verran kova olen ollut reseptin muokkauksessa. Jotain yhteistä näillä kahdella kuitenkin on: kyseessä on vokki, siinä on broileria ja maku on herkullinen. Parempaa tässä ruoassa on se, että se häviää meidän lasten ja vierailevienkin tähtien suuhun nopeasti, kun laittaa vokkiin tavallisesti tulevan chilin sijaan tarjolle tulista makeaa chilikastiketta; lasten toiveesta vokin päälle laitetaan oikea keko paahdettuja cashew-pähkinöitä. Lisäksi se vetää sisuksiinsa kiitettävästi nyt valmistuvaa paprikasatoa, mikä katsotaan ylitsepursuavan satokauden aikana hyväksi ominaisuudeksi.
Sichuan-tyyppinen broilerivokki
- 1 1/2 dl cashew-pähkinöitä
- 400 g broileria
- 1 dl auringonkukkaöljyä
- 1/2 dl hoisin-kastiketta
- 1 1/2 paprikaa
- 1/2 parsakaali
- 1 iso sipuli tai 2 pientä
- 3-4 valkosipulin kynttä
- (1-2 chilipalkoa)
- 4-5 cm pala inkivääriä
- 2 rkl soijakastiketta
Tarjoiluun
- tulista makeaa chilikastiketta
- nuudeleita
Valmistus
- Esivalmistele kaikki raaka-aineet: kuutioi broileri, paprika ja sipuli peukalon kynnen kokoisiksi paloiksi sekä naksuttele parsakaalista kukinnot jotakuinkin saman kokoisiksi osiksi. Hienonna valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri pienellä terällä.
- Paahda cashew-pähkinöitä kuumalla (vok-)pannulla välillä sekoitellen pari minuuttia, kunnes ne paahtuvat. Ota syrjään.
- Lisää pannulle öljy ja friteeraa broilerikuutioita siinä muutama minuutti, kunnes ne kypsyvät. Nosta broilerit lautaselle odottamaan ja valuta sekaan hoisin-kastike. Varo, ettei rasva kuumene liikaa pannulla broilereita nostellessa.
- Lisää pannulle jääneen rasvan sekaan kaikki kasvikset. Vokkaa muutaman minuutin ajan.
- Mausta kasvikset soijakastikkeella. Lisää pannulle myös broilerit ja sekoita kastike nopeasti käännellen sekaisin.
- Siirrä kastike tarjoilukulhoon ja ripottele päälle cashew-pähkinät.
- Tarjoile ruoka chilikastikkeen ja nuudelien kanssa.