Arkiruokaa - arjenhallintaa part 2 (JAA RESEPTISI!)

Kasvukäyrillä

Olen viime viikkoina kuluttanut paljon aikaa pohtiessani arkea ja siitä selviytymiskeinoja. Yhtenä hätähuutona, voidaan nähdä perheessämme käyttöön otettu arkikalenteri, josta on ollut apua, mutta yksin sillä ei vielä ihmeitä tehdä.

Olemme ryhtyneet suunnitelemaan arkipäivien ruokalistat valmiiksi hyvissä ajoin, neiti S nimittäin hyppii seinille tai hukuttaa itsensä maitoon, jos ruoka ei ole tarjolla nopeasti kotiin tultaessa valmis.

Pääsääntöinä ruokavalinnoissa ovat toimineet seuraavat asiat:

- voidaan valmistaa ennakkoon edellisenä iltana tai

- valmistuu 20 minuutissa

- riittää kahdeksi päiväksi

- uppoaa pikku nirsoilijammelle (tai voi edes haaveilla sen uppoavan)

Ruokalistallamme toistuvat vaihtelevalla tiheydellä makaroonilaatikko, kiusaukset, pestopasta erillaisilla lisukkeilla, kanakastikkeet vaihtelevilla lisukkeilla, jauhelihakastike ja spaghetti, keitot ja vaihtelevat lisäkesalaatit.

Viikonloppuisin ruuanlaittoon panostetaan ajalla, ja silloin valmistettavana onkin kaksi päivän pääruokaa. Lounaspöytäämme päätyy hyvin usein erilaisia sosekeittoja, joko pakasteina tai sitten itse tehtynä. Pakastekeitot "tuunataan" usein lisäämällä sekaan esimerkiksi porkkanaa tai perunaa ja soseuttamalla koko setti kertaalleen uudestaan. Näin se on myös tuhdimpaa ja neidille helpompaa syötävää! Pääruokamme koostuu usein riistalihasta/kalasta, juureksista ja salaatista ja on lähes aina usean tunnin prosessi saada se pöytään. Kokkaava Isi on lahja arkeen väsähtäneelle Äidille <3

Vaikka pyrimme pitämään monipuolisuutta yllä ja välttämään turhan tiehää toistoa alkaa valikoimamme olemaan jo melko monta kertaa läpi käyty. Siispä turvaudunkin teihin!

 

Kerro minulle parhaimmat arkiruoka reseptisi tämän postauksen kommenttiosiossa niin minä lisäilen niitä ruokalistallemme.  Reseptien on läpäistävä yllä mainittu ehtolista ;) Parhaimmista (ja nopeimmista) kokoan oman postauksensa kokeilun jälkeen! 

 

M,

joka odottaa jo vesikielellä vaihtelua lautasen sisältöön ;)

 

PS. Kokkina toimii sitten tuo köökin vallanut Mies, sillä minulla ei ole juurikaan enää asiaa sinne. Sanoinko jo: en valita! <3

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

20 minuuttia on vähän haastellinen, mutta siinäkin ajassa meidän perheen arkiruokien eliittiin kuuluvan savulohikastikkeen saa väsättyä. Tai siinä ei kyllä menee kymmentäkään minuuttia, mutta lisukkeen keittämisessä voi mennä aikaa :)

Pastavesi (tai peruna/riisivesi) tulee muuten nopeasti, kun heittää veden vedenkeittimeen ja samalla kattilan liedelle ja kattilaan vaan sentin vettä. Sitten kiehuva vesi vedenkeittimestä kattilaan joka siis jatkaa kiehumista. Vedenkeitin on nopeampi kuin liesi ja joku joskus sanoi mulle että säästää jopa sähköä tällainen pikku säätäminen :)

resepti täällä:
http://www.lily.fi/blogit/kaislarannalla/arkiruokien-aatelia

t.Karkki (joka ei jaksa kirjautua)

MinEna
Kasvukäyrillä

Kiitos! Näyttää tosihyvältä ja itseasiassa tuorepastan kanssa tulee nopeasti! Meillä edes ole vedenkeitintä kun induktioliesi on niin nopea :)

Menee ehdottomasti testiin!

 

hankriste (Ei varmistettu)

Multa saat heti kaks reseptiä!
Kanapasta
• maustamattomia broilerisuikaleita
• pastaa
• paprikaa
• kermapurkki
• mausteita
• (sipuli)

Ja valmistusohje on niinku haastava ku paloittele paprika+sipuli, laita pasta kiehumaan, kuullota kasvikset, paista ja mausta bloireli, valuta pastasta vesi pois, lisää siihen broileri, kasvikset ja kerma sekä anna tasaantua hetki. Jämiin voi lisätä vielä vähän kermaa ja juustoa ja lämmittää vuoassa uunissa.

2. Köyhän naisen carbonara
• pekonia
• pastaa
• parit keltuaiset
• kermapurkin jämät
• pippuria

Ja tässä samat. Pilko, keitä, paista, sekoita. Kananmunankeltuaiset ja kerma lisätään no-pe-as-ti sekoittaen kypsän pekonin ja pastan joukkoon. Jos tähän lisää juustoa, se ei enää ole köyhän naisen carbonaraa ;)

MinEna
Kasvukäyrillä

kiitos hankriste näistä, näyttää molemmat ihan meidän ruuilta!

CougarWoman
CougarWoman

Tämän pitäisi täyttää kriteerit - bonuksena vielä, että on halpaa, ja lapsellekin "sopivan" makuista. Perunoiden asemesta ollaan joskus käytetty bataattia, tuli aika imelää mutta kun tujun sinapin kanssa söi niin maku tasapainottui. Veikkaisin että voisi olla ihan toimivaa myös kurpitsa-peruna tai peruna-palsternakka -kombinaatiolla. 

(Mulla on muuten myös uunissa valmistettavan pestopastan resepti, siihen tulee kanafilettä, itsetehtyä pestoa, pekonia ja sipulia sekä tietysti (kokojyvä)pastaa. Voin antaa senkin reseptin jos kiinnostaa.)

Me syödään tästä itse kahden aikuisen voimin 3 päivää. 

PURJOVUOKA

800 g perunoita
700 g purjoa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
300 g naudan (vähärasvaista) jauhelihaa
100 g juustoraastetta
maitoa
125 ml crème fraiche (tai pieni purkki)
2 rkl sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
voita
currya
pippuria
suolaa

Kuori ja keitä perunat. Tee muusi maidon ja voin avulla. Mausta suolalla.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Paista jauheliha melkein kypsäksi yhdessä sipulin ja valkosipulin kanssa. Lisää curry, pippuri ja suola (maun mukaan). Lisää renkaiksi pilkottu purjo ja sekoita. Lisää valkoviinietikka ja jatka kypsentämistä kunnes purjo on pehmeä (al dente).

Sekoita crème fraiche ja sinappi keskenään. Lisää seos purjo-jauhelihaseokseen.

Kaada purjo-jauhelihaseos voideltuun uunivuokaan. Sirottele n. 1/3 juustoraasteesta seoksen päälle. Kaada perunamuusi näitten päälle, tasoita kauhalla tai veitsellä päältä tasaiseksi. Lisää loput juustoraasteet.

Laita seos uuniin, n. 30 minuuttia 200 asteessa, kunnes päällys alkaa vähän ruskistua.  

MinEna
Kasvukäyrillä

Tarvikkeet tähän lähtikin jo hankintaan kauppareissulle, kiitos! 

Laita hei ihmeessä myös tuo toinen resepti, se kuulostaa juuri meidän sapuskalta!

PS. Onpas kiva nähdä sinut tälläkin tontilla, sinun juttujasi tuleekin luettua useasti ja hei, jos se mysteeripaketti joskus saapuu, on sulla ainakin hyvin pullat uunissa näiden arkiruokien osalta selvästi ;)

CougarWoman
CougarWoman

Eipä kestä! Laitan maanantaina, resepti on...köh...työkoneella.

Heh, kiitos :) Mysteeripaketti <3

Amma
Why you little!!

Tein äsken pinaatti-fetapastaa ja se oli HYVÄÄ! Lyhykäisyydessään yhden syömiskerran resepti:

  • Keitä pasta
  • Pilko pala purjoa ja valkosipulin kynsi oliiviöljyyn pannulle
  • sekaan 75g pakastepinaattia (no mä käytin 70g tuoretta ku oli jämänä kaapissa) ja 100g fetaa murustettuna (tai puolet muruna kastikkeeseen ja puolet sit lautaselle päälle) sekä purkillinen kermaa
  • syö ja voi paksusti
MinEna
Kasvukäyrillä

Näitä sairaan hyvän kuuloisia reseptejä vaan sataa! Mahtavaa, tämäkin menee ehdottomasti kokeiluun! <3

annakarin
Anna Karin

Meillä on tää sama, mutta purjon sijasta normisipulia. Namm!

petu24 (Ei varmistettu)

Voi vitsi, mä taidan myös ottaa parit reseptit täältä käyttöön! :) On meinaan kans välillä niin sellanen olo et aina ne samat ruuat pyörii viikosta toiseen =D
Mullakin olis yks hyvä, olen tosin niin laiska, että en jaksa sitä alkaa kirjoittamaan vaan laitan suoraan linkin valion sivuille! ;)
Mä olisin kiinnostunut jos saa samalla kysellä ;) Kalaruoka resepteistä joita vois lapselle koittaa syöttää ;) Meillä on meinaan kans aikamoinen ronkeli ruokailija ;)
Niin ja minäkin liputan tuon Pasta Carbonaran puolesta, on meinaan kans tooosi helppo tehdä vois mennä siihen 20 minsaan! =D
Ai niin ja se linkki kana-nuudelikeitto:
http://www.valio.fi/reseptit/broileri-nuudelikeitto

petu24 (Ei varmistettu)

Unohdin tosta aiemmasta kysyä, että jakaisitko kanssamme muutaman fruitie reseptisi joka myös maistuu neidille! :) Olis kiva saada smoothien kaveriksi joku kiva fruitie ohje kun ite oon laiska alkaan kokeileen eri vaihtoehtoja mitkä sopis keskenään yhteen :)

MinEna
Kasvukäyrillä

Hei voisin tehdä neidin lemppareista ihan oman juttunsa!

MinEna
Kasvukäyrillä

Hei kiitos! Tämäkin kuulostaa ihan meidän ruualta, nuudelit ovatkin yksi neidin herkuista :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Vitsit, miten hyödyllinen postaus! Olen meinannut tehdä ihan samanlaisen itsekin, mutta eipä enää tarvitse, kun voin nyt kurkkia täältä vinkkejä. ;) Miten sitä tuntuukaan siltä, että arkena meillä syödään aina samoja ruokia! Mielikuvitus ihan nollassa. Meillä on jauhelihakeitto ihan arjen ykkösruokaa ja olen niin tylsä, että se on oikeestikin yksi lemppariruuistani! :D Tulee tosi nopeasti, eikä tarvitse kuin perunoita, porkkanaa, sipulia, valkosipulia, lihaliemikuution ja jauhelihaa (voi laittaa chiliakin)

Meidän arjen pikajuttuja ovat mm. kasvisnoodeliwokki, johon tulee kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia, herkkusieniä, noodeleita, chilikastiketta ja halloumia. Paistan yleensä meille miehen kanssa chiliä eri kulhoon, kun poika ei oikein tulista vielä pysty syömään. 

Noita erilaisia pastavariaatioita meilläkin syödään tosi paljon, varsinkin kun tuorepasta tulee niin älyttömän nopeasti! Sitten nopein vihanneslisäke tulee niin, kun laittaa heti veden kattilaan kiehumaan päälle, kun alkaa laittaa ruokaa. Siinä ehtii tosi hyvin höyryttää porkkanaa, kukkakaalia tai parsakaalia lisäkkeeksi sinä aikana, kun laittaa muun ruuan! Meillä nuo höyrytetyt kasvikset ovat ihan pojan lemppareita.

Tämä ei ole ravintoarvoiltaan mitään kovin mainiota, mutta jos tekee täysjyväriisiin, niin eipä tämä nyt varsinaisesti epäterveellistäkään ole. Ja lisäkevihanneksien kanssa tulee mielestäni hyvä ateria. Eli kiehauta (pika)riisit kattilassa ja paista/mausta samaan aikaan kanasuikaleet pannulla. Kun riisit ja kanat ovat valmiita, laita ne sekaisin uunivuokaan, sekoita joukkoon tölkillinen maissia ja sellainen pyöreä creme bonjour (en muista nimeä!). Uunissa sitten noin 15-20 minuuttia. 

Meidänkin poika on nyt yht äkkiä alkanut nirsoilemaan ruuan suhteen, vaikka ennen on ollut tosi kaikkiruokainen. 

MinEna
Kasvukäyrillä

Täältä tulee niin hyviä reseptejä, että et tajua miksi en ole aiemmin tätä tajunnut! =)

Nuudeliwokit on meilläkin kovassa huudossa, mutta enpäs tosiaan ole ajatellut, että eihän ne aina tarvtse edes sitä lihaa! Ja kasviksethan tosiaan on myös meidän neidin lemppareita.

Kiitos!

Ne ob niitä kuuluisia vaiheita ;D

Vierailija (Ei varmistettu)

Sellainen vinkki, että kun viikonloppuna kerran panostaa enemmän siihen ruoan tekoon, niin tekee samalla isomman satsin, ja sitten pakastaa niitä sopivan kokoisina annoksina, jotka sitten vaan nappaa aamulla jääkaappin sulamaan ja tsädäm ruoka on mikroa vaille valmis kotiin tullessa :)

MinEna
Kasvukäyrillä

Jostain syystä  toi valmiin ruuan pakastaminen ei ole koskaan oikein luonnistunut meiltä ja nekin mitä pakastetaan jää sinne unholaan. Mutta olet aivan oikeassa, että näin pystyy todella nopeuttamaan hommaa!

ReettaM (Ei varmistettu)

Koska jo pari kertaa oon käyny kurkkimassa täältä näitä reseptivinkkejä, niin tässä vaihtariksi kaikille myös muutama meidän arkisuosikki. Ajallisesti cannellonit vie hetken enemmän, eli ne kannattanee tehdä edellisenä iltana valmiiksi. Reseptit on suoraan internetin ihmeellisestä maailmasta, ei siis mitään hienoa kotikutoista, mutta eipähän tarvitse kaikkien kaikkia koluta läpi, eli nämä mm. maistuvat meille:

Jauhelihatäytteiset cannellonit:
http://www.k-ruoka.fi/reseptit/cannellonit-jauhelihataytteella/
(vinkki: chilimaustetulla paseeratulla tomaatilla saa ainakin aikuisten makuun vielä maukkaampaa, menee jossain määrin meillä myös lapsille)

Keltainen kanakeitto:
http://www.valio.fi/reseptit/keltainen-kanakeitto/
(ei me mitään pakastesipuleita kyllä käytetä, eli ihan tuoretta kamaa vaan, samoin kun broilerien kanssa. Eli fileepihvejä kuutioiks tai fileesuikaleita ja pannulle paistumaan ennen keittoon upotusta)

Tortillalasagne:
http://www.valio.fi/reseptit/tortillalasagne/
(täysjyvätortillat maistuu itseasiassa paremmin ja sama juttu sipuleiden kanssa kun äskeisessä :))

Lisäksi omasta pastakirjasta muutama erilainen pasta, mm. savulohi-katkarapu-tomaattipasta ja gorgonzola-katkarapupasta, mutta ne ei taida ihan istua enää tähän arkiruokakategoriaan. :)

MinEna
Kasvukäyrillä

Nää kuulostaa kaikki ihan mielettömiltä! Ja vähän olisin uteilias kuulemaan myös nuo "arki kategoriaan" -kuuluvat, koska niistä herahti vesi kielelle! ;)

Nata - White Trash Disease

Tässä helpoin pastaresepti ikinä: kulhoon tomaattia kuutioiksi, pestoa, fetaa, sekaan keitetty pasta ja pyöräytys. Mausteeksi suola, pippuri ba balsamicoa. Aikaa menee sen verran mitä spagetti kiehuu!

MinEna
Kasvukäyrillä

Hei kiitos! Tästäkin sai yhden varmasti lisää ja meidän nirsoilija itseasiassa pitää myös fetasta, tuon peston lisäksi! (mikä on musta ihan käsittämätöntä ottaen huomioon kuinka nirso hän onkaan!)

 

Nata - White Trash Disease

fetan voi vaihtaa vaikka mozzarellaan jos haluaa vaihtelua. tai chevreen.

toinen superhelppo ja nopee pasta: pastaa, voita, parmesaania ja jotakin tuoretta yrttiä silputtuna maun mukaan. itse käytän salviaa, joka ei välttis oo skidien mieleen, mutta ehkä joku muu yrtti menee? pastana voi käyttää vaikka täytettyjä tortellineja, niin tulee vähän ruokaisampi.

myös halloumi pelastaa silloin, kun pitää saada ruokaa nopeasti. halloumia ja bataattia kuutioina pannulla, uusi versio spydäristä. bataatti kypsyy nopeammin kuin peruna, noin vartissa kannen alla.

MinEna
Kasvukäyrillä

Näitähän vaan sataa! Tuölee (miehelle) kiire kokkailessa! ;)

CougarWoman
CougarWoman

Heippa! Kuten yllä lupasin, here goes - se uunipestopastaresepti. (Joka itseasiassa on vaan muunnos makaronilaatikosta; tajusin tämän kun eilen itsekin tätä taas tein :) ) Tästäkin syödään kahden ihmisen voimin 3 päivää alla mainitun salaatin kanssa. 

PESTO

2 valkosipulinkynttä
30 g pinjansiemeniä
30g tuoretta basilikaa
2 rkl parmesaanijuustoa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Pilko valkosipuli ja yhdessä pinjansiemenien ja basilikan kanssa hienonna tahnaksi (sauvasekoittimella ym). Sekoita sekaan juusto ja sen jälkeen öljy ohuena nauhana. Jatka sekoittamista kunnes seoksen koostumus on homogeeninen. Mausta suolalla ja pippurilla.

UUNIPASTA

250 g kanafilettä (naturel)
250 g pekonikuutioita
200 g pienikokoista pastaa, makaronikin käy
1-2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
2 munaa
2 dl ruokakermaa
pestoa ylläolevan reseptin verran tai n. 2 rkl purkkiversiota
suolaa/pippuria
1 pussi pasta/pizzajuustoa (100-150g)

Keitä pasta al denteksi. Paista pekoni (valuta liika rasva pois laittamalla pekonit hetkeksi talouspaperin päälle), lisää silputtu sipuli ja suikaloidut kanapalat, mausta suolalla ja pippurilla (varovasti suolaa, pekoni on suolaista) ja paista kunnes kypsät. 
Voitele uunivuoka oliiviöljyllä.
Sekoita keskenään munat, kerma ja pesto.
Sekoita keskenään pasta ja pekoni-sipuli-kanaseos. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada seos uunivuokaan ja kaada muna-kerma-pestoseos sekaan. Sirottele päälle juustoraaste.

Paista 180 asteessa n. 30 minuuttia.

Kaveriksi pinaatti-tomaatti-mozzarellasalaattia (pinjansiemenillä jos on).
 

MinEna
Kasvukäyrillä

Kiitos! Tämäkin pääsee testiin! :)

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Herkullinen muunnelma tuosta broileripastasta on broilerilasagne. Itse teen sitä usein tarjousbroilerista ja jääkaapin tähteistä :D Blogistani löytyy suurpiirteinen ohje: http://www.lily.fi/blogit/tassuja-ja-topposia/arkiruokavinkki-broilerilasange Tämä kuuluu niihin ruokiin, jotka täytyy tehdä edellisenä päivänä, mutta mikronirsoilijat voivat lämmittää tämän vaikka paistinpannulla.

Mites pinaattiletut? Meillä ne maistuu lapsellekin hyvin, ja nimenomaan vastapaistettuina. Taikinan voi tehdä aamulla valmiiksi jääkaappiin, tai varmaan edellisenä iltanakin.

 

MinEna
Kasvukäyrillä

Joooooohoooo! Kuulostaa hyvältä!

Vau mikä vauva!

Mulla on kans tarjolla yksinkertaistettu pikalasagne(tte). Tai samana päivänä tehtynä tää ei oo ajallisesti pika, mut työvaiheisiin ei mee kauaa aikaa eli voi tehdä edellisenä iltana "pätkissä", ja tää on niitä ruokia jotka usein on parempia vasta seuraavana päivänä. Eikä huonoo sitä seuraavanakaan :)

Tarkkaa ohjetta mulla ei oo, koska käytän aika summittain... mutta sanotaan nyt vaikka että
400g jauhelihaa (tai tarkotuksella isompaan vuokaan useeks päiväks 700g)
1-2 prk tomaattimurskaa (muttin on parasta)
pilkottu sipuli
suolaa, mustapippuria, ripaus sokeriakin, chilijauhetta, valkosipulia, basilikaa, oreganoa, lisäks ihan mistä ite tykkää
juustoa (itellä usein paketti mozzarellaa)
lasagnelevyjä (barillan on parhaita)

Ruskistaa jauhelihan ja laittaa tomaatin, sipulin ja mausteet sekaan, voi muhia hellalla niin pitkään kun huvittaa, kunhan välillä hämmentää. Oma vaihteluväli on tainnut olla vartista kolmeen tuntiin :D sitten vuokaan ensin jauheliha"kastiketta", sitten revittyä juustoo ja levyjä. Muutama kerros kutakin, sitten uuniin 200c 25-30 min. Juuston osalta voi varioida: joskus on tosiaan mozzarellaa tai jotain muuta "erikoista" (:D), mut joskus on ihan vaan raastettua palajuustoo ja vielä laiskempana palajuustoa höylättynä ja vierekkäin ladottuna. Eli eipä oo niin nuukaa :) muutenkin sekaan voi lisätä kasviksia mielen mukaan (esim silputtu paprika johonkin kastikekerrokseen) tai käyttää (osan) lasagnelevyjen tilalta ohueks höylättyä kesäkurpitsaa.

MinEna
Kasvukäyrillä

Me ollaankin tehty vaan lagnettea eli tämäkin variaatio olisi varmasti hyvä =)

Täältä saa kivasti vinkkejä arkiruokaan, juuri tänään viimeksi mietin pääni puhki ruuan suhteen!

Oma pikaruokani on kinkkuaurajuustokastike kera pastan. Se on helppo, nopea ja hyvääkin vielä :)

Tarvitset: paketin kinkkusuikaleita (noin 200g), paketin aurajuustoa, ruokakerman, sipulia sekä pastaa.

*Pasta kiehumaan (itse suosin nauhapastaa!)
*Ruskista sipuli
*Laita kinkkusuikaleet myös pannulle ottamaan vähän väriä
*Lisää ruokakerma ja paloiteltu aurajuusto
*Anna muhia hetken

TADAA, valmis! :)

MinEna
Kasvukäyrillä

HIenoa, että tästä on ollut iloa muillekin, minulle nimittäin on ollut todella paljon!

Ja tämääkin resepti on aivan loistava! Näitä vaan sataa :)

 

MinEna
Kasvukäyrillä

PS. Nämä tarttui tänään kaupasta mukaan =)

Jee! Kiva että resepti kelpas :) Toi on kyllä monen kiireisen päivän pelastus!

HeidiNK
Elämänmeno

Meiltäkin löytyy kokkaava Mies (kokki kun on), mutta jos sattuu olemaan mun vuoro arkena tarttua kattilaan ja paistinpannuun, niin mä teen melkein poikkeuksessa munakasta :D Pojan suosikki on tietysti nakkimunakas, mutta mukaan voi ujuttaa lähes mitä tahansa kaapista sattuu löytymään: pinaattia, fetaa, tomaattia, sipulia, tonnikalaa... Tämä maistuu meillä aina (ja äiti pääsee aika vähällä ;)!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.