Armahin Aaloe
Moni teistä on kysellyt luonnollisten ihonhoitovinkkien perään, joten esittelenpä nyt eräät lemmikkini, eli Aaloe-perheen kaksi kaunista tytärtä, Aloë Arborescensin, kavereiden kesken ihan rohtoaaloe vain, ja sisarensa Aloë Veran, eli lääkeaaloen. Rakkauteni aaloeihin leimahti reilu pari vuotta sitten asuessani Espanjassa, jossa Aloe Vera -kasvi sulostutti huonettani ja ihoani. Tapanani oli tuolloin käyttää menestyksekkäästi kasvin lehtien sisässä lepäävää geeliä auringonpolttamiin. Oman kokemukseni mukaan tuore aaloegeeli toimii huomattavasti paremmin kuin tuubitetut tuotteet, olkookin ne kuinka luonnonmukaisia tai aaloepitoisuudeltaan vahvoja tahansa.
Ihonhoitoon sopivia aaloeita ei ihan joka kukkakaupasta tahdo löytyä, mutta kannattaa kysellä kasveja esimerkiksi lähialueittesi puutarhoista. Omat aaloeni olen hakenut Vantaan Viherpajasta, josta oheiset kuvatkin on napsittu. Vinkin kyseisen paikan olemassaolosta löysin Kukka Laakson blogista. Viherpaja on muuten melkoisen kokoinen kompleksi, josta löytyy muun muassa japanilainen puutarha solisevine puroineen ja jättikaloineen. Hauska happirikas visiteerauskohde näin kylmän ja kuivan talven keskellä!
Ja miten sitä aaloeta sitten käytetään. Itselläni on tapana levittää tuoretta aaloegeeliä puhdistetuille kasvoille ennen nukkumaanmenoa muutamana iltana viikossa. Geeli silottaa ja napakoittaa ihoa mukavasti ja rauhoittaa mahdollisia ihoärsytyksiä. Rohto- ja lääkeaaloe sopivat mainiosti ryppyjen, näppyjen, aknearpien, auringonpolttamien ja muiden ihoärsytysten hoitoon.
Kun olet oman aaloesi itsellesi metsästänyt ja päättänyt uhrata sen palvelemaan kauneuttasi, toimi sen kanssa näin: Leikkaa veitsellä kasvin uloimmalta reunalta irti yksi lehti aivan tyvestä. Leikkaa irrotetusta lehdestä noin parin sentin pala ja jemmaa loppuosa lehteä kuppiin ja kaappiin myöhempää käyttöä varten. Halkaise leikkaamasi pala keskeltä kahtia ja hiero lehden geeliä sisältävää puolta puhtaalle iholle. Yhdistä puoliskot, jotta geeli ei pääse kuivumaan ja laita aaloepala pieneen purkkiin, jonka sijoitat vaikka kylpyhuoneesi kappiin. Saat palasta irtoavaa geeliä hipiällesi noin kolmena iltana peräkkäin, tämän jälkeen kaikki geeli on puristunut ulos ja pala kuivuu. Sitten voitkin leikata seuraavan käyttöpalan kaappiisi jemmamastasi lehdestä ja jatkaa kaunistautumista.
Aaloekasveista ihonhoitoon sopivia lajikkeita ovat siis rohtoaaloe (Aloë Arborescens) ja lääkeaaloe (Aloë Vera). Tutustumisen arvoisia tapauksia kumpainenkin.
♥ Virpi