Kepeää ja väkevää vappua!

Kiitos hyvää

Hejsan allihopa! Hulmautan teille raikkaat vapputerveiset jo näin hieman etukäteen, sillä huomenna aion vapauttaa itseni tietotekniikan ikeestä ja liihotella tuolla vapun tuulahdusten pyörteissä. Toinen syy ennakointiin on se, että ajattelin tarjota teille muutamia reseptejä, joita joku voi halutessaan hyödyntää vappueväitä valmistellessaan. Kaikki näistä ohjeista ovat helppoja toteuttaa, mutta koska juoma ja hillo vaativat yön yli muhittelua, niin ne on hyvä laittaa tekeytymään tänään, mikäli haluaa huomenna nautiskella leppoisin ottein vailla kiirettä.

Kuten kaikki kunnon bailaajat tietävät, niin ensin hoidetaan juhliin väkevät. Nehän muodostavat kemujen sykkivän sydämen. No nämä meidän bailujen drinkit koostuvat ehkä hieman toisenlaisista väkevistä, nimittäin keväisen raikkaasta ja todella hyvää tekevästä, omatekoisesta sokerittomasta ginger ale -tiivisteestä. Kaikki inkiväärin ystävät: teroittakaa nyt katseenne ja reseptivihkojenne kynät, tämä on nimittäin todella kiva, helppo ja monipuolisesti hyödynnettävä konsentraatti!

Kyseinen inkivääristä valmistettu juoma on ehkä parhainta pohja-ainesta erilaisille drinkeille ja booliin. Niiden lisäksi ginger ale -tiivistettä kannattaa testata smoothieissa. Erityisen puhdistavan smoothien sen avulla valmistaa lisäämällä inkivääritiivisteen sekaan esimerkiksi selleriä, salaatinlehtiä ja porkkanaa.

Juomissa inkivääritiiviste sopii mahtavasti yksiin esimerkiksi limen, sitruunan ja tuoreen mintun kanssa. Appelsiiniakin kannattaa kokeilla. Jokainen toki lantraa vappujuomansa miten mielii, mutta tässä ohjeen boolissa ei ole käytetty vichyä väkevämpää. Ja eipä se välttämättä muuta kaipaakaan. Tästä leviää hyvä hymy kasvoille ja lämpö kroppaan ihan ilman alkoholiakin.

Mies tosin tuumasi maistaessaan: "Tähän sopisi kossu."

Ja jos ei yllä tullut vielä tarpeeksi hyviä syitä kokeilla tätä juomaa, niin voin kertoa, että kaiken muun hyvän kukkuraksi inkiväärijuoma edistää todella tehokkaasti terveyttä. Se auttaa ruuansulatusongelmissa, vatsan turvotuksessa ja pahoinvoinnissa (vaikka en halua kannustaa alkoholin suurkäyttöön, niin vinkkaanpa silti tätä mahdollista dagen efteriä poteville) sekä auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja jeesii kehoa taistelussa erilaisia tulehduksia vastaan. Tuoretta inkiääriä ja siitä valmistettuja inkiväärijuomia on käytetty pitkään esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä. Tätä juomaa skoolatessa voi siis hyvällä syyllä hihkaista: Terveydeksi!

Ginger Ale -tiiviste (sokeriton)
Paksu, noin 15 cm pala inkivääriä
6 dl vettä
4 rkl kotimaista hunajaa

Kuori inkivääri, paloittele se ja laita palat blenderiin. Lisää vesi ja hunaja. Sekoita täydellä teholla noin 30 sekuntia. Kaada seos suljettavaan lasipurkkiin ja anna tekeytyä vuorokauden jääkaapissa. Kaada seos sen jälkeen blenderiin ja sekoita uudelleen. Siivilöi kuitumassa pois harson tai suodatinkankaan avulla kaatamalla neste kankaaseen kulhon yllä ja puristamalla kangasta niin, että saat mahdollisimman paljon nestettä talteen. Säilytä inkiväärijuomatiiviste suljetussa lasipurkissa tai -pullossa jääkaapissa ja käytä mausteena erilaisten juomien pohjalla. Ravista aina ennen käyttöä. Käytä parin viikon sisällä tai kaada jääpalamuotteihin, pakasta ja napsi tarvittaessa juomien sekaan.

Ginger Ale -booli
3 dl tekemääsi Ginger Ale -tiivistettä
1 l vichy-vettä
3 limeä
1 iso sitruuna
Iso nippu tuoreita mintunlehtiä

Viipaloi sitruuna ja limet lohkoiksi tai siivuiksi. Kaada tekemäsi inkiväärijuomatiiviste boolimaljaan. Lisää päälle vichy ja sitruunan ja limen palat sekä mintunlehdet. Laita joukkoon reilusti jääpaloja ja tarjoile. 

Ja sitten pikkupurtavan pariin. Voileipä- tai vesikeksit ja hillo ovat ehkä yksi perinteisimmistä juhlatarjottavista, ja tätä klassikkosettiä kunnioittaen kehittelin oman gluteenittoman ja sokerittoman version appelsiinihillosta ja table water -kekseistä. 

Appelsiinihillossa käytin samaa ideaa kuin noin viikko sitten postaamassani vadelmahillossa. Eli jos se resepti tuli tutuksi, niin tiedät kuinka kätevä ja terveellinen kyseinen hillo on satoine terveyspommeineen eli chia-siemenineen.

Keksit tein puolestaan kookosjauhojen pohjalle, ja niistä tuli juuri niin mukavan mauttomia kuin vain tässä lajityypissä kuuluukin olla. En saanut keksien koostumuksesta aivan yhtä kuivan rapeaa kuin tavan vesikekseissä, minkä otin ensin epäonnistumisen merkkinä, mutta kun huomasin, että kaksi pellillistä keksejä oli kadonnut purkista vuorokauden sisällä, niin totesin reseptin olevan vallan kelvollinen levitettäväksi. Jotain addiktoivaa näissä värittömissä, hajuttomissa ja mauttomissa kekseissä vain on. 

kookosvoileipäkeksit (gluteenittomia)

3 dl kookosjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 tl psylliumkuitujauhetta
1/2 tl merisuolaa
5 rkl oliiviöljyä
3 dl vettä
+ 1 kananmuna voiteluun (valinnainen)

Annostele kookosjauho, tattarijauho, leivinjauhe, psylliumjauhe ja merisuola kulhoon ja sekoita. Tee jauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada sinne öljy. Sekoita. Lisää noin puolet vedestä ja työstä taikinaa käsilläsi. Taikina on vielä koostumukseltaan muruista. Kaada sekaan loppu vesi ja jatka taikinan puristelua. Kasaa taikina isoksi palloksi, laita liina kulhon päälle ja jätä taikina muhiutumaan noin 30 minuutiksi. Laita sillä välin uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kun taikina on tekeytynyt noin puolituntia, aseta se kahden leivinpaperin väliin ja kaulitse litteäksi. Käännä taikina muutaman kerran kaksin kerroin ja kaulitse taas litteäksi. Taikina voi olla hieman murenevaa, mutta möyhentäminen auttaa työstettävyyttä. Kaulitse lopuksi taikina ohueksi, noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi ja paina keksimuotilla tai lasilla siitä ympyränmuotoisia paloja. Aseta palat ohutta lastaa tai esimerkiksi kakkulapiota apuna käyttäen leivinpaperilla suojatulle uuninpellille. Voitele halutessasi kananmunalla ja painele pinnalle reikiä haarukalla. Voit myös ripotell apinnalle suolaa tai mustapippuria. Paista keksejä uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia, riippuen keksien paksuudesta. Mikäli reunat alkavat kipristymään, kääntele keksejä välillä ylösalaisin. Ota keksit uunista kun reunat alkavat olla hieman kullankeltaisia.

Appelsiini-chia-hillo
1 iso appelsiini
Puolikkaan appelsiinin kuoret
3 rkl chia-siemeniä
2 rkl hunajaa

Kuori appelsiini ja raasta kuoresta hentoja ohuita siivuja. Laita kuoriraaste sivuun. Paloittele appelsiini ja soseuta se blenderissä hunajan kanssa. Kaada sose suljettavan lasipurkkiin ja lusikoi sekaan chia-siemenet ja raastettua appelsiinin kuorta. Sekoita ja laita tekeytymään yön yli jääkaappiin. Aamulla hillo on käyttövalmista. Hillo säilyy jääkaapissa parisen viikkoa.

Näine eväineni toivotan teille aurinkoista vappua, paljon ulkoilmaa ja iloa ja valoa. Voikaa hyvin ja juhlikaa elämää ja sen aina yhtä kaunista kevättä!

♥ Virpi

Share

Kommentit

yonna (Ei varmistettu)

Voi, niin ihania ohjeita! Taas! Haluaisin tehdä sitä vadelmahilloa ja ruusukakkua ja tuota boolia ja appelsiinihilloa ja gluteiinittomia sämpylöitä ja ja.. Kauniilla kuvilla on varmasti osansa reseptien houkuttelevuudessa. Ehkä pidän kiitos hyvää-kekkerit joku päivä :)

Jouluaikaan julkaisemasi mysliresepti on tullut perusmyslipohjaksi itselleni. Muokkailen siitä joka kerta hieman erilaista! Se hunaja-kookosöljyseos toimii todella hienosti sitovana ainesosana, ennen tätä oivallusta myslini oli vähän kuivaa. Jossain näin myös omenasoseesta tehdyn sidosaineen, mutta mielestäni tuo sinun kombosi oli parempi (rasva ja sokeri toimii...).

Ihanaa vappua sinulle!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Heheh, mahtavaa jos inspiroi. Ja jos päädyt ohjeillani kestitsemään kekkerit, niin siitä olis kyllä kiva nähdä vaikka kuvia! :)

Ja tuosta myslireseptistä, niin siihen tuli kyllä melko toimiva aineskombo. Itsekin taas viikonloppuna sitä valmistin, tosin en niin jouluisin maustein.

Iloista vappua yonna!

HM (Ei varmistettu)

Ihania reseptejä, testaamaan, kiitos!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

kiitos! :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

kiitos! :)

Jatta (Ei varmistettu)

Kiitos jälleen kivoista resepteistä, sekä oikein iloista vappumieltä sinne :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Olloshyväs, ja hurmaavaa vappua! 

Hanna (Ei varmistettu)

Ihanaa Vappua Sinulle ja perheellesi Virpi! Kiitos jälleen näistä keväisistä resepteistä! Tuo appelsiinihillo kuulostaa mahtavalta, etenkin kun kotona on iso pussillinen appelsiineja.

Kati Aviron-Violet (Ei varmistettu)

Tein tätä inkiväärijuomaa jo. Se on AIVAN ihanaa.
TEin drinkin näin: uutetta, jonkun verran valkoisten viinirypäleiden mehua, kivennäisvettä. Oih. Raikasta.

Anna (Ei varmistettu)

Hyvää Vappua Virpi ja kiitos ihanan raikkaasta blogista! Olisiko mahdollista, että kirjoittaisit joskus tupakkapostauksen kaltaisen "valistavan" tai ehkä mielummin valaisevan puheen makeutusaineista ja siitä miten aspartaamiloukkuun jäänyt kolanlipittäjä voisi helliä sokerihammastaan vähemmän turmiollisesti?

Katja (Ei varmistettu)

Aivan huippu tuo juomaohje. Juuri jotain tällaista olen kaivannut! Rakastan inkivääriä. Kiitos Virpi :)

Tuikku (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/palsta/uusia-tuulia

Hei kiitos aivan mahtavasta ohjeesta! Tein tätä vappuaatoksi ja se oli ihanan freesiä. Sopii muuten myös hyvin viiman kylmettämälle kurkulle, kun tiivisteen sekaan kaataa lorauksen kiehuvaa vettä. Ihana inkiväärijuoma! Oot kyllä Virpi niin mahtava ideapankki, että susta on tullut mun idoli. Kiitos siitä :)

Kommentoi