Kiihkeän kokin rakkaushillo

Ladataan...
Kiitos hyvää

Kaikki lähti siitä, että kaveri oli nähnyt kuvan mansikkahillosta. Näytti kuulemma hyvältä ja erityisen kiinnostavalta, sillä hillon seassa oli ollut chia-siemeniä. Kaveri epäili, että minulta voisi löytyä innostusta kehitellä tästä ideasta jotain.

Koska Innostus on toinen nimeni ja reseptikikkailu intohimoni, niin eipä mennyt kuin yksi blenderin pörähdys ja olin tuottamassa hilloa, joka valmistumisensa jälkeen osoittautui yhdeksi parhaista eksperimenteistäni. No okei, taidan julistaa tätä lähes joka toisen jakamani reseptin kohdalla, mutta se on katsokaas tuo mainitsemani Innostus, joka saa ihmisen touhottamaan tohkeissaan harva se päivä ja löytämään elämänsä ruokarakkauden uudelleen ja uudelleen milloin mistäkin. 

No mutta se hillo. Se siunattu chia-hillo. Niin yksinkertaista, niin maukasta ja niin kaunista, että ihmettelen miten tuo resepti ei ole juolahtanut päähäni aikaisemmin. Vaniljaisen vadelmainen hillo chiahyytelöön muodostuneena, ilman sokeria, ilman kuumentamista. Pääasiassa vain kahden luonnon raaka-aineen riisuttu kohtaaminen ja muotoutuminen joksikin itseään suuremmaksi kokonaisuudeksi. L.O.V.E.

Mutta eihän se homma sitten siihen hilloon jäänyt. Kun imeskelin siinä lähes tippa linssissä hillolusikkaani miettien, että minkä kylkiäisinä tuota rakkaushilloa sitten söisi, niin päähäni tuli ensimmäisenä ajatus pienistä söpöistä aamiaissämpylöistä. Kipaisin oitis koneelle etsiäkseni gluteenittomien ja hiivattomien sämpyläreseptien ohjeita, ja voin kertoa, että eipä ole häävi tarjonta sillä saralla. Ehkä tiedonhankintataidoissani on puutteita, mutta en onnistunut löytämään yhtäkään houkuttelevaa reseptiä. 

Ja mitä sitten tehdään, kun ei löydy valmista? No sitten kehitellään itse. Ensimmäinen testierä oli fiasko. Miettikää yliajettua harmaata hiirtä, niin olette lähellä. Tai ei, ihan liian surullinen mielikuva. Miettikää harmaata pesussa kutistunutta villaista patalappua. Siltä nuo söpöt sämpyläni näyttivät. Ensimmäinen ajatus oli: “voi paska”. Toinen ajatus: “no ei aina tarvitse olla täydellistä”. Ja kolmas: “tarviipas, ainakin kun on kyse suurenmoisen rakkaushilloni kyyditsijästä!”

Ja mitäs sitten tehdään, kun ei ensimmäisellä kerralla onnistu? No sitten kokeillaan uudelleen! Eli eikun uutta satsia pyörittelemään uusin raaka-ainein. 

Ja kas vain, sinnikkyys palkittiin jälleen. Puolen tunnin päästä uunista pompsahti ulos komea kultainen satsi pörheänä pullisteleviä pikkusämpylöitä, ilman gluteenia, ilman hiivaa.

Näin se taika tapahtui:

Pulleat pikkusämpylät (sanoinko jo, että ne ovat gluteenittomia ja hiivattomia?)
2 dl tattarijauhoa
2 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 rkl psylliumkuitujauhetta
3 dl mantelimaitoa tai esimerkiksi kaura- tai riisimaitoa
1 rkl hunajaa
1 dl kirnuvoita tai esimerkiksi manteliöljyä tai molempia 50:50
Ripaus merisuolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita tattarijauhot, mantelijauho, leivinjauhe ja psylliumkuitu sekaisin. Lisää sekaan sulatettu mantelimaito, rasva tai/ja öljy. Sekoita joukkoon juokseva hunaja ja suola. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Ota taikinasta reilun ruokalusikallisen kokoisia taikinapaloja ja pyöräyttele niistä palloja leivinpaperilla peitetylle uuninpellille. Painase palloja aavistuksen litteiksi. Taikainast atulee noin 12 pientä sämpylää. Paista sämpylöitä 15-20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes ne ovat aavistuksen kultaisia pinnalta. Nauti mieluiten tuoreina, esimerkiksi vuohenjuuston ja vadelma-chia-hillon kanssa.

Ja itse hilloresepti löytyy tästä alta. Älä anna vaatimattoman raaka-ainelistan hämätä, tämä kama on puhdasta hyvyyttä.

Näihin ylisanoihin, näihin tohkeisiin tunnelmiin. Innostunutta viikonloppua ystävät hyvät!

♥ Virpi

Share

Kommentit

Laura (Ei varmistettu)

Kiitos, mä teen tätä heti huomiselle brunssille. Olet sä aika neropatti. :D

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No teehän! Ja sää olet toveri hyvä puolestas aikamoinen vinkkimasiina. :)

Nina (Ei varmistettu)

Tuo hilloidea chiasiemenillä vaikuttaa todella makealta idealta! Täytyy taas kokeilla kun on hyviä kokemuksia sun resepteistä :) Aurinkoista päivää. t Nina

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No hei hyvä jos on meitsin reseptien kans natsannut, toivottavasti tämänkin. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

Hosuli (Ei varmistettu) http://hosuli.blogspot.com

Chiat toimii superhyvin missä vaan hillossa! Esim. puolukkahillon tekeminen ei oo koskaan ollu helpompaa. Nam nam nam.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Mmmm, epäilemättä!

Jatta (Ei varmistettu)

Onnea onnistumisen tiellä.. on tähän pakko kyllä sanoa! Kokeiluun menee niin hillo kuin sämpylätkin. Voisiko hilloa tehdä pakastevadelmista, kun tuoreita ei satu olemaan tarjolla, kysyy hän ja toivottaa aurinkoista viikonvaihdetta sinne :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Juu, pakastevadelmia käytin itsekin! Sulatin vaan sitten sen osan minkä sekoitin lopuksi hillon joukkoon. Aurinkoa ja auvoa myös sinne!

RiikkaV (Ei varmistettu)

Miksi, oi miksi tämä ei ole ikinä pälkähtänyt omaan päähäni, vaikka tungen chiaa vähän kaikkialle? No, tämän takia me emme ole tällä pallolla yksin: aina saa hyviä vinkkejä, kun vain jaksaa katsella ja kuunnella ympäristöään. Kiitos Virpi, tästäkin hienosta ideasta ja sen jakamisesta!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Juuri näin tämä homma menee. Kiitos ja ole hyvä! :)

Laura (Ei varmistettu)

Aivan mielettömiä kultapalleroita! Kiitos tuhannesti, harmaat läpyskät on vähän liiankin tuttuja omien eksperimenttien tuloksena...

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kiitos kiitos! Ja kyllähän niitä harmaita läpysköjäkin syö, mutta sitä kun kuitenkin syö myös silmillään, niin maistuivat nämä pallerot jotenkin kummasti paremmilta. :)

Viola (Ei varmistettu) http://wellabe.wordpress.com

Miten en ole tajunnut chia-ihanuuksien käyttöä hillossa? Loistava vinkki, kiitos! :)

Myy (Ei varmistettu)

Hillo näyttää etenkin tuossa purkissa suurelta houkuttelevalta mansikalta! :)

Eerika (Ei varmistettu)

Tämä tulee nyt vähän väärään postaukseen, mutta ajattelin kysyä sulta vähän neuvoa ihan toiseen asiaan.

Mua kiinnostelisi kokeilla tuota maidotonta linjaa, kun oma iho on ollut vaikea tapaus jo parin vuoden ajan. Antibiootteja ja voiteita on kokeiltu, mutta ei auta...

Maitoa itsessään käytän nykyäänkin vain n. 1 dl päivässä tuorepuuroon, joten se on helppo vaihtaa vaikka kaura/mantelimaitoon. Mutta ongelmia mulle teettää jogurtin korvaaminen. Tällä hetkellä syön luonnonjogurttia niin aamupalalla kuin iltapalallakin. Oon niin kiintynyt omiin vakkariaamupaloihin ja -iltapaloihin, että en haluaisi täysin muuttaa niitä vaan ainoastaan vaihtaa maidottomaan jogurttiin. Nyt kaipaisin siis vinkkejä millä korvata luonnonjugu? Soijajogurttia on toki olemassa, mutta mielelläni en soijalinjalle lähtisi. Lisäksi olen opiskelija, joten kaikista kalleimmat vaihtoehdot ovat myös poissuljettuja.

Minkään muun maitotuotteen poisjättäminen ei siis tuota ongelmia, mutta tuo jugu on mun rakkaus. Mutta jos se on myös mun huonon ihon takana, niin romanssimme päättyköön...

Ja, jotta ei menisi IHAN ohi postauksen niin todetaan nyt vielä, että: nami minkä näköistä hilloa!!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moikka Eerika! Oletko kokeillut ihan simppeleitä smoothieita jukurtin tilalla? Eli että laittaa vaikka banaania ja jotain marjoja ja vettä tai esim. mantelimaitoa ja hurauttaa siitä jukurttimaisen seoksen. Itselläni nuo smoothiet korvasivat aikoinaan ne niin kovin rakkaat jukurtit, ja nykyisin sitä ei edes muista koko jukurtin olemassa oloa. Paitsi joskus harvoin kun joihinkin kokkailuihin niitä lisään. Voithan kokeilla vaikka esimerkiksi parisen viikkoa niin, että korvaat jukurtit maidottomilla smoothieilla ja katsot miten ihosi reagoi. Hetkellinen ero on varmaan helpompi käsitellä henkisesti kun kokonaan lopettaminen. Suosittelen kyllä testaamaan. Kiitos kommentista ja kivaa kevättä! :)

katriina (Ei varmistettu)

Hei muakin kiinnostaa jugurtin korvaaminen. Itsekin olen luonnonjugurttiin tykästynyt, mutta maidottomasta linjasta myös kiinnostunut.

Näin Sinut Virpi tänään lauantaina aamupäivällä Punavuoressa kauniin freessinä ja tyylikkäänä. Kysyisinkin myös mistä ihanan väriset housusi ovat - taisivat olla samat kuin Hehku -ohjelmassa. (Kuulostanpa hullulta stalkkaajalta, sori ;)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moi katariina! Tsekkaas mun vastaus Eerikalle tuosta alhaalta. 

Ja heh, juu, oikein näit, Punavuoressa tuli miehen ja lapsen kanssa tuolloin käyskenneltyä. Jalassa olleet housut olivat tosiaan samat kuin mitkä mulla oli siinä Hehkun jaksossakin (ja mitkä mulla on tyyliiin aina, hahaa). Olen ostanut ne Cosilta muutama kuukausi sitten. Ja kiitos vain, tykkään niistä itsekin.

Iloista kevättä! Ensi kerralla jos näet, niin huikkaa MOI! :)

Anna (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/palsta/anna-k

Näyttää niin hyvältä, että pakko kokeilla tuota hilloa :) silkkaa neroutta! Sämpylätkin vaikuttaa hyviltä!

noora (Ei varmistettu)

Kokeiluun menevät ehdottomasti täälläkin molemmat,yhdessä ja erikseen :) Luuletko Virpi että tattarijauhon voisi korvata hirssijauholla? On jo pidemmään aikaa ollut jauhopussin pohjat kaapissa käyttöä odottelemassa.. Ihanaa,aurinkoista viikonloppua!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Jaa´a, kannataa ainakin kokeilla! Tämä oli tosiaan eka satsi itselläkin näitä sämpylöitä, eli en ole ehtinyt vielä varioida raaka-aineita. Mutta testaa ja kerro miten kävi! :) 

Noora (Ei varmistettu)

Heipsan! Kokeilin hirssijauhoilla ja en tiedä johtuiko jauhovalinnasta vai mistä,mutta en kyllä yhtä kauniita sämoylöitä saanut aikaiseksi kuin nuo sinun tekemäsi :( minun sämpylöistä tuli paljon litteämpiä ja rakenne oli sellainen että jäähtyneinä murenivat melkein kosketuksesta..mutta pitää vielä uudestaan yrittää ja toisilla jauhoilla, vielä en lannistu :)

Heini (Ei varmistettu) http://kissaamma.blogspot.com

Heh, mun gluteenittomat sokerittomat maidottomat kokeiluni ovat aina tuota hiiripatalappu-sarjaa. :P On kyllä ehkä pakko testata näitä, kuvat saivat kuolan valumaan näppikselle.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No jos noin vahva reaktio tulee, niin sitten kyllä on tosiaan varmaan pakko testata! :)

Outi (Ei varmistettu) http://www.kitchenchameleon.com

chiahillo on kyllä parhautta! ja herkkuhyvä sämpyläresepti. Laitettiin korvan taakse :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hyvähyvä, kiva jos resepti kiepsahti korvan taakse!

Marianne (Ei varmistettu)

Olen juuri saanut päätökseen kolme päivää kestäneen Kiitos Hyvää -blogi tankkauksen. Kiitos. Ja hyvää! Luin blogisi ensimmäisestä viimeiseen -järjestyksessä luonnollisesti.

Haluaisin nyt seikkaperäisesti kertoa kuinka löysin blogisi ehkä noin vuosi sitten ja miksi 15 vuotta takaperin ensioireensa näyttäneet vatsavaivat hävisivät Raikastumisviikko postauksen jälkeen ja miksi oi niin rakas ja ymmärtäväinen poikaystäväni kutsuu minua nykyään ituhipiksi, Louise L. Hay:sta puhumattakaan, mutta...

..mulla on niin hirveä ajatusähky että menen nyt ja teen, saatika ajattelen, en mitään.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

VAU! Eipä oikein muuta sanaa tule mieleen. Todella huikeaa, että olet saanut noin pitkällisiin vatsavaivoihin nyt helpotusta. Siinä ei paljon ituhippi-lisänimetkään enää paina! :D Todella kiitolliseksi vetää, että omat pienet postaukseni ovat voineet auttaa sinua noin isossa muutoksessa. Kiitos siis kommentistasi ja että olen saanut olla pienenä välikappaleena kroppasi eheyttämisessä. Vau...

Onnellista kevättä! 

Alexandra (Ei varmistettu)

Hei Virpi! Oisko sulla jotain neuvoja tai vinkkejä kuorsauksen vähentämiseen? Järkytyin, kun kuulin nauhalta mitä ääniä pienestä naisesta voi öisin päästä.... heh. (nyt pyöräyttämään aamiaishilloa, kiitos!)

Hanna (Ei varmistettu)

Hei Virpi!

Ja suuri kiitos sinulle ihanasta, inspiroivasta blogistasi! Olen näillä sivuilla varsin uusi lukija, mutta parin viikon aikana olen saanut niin paljon uusia ajatuksia, että välillä en ole kestää housuissani.

Nuo maitoreseptit olivat eritoten mielenkiintoisia ja muiden lukijoiden tavoin toivoisin niiden raaka-aineiden jäämistä reseptejä. En todella edes osannut ajatella, että erilaisia maitoja voisi itse valmistaa ja noinkin helposti! Ehdottomasti täytyy kokeilla.

Kärsin etenkin maanantaisin usein vetämättömästä olosta. Toivoisin sinulta bloggausta siitä, miten voisi saada energiaa niihin vähän kankeampiinkin päiviin ja "huonoihin" maanantaihin. Paljon sinulla varmasti niitä vinkkejä onkin täällä sivuillasi, mutta ehkäpä varsinainen "maanantaiaihe" antaisi oikeanlaista boostia päivään. :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moikka Hanna! Huippua, että olet löytänyt tiesi tänne ja että innostuit kommentoimaan. :)

Täytyy kyllä tehdä joku maitojämäresepti, kun sitä on niin moni toivonut! Heti tulee yksi erityisen kiva mieleen....mmm.

Ja katsos, josko löytäisit piristystä tästä postauksesta: 

Energiatankkauksen ABC

 

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No voi! Laitoitko tuota psylliumkuitujauhetta? Sehän tekee nimenomaan sen, että sämpylät eivät ole lättänöitä ja että ne ovat sopivan sitkoisia. Tein itse tänään tällä samalla reseptillä sämpylöitä käyttäen jauhoina kookosjauhoja ja vain hieman tattarijauhoja ja maitona kookosmaitoa, ja hyvin onnistui. 

Anne (Ei varmistettu)

Tein näitä aamulla ja taikinasta tuli tosi löysää. Lisäsin chia-siemeniä ja kaurahiutaleita. Ohjeessa lukaa mantelimaito, mutta missäs vaiheessa se lisätään. Se puuttuu ohjeesta..teinköhän jotain väärin?

Kommentoi

Ladataan...