Nam nam kaakku

Kiitos hyvää

Vanhalla blogialustalla blogiani jo seuranneet muistavat ehkä kuinka tässä taannoin ajauduin kakkukiihkon kynsiin, ja epäilin blogini muuttuvan pian kakkublogiksi. No, olen nyt saanut tartutettua tuon saman kakkukuumeen myös 1 vuoden ja 3 kuukauden ikäiseen tyttäreeni.

Samanaikaisesti hän potee myös erästä toista maniaa, joka liittyy leikkipuistoihin. Näistä kummastakin intohimojensa kohteesta, kakuista ja leikkipuistoista, hän käyttää yhtä ja samaa sanaa “kaakkuu”. Puistojen kohdalla se viittaa kiikkumiseen, mutta myös hiekkakakkujen tekemiseen.

“Kaakkuu, kaakkuu!” on huudahdus, joka raikaa meillä useita kymmeniä kertoja päivässä. Sillä kun osoitetaan kaikkea keinumista, kiikkumista, kakkuja ja hieman kakuntapaisia herkkuja, kuten eilen postaamaani kerroksittaista kirsikkasmoothieta.

Voisin vielä kertoilla enemmänkin tyttäreni valloittavasta verbaliikasta, mutta koska tiedän, että etenkin lapsettomille nämä tällaiset jutut saattavat olla tosi tylsää luettavaa, niin menen nyt itse asiaan. Eli kakkuun, jonka tein eilen.

Päässäni oli jo tovin vilahdellut kuva porkkanakakusta, tiedättehän sen amerikkalaisen tuorejuustolla kuorrutetun porkkanaraastetta sisältävän rasva-sokeri-vehnä-leivonnaisen? Toki te tiedätte, sehän on klassikko.

No samaan tapaan, kun sanotaan, että päässä soiva laulu lähtee pois sillä, että kuuntelee kyseisen kappaleen, niin ajattelin, että kaipuuni porkkanakakkuun lähtee vain syömällä sellaista. Mutta koska tiedän kokemuksesta, että kyseisestä kakusta tulee useimmiten todella äklömakea ja tukkoinen jälkifiilis, mikäli sitä on syönyt enempää kuin yhden lusikallisen, niin päätin tehdä tästä jenkkien perinneherkusta raakaversion - tai tuoreversion. Tuorekakku kuulostaa paljon herkullisemmalta kuin hieman keskeneräiseltä kalskahtava raakakakku.

Ja saanen muuten vaatimattomasti mainita, että kakusta tuli melko onnistunut. (Oli ihan saakelin hyvvää!) Lisäsin sekaan vielä appelsiinia, mehun ja kuoriraasteen muodossa, mikä antoi kakulle hauskasti kesäistä raikkautta.

Ja vaikka näitä raakakakkuja hypetänkin, niin kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka raakakakut ovat huimasti terveellisempiä kuin tavan kakut, niin ne sisältävät usein melkoisesti fruktoosia, mikä ei toki tee hyvää, mikäli kyseistä kamaa nauttisi päivittäin suuria määriä. Tämä kyseinen kakku sisältää myös runsaasti pähkinöitä, jotka ovat myös näin isoina annoksina hyvin raskaita kropalle, jos niiden kerskakulutus on päivittäistä. Eli vaikka kyseessä on hyviskakku, niin muistakaamme jälleen kultainen kohtuus. Ei päivittäin. Vain joka toinen päivä.

Porkkanakakku (raaka, gluteeniton, maidoton, sokeriton)

*vuokakoko noin 17 cm halkaisijaltaan

2 keskikokoista porkkanaa

3 dl saksanpähkinöitä

1,5 dl rusinoita

1 dl kookoshiutaleita

2 rkl hunajaa

1 tl vaniljauutetta

1 tl kanelia

½ tl kardemummaa

3 rkl appelsiinista puristettua mehua

 

Kuorrutus:

2 dl cashew-pähkinöitä

2 rkl sitruunasta puristettua mehua

Puolikkaan appelsiinin mehut

2 rkl hunajaa

1 tl vaniljauutetta

1 tl appelsiinikuoriraastetta

1 rkl vettä

Viipaloi pestyt porkkanat pieniksi paloiksi ja heitä blenderiin. Murenna niitä pienellä teholla, mutta vain hieman, jotta saat porkkanat hieman murenemaan. Lisää loput ainekset ja sekoita sykäyksittäin. Pohjataikinan on tarkoitus jäädä hieman karkeaksi, ei sekoittua tasaiseksi massaksi, joten varo hienontamasta liikaa. Maistele taikinaa ja lisää tarvittaessa sitruunaa, makeutusta tai jotain muuta maustetta.

Leikkaa kakkuvuoan pohjalle pala leivinpaperia, jotta kakku on myöhemmin helpompi siirtää. Kaavi taikina vuokaan ja tasoita. Valmista kuorrute.

Liota kuorrutteeseen tulevat pähkinät yön yli vedessä tai käytä sellaisenaan. (Liotettuna pähkinät ovat muun muassa helpommin sulavia) Lisää kaikki kuorrutteen ainekset pestyyn blenderiin ja sekoita mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Myös esimerkiksi sauvasekoitin toimii hyvin kuorrutteen tekemisessä. Voit lisätä tarvittaessa hieman lisää nestettä, jos et saa seosta sekoittumaan muuten tasaiseksi. Kuorrutteen on tarkoitus kuitenkin olla oikein paksua ja tahmeaa, kuin tuorejuustokuorrutetta. Levitä kuorrute vuokaan kakun pinnalle.

Laita kakku tekeytymään jääkaappiin pariksi tunniksi tai noin puoleksi tunniksi pakkaseen, jolloin kakku kovettuu hieman. (Yön yli jääkaapissa muhittuaan maut ovat ehkä parhaimmillaan.) Ota vuoka huoneenlämpöön ja siirrä kakku tarjoiluastiaan. Raasta kakun pinnalle appelsiininkuorta, tarjoile ja nauti. Kakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Lopuksi vielä yksi lapsijuttu: Kysyin tytöltä, ehkä hieman johdatellen, hänen lusikoidessa kakkua suuhunsa: “Onko äiti tehnyt tosi hyvän kakun, onko?” Vastauksena tuli leveä hymy, hyväksyvä katse ja tomera toteamus: “nam nam kaakku”.

Nnuf said.

♥ Virpi

Share

Kommentit

e&e (Ei varmistettu)

Onpas kaunis ja herkullisen näköinen kaakku! Ja syntyy ihan kaapista löytyvillä aineksilla, vautsi. Minkä kokoista vuokaa käytit, että sait noin korkean kakun? Kiitos reseptistä -- täytyy kokeilla sopivan hetken koittaessa.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moikka!

Hyvä kysymys, unohtui taas mainita se vuoan koko. Eli hyvä koko olisi varmaan noin 17 cm halkaisijaltaan.

Niin ja kiitos kakkukehuista ja kommentoinnista! :)

e&e (Ei varmistettu)

Moikka! Piti palata kertomaan, miten hyvää tämä kakku on. Ihan hirmu maukas herkku! Musta tuli kertaheitolla sun blogin kantis :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Mahtavaa, että onnistui! ja tervetuloa vaan kantikseksi! :)

Lurdi

Näyttää hyvältä! Voisin lisätä tän listaan, jossa on kakkuja mitä aijon tehdä pojan 1 v synttäreille. :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hei hauskaa, tämä varmasti maistuu naperoille. :)

Lurdi

Jep ja varmasti myös aikuisille. Mieheni on terveysintoilija, joka rakastaa porkkanakakkua. ;)

Porkkanakakku (Ei varmistettu)

Onpas herkullisen näköinen kakku!! Luuletko, että kookoshiutaleet voi korvata kookosjauhoilla?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hmm, ehkä. Kunhan se ei tee taikinasta liian jauhoista. Tässä ideana, että kaikki ainekset ovat hieman rouheita. Mutta jos vaikka pistät suhteessa vähän vähemmän kookosjauhoja, niin uskon että toimii. Tee vaikka pieni testierä puolta pienemmällä annostuksella ja kasaa kakut muffinssivuokiin. :)

Tylleröinen (Ei varmistettu)

Moi! Olisiko mahdollista saada entisellä blogialustalla ollut tuorepuuroresepti tänne kommenttiboksiin? Olen tosi tosi kiitollinen jos vaivaudut. Pus!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moi! Muistatko tarkemmin mistä tuorepuuroreseptistä oli kyse, olen nimittäin postannut useampia?

Tylleröinen (Ei varmistettu)

Kyseisessä reseptissä oli ainakin kaurahiutaleita, mantelimaitoa ja pähkinävoita!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

 

 

Aaa, olikohan se tämä purnukkapuuro?

 

Tuorepuuro

2 dl gluteenittomia luomu kaurahiutaleita

3-4 dl mantelimaitoa (tai vaihtoehtoisesti kauramaitoa, riisimaitoa, tms.)

1 rkl maapähkinävoita

½-1 rkl hunajaa

½ tl aitovaniljajauhetta

Päälle: banaania

Annostele kaikki muut ainekset paitsi banaani kannelliseen lasirasiaan tai -purkkiin ja sekoita lusikalla. Sulje kansi ja jätä seos tekeytymään jääkaappiin yön yli. Lisää aamulla päälle banaania ja nauti aamiaiseksi.

Tylleröinen (Ei varmistettu)

Joo oli, kiitos paljon! :)

Marjut Ala-Ketola (Ei varmistettu)

Mitä sun edellisille postauksille on taas tapahtunut? Moni hyvä resepti jäi kirjoittamatta ylös! :( Ja muutenkin moni hyvä postaus jäi lukematta..

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moi! Blogini siirryttyä tänne Lilyyn jäivät vanhat postaukset muuton takia hetkeksi matkan päälle, mutta ovat kyllä tulossa. Toivotaan, että mahdollisimman pian. :)

Johannaemilia (Ei varmistettu)

Moikka! Kiitos ihanasta blogista ja herkullisista resepteistä. Olen tässä parin viikon sisällä kokeillut jo ainakin seitsemän reseptiä :)

Yhdestä olisin kysynyt (kun en nyt pääse blogimuuton vuoksi lukemaan alkuperäisen postauksen kommentteja, josta vastaus saattaisi löytyä); chiajogurtti. Pitäisikö sen oikeasti paksuuntua? Omani ei nimittäin paksuuntunut laisinkaan. Osa chiasiemenistä jäi yön jälkeen mössöksi purkin pohjalle, osa uiskenteli maidossa. Olen aiemmin tehnyt normimaitoon jogurttia (siinä käytetään maitojauhetta sekä Bulgarian jogurttia jogurtinsiemenenä) ja siinä maito täytyy lämmittää 60 asteiseksi. Jäin siis miettimään, että olisiko tässä chiajogurtissakin lämmittäminen auttanut jotain? Tai jogurtinsiemen? Soijajogurttia? Vai pitäisikö probioottijauhetta olla enemmän (käytin Bioteekin Probiootti Plussaa)..? Osaisitko auttaa? Voisikohan tuon satsin vielä pelastaa jollain?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No Moikka! Tosi kiva kuulla, että oot innostunut testailemaan meikämandoliinon reseptejä. :)

Ja tuo chiajukurtti perustuu vain siihen chia-siementen hyytelöitymiseen ja sitä kautta jukurtin paksuuntumiseen. Eli oikeastaan muuta vinkkiä en osaa tuohon antaa, kuin että ensi kerralla laita enemmän siemeniä. Kun siemeniä on tarpeeksi on lopputulos yön yli seistyään paksua. 

Lycka till! :)

Johannaemilia (Ei varmistettu)

No niin, selvisipä tämäkin! Kiitti! :)

mansikka

Voi mahdoton, miten herkullisia ohjeita!!
Porkkanakakku on mun oma bravuuri ja sitä on aina oltava pakkasessa :)

Tätä on kokeiltava ehdottomasti!! :)

tommi (Ei varmistettu)

Vai ei fruktoosi tee hyvää? Kaikkea sitä kuuleekin. Syön 70-80 % energiastani hiilihydraatteina joista mahdollisimman paljon tuoreista hedelmistä ja kasviksista, ja loput sitten täysjyväriisistä. Päivittäin hedelmiä noin 1000-1500 kcal edestä. Mitäköhän terveyshaittoja tässä nyt on sitten odotettavissa?
http://raakaruoka.com/2011/01/12/801010-%E2%80%93-huippufiilis-hedelmista/

Veikkaanpa, että tässä kirjoittaja on tyypillinen tieteen popularisoitumisesta seuranneen reduktionistisen terveysajattelun uhri ja päähänpinttymä fruktoosin vaarallisuudesta onkin enemmän hutiloivan uutisoinnin kuin ravinnosta kiinnostuneen kuluttajan syy. Vaikka hunajassa onkin glukoosia ja fruktoosia suunnilleen samassa suhteessa kuin glukoosi-fruktoosisiirapissa, niin ei se ole läheskään niin epäterveellistä.
http://www.jussiriekki.fi/kirja/
http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2010/10/11/sokerien-hyvat-pahat...

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hmm. Asiahan ei ole toki ihan näin mustavalkoinen, enkä todellakaan tarkoita että fruktoosi esim. hedelmässä tai hunajassa olisi itsessään mitenkään vaarallista. Mutta jos esim. raakakakkua, joka sisältää todella runsaasti hunajaa ja kuivahedelmiä popsisi päivittäin, niin epäilenpä, että se riittäisi keikauttamaan kropan tasapainon tolaltaan, etenkin jos on esimerkiksi taipumusta kehon hiivan liikakasvuun, kuten monilla tuppaa nykyään olemaan. Tämäkään ei tietenkään ole fruktoosin syy. Mutta pysyn silti kannassani, eli kuten postauksessa kirjoitin - kohtuudella, kohtuudella. 

Tässä yksi näkemys asiaan: 

http://www.mercola.com/infographics/fructose-overload.htm

Marizza (Ei varmistettu)

Hei!
Meitä on myös fruktoosille yliherkkiä ihmisiä.
Ymmärrän hyvin tuon fruktoosin "yliannostuksen" ajatuksen, vaikkei vaivaa olisikaan.
Glukoosisokeri ei muutu fruktoosiksi aineenvaihdunnan tuloksena. Kaikki muu sokeri kylläkin.
Liika on aina liikaa kaiken suhteen. Hyvä tiedostaa <3

Emppu332 (Ei varmistettu)

Heippa,

Sen enempää vastausta etsimättä kun en oikein ehdi, niin käytätkö juoksevaa hunajaa, vai voiko resepteissäsi käyttää tietääkseni terveellisempää "epäjuoksevaa"?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Käy ihan mikä vaan hunaja, mutta sekoittuvuuden kannalta parempi sulattaa ainakin hieman juoksevaksi.

Tietämätön (Ei varmistettu)

Heippa! Kakku kuulostaa todella hyvältä :) Ajattelin tehdä tämän tyttäreni 1-vuotis synttäreillä, mutta kysymys kuuluu soveltuvatko raakakakut niin pienille? Periaatteessa hänelle saa antaa samaa kuin meille, mutta voiko jotain haittaa olla?

Ei hyvä kakku... (Ei varmistettu)

Kokeilin reseptiä ajatellen tarjota herkkua lasten syntymäpäiväjuhlilla niin aikuisille kuin lapsillekin. Kakku näytti hyvältä, mutta kuinka suuri olikaan pettymys maistaessa kakkua :/ Aivan kuin olisi makeutettuja rusinoita syönyt. Suosittelen syömään hyvät ja kalliit pähkinät pähkinöinä ja rusinat rusinoina. Muutama muukin kakkua maistoi, yhteen lusikalliseen jäi. Ihmeteltiin valitettavasti, miten hyviä kommentteja täältä löytyi.

Vänni (Ei varmistettu)

Hei!Voisikohan kookoshiutaleita korvata millään muulla?

hitsosumia (Ei varmistettu) http://hitsosumia.wordpress.com

Tämä oli herkullista! Olisin tosin voinut liottaa cashew-pähkinöitäitä vähän kauemmin, mutta en malttanut odottaa :D Tämä kakku tosiaan on raakakakku, eli jos ei raakakakuista välitä, voi olla ettei tämä ole mieleinen. Meillä kuitenkin perheen pieninkin tykkäsi :) Enemmän harrastelen kuitenkin uunituotettuja, uunituoreen kakun tuoksu kotona kun on parasta. Samantyyppisellä mentaliteetilla kuin tämä kaakku,uunissa valmistuu esim oheinen porkkanakakku https://hitsosumia.wordpress.com/2017/08/04/tontonton-kakku/

Kommentoi