Viikonloppuleipä
Nyt on kuulkaas ystäväiseni sellainen juttu, että olen löytänyt ai-van ihanan gluteenittoman leipäreseptin. Leipä voittaa kevyesti kaikki aikaisemmin maistamani gluteenittomat leivät ja reippaasti suurimman osan tavan leivistäkin.
Upea, se on ensimmäinen sana mikä kyseisestä teoksesta tulee mieleen.
Löysin ohjeen My New Roots -blogista, ja leipä näytti niin uskomattoman maukkaalta ja blogaajan ylistyspuhe leivästään oli niin vuolasta, että reseptiä oli pakko testata heti.
Blogaaja oli antanut leivälle nimen The Life-Changing Loaf of Bread, enkä epäile yhtään, etteikö se saattaisi todella mullistaa jonkun hyvää leipää rakastavan ja gluteenia karttavan ihmisen elämän, tai ainaki tuoda eloon lisää iloa ja nautintoa.
Valmistin leivän eilen viikonloppua varten tupla-annostuksella, mutta sitä on enää alle puolet jäljellä. Täytynee tehdä toinen satsi.
Tässäpä siis herkkuleivän suomennettu ohje. Käytin muuten leivonnassa luomuvoita, alkuperäisessä ohjeessa käytetään kookosöljyä. Korvasin myös vaahterasiirapin hunajalla. Mutta leivän voi siis halutessaan valmistaa myös täysin vegaanisestikin.
Elämän mullistava leipä (By My New Roots)
2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita (tai puolet ja puolet)
3, 5 dl kaurahiutaleita (mikäli haluat varmasti gluteenittoman tuotteen, varmista, että kaurahiutalepaketista löytyy ”gluteeniton”-merkintä)
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl kirnuvoita tai kookosöljyä
3,5 dl vettä
Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata voi (tai kookosöljy) ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula hunaja-voiseos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoittele, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua, mutta mikäli se on liian jähmeää sekoitettavaksi, lisää ruokalusikalla lisää vettä ja sekoita. Kaada seos esimerkiksi pitkulaiseen silikoniseen vuokaan ja tasoittele lusikalla. Jätä taikina tekeytymään kahdeksi tunniksi tai esimerkiksi yön yli jääkaapiin. Tällöin leipä on turvonnut tarpeeksi, jolloin se säilyttää muotonsa.
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 20 minuuttia. Kaada leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen kuin viipaloit sitä. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää.
Huomio! Oma vuokani on kooltaan 26 x 10 cm, ja siihen meni tupla-annos aineksia. Paistoaika oli myös pidempi, ensimmäinen osa paistoajasta oli noin 30 minuuttia ja toinen noin 45 minuuttia. Niin, ja mitä tulee tuohon ohjeessa olevaan neuvoon, että leivän tulisi antaa jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista, no, en totellut, vaan leikkasin leivän sen ollessa vielä hieman lämpöinen. Mitään vahinkoa ei tapahtunut, leipä leikkautui normaalisti – ja oli taivaallista.
Iloista viikonloppua!
♥ Virpi