Ladataan...
Lentoaskeleita

Tyttäremme ei ole ollut mikään hyvä nukkuja, äitiinsä tullut. Muutaman kuukauden olen jo enemmän ja vähemmän onnistunein tuloksin totutellut tyttöä ajatukseen ensin ilman rintaa nukahtamisesta ja tällä hetkellä yösyöttöjen karsimisesta minimiin. Hellästi ja hitaasti, sillä minusta ei vain ole määrätietoiseen nopeaan unikouluun. Joten hoidetaan tämä homma omaan pätkäiseen tahtiimme. Minusta on meinannut välillä jo väsymys ottaa täysin vallan, mutta onneksi sitten luin näistä uusista apukeinoista, joita unikouluihin on tassutusunikoulujen ja Jay Gordonin rinnalle nykyään tarjolla!

 Uusimpien tutkimusten mukaan unikoulu on elämänmuutos, johon valmistautumisen aloittamisessa kannattaa hakea mallia koulutietään aloittelevilta lapsilta. Teoksessa Kohti parempaa (2016) Teksasin yliopiston unitutkija Hellevi Johnsson esittää väitteensä tueksi lukuisia esimerkkejä. Kaikki varmaan muistavat ensimmäisen koulureppunsa ja sen huolella valitun penaalin, jossa oli värikkäitä geelikyniä ja piirroshahmopyyhekumeja? Uusien unikoulusuositusten mukaan myös unikoulua suorittava vanhempi tarvitsee jonkin fyysisen esineen, joka auttaa laskeutumaan hellästi siirtymäriitin avulla kohti unikoulutietä (Johnsson, 2016, 39).

”Tutkimusryhmämme jäsenistä noin 85 prosenttia unikoulua suorittavista vanhemmista, jotka käyttivät mieluisaa materialistista unikouluapuria, kokivat unikolun keveämmäksi. Nämä vanhemmat nimesivät onnistuneen unikolun avuksi unikoululaukkuja, mutta myös unikoulukelloja, unikoululevysoittimia, unikoulukenkiä ja jotkut kokivat tarvitsevansa jopa unikoulumatkan. Olen positiivisesti yllättynyt vanhempien osoittamasta luovuudesta, nähtiinpä joukossa yksi unikoulujigivapakin. Unikoululaukuttoman vertailuryhmän jäsenistä vain 15 prosenttia eivät huomanneet merkittävää muutosta unikoulun sujuvuudessa tai omassa jaksamisessaan, mutta lähes poikkeuksetta tämä viisitoista prosenttia koki jälkikäteen unikouluprosessin raskaaksi ja harmittelivat, etteivät turvautuneet uusiin suosituksiin”. (Johnsson 2016, 9.)

Asoksen nettikaupassa ahkerasti suorittamieni taustatutkimuksieni avulla päädyin valitsemaan pehmeän Urbancoden nahkalaukun unikoululaukukseni. Sen hailakan roosanvärinen pinta muistuttaa minua Muumien tunnusmusiikin pilvistä ja assosioi näin lapsuuteeni ja kannustaa kohti koko perheen yhteisiä yöunia (tiedättehän: "nukkua kuin lapsi"). Ja tietenkin laukun korumainen ketju symboloi yön tuntien katkeamatonta ketjua. Laukku sopii moniin asuihini, joten voin myöhemminkin kantaa sitä ylpeänä muistona tästä ajanjaksosta, jolloin tehtäväni oli kannustaa tytärtäni nukkumaan läpi yön.

Ymmärrän, että unikoululaukut ovat kohdanneet kritiikkiä: saattaahan tämä kaikki kuulostaa pintaraapaisuna vain tekosyyltä ostaa uusi laukku. Itsekin suhtauduin unikoululaukkuihin aluksi hieman epäileväisesti, mutta nyt asiaan syvennyttyäni ja teoriaa testattuani voin sanoa aivan rehellisesti tehneeni oikean ratkaisun. Vihdoin perheemme yöunet ovat parantuneet ja ketjuteoriani toimii: noin kahdeksan yöheräämisen sijaan tyttäreni herää enää kerran tai kaksi. Toki oma jaksamiseni oli välillä koetuksella, mutta keskitin energiani vakaasti assosiaatioihini ja ketjusymboliikkaan ja tämä valoi minuun luottamusta. Suosittelen kokeilemaan.

Lähteet

JOHNSSON, HELLEVI 2016: Kohti parempia unia. Texas: Asos 2016.

 

(Viimeksi kun tarkistin, niin teos on ollut niin suosittu, että nide on valitettavasti ehtinyt loppumaan melkein joka paikasta. Oikeastaan kadonnut mystisesti ja kriitikotpa tästä ovat innostuneet. ;) Onneksi teoksen sanomaa voi levittää muillakin tavoin kuin tarttumalla opukseen!)

 FACEBOOK / INSTAGRAM / LENTOASKELEITA@GMAIL.COM

Share

Ladataan...
Lentoaskeleita

Muutaman päivän päästä mieheni pitää pienen vapaan töistä ja lähdemme koko perhe viikon road tripille. Jos lähtisimme kaksin, voisi päivässä ajaa helposti vaikka kuusikin tuntia, mutta nyt kun reissuun tulee kuulumaan vaipanvaihtoja ja "milloin ollaan perillä"-kysymyksiä, niin pyrimme pitämään päivittäiset ajomatkat maltillisina ja sijoittamaan ne uniaikoihin. Reittimme kulkee täältä Rock Hillista Charlestoniin, mistä jatkamme Georgian halki matkaa Floridaan. Floridassa kohteinamme on St. Augustine ja lopuksi rantalöhöilyä Tampassa. Mielestäni reissusuunnitelmamme on sopiva sekoitus historiaa, kaupunkilomaa ja hiekkarantoja. Olen innoissani kuin pikkulapsi tästä matkasta! 

Tuskin maltan olla paljoa koneella reissussa, mutta ihan varmasti minulla tulee vähän blogi-ikäväkin ja siksi keksin, että voisin laittaa blogin Facebookiin silloin tällöin videotervehdyksiä! Facebookiin siksi, että sinne voi ladata nopsaan Photo Boothilla kuvattuja laatuvideoita ilman muokkauksia, hah. Blogini Facebook-sivut löydät täältä.

Olen niin kateellinen kaikille, jotka osaavat pakata kevyesti, eivätkä koe tarvitsevansa paljoa tavaraa reissussa. Meidän perhe ei tällaista metodia tunne ja me nimen omaan tarvitsemme järkyttävän määrän tavaraa mukaamme. Rantaleluista juomaveteen ja laastareista aurinkohattuihin. Nyt kirjoittelen maanisena listojani, että mitään ei unohtuisi. Lasten kanssa kun pitää ennakoida niin älyttömästi, esimerkiksi keksin juuri puristaa käsitiskiainetta mingrip-pussiin, että voin käsitiskata tytön nokkamukeja hotelleissa. Teillekin tulee varmaan mieleen sana spontaani lähtö. ;) Autoon pitää myös varata tarpeeksi viihdykettä ja matkaevästä pienille. Mieheni ilmoitti, että hän ei kuitenkaan tahdo Myrtle Beachin toistuvan (takakoppamme ei meinannut mennä kiinni ja sulloin vielä kymmenen Targetin muovipussia silti mukaan minuutti ennen lähtöä), joten yritän saada tavaramme mahtumaan yhteen isoon matkalaukkuun ja kahteen käsimatkatavarakassiin. Good luck vaan. No, onhan hotelleissa pesulapalveluita...

Bikinit, sekä asu, joka sopii sekä rannalle että kaupunkiin, siinä kaikki. Vitsi vitsi!

Olemme etsineet reissuvinkkejä Trip Advisorista ja saaneet muutamia tärppejä ystäviltämme, mutta jos teillä on jotain vinkkejä kyseisiin kaupunkeihin, niin kuulisin tosi mielelläni. Ja jos jollain on jokin timanttinen taikakeino lasten viihdyttämiseen automatkalla, niin ole kiltti ja kerro! (Tablettimme juuri hajosi...)

FACEBOOK / INSTAGRAM / LENTOASKELEITA@GMAIL.COM

Share

Pages