Ladataan...
Lentoaskeleita

Viime aikoina arjessa on ollut vähän liikaa stressavaa painoa. Pääni on ollut iltaisin niin raskas, että edellispäivänäkin nukahdin kesken telkkarista tulleen Yhdysvaltojen presidenttiväittelyn (mikä oli muuten juuri niin hurjaa menoa kuin etukäteen arvelinkin, mutta vitsit miten ihailenkaan Hillaryn hermoja! #imwithher). Instagram-feedini on sen sijaan näyttänyt juhlia, blogigaalahuumaa ja iltapukuja. Ehkä juuri näiden vaikutteiden vuoksi minulle on iskenyt pakkomielle: minäkin tahdon juhliin. Tahdon etkot, joilla kiharretaan hiuksia, juodaan skumppaa, kuunnellaan musiikkia ja nauretaan niin että vesi lentää silmistä. Tarvitsisin juuri nyt punaista huulipunaa, överin rajoilla olevat korvikset ja käsilaukun, jonka pinnalla on glitteriä. Korkokenkien kopinaa, irtoripisiä, upeita mekkoja, huonoa läppää.  

Itseasiassa tässä juhlafantasiassani ne itse juhlatkin ovat melkeinpä toissijaiset, hitsi vie tahdon edes ne etkot. 

(Suomi-kaverit lukekaa tämä näin: minulla on ikävä teitä ja aion järjestää juhlat joidenkin kissanristiäisten verukkeella. Ja etkot. Pus. )

Ihailin Instagramista tämän vuoden A-lehtien järjestämien Blog Awardsien pukuloistoa ja katselin vähän haikeana ystävieni järjestämiä illanistujaisia. Kaikki nauroivat kuvissa ja näyttivät kauniilta. (Minua ihan ärsytti, että miksi en ottanut viime vuoden Blog Awardseista kaikkea irti ja saapunut tilaisuuteen kampaajan ja meikkaajan kautta kun kerrankin olisi ollut hyvä syy, mutta sitten muistin että minulla oli tuolloin alle puolivuotias vauva, joka nukkui tunnin pätkissä. Ai niin siksi.) Voi että miten haluaisinkaan istahtaa ammattilaisen penkkiin laitettavaksi, mutta kaverin vessassa vierekkäin piirretyt silmänrajaukset kävisivät yhtä hyvin. Aloin muistella kaikkia hauskimpia juhlia ja etkoja viime vuosilta ja lähetin sata halausta mielessäni ystävilleni. Ajattelin minun ja ystäväni muutamia Helsinki-reissuja, pihajuhlia kavereiden kanssa, aina ihanan sopivasti hulluja ja rakkaita tyttöjäni, pikkujouluja, yhdessä juhlittuja polttareita, bloggaajaporukkamme mekkobileitä, pikkujouluja, kaikkia hauskoja juhlia, jotka tuntuvat juuri nyt niin kaukaisilta. 

Käyn ihan hävettävän vähän ulkona, mutta luulen tämän juhlafantasiani eläneen mielessäni jo alitajuisesti jonkin aikaa, sillä olen ostanut tämän vuoden aikana muutaman mekon, joita en ole vielä kertaakaan käyttänyt. Nuo ihanat mekot kuitenkin takaavat, että kun sellaiset juhlat joskus tulevat, en joudukaan asukriisiin vaan saan vihdoin pukeutua johonkin niistä. Ja laittaa jotkin överin rajamailla olevat korvikset, avata skumppapullon ja lakata kynnet glitterillä.

Tämä kimallehaaveiluni voi myös tarkoittaa sitä, että saatan olla taas breikin tarpeessa. ;) 

Suomessa alkaakin kohta lauantaiaamu, ihanaa viikonloppua sinne ja vähän ehkä myös skumppaa ja kimalletta minunkin puolestani!

PS. No oikeastaan tänään menin juhliin ja laittauduin pitkästä aikaa (vartissa): noidaksi. Siinä teille glamuuria! 

 

LENTOASKELEITA: FACEBOOK / INSTAGRAM / LENTOASKELEITA@GMAIL.COM

 

Share

Ladataan...
Lentoaskeleita

En aiemmin lämmennyt e-kirjoille, mutta täällä olen kokenut ne tosi käteviksi kun suomenkielistä kirjallisuutta ei ole muulla tavoin saatavilla!

Colm Tóibín kirjoittama Brooklyn on niitä kirjoja, joita ei millään malttaisi laskea käsistään. 1950-luvulla Irlannista Amerikkaan muuttavan nuoren Eilisin tarina käsittelee kasvamisen, ulkopuolisuuden, uuteen kulttuuriin sopeutumisen ja koti-ikävän tunteita niin ajattomasti ja paikattomasti miljööstä ja aikakontekstista huolimatta, että tarina ui aivan ihoni alle. Iltaisin kun muut nukkuivat minä tahdoin lukea aina vain lisää, vakuuttaa päähenkilölle että kaikki se helpottaa ja toiset näkevät hänet todennäköisesti aivan eri lailla kuin hän itse. Tahdoin silittää selkää ja sanoa, että koti-ikävä ei tunnu aina noin pahalta ja kehottaa katsomaan ympärilleen. 

Vaikka 1950-luvun Brooklyn on asenneilmapiiriltään ahdas, nautin teoksessa aistittavasta ajan murroksen kuvauksesta. Tóibín kuvaa taitavasti eleettomällä tyylillään myös juuri niitä pieniä juttuja, jotka jokainen naiseksi kasvanut on varmasti kokenut. Tunnelmat 50-luvun tanssiaisissa eivät välttämättä poikkea niin paljoa 2010-luvulta, kuin äkkiseltään ajattelisi.

Teoksessa ulkopuolinen kertoja kuljettaa tarinaa eteenpäin. Eilis on lukijalle samaistuttava epävarmuuksineen, mutta lujasta tunnereaktiosta huolimatta ajattelin koko ajan lukiessani, että hänen hahmonsa pitäytyy etäisenä, kuin kohteliaan välimatkan päässä. Tämä sopii teoksen hillittyyn kerrontaan, joka kuvaa kirkkaasti sitä tunnetta, kuin olisi kahden maailman välissä. Jokainen ulkomailla asunut tai asuva luultavasti tietää mitä tarkoitan. Vierautta, josta ei välttämättä pääse silloinkaan irti kun palaa kotimaahansa. Brooklyn on kerronnallisilta keinoiltaan melko erilainen kuin lempikirjani yleensä, mutta silti ihastuin. 

Ystäväni tokaisi heti hänelle kirjaa kuvaillessani, että hän on juuri nähnyt teoksen elokuvaversion! Nyt yritän innoissani etsiä kyseistä leffaa käsiini. Oletteko lukeneet Brooklynin tai nähneet elokuvaversion? Mitäs piditte?

 

 

LENTOASKELEITA FACEBOOK / INSTAGRAM / OTA YHTEYTTÄ LENTOASKELEITA@GMAIL.COM

Share

Pages