Uudessa Pirelli-kalenterissa ikä saa näkyä
Tyttökalentereistaan tunnettu Pirelli herätti monien huomion viime vuoden kalenterillaan ja uudella, hurjasti muuttuneella profiilillaan. Tunkkaisten pehmopornokuvien tai sliipatun Victoria’s Secret -tyyppisen Photoshop-maailman sijaan Annie Leibovitzin ottamissa kuvissa oli ihan erilainen tunnelma: niissä nähtiin alaston Amy Schumer ja tämän reippaasti esillä olevat pienet vatsamakkarat; Serena Williams, joka sai esitellä vaikuttavia lihaksiaan kuten kuka tahansa urheilija; ja Patti Smith, kaikki vaatteet päällä, omana ihanana itsenään. Uusi, vuoden 2017 Pirelli-kalenteri julkaistiin tämän viikon tiistaina ja se onneksi jatkaa Leibovitzin jalanjäljissä tekemällä jotakin vähän erilaista. Tämän vuoden pitkälti käsittelemättömissä kuvissa valokuvaaja Peter Lindburgh esittelee meille kuuluisia naisia pitkälti meikittä, ikä näkyen.
Pirellin sivuilla ilmestyneessä haastattelussa Peter Lindburgh sanoo tahtoneensa nimenomaan näyttää kuvissaan erilaista kauneutta: sellaista, joka ei ole automaattisesti sidoksissa vain tiettyyn ihanteeseen, tiettyyn ikään, tiettyyn määrään kuvankäsittelyä.
I wanted to use the 2017 Calendar to make a statement for a different kind of beauty. The current system promotes only one kind of beauty that is very connected to youth and perfection because it is a system based on consumption, whose idea of beauty doesn’t have anything to do with reality and with women. I think we need to take a step back and realize that this idea of beauty does not help women and on the contrary makes them unhappy.
Niin surullista kuin se onkin, nykymaailmassa jo Photoshopin avaamatta jättäminen on harvinainen ja hieno juttu. Itse asiassa sitä voisi väittää aika radikaaliksi asiaksi: olemme tottuneet näkemään niin rankasti käsiteltyjä kuvia, että meistä monien käsitys siitä millainen on normaali iho, normaali kroppa, normaali nainen, on pahasti hämärtynyt. The Guardianin artikkelissa kalenterissa poseeraava Kate Winslet kertoo nimenomaan tahtoneensa käsiensä näkyvän kuvassa, sillä niissä näkee iän mukanaan tuomat muutokset. Se kuva on kalenterissa kokonaisen sivun kokoisena.
Myös Helen Mirren ja Charlotte Ramplingin kaltaisten, seitsemänkymppisten naisten kuvaaminen on varsin suuri askel sekin tässä nuoruutta hysteerisellä tavalla palvovassa maailmassamme. Lisäksi kuvissa esiintyvät esimerkiksi Lupita Nyong’o sekä venäläinen poliittisen teorian professori Anastasia Ignatova. Vaikka kalenterissa poseeraakin siis lähinnä näyttelijöitä, on sen naiskuva kokonaisuudessaan laajempi ja monivivahteisempi kuin se jota meille yleensä mainoksissa ja lehtien sivuilla tarjoillaan.
Kyseessä on toki yhä kaupallinen projekti, joten ihan täysin ei tämäkään kalenteri pääse eroon Lindburghin mainitsemasta kulutusideologiasta. Ylipäänsä lienee kaikille selvää, että olemme vielä hyvin kaukana sellaisesta ihannemaailmasta, jossa kukin saisi olla, elää ja ikääntyä omalla tavallaan – ja silti tuntea olonsa hyväksi ja kauniiksi. Koska olen salaa optimisti, olen silti vahvasti sitä mieltä, että tämän kalenterin kuvat ja jokainen vastaava projekti ovat pieniä askeleita oikeaan suuntaan.
Kalenterin tekoa kuvaavalla videolla Lindburgh summaa projektinsa ja kuviensa päämäärän sanomalla näin:
I want to do something which is like a cry against the terror of perfection.
Se on hieno lause.
Pyrkikäämme kaikki taistelemaan täydellisyyden terroria vastaan.
Kuvat: Pirelli / Peter Lindburgh
Psst! Olethan jo muistanut seurata blogia myös Facebookissa ja Bloglovinissa?