Ladataan...

Olen ollut lapsesta saakka kova lukemaan ja esiteininä innoistuin historiallisista romaaneista ja sitä kautta historian opiskelusta. Kahlasin läpi pinoittain kaikenlaisia sotakirjoja, kertomuksia suurmiehistä, tuntemattomien maiden valloituksista ja lähes poikkeuksetta miestaiteilijoiden absintinhuuruisesta elämästä fin de sièclen Pariisissa. Kunnes yläasteen alkuaikoina jostain käsiini tipahti jokin Kaari Utrion lukuisista romaaneista, ehkä Pirkkalan pyhät pihlajat. Luin Kaari Utriota uskomattomalla vimmalla, historian ja välillä harlekiinihenkisen romantiikan yhdistelmä upposi kuin kuuma veitsi voihin 13-vuotiaaseen Lauraan.

Kuva: Ilona Santaholma / Helsingin kaupunginmuseo / CC BY 4.0

En silloin muista edes miettineeni, miksi Utrion kirjat olivat minulle niin tärkeitä ja kiinnostavia, mutta näin jälkikäteen ajateltuna se on selvää: niissä kerrotaan historiaa naisten näkökulmasta eikä keskitytä vain ukkojen sotaseikkailuihin. Ensimmäisestä maailmansodasta lukiessa oli vaikea miettiä, kuinka itse toimisin tuollaisissa tilanteissa, koska minunlaisiani ihmisiä, naisia, ei ollut niissä kertomuksissa. Korkeintaan naiset olivat kotilieden lämmin symboli, jokin puhdas mielikuva onnesta sotilaan mielessä, tai likainen huora bordellissa.

Muistan vieläkin minkälaisen vaikutuksen Kaari Utrion naisten, lasten ja perheen historiaa käsitellyt Eevan tyttäret teki minuun juurikin yläasteikäisenä. Se avasi edelleen silmiä sille, että historia on muutakin kuin suurmiesten kertomuksia. Että historia on myös tavallisten ihmisten kertomuksia ja sitä, miten ihan arkista elämää on eletty vuodesta toiseen.

Kuva: Ilona Santaholma / Helsingin kaupunginmuseo / CC BY 4.0

Esimerkin voima on uskomattoman suuri. Se, että ymmärtää historiaa, naiseuden historiaa, toiseuden historiaa, historiaa, joka kertoo muustakin kuin tuntemattomista sotilaista ja Raatteentiestä, on tärkeää ja pohjustaa tietä tulevaisuuteen. Kun saa lukea ja kuulla ja nähdä kertomuksia stereotypioiden ulkopuolelta, kun voi samastua sankariin, on helpompi uskoa omiinkin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa maailmaan ja saada aikaan suuria juttuja.

Siksi minä naistenpäivän kunniaksi osallistuin Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) -kirjahankkeen joukkorahoituskampanjaan ja tilasin itselleni jo etukäteen valmiin kirjan. Haluan ehdottomasti, että jokainen lapsi voi lukea samastuttavia sankaritarinoita ja saada sen kokemuksen, että hänkin voi vaikuttaa. Tärkeää on, että nämä sankaritarinat ovat ihan kaikille. Sillä kaikkien tässä yhteiskunnassa toimivien on tärkeää ymmärtää, että sankarit eivät mahdu yhteen lokeroon.

<3: Laura

Share

Ladataan...

 

Ennen marraskuista Kalifornian reissuamme jaoimme parhaat must NOT -vinkkimme matkaa suunnitteleville. Länsirannikon erikoiskokeen jälkeen laadimme toisen vinkkipostauksen, mutta se hautautui luonnosten syövereihin. Omasta mielestämme omat vinkkimme ovat sen verran hauskoja, että jaamme ne nyt kanssanne. Josko näistä olisi apua tai edes hupia muille matkaa suunnitteleville!

1. Älä joudu onnettomuuteen päivää ennen matkaa. Jos kuitenkin joudut, älä spekuloi turhaan onko jokin raajasi murtunut. Jos siihen ei satu, se ei voi olla kovin pahasti hajalla.

2. Älä kulje turhan fiininä hämärillä kujilla. Mertan Vesa Keskinen silmäleikkauksen jälkeen -look sai hiipparit kiertämään meidät kaukaa.

3. Älä luota kohtaan nro 1. Voit reissata parikin viikkoa pirstaleinen murtuma kädessäsi, sitä huomaamatta.

4. Älä tiputa passiasi lentokentälle konetta vaihtaessa. Jos näin kuitenkin käy, älä panikoi, vaan ota lasi viiniä ja aloita soittokierros paikkoihin, joissa olet vieraillut.

5. Älä varaa itsellesi parin viikon matkaa, jos tiedät, että viimeisten koulutöiden epätoivoinen kirjoittaminen ja pahin työsuma osuu juuri samalle hetkelle.

6. Jos olet lähdössä automatkalle, älä lataa puhelimeen vain yhtä offline-soittolistaa, jonka joka toinen kappale on Esa Pakarisen Lentävä kalakukko.

7. Älä unohda tarkistaa lennon lähtöaikaa ja lentoyhtiötä. Jos pyörii jetlagipäissään lentokentällä ajatuksena “se lähti joskus tolloin ja eiköhän se tämä ole”, saattaa päätyä väärän lentoyhtiön väärälle portille. Voi tulla kiire ehtiä omalle lennolle.

8. Älä stressaa liikaa. Adaptereja saa ostettua periltä, ihmiset ovat pääosin ihan kivoja ja rentoja, hommat hoituvat ja asiat lutviutuvat. Otetaan lasi viiniä ja relataan!

<3: Mertta & Laura

Share
Ladataan...

Ladataan...

Kevään yhteishaku alkaa tänään. Stressilevelini pomppaa saman tien punaiselle, kun edes ajattelen hakulomakkeen täyttämistä. Mihin haen? Pääsenkö sisään? Pääsenkö edes pääsykokeisiin? Olen suorittanut kaksi tutkintoa ja keskeyttänyt kaksi tutkintoa. Matkan varrella olen ehtinyt kerran jos toisenkin miettiä, mikä minusta tulee isona. Entä jos minusta ei tule yhtään mitään?

Valmistuin ylioppilaaksi ja muusikoksi vuotta myöhemmin kuin ikätoverini. Hain jatko-opiskelemaan musiikkia, mutten päässyt edes valintakokeisiin. Jäin Jyväskylään viettämään välivuotta vanhempieni luona asuen ja kyypparina rahani tienaten. Syksyn vaihtuessa talveksi Jyväskylä muuttui niin ahtaaksi, että hain summamutikassa Turkuun opiskelemaan. Tammikuussa kannoimme isäni kanssa pianon ensimmäiseen omaan kotiini ja minä aloitin radiografian ja sädehoidon opinnot.

Hyvin pian koulun alkamisen jälkeen huomasin tehneeni emämokan. Hoitoala ei sopinut minulle, enkä minä hoitoalalle. Erään harjoittelujakson päätyttyä ohjaajani totesi: suoriudut kaikesta loistavasti, mutta onko tämä todella se, mitä haluat tehdä? Vieressä istuneen opettajani ilme oli näkemisen arvoinen. Minä kiitin hiljaa mielessäni suorasanaista ohjaajaa, ja päätin pitää välivuoden.

En halunnut viettää välivuotta pelkästään kaljaa myyden, joten hain opiskelemaan – puuartesaaniksi. Olen erinomainen ompelija, ja ajattelin, että voisin laajentaa osaamistani vaatteiden ompelusta huonekalujen valmistukseen. Seuraavan talven opiskelin päivät Mynämäellä, myin illat pullaa ja paakkelsia kahvilassa ja viikonloppuyöt kaliaa yökerhossa.

Vuotta ja useaa puista huonekalua myöhemmin oli aika palata röntgenhoitajaopintojen pariin. Fiilikseni opiskelusta eivät olleet välivuoden aikana muuttuneet, tulevaisuus näytti toivottomalta. Tunsin epäonnistuneeni. Olin valinnut väärän polun ja eksynyt kauas muista.

Epätoivo on siitä jännä tunne, että se voi pusertaa ihmisestä ulos hyviäkin asioita, odottamattomia ratkaisuja. Eräänä iltana mietimme kahden ystäväni kanssa, kuinka ihanaa olisi pitää omaa vintagekauppaa. Saisi kiertää kirppareita luvan kanssa, korjata vaatteita myyntikuntoon, keksiä markkinointitempauksia ja sisustaa myymälän mieleisekseen. Aamuun mennessä olimme sopineet näytön erääseen liiketilaan. Aprillipäivänä perustimme Retrobotin.

Vuosi oman putiikin puikoissa antoi paljon. Opin mikä on liiketoimintasuunnitelma, hakemaan lainaa (emme onneksi saaneet latin latia), kilpailuttamaan erilaisia asioita ja ennen kaikkea priorisoimaan ja delegoimaan. Vuoden aikana selvisi, että minä ja liikekumppanini olimme kiinnostuneempia palvelumuotoilusta ja konseptisuunnittelusta, kuin kaupan arjen pyörittämisestä. Käteen jäi joitain satasia sekä vankka usko omiin kykyihin.

Putiikkia pakettiin pannessa silmiini osui syksyllä alkava medianomikoulutus. Kirjava koulutus- ja työhistoriani sopi paperilla hakukriteereihin kuin etusormi sieraimeen. Kesä kului hyppyhommissa, ja syksyllä aloitin opinnot. Kolmas kerta jne.

Koulunpenkiltä ponnistin tapahtumatuotannon kautta mediatoimistoon. Sain jalan oven väliin ystävän avulla ja harjoittelun jälkeen allekirjoitin työsopimuksen. Vierailu mainosmaailmaan venähti kahden vuoden mittaiseksi. Viime syksynä kuulin tuttavaltani Lasten ja nuorten säätiön hakevan projektikoordinaattoria ja päätin hakea. Jälleen kerran lähdin sitä kohti, mistä en tiennyt mitään. Ja jälleen kerran se osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi.

Mihin olisin päätynyt, jos minun olisi pitänyt teininä päättää, mikä minusta tulee isona? Välivuosien ja vaiheilujen sijaan olisin tehnyt päätökseni 18 vuoden elämän "kokemuksella" ja päätynyt nyt tuntemattomaksi jäävälle polulle. Polku olisi voinut olla aivan kelvollinen, mutta päätöksen taustalla olisivat olleet varsin hatarat perusteet.

Minun polkuni ei ole suora viiva lukiosta korkeakoulun kautta työelämään. Minun polkuni mutkittelee, ja sen päätepiste pysynee yllätyksenä. Matkallani olen välttynyt totaalisilta umpikujilta muun muassa joustavan koulutusjärjestelmämme ansiosta. Aina on löytynyt takaovi, jonka kautta on päässyt askeleen verran eteenpäin. Toivon, että koulutuksen etu-, taka- ja sivuovet pidetään jatkossakin avoinna ja maksuttomina kaikille. Koska ei ole olemassa vääriä valintoja, on vain vaihtoehtoisia reittejä perille.

<3: Mertta

Kuva: Fanny Haga / Lasten ja nuorten säätiö

Share
Ladataan...

Pages