Ladataan...

Mitä kaikkea opiskelija saa kahdeksalla eurolla? Vaikka mitä, esimerkiksi kolme opiskelijalounasta, 23 pussia makaronia, 18 rullaa vessapaperia, kahden viikon Hesarit tai junalipun välille Helsinki–Lahti.

Myös Kiasman sisäänpääsylippu on opiskelijalle tavallisesti kahdeksan euroa. Tämän viikon perjantai ei kuitenkaan ole mikään ihan tavallinen päivä Kiasmassa. Silloin opiskelijat pääsevät museoon opiskelijakorttia vilauttamalla ilmaiseksi.

Päivän aikana on mahdollista tutustua Alfredo Jaarin kokemukselliseen taiteeseen, Kiasma Hits -kokoelmanäyttelyyn sekä Kiasma-teatterin ohjelmistossa olevaan Là-bas-performanssibiennaaliin.

Mutta on opiskelijapäivässä paljon muutakin kiinnostavaa ohjelmaa: keskusteluopastuksia, toiminnallisia Happy Families -kierroksia sekä Design your opinion -työpaja, jossa suunnitellaan ja toteutetaan mielenosoituskylttejä. Happy Families -kierroksille tulee ilmoittautua ennakkoon tapahtumasivun kautta, muuhun ohjelmaan voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista.

Museovierailun päätteeksi voi pistäytyä vaikka Kiasman kahvilassa, kahdeksan euroa valmiina. Ja edetä siitä sitten viikonlopun rientoihin.

Opiskelijapäivä perjantaina 25.4. klo 10–20.30. Vapaa pääsy opiskelijakortilla.
Tarkemmat ohjelmatiedot ja aikataulut löydät Kiasman verkkosivuilta ja tapahtuman Facebook-sivulta.

Yläkuvat: Là-bas -performanssibiennaali, Gustaf Broms ja Agnes Nedregard. Alakuvat: Happy families -kierros (kuva: Pirje Mykkänen / Kansallisgalleria), Jakob Dahlgren, Abstraktion ihmeellinen maailma, 2009 (kuva: VTM/KKA / Ella Tommila), Alfredo Jaar, Other People Think, 2012 (kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen).

Share
Ladataan...

Ladataan...

Vironniemen päiväkodin viisivuotiaat Viskarit pääsivät toden teolla pohtimaan taiteen, toden ja kuvitteellisen rajoja valitessaan teoksia Lasten vuoro -näyttelyyn.

Leena Nion maalaus Räjähdys näyttäytyikin hyvin moniulotteisena ja -merkityksellisenä, ainakin Viskari-ryhmän tulkitsemana. Teoksesta löytyi niin kukkakimppu, Peppi Pitkätossu kuin hiusten alle kätkeytyvä pyörremyrskykin.

Olisi ollut niiiiin mukava myös koskea tauluun ja sen paksuun maalikerrokseen - onhan kyseessä suorastaan väriräjähdys!

Lasten kuratoima näyttely on osa Kiasma Hits -kokonaisuutta ja nähtävillä 1.6. saakka.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Juuri avattu näyttely Art Robotique – Robottitaide on esillä Pariisin tiedemuseossa (Cité des Sciences et de l'Industrie) ensi vuoden tammikuulle saakka.

Tieteen ja estetiikan, ns. hyödyllisten ja hyödyttömien keksintöjen rajoilla liikkuvan näyttelyn parinkymmenen teoksen joukkoon kuuluu amerikkalaisen Chico MacMurtrien ”Totemobile” eli ”Kuolonkaara”. Se on vuoden 1965 Citroënin mallista muokattu, transformers-lelujen tapaan muotoaan muuttava mekaaninen veistos, joka lopulta kasvaa 18 metrin korkuiseksi toteemiksi. Tekijänsä mukaan se esittää auton biologista kehitystä – kuin kotelosta perhoseksi tai nupusta aukeavaksi metalliseksi kukinnaksi.

Sympaattista robottitaidetta näyttelyssä edustaa hollantilaisen Theo Jansenin kolme teosta sarjasta “Animaris”. Ne ovat tuhatjalkaisten tapaan liikkuvia, olkihimmelin ja Leonardo da Vincin sotakonepiirustuksen yhteen sulautumalta näyttäviä laitteita, joita voi kävelyttää myös meren rannalla.

© Robotlab

Saksalainen taiteilijaryhmä Robotlab on usein valjastanut teollisuusrobotteja piirtämään muotokuvia tai kirjoittamaan täydellisellä käsialallaan kalligrafista tekstiä. Pariisin näyttelyssä mukana oleva uusi teos ”The Big Picture” tulee näyttelyn kestäessä, yhdeksän kuukauden aikana, toteuttamaan suurikokoisen piirustuksen. Meidän onneksemme, ainakaan näiden taiderobottien mekaaniset liikkeet eivät vielä vedä vertoja ihmisen motoriikalle.

Jari-Pekka Vanhala

Share
Ladataan...

Ladataan...

Perjantai! Se tarkoittaa, että Twitterissä on taas hyvät mahdollisuudet seurata Amos Andersonin taidemuseon vireää puujalkakulttuuria! Suosittelemme lämpimästi!

Amoksen puujalkojen kopsetta odotellessa tunnelmaan voi virittäytyä katsomalla Yhdysvalloissa järjestettävän sanailun maailmanmestaruuskilpailun vuoden 2013 finaalia. Tämän vuoden skabat käydään vajaan kahden kuukauden päästä, joten osallistumaan ehtii vielä. :D

Share
Ladataan...

Ladataan...

Viime syksyn tweetupissa kohdattiin kultaaja Seppo Laakkonen ja taiteilija Roi Vaara valmistelemassa performanssia.

Järjestimme viime syyskuussa Kiasmassa Suomen ehkä ensimmäisen museo-tweetupin. Parikymmentä twiittaavaa taiteenystävää kokoontui yhteen, tutustui toisiinsa ja uuteen näyttelyyn – ja twiittasi. Kokemus oli niin innostava, että siitä jäi hinku jatkaa. Jatkoa seuraa nyt.

Kiasman toinen tweetup järjestetään torstaina 10.4. Tällä kertaa twitteristit pääsevät vip-vieraina tutustumaan chileläissyntyisen, New Yorkissa asuvan taiteilijan Alfredo Jaarin seuraavana päivänä aukeavaan näyttelyyn.

Taiteilija itse esittelee ryhmällemme valikoituja teoksia ennen näyttelyn avajaisia. Samalla on tilaisuus tavata näyttelyn kuraattorit Pirkko Siitari ja Kati Kivinen sekä Kiasman Twitter-tiimiä.

Alfredo Jaar on luvannut esitellä twiittaajille mm. teoksensa Miljoona Suomen passia (1995/2014).

Noin tunnin mittaisen kierroksen jälkeen on tarjolla virvokkeita sekä mahdollisuus jatkaa iltaa näyttelyn avajaisissa.

Tweetup alkaa klo 16.30. Alfredo Jaar esittelee näyttelynsä englanniksi, muutoin tapahtuman kieli on suomi. Twiittien kieli on luonnollisesti vapaa.

Alfredo Jaar Kiasmassa.

Haluan mukaan. Miten toimin?

  1. Ilmoittaudu mukaan täyttämällä lomake.
  2. Odota vahvistusta. Tweetupiin mahtuu 20 osallistujaa.
  3. Ala twiitata. Tapahtuman hashtag on #KiasmaTwUp.
  4. Tule paikalle sovittuun aikaan ja vietä mieleenpainuva ilta toisten twiittaajien ja taiteen parissa!

Jos et ehdi paikalle, osallistu Twitterissä! Seuraa hashtagia #KiasmaTwUp.

Kuvat:
Kansallisgalleria / Petri Virtanen
Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Antti Kuivalainen (kuva 2)
Share
Ladataan...

Ladataan...

Onko se kissan, karhun vai tiikerin nenä? Vai kenties hirvenkakkaa? Näin pohtivat Päiväkoti Vironniemen neljävuotiaat Nestorit taiteen äärellä.

Kyseessä on Hanna Vihriälän teos Terveen koiran kuono, joka on esillä Kiasmassa Lasten vuoro -näyttelyyn kuratoitujen teosten joukossa. Lasten itsensä valitsemana.

Ei mikään ihme, että lapset tykkäävät, kun teokseen saa kerrankin koskea! Kylmä materiaali tuntuu kuitenkin vähän jännältä ihoa vasten. Nestoreiden mielestä se saattaisikin kaivata vähän lämmitystä.

Share
Ladataan...

Pages