Ladataan...

 

Perjantai ja kivat jutut kasassa ikkunalaudalla. Tuo pieni keraaminen pullo oli onnekas löytö kirpputorilta, olen kaivannut pyöreää, yhden kukan maljakkoa. Lasinen samanmoinen olisi myös hieno, mutta tuo tumma tuo hienosti esiin kaikki herkät valkoiset kukat. Eikä tarvitse raahata kotiin kokonaista pensasta, yhdellä pääsee pitkälle.

*

Friday and some of my favorites stacked onto our windowsill. That little round vase was a fleamarket find and a good one too - I've wanted a round, one flower vase for a while now. 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Pelkäsin, että tein sen taas. Mutta nyt, nyt tuli herkkua! Minulla on nimittäin paha tapa runnoa skonssitaikinaa aivan liikaa, jolloin tuloksena on kengänpohjia. Mutta kevyet sormet, mahdollisimman vähän taikinan sekoittelua ja varovainen taputtelu levyksi.

Karpalo-cheddar kombo on mainio: hiukan makea, hiukan kirpeä ja aavistuksen suolainen. Cheddarin sijasta voit käyttää myös esimerkiksi parmesaania, pecorinoa tai vaikka manchegoa. Miksei myös vuohenjuustoa, kunhan juustossa on kunnolla makua, eli edamit piiloon. 

Skonssit ovat nopsia tehdä, joten nämä kehtaa tehdä aamullakin. Mikään ei voita (voilla leivotun, sehän se) skonssin ja kahvin tuoksua aamulla! Jos meinaat ruokkia isomman porukan, taikina on helppo tuplata. 

Karpalo-cheddar skonssit (noin 6 kpl)

3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa
75 gr kylmää voita
1 kananmuna
Noin 0,5 dl maitoa
1 dl kuivattuja karpaloita
Kourallinen raastettua cheddarjuustoa

 

 

Napsauta uuni 200C asteeseen ja ota pelti leivinpapereineen valmiiksi pöydälle.

Sekoita suola, leivinjauhe ja jauhot kulhossa. Leikkaa kylmä voi pieniksi paloiksi ja nypi jauhojen kanssa yhteen karkeaksi muruksi. Lisää jauhoseokseen karpalot ja raastettu cheddar, sekoita kevyesti. Vispaa maito ja kananmuna keskenään, kaada neste jauhojen sekaan ja kääntele kaikki sekaisin hellästi juuri sen verran, että taikina pysyy koossa. Voit lisätä maitoa jos taikina tuntuu liian kuivalta pysyäkseen koossa, mutta vetelää ei taikinasta saa tulla. 

Muotoile taikinasta 2-3 sentin paksuinen pyöreä levy niin vähällä taputtamisella ja vaivaamisella kuin pystyt. Voit joko leikata levyn veitsellä lohkoiksi, tai painella juomalasilla pieniä pyöreitä kakkusia. Jos painelet lasilla, kerää loppu taikina ja muotoile se mahdollisimman vähällä taputtelulla levyksi ja painele loputkin pyöreiksi kakuiksi. 

Voitele skonssit halutessasi maitotilkalla ja työnnä uuniin. Paista n. 15 minuuttia ja tarjoa lämpimänä aamukahvin tai teen kera. Miksei myös kylmän maidon kanssa.

*

Dried cranberries and cheddar make these breakfast scones a bit savory, a bit tart and a little bit sweet. Perfect combination!

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Porkkanasalaatin mielleyhtymä on helposti porkkanaraaste vesisillä ananasviipaleilla. Jätän itse suosiolla ananakset tölkkiinsä kellumaan ja teen paahdetuista porkkanoista ja oliiviöljyn kanssa pehmennetystä lehtikaalista tuhdin ja herkullisen salaatin. Porkkanoiden päälle voi vielä murustaa fetaa tai leikata pari vuohenjuuston siivua. Tai voit ujuttaa lisäproteiinia mukana paahtamalla porkkanoiden kanssa pari kourallista keitettyjä kikherneitä. 

Tämän salaatin jujuna on ennenkin hehkuttamani za'atar-mausteseos. Edellämainittu mauste on yhdessä dukkahin kanssa jo peruskamaa jääkapissani, koska näillä mausteilla on älyttömän helppoa ja nopeaa saada makua kasvisruokaan. Molempia voi lisätä salaattiin tai ripotella esimerkiksi keiton päälle. Za'atarin puutteessa voit maustaa porkkanat tuoreella timjamilla, seesaminsiemenillä, suolalla ja sitruunan raastetulla kuorella. Za'atarin ohjeen löydät tästä linkistä.

Meillä on ollut tällä viikolla huushollissa pientä ryhtiliikettä, koska pääsimme lipsumaan varsin epäterveellisiin tapoihin miehen kesälomalla. Tosin vain toinen meistä söi salaattinsa, joku nimittäin jätti lehtikaalit syömättä ja karkasi varsin onnellisena pizzalle. 

Porkkanasalaatti 

Napsauta uuni 220 asteeseen. Kuori ja lohko yhdelle henkilölle 3-4 keskikokoista porkkanaa tai reilummin pienempiä. Nosta porkkanalohkot uunivuokaan. lorauta mukaan 2-3 rkl oliiviöljyä ja 2 rkl balsamiviinietikkaa. Ripauta porkkanoille suolaa, sekoita kevyesti ja työnnä uuniin. Paahda porkkanoita n. 20 minuuttia tai kunnes ne antavat periksi veitsenkärjellä pistettäessä. Kun otat porkkanat uunista, sekoita niihin 1 rkl za'ataria tai yllämainitut mausteet.

Kun porkkanat ovat vielä uunissa, ota kunnon kourallinen lehtikaalia, revi se paloiksi ja hiero yhdessä oliiviöljylorauksen kanssa pehmeäksi. Saat runtata kunnolla, jotta tekstuuri on mukavan pehmoista syödä. 

Annostele lehtikaali lautaselle, lykkää päälle porkkanat ja siivuta pari vuohenjuustoviipaletta keon katteeksi. Ropsauta päälle auringonkukansiemeniä ja lorauta halutessasi balsamicoa. 

*

My favorite carrot salad has olive oil massaged kale, roasted carrots with za'atar and goat cheese.

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

 

Viikonlopusta jäi käteen hyvän mielen lisäksi pussillinen makeita luumuja, iso satsi tatteja, omenoita hilloamista odottamaan ja tämä ihan viimetingassa napattu kuva väkertämästäni kimpusta, kosteuspussikin jäi hopussa kuvaan. Nyt on edessä autuas sunnuntai-ilta, omat lakanat, pannu teetä ja ihana kaupungin hiljaisuus. 

*

Weekend hurries and bouquet makings. 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Näin ohjeen jasmiiniteessä haudutetuista päärynöistä ja innostuin keittelemään omani mausteisessa, syksyyn sopivassa chaiteessä. Tosin sade näyttää häipyneen ainakin muutamaksi päiväksi, mutta nämä päärynät maistuvat hyviltä myös aurinkoisena aamuna. Käytin jo aiemmin vilauttamiani, äidiltä saatuja päärynöitä, mutta miniatyyripäärynät olivat jo hiukan liian ylikypsiä. Kaupan kiinteät vonkaleet ovat hyviä haudutukseen: kuoren saa ilman päärynän muussaantumista pois, sekä kodan kaivertamisen jälkeen päärynää jää enemmän jäljelle.

Sokeri kannattaa säätää omaan makuun ja maistella tulosta (muista kuitenkin jäähdyttää lientä ennen kuin pistät kuumaa sokerilientä suuhusi). Jos et pidä makeasta, sokerin voi myös jättää pois, varsinkin jos päärynät ovat erityisen makeaa sorttia. Voit myös korvata sokerin hunajalla, vaahterasiirapilla tai agavesiirapilla. 

Päärynät voi tehdä jo illalla valmiiksi jääkaappiin ja lämmittää kevyesti aamulla. Lusikoi niitä aamupuuron tai jogurtin päälle, granolan tai myslin mukaan, tai esimerkiksi pannukakkujen seuraksi. Voit myös kokeilla niitä vaikka chiavanukkaan kanssa tai syödä sellaisenaan liemen kanssa. Liemi kannattaa ottaa talteen ja käyttää päärynöiden kanssa, miksei myös hyödyntää leipomiseen tai ruoanlaittoon. 

Päärynöiden haudutusliemeksi voi valita hyvin myös täysin erityyppisen teen, esimerkiksi valkoinen tee, vihreä tee ja vaikka jasmiinitee ovat kevyempiä, hienovaraisempia vaihtoehtoja chaiteelle. Mukaan voi myös sujauttaa erilaisia makuaineita, kuten sitruunan kuorta, paloiteltua inkivääriä, mausteita tai vaikka sitruunaruohoa. 

Mausteiset, hauduteut päärynät (kahdelle)

5 dl vettä 
2 rkl chaiteetä (tai 2 pussia)
0,5-1,5 dl sokeria tai vielä enemmän, jos sisälläsi asuu sokerihiiri
2 kanelitankoa 
2 keskikokoista päärynää

(Tarjoiluun pähkinöitä ripoteltuna päärynöiden päälle)

Kuori ja halkaise päärynät, koverra siemenkota lusikalla pois. Kiehauta vesi kattilassa, lisää teelehdet tai teepussit ja hauduta 3-5 minuuttia, riippuen teelaadusta ja halutusta vahvuudesta, eli maistele parin minuutin välein. Jos käytät teelehtiä, siivilöi tee astiaan ja kaada takaisin kattilaan. Jos käytät teepusseja, ongi ne tässä vaiheessa pois liemestä.

Lisää haluttu määrä sokeria ja kevyesti veitsen kannalla nuijitut kanelitangot teeveteen. Lämmitä höyryäväksi, anna sokerin sulaa sekoittelemalla kevyesti ja aseta päärynät kellimään liemeen. Lämmön kannattaa antaa olla sen verran hiljaisella, että vesi ei poreile rajusti vaan päärynät saavat kypsyä rauhassa liemessä. Jos liemi kiehuu hurjaa vauhtia, voivat päärynät hajota ja saat päärynäsoppaa. Päärynät ovat niiden omasta kypsyysasteesta riippuen valmiita, kun ne tuntuvat pehmeiltä veitsellä hellästi pistäessä. Voit tarvittaessa kääntää päärynät kypsymisen aikana 1-2 kertaa. 

*

Poached pears with chai tea. These scent your kitchen with the most wonderful, autumnal odor. Perfect with traditional things like morning porridge, pancakes, yogurt or maybe with some chia pudding. 
 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

 

Nurkkien läpikäymistä, pölyttämistä ja hupsujen asetelmien tekoa. Nämä videot saavat haaveilemaan New Yorkista, nämä uudesta syyshajuvedestä ja tämä lamppu on haavelistalla. 

*

Making silly arrangements, cleaning and thinking about the good stuff. Like these videos, these perfumes and this lamp. Feeling a bit materialistic today it seems. 

 

 

 

Share
Ladataan...

Pages