Ladataan...

 

Puutarhahinkuni on kasvanut älyttömiin sfääreihin. Luonnostelen, haikailen, etsin tietoa ja kyllästytän lähipiirini taukoamattomalla papatuksella. Tosin saan kasvi-inspiraatiot kaikkialta muualta paitsi perinteisistä puutarhalehdistä, jotka ovat makuuni aivan liian siistejä. 

Haluaisin rönsyilyä, kukkaröykkiöitä, käytäviä, nurkkia ja tummia sävyjä. Sammaloituneita, tiilistä ladottuja polkuja ja kaikkea muutakin (varmaankin erittäin) epäkäytännöllistä. Mutta en toisaalta kaipaa romanttista country-meininkiä, joka tuntuu olevan toinen ääripää. 

*

Desperately pining over to have my very own garden and seeking inspiration from one of my favorite editorials.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

1. Tuoreet herneet, suoraan pellosta ja ääntä kohti. 

2. Piparjuuri + paksu, kreikkalainen jogurtti. Mukaan ehkä hiukan suolaa, tiraus sitruunanmehua ja rouhittua mustapippuria. Viileä jogurtti ja kevyesti nenässä kutitteleva piparjuuri ovat aika passelit heinäkuun kuumuuteen. Salaatin kanssa, leivän päälle, kalan kanssa, suoraan purkista(kin). 

 

 

Fresh peas straight from the field and a cold, slightly mouth tingling horseradish yogurt  my two favorites right now.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Innostuin duunailemaan yrttiöljyjä tomaattisalaatin ja basilikaöljyn jälkeen. Nappasin viikonloppuna meidän äidin pihalta nopeasti oreganoa ja surauttelin siitä tänään salaatinkastiketta valkosipulin ja kapristen kanssa. Öljy kannattaa omasta mielestäni maustaa aika reilulla kädellä, jotta sitä ei tarvitse laittaa kuin hieman mukaan lautaselle.

Yrttiöljyn saa aikaiseksi käyttämällä tehosekoitinta, sauvasekoitinta tai perinteistä morttelia - myös pieneksi silpuksi hakatut yrtit veitsellä käyvät edellisten kapineiden puutteessa. Öljyksi kannattaa käyttää hyvälaatuista oliiviöljyä. Yrttiöljyn voi maustaa kevyesti suolalla, tai lisätä makuja kuten valkosipulia, sitruunankuorta tai vaikka niitä kapriksia. Intialaisen ruoan kumppaniksi käy hyvin korianteria ja minttua sisältävä öljy, joka maustetaan korianterinsiemenillä ja jeeralla.

Morttelilla kannattaa muuten tehdä kerralla pieni satsi, sauvasekoittimella ja tehosekoittimella ainekset pyörivät parhaiten, kun teet isomman satsin kerralla. Oreganoöljy on hyvää myös esimerkiksi grillatulle leivälle siveltynä ja simppelin pastan joukossa. Ja pizzan päällä se olisi varmasti aika täydellistä!

Jos nyppäät yrttisi kasvimaalta, kannattaa ne huuhdella tai pudistella kunnolla ennen käyttöä. Muuten huomaat koko salaattisi liikkuvan pikkuhiljaa, kuten minulle tänään kävi laiskuuttani. Ei muuta kuin huljauttelemaan ötökät pois. Kuvan salaattitarpeet on muuten nyysitty melkein kokonaan vanhempien puutarhasta, krasseja myöden.

 

*

Inspired of different herbal oils. This time I used flowering oregano with garlic and few capers in my oil. Almost everything in my plate was from my parents garden; these glory, summer days! 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Yritin paeta helteistä kaupunkia muun muassa järveen ja puutarhaan. Kaikkialla on kaunis, utuinen valo. 

 

*

Honestly, not loving this heatwave unless I am deep in the water. But the warm, thick air makes everything look beautifully hazy. 

 

 

 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

 

Vaikka uunin päälle laittaminen onkin lievä itsemurha tällä helteellä, minulle tuli tänään kova hinku kanavoida Southern cookingia. Ehkä se johtuu HBO:n lempisarjoistani, jotka sijoittuvat Amerikan etelävaltioihin. Tai sitten se on tämä kuuma, trooppinen ilma ja ikkunanlaudalla hengaavat kypsät persikat. Alkuperäisen ohjeen nimi oli vielä niin oman fiilikseni ytimessä: Mama Steph's blueberry-peach breakfast cake. 

Tviikkailin ohjetta hiukan, koska yleensä amerikkalaiset kakut ja paistokset ovat omaan makuuni liian makeita. Vaihdoin myös ohjeessa käytettävän vaniljan ruusuveteen, koska se sopii hyvin persikoiden kukkaiseen makuun. Tämä on kelpo ohje: nopea ja helppo väsätä, taikina on ihanaa tekstuuriltaan, sekä persikoiden ja mustikoiden liitto ihan parasta. 

Kakussa ei muuten ole kraateria keskellä. Kaivoimme tietysti maistiaisemme sivistymättömästi suoraan leipomuksen keskeltä, jolloin se sai vähintäänkin kyseenalaisen muodon jo valmiiksi hiukan boheemin ulkonäkönsä lisäksi. Minusta ei ikinä tule salonkikelpoista leipuria, mutta maku on yleensä kohdallaan.

Aamiaiskaakku

2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
110 gr voita
1,5 dl sokeria 
Pari tippaa ruusuvettä tai 1/2 vaniljatanko
2 isoa kananmunaa
2,5 dl mustikoita
1-2 kypsää tuoretta persikkaa

Napsauta uuni 175C asteeseen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään kulhossa. Jos käytät täysin suolatonta voita, ripauta 1/2 tl suolaa mukaan kuiviin aineksiin. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, vatkaa sitten kananmunat yksi kerrallaan taikinaan mukaan. Lisää jauhot mukaan muutamassa erässä hitaasti vatkaten niin, että kaikki ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin, vältä ylivatkaamista.

Jos käytät pakastemustikoita, sulata ja valuta mustikat. Leikkaa persikka viipaleiksi. Aseta à 24 cm kakkuvuoan päälle leivinpaperi ja voitele se kevyesti öljyllä tai voilla. Voit myös voidella ja jauhottaa vuoan jos et halua käyttää leivinpaperia. Minulla on pienempi vuoka, jota tykkään käyttää aina tämäntapaisten kakkujen leipomiseen, mutta silloin lasken uunilämpötilaa ja pidennän kypsymisaikaa, koska kakku on korkeampi. 

Paista kakkua 50-60 minuuttia, tai kunnes keskelle kakkua upotettu puinen tikku tulee kuivana ulos kakusta. Jos tikussa on taikinaa, kakku ei ole kypsä sisältä. Pölläytä kakun päälle halutessasi tomusokeria ja nauti hyvän aamukahvin kanssa. 

*

I was inspired by Mama Steph's blueberry-peach breakfast cake and this incredible heatwave in Finland. So I was channeling some Southern woman kinda cooking (at least in my own head) and used up ripe peaches from the window sill. 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Odotan yötä, jolloin kaupunki hiljenee ja valot sammuvat. Pääskysten kirkuna ja viileä tuulenvire kantautuvat ikkunasta, harmonian rikkovat välillä satunnaiset yökukkujat kadulla. Kaupunki tuntuu ikiomalta yön valuessa hiljalleen seuraavaan päivään.

Asetan usein kukkia ja kypsiä hedelmiä taktisesti ikkunan rakoon, jolloin tuoksut tulvivat nenään tuulen mukana. Avoin ikkuna ja kukkavaasit ovat tosin hiukan tapaturma-alttiita, kaadoin juuri viime viikolla puskan huumaavasti tuoksuvia jasmikkeita ympäri lattiaa.

*

Loving the silent nights in the city, when all you can hear is the doves crying. I like to put ripe fruits and flowers in front of an open window, that way you can smell their scent when the night wind is blowing gently through the window. 

 

 

Share
Ladataan...

Pages