Ladataan...

 

Tänään syksy iskeytyi pisin kasvoja sateen mukana. Ensimmäisen kerran tajusin, kuinka pimeää jo on. Hain naama sateesta valuen lähikaupasta juuston, väsäsin keksejä luottokirjailijaltani Nigel Slaterilta napattua ohjetta mukaillen ja lisäsin mukaan vielä muutaman Åkero-omenan.

Alkuperäisen ohjeen näet täällä vielä videon kera, halusin lisätä kekseihin aavistuksen parmesaania, eli käytin kourallisen juustoa kurpitsansiementen ja seesaminsiementen lisäksi. Siemeniä voi rauhassa varioida kaapin sisältöjen mukaan, ihan hurjan isoja möhkäreitä ei kuitenkaan kannata heittää mukaan ämpärikaupalla.

Ja jos fiilis ei riitä keksien leipomiseen, keksit kainaloon kaupasta juuston mukana ja ketarat kohti kattoa!

Keksit (juustojen ystävälle)

90 gr jauhoja (spelttijauhoa tai tavallista vehnäjauhoa, käytin jälkimmäistä)
50 gr voita sulatettuna
20 gr seesaminsiemeniä
15 gr auringonkukansiemeniä
Kourallinen raastettua parmesaanijuustoa
Loraus vettä (à 1-2 rkl)

Sulata voi ja anna sen jäähtyä hiukan. Sekoita keskenään jauhot, siemenet ja raastettu parmesaani. Lisää sekaan voi ja sekoita. Lisää sen verran vettä taikinaan, että sen saa muodostettua taikinapalloksi. Kaulitse pallo 1 cm levyksi kahden leivinpaperin välissä. Painele lasilla pyöreitä keksejä ja nosta ne lastalla leivinpaperille. Paista keksejä 200C asteessa n. 10 minuuttia. Keksit jäävät vaaleanruskeiksi, kunnolla ruskistuneina ne alkavat maistua aavistuksen palaneelle ja ovat liian kuivia.

Tarjoa juustojen, hedelmien ja hillojen kera. Tai syö sellaisenaan lämpimänä. 

 

*

Mondays are for these biscuits with cheese and fruit.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Varsinainen kukkaviikonloppu täällä blogin puolella, mutta en malttanut olla kuvaamatta näitä Cocon pihasta saatuja hortensioita. Olen heikkona noihin hienoihin väriliukumiin kukkien pinnalla.

*

Loving these hydrangeas, which I got from her garden. Those gradient color tones are just perfect.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Fiilistelin syyskuun Trendin sapuskakolumnissa polentaa sienten kera, ja nyt polenta pääsee aamiaispöytään pehmeäksi jätetyn kananmunan ja valkosipulisen pinaatin kanssa. Polenta on erityisesti Pohjois-Italiassa syötävää, usein maissista tehtyä suurimoa, joka keitetään puuron tapaan tai valmistetaan paksummaksi massaksi, josta voidaan esimerkiksi leikata paloja ja paistaa ne pannulla. Maku on mieto, mutta sen verran omintakeinen, että minulla esimerkiksi kesti pari kertaa, ennen kuin totuin polentaan ja ja sitten olinkin jo koukussa. 

Polentaa löytyy nopeana ja hitaana keittelyversiona. Pikapolenta valmistuu nimensä veroisesti parissa minuutissa veden kiehumisesta, tavallista polentaa keitellään pussin ohjeista riippuen 30-40 minuutta tai enemmän, vaikka polenta ei ole moksiskaan vaikka hengaisi kattilassa pidempäänkin. 

Polentaa valmistaessa suurimot kannattaa mitata valmiiksi vaikka juomalasiin, koska sileän ja paakuttoman polentan saat kaatamalla suurimot hitaasti veteen samalla vispaten. Jos menet ja kaadat ison kasan suurimoita veteen ja sekoitat vasta sitten, saat melkein varmasti paakkuja polentaasi. Polentaa kannattaa keitellä hiljaisella tulella, jotta polenta ei syljeskele päälle (kuumaa tavaraa, sanon kokemuksella) tai pala pohjaan. Voit myös rauhassa lisätä vettä keittämisen aikana loraus kerrallaan, jos polenta tuntuu paksuuntuvan liikaa. Löysempi polenta ei myöskään omien kokemuksieni mukaan sylje niin helposti.

Perinteisesti tämän annoksen päälle kuuluisi uppomuna, mutta minä huijaan aika usein ja keitän uppomunan tilalle vain pehmeän kananmunan. Ei tarvitse tehdä pyörteitä kattilaan, voivotella rumasti muodostuvaa rakennetta tai valuttaa kananmunaa, sen kun kuorii ja mätkäisee annoksen päälle. 

 

Aamispolenta pinaatilla ja kananmunalla (kahdelle)

150 gr polentasuurimoita + 6 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio
150 gr tuoretta pinaattia tai 1 pussi pakastelehtipinaattia
1-2 valkosipulinkynttä
Loraus oliiviöljyä
Kourallinen parmesaanijuustoa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria 
2 kananmunaa

Valmista polenta pussin ohjeiden mukaan (eli pikapolenta valmistuu muutamassa minuutissa pöytään, tavallinen polenta on taas slow cookingia parhaimmillaan). Vispaa polenta kiehuvaan kasvisliemeen hitaasti ja vähennä lämpöä, jotta polenta muhii rauhallisesti. Lisää tarvittaessa vettä rakenteen löysyttämiseksi ja sekoita tasaisin väliajoin, jotta polenta ei ota kiinni pohjaan. Polentan ollessa valmista voit sekoittaa siihen kourallisen parmesaanijuustoa ja tarvittaessa lisää suolaa, jos sitä kaipaat.

Jos käytät tavallista polentaa, voit keittää kananmunat ja pyöräyttää pinaatin polentan kypsymisen loppuvaiheessa. Jos taas teet pikapolentan, kananmunat kannattaa keittää valmiiksi jo ennen ja pinaatti lämmittää pannulla samaan aikaan, jotta kaikki osaset ovat lämpimänä kulhossa samaan aikaan.

Keitä kananmunat makusi mukaan, pehmeän kananmunan valuva keltuainen on minusta tässä se juttu, se toimii kermaisena kastikkeena. 

Huuhtele tuore pinaatti tai sulata ja valuta pakastettu kevyesti. Lämmitä pannulla loraus oliiviöljyä, raasta 1-2 valkosipulinkynttä ja heitä ne oliiviöljyyn. Lämmön on hyvä olla sen verran mieto, että valkosipuli ei ruskistu, vaan pehmenee. Heitä pinaatit kyytiin, lisää tarvittaessa loraus vettä ja kuullota miedolla lämmöllä niin, että tuore pinaatti lötkistyy tai pakastettu lämpenee. Pinaatin vihreän värin pitäisi pysyä kauniina, eli älä paistele liiaksi. 

Tarjoa polenta pinaatin ja kananmunan kanssa, ripottele halutessasi päälle tuoretta, rouhittua mustapippuria ja suolaa.

 

*

Making a classic: breakfast polenta with garlicy spinach and soft, runny egg.

 


 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Sisustuskuume, remppakuume, materiakuume, mitä näitä nyt onkaan – kaikki ne ovat minulla päällä. Asutaan toki kivassa asunnossa juuri nytkin, mutta vuokra-asunnoissa monta vuotta asuneena kaipaan sitä, että saisimme päättää kaikki ratkaisut itse. Ja oman pihan saaminen taitaa olla se isoin houkutus minulle. Ja sängyn saaminen pois olohuoneesta.

*

Interior cravings, renovation cravings, material cravings.. 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Perjantai ja kivat jutut kasassa ikkunalaudalla. Tuo pieni keraaminen pullo oli onnekas löytö kirpputorilta, olen kaivannut pyöreää, yhden kukan maljakkoa. Lasinen samanmoinen olisi myös hieno, mutta tuo tumma tuo hienosti esiin kaikki herkät valkoiset kukat. Eikä tarvitse raahata kotiin kokonaista pensasta, yhdellä pääsee pitkälle.

*

Friday and some of my favorites stacked onto our windowsill. That little round vase was a fleamarket find and a good one too - I've wanted a round, one flower vase for a while now. 

 

 

 

Share
Ladataan...

Pages