Ladataan...

 

Suklainen granola on hitusen prameampi muunnelma jo aikaisemmin julkaisemastani granola-reseptistä. Maustoin granolan tumman kaakaojauheen lisäksi appelsiininkuorella ja kahvilla, koska tykkään parittaa nämä kolme makua yhteen. Esimerkiksi kookos tai vanilja sopivat kahvin ja appelsiinin tilalle. Yleensä lisään granolaan myös kuivattuja marjoja tai hedelmiä: tähän versioon lisäsin tahmeita ja makeita taateleita, jotka komppaavat hyvin suklaata. 

Monet muuten tekevät granolaa kerralla ison satsin ja syövät sitä tyytyväisinä kuukausikaupalla. Ja mikäs siinä; minusta granola on kuitenkin parhaimmillaan, kun sen tekee pienenä satsina, jotta maut tulevat vielä kunnolla esiin. 

Makuun vaikuttavat hyvät raaka-aineet: makeuttamaton ja laadukas, tumma kaakaojauhe sekä kokonaiset pähkinät, jotka rouhitaan veitsellä. Ja koska granola on jo valmiiksi tummaa, kannattaa uunissa paahtamisen aikana vahtia tarkkana mitä siellä tapahtuu. Kurkkaan yleensä ensimmäisen 10 minuutin jälkeen aika tasaisesti uuniin, tuoksuttelen ja nappaan pähkinän, jotta tiedän milloin granola on sopivan paahtunutta omaan makuuni. Viime kerralla menivät luomukaurahiutaleet ja hiki hatussa hakatut pähkinät mustiksi kun unohduin liian kauaksi aikaa tietokoneen ääreen. Siis valppautta hommaan!

Tuoreilla marjoilla, yrteillä ja maidolla tai maustamattomalla jogurtilla tarjottu granola on muuten ehkä maailman kaunein ja nopein brunssijälkkäri. Granolan voi tehdä valmiiksi edellisenä iltana ja aamulla laittaa kippoihin hedelmät, marjat ja maidot. Jos meinaa herkistellä kuten allekirjoittanut, nyppäisee mukaan vielä muutaman luomuruusun lehden tai muun syötävän kukkasen, vaikka orvokin. 

Suklainen granola

4 dl kaurahiutaleita
2,5 dl pähkinöitä ja siemeniä

1 dl öljyä (kookosöljyä, oliiviöljyä, rypsiöljyä..)
1/2 dl hunajaa
ripaus merisuolaa
3-4 rkl tummaa, makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl vahvaa espressoa/kahvia
Sokeria
Kuivattuja hedelmiä tai marjoja (esim. makeat taatelit)

 

Rouhi pähkinät veitsellä, sekoita kaurahiutaleet, pähkinärouhe, siemenet, suola ja raastettu appelsiininkuori yhteen kulhossa. 

Lämmitä kattilassa öljy ja hunaja kunnes seos lämpenee mutta ei kiehu. Ota pois levyltä, sekoita seokseen kaakaojauhe ja espresso nuolijalla käännellen. Kaada neste kuiviin aineksiin, sekoita sormin sekaisin - varovasti jos lämmitit öljyä ja hunajaa ronskilla otteella. Maista tässä vaiheessa, lisää tarvittaessa hunajaa tai sokeria jos kaipaat lisää makeutta, tai kaakaota jos kaipaat lisää suklaista makua.

Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille kiinteähköksi levyksi (taputtele granola kiinteäksi suorakulmaiseksi levyksi esimerkiksi kauhalla tai lastalla) ja työnnä 150 asteiseen uuniin. Anna olla uunissa ensin noin 15 minuuttia, tarkista maku, laita tarvittaessa takaisin uuniin kääntäen peltiä ja tarkistele 5-7 minuutin välein. Anna valmiin granolan jäähtyä pellillä, murra palasiksi ja siirrä vaikka kannelliseen lasipurkkiin. Mukaan voi sekoittaa kuivattuja hedelmiä ja marjoja.

Jäähdytä seos ja kippaa halutessasi mukaan pilkotut kuivat hedelmät tai marjat. Säilytä kannellisessa astiassa, vaikka lasipurkissa. Säilyy kelpona parisen viikkoa viileässä ja pimeässä.

*

Chocolate granola seasoned with dark cocoa, orange zest and espresso.

 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

 

Yhteistyössä HK

Voileipägrillin voittajiksi arvottiin kolme kappaletta onnekkaita voileivän ystäviä, voittajat ovat:

marjok. Totaalinen juustofriikki tässä, moi! :) Juuston lisäksi tomaattia, kinkkua ja rucolaa. Nams nams. Leipägrilliä en harmikseni omista, mutta tähän yhden voileivänhimoisen hengen asuntoon sellainen olisi kyllä täyttä luksusta. :)

kristal juustoa, totta kai, tomaattia, pestoa, tonnikalaa, selkeä, helppo perusleipä

Emiliaaaa Erilaisia juustoja ja pestoja on tullut testattua, uusia ideoita ja uutta grilliä kyllä kaivattaisiin tähän taloon!

Otattehan voittajat minuun yhteyttä sähköpostitse: kesalainen.suvi (at)gmail.com, niin saadaan grillit matkaan!

*

Lämmin kiitos kaikille osallistujille, tämä oli ensimmäinen arvonta blogissani ja mietin kuumeisesti, että mitä teen jos kukaan ei halua lähteä arvontaan mukaan. Yllätyin siis ihan hurjan positiivisesti teidän kaikkien 78 osallistujan kommenteista, ja poimin hyvällä fiiliksellä voileipävinkkejänne talteen.

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Siirsimme työpöydäksi joutuneen ruokapöydän ikkunan viereen. Ikkunoista tuleva, hiljainen ja viileä illan valo on suosikkini. Niin ovat myös lokkien äänet aamunkajossa, sekä mustarastaiden sirkutus pimeän laskeutuessa. Ja kaikki näyttää hyvältä pöydälle lankeavassa valossa. 

*

We moved our dining table (moonlighting as my work table though) by the window to greet the Spring light. My special favorite is the cool, silent light that comes around evenings. 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Mies toi kaupasta parsaa, neuvon häntä aina kevyesti haistamaan nippua, napakoiden varsien ja siistien nuppujen ja leikkuupintojen lisäksi parsan pitäisi minusta oikeasti tuoksua hyvälle; aavistuksen mullalta, kevyesti vihreältä ruoholta ja muutenkin sellaiselta maanläheiseltä. En tiedä onko se vain omassa nenässäni, mutta jo aavistuksen nahistunut ja vanhentunut parsanippu saa minusta aavistuksen rikkimäisen, epämiellyttävän tuoksun itseensä. Tämä kyseinen lautaselle joutunut nippu tuoksui erityisen hyvälle - pimenevälle illalle puutarhassa.

Parsa ulottaa vihreät lonkeronsa keväällä myös aamiaiseeni. Pehmeäksi jätetty kananmuna, kevyesti keitetty parsa ja suolaripaus - siinä on nopeasti ja helposti tekaistava aamiainen. Tähän aamupalaan et sinällää tarvitse ohjeita, keität vain kananmunat itsellesi sopiviksi (minulle 5 minuuttia) ja kypsennät valmiiksi käsitellyn* parsan.

Kypsentämisen voi tehdä parillakin tavalla, esimerkiksi nopeasti uunissa paahtamalla (225 astetta, kymmenisen minuuttia tai kunnes parsan varsi on hiukan pehmeä veitsellä koskettaessa) tai perinteisesti kattilassa keittämällä. Kolmas vaihtoehto on kuumentaa ruokalusikallinen voita paistinpannulla, ennen voin ruskistumista laitetaan parsat pannuun, pyöritellään voissa ja mukaan laitetaan niukka 1 dl vettä. Kansi päälle, 'höyrytellään' viitisen minuuttia, kansi pois ja annetaan veden haihtua, seuraten kypsymistä ja kokeilemalla veitsellä parsan vartta.

Parsan ollessa vielä hiukan al dente (suomennettuna parsassa on vielä purutuntumaa), se napataan lautaselle, päälle puristetaan aavistus sitruunamehua ja kipataan kananmunat viereen. Suolaa, ehkä vielä vastarouhittua mustapippuria ja ääntä kohti! 

*Valmiiksi käsitelty parsa tarkoittaa sitä, että varren voi halutessaan kuoria, jos kuori on paksuhko (ainakin ulkomaisissa parsoissa kuori jää kypsentäessä välillä ikävästi natkumaan hampaisiin) ja parsan kova kantapala napsaistaan pois. Voit joko taivuttaa parsaa, kunnes se katkeaa puumaisesta alaosastaan, tai 'hakata' kevyesti veitsellä kannasta ylöspäin, jolloin veitsi uppoaa parsan läpi kun puumainen osa loppuu. Suosin itse jälkimmäistä tapaa.

*

One of my favorite spring breakfasts is fresh asparagus with soft boiled egg and salt.

 

 

Share
Ladataan...

Pages