Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Kello lyö kohta kaksitoista ja vuosi vaihtuu. Kiitoksia jokaisesta kommentista, sydämestä ja mukanaolosta!

Löydät blogin jatkossa osoitteesta:

http://suvisurlevif.com

 

The blog has moved, you can find the new site through this link.

 

 

 

 

 

 

 

Share

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Eggs Benedict on legendaarinen aamiaisklassikko, joka sopii vuoden ensimmäiseen päivään yhtä hyvin kuin itse hollandaise pehmeään kananmunaan. Annos koostuu hollandaise-nimisestä soosista, uppomunasta, pekonista ja kuohkeasta leivästä; yleensä ns. englantilaisesta muffinssista. 

Jos pekonin vaihtaa esimerkiksi savuloheen tai pinaattiin, nimi muuttuu. Joulun jälkeen kaipasin itse jotakin muuta kuin pekonia, niinpä tein eggs Florentinen, eli pinaattiversion.

Tässä reseptissä on muutama oma jipponi. En tee klassista uppomunaa, keitän vain superlöysän kananmunan, joka sopii mukana omasta mielestäni yhtä hyvin, ja aiheuttaa paljon vähemmän päänvaivaa aamulla. Pinaatin maustan parmesaanilla, jotta annoksessa on enemmän syvyyttä. Talven kunniaksi hollandaiseni saa makua verigreipin kuoresta. Greippi maistuu kevyesti ja herkästi läpi kastikkeesta, olisin voinut lusikoida soosia maailman tappiin asti. 

Minulla kävi tuuri leivän kanssa, meiltä löytyi kanttipala briossia. Suosittelen leiväksi sellaista suhteellisen kuohkeaa ja paahtamisesta tykkäävää yksilöä. Sellaista, jota on helppo leikata: mikään ei ole ärsyttävämpää kuin leikata pehmeiden kastike- ja kananmunakerrosten läpi ja sahata 10 minuuttia kuivahtaneen leivän kanssa. Eli älä käytä muutaman päivän vanhaa ruisleipää. 

 

Eggs florentine (2:lle)

4 kananmunaa (2 kastikkeeseen ja 2 keittämiseen)
100 gr voita
2 palaa kuohkeaa paahtoleipää tai briossia (myös bagel käy)
Rasia pinaattia (à 100 gr) 
pieni kourallinen raastettua parmesaania
1 verigreipin kuori
1 sitruuna


Nämä kuvalliset ohjeet hollandaisekastikkeeseen ovat loistavat!

Ota valmiiksi paistinpannu, vispilä, 2 pientä kattilaa ja pyöreäpohjainen kulho, joka sopii toisen kattilan päälle. Laske toiseen kattilaan kananmunille vesi ja laita se kiehumaan hellalle. Pehmitä pinaatti nopeasti kuumalla pannulla, rutista mukaan tiraus sitruunamehua ja ja rouhaise mukaan mustapippuria. Sekoita parmesaani pinaattiin ja kumoa lautaselle jäähtymään.

Laita 2 kananmunaa kiehumaan ja katso aika kellosta, 3-4 minuutin muna on sopivan pehmeä uppomunan korvikkeeksi. Sulata kananmunien kypsyessä voi kattilassa. Nosta kananmunat pois vedestä ja kaada kananmunakattilan vedestä tarvittaessa hiukan pois, jotta saat siitä valmiin vesihauteen kastikkeelle (vettä tarvitaan vain 1/3 kattilasta, jotta se ei ylety kulhon pohjaan). Laske levyn lämpötilaa niin, että vesi ei kiehu, vaan poreilee rauhallisesti.

Erottele jäljelle jäävistä kahdesta kananmunista keltuaiset pyöreäpohjaiseen kulhoosi ja sekoita mukaan 1 rkl sitruunaa. Vispaa keltuaiset ja sitruunanmehu kevyesti sekaisin. Kaada voi kattilasta kaatonokkaiseen astiaan. Laske keltuaisastia vesihauteeseen ja vispaa jatkuvasti, kun kaadat voita tippa kerrallaan seokseen. Hollandaise on valmis, kun se on paksuuntunut ja kaikki voi on kaadettu mukaan. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai valkoviinietikkaa. Nosta hollandaise ja vesikattila pois levyltä, se pysyy hetken aikaa lämpimänä vesihauteen päällä. Raasta 1 verigreipin pesty kuori ja sekoita se hollandaisen joukkoon.

Paahda leivät, annostele pinaatti molempien leipien päälle, nosta kananmunat päälle ja lusikoi hollandaise kruunuksi. Nauti heti. 

(Leipien syömisen jälkeen söin hollandaisea myös tomaattien kanssa, ja seuraavaksi lisään myös tomaattisiivuja eggs florentineen.)

*

This is my version for the classic eggs Florentine. I season the spinach with parmesan, hollandaise with grated zest from a ruby grapefruit and skip the poached egg with a regular, very, very soft boiled egg. You can find a perfect, step by step directions through this link for the hollandaise.

 

 

 

Share

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Olen vähän vahingossa ajautunut blogissani aamupalabisneksiin. Tein vuoden verran jatkunutta aamupalalla-sarjaa, ja nyt Editin puolellakin olen jo päätynyt aamupalatouhuihin. Tämä on sinällään ironista, koska en ole jaksanut tehdä itselleni aamupalaa, juon vain kahvia. Tämä tosin muuttui nyt tänä vuonna, kun olen yrittänyt opetella kunnollista ruokarytmiä reistailevan vatsani takia. Mutta asiaan.

Meillä on suunnitteilla uudelle vuodelle kaveribrunssi. Ja no, ohjeista minulla ei ole pulaa. Meinasin vielä huomenna tehdä blogiin yhden viimeisen aamupalareseptin (siihen liittyvät ainakin kananmunat, hollandaise ja leipä, vink!), mutta mietin myös muita brunssi-ideoita selatessani arkistoja. Aamupalalla-linkin takaa löytyy tosiaan 106 (!) erilaista ohjetta, sallinette minun siis ehdottaa muutamaa niistä:

 

Alottaisin ehkä tällä Editin puolelle pykäämälläni cocktaililla, myös tuorepuristettu appelsiinimehu ja kuohuva ovat aina loistava liitto.

Sitten kattaisin pöytään joko tätä uunipannukakkua tai tätä uunitettua french toastia

Jotain kananmunaa pitää olla: tämä, tämä tai tämä ovat yhtälailla suosikkejani.  Eli siis valkosipuliset rucolakananmunat, munakupit tai kreikkalainen munapaistos.

Kevyempänä vaihtoehtona tarjoaisin esimerkiksi näitä limesokerilla maustettuja hedelmiä,  näitä paahdettuja verigreippejä, näitä hunajapaahdettuja viinirypäleitä jogurtin kera, tai tätä granolaparfait'ia

Makeannälkäisille voisin tarjota tätä kuningatarpaistosta, tätä banaanileipää tai tätä suklaamoussea.

Tämä lohitahna on superhyvää. Sopii muuten myös blinien kanssa.

Jos pannukakut kiinnostavat, tämä on muodostunut suosikkiohjeekseni. Helppouden nimissä tarjoan usein kylkeen vain vaahterasiirappia.

Jos haluat päästä hiukan helpommalla ja vähemmällä tiskillä, kokoa tämä brunssilautanen. 

Brunssin kanssa tarjotaan luonnollisesti paljon pirun hyvää kahvia tai teetä, ja loputtomasti kylmää tuoremehua. 

*

A few brunch tips for the New Year. 

 

 

 

 

Share

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

 

 

Minulle on tullut tavaksi ostaa heti joulun jälkeen mahdollisimman kevyitä ja heleitä kukkasia. Ne antavat itselleni tavallaan luvan lopettaa kaikki joulutouhut, ja antavat pienen pilkahduksen siellä jossain häämöttävästä keväästä.

Nyt en taida kuitenkaan tarvita kukkasia. Kuoriessani litsejä hedelmäsalaattiin yllätyin siitä, että kuoret olivat ehkä maailman kauneinta vaaleanpunaista.

(En tiedä, olenko muuten niin peruspositiivinen ihminen, mutta syksyllä olen aina sitä mieltä, että kohta on joulu ja vaikka tammikuu ei ole vielä edes alkanut, olen varma että kevät on ihan nurkan takana.)

*

Lychee shells have the most beautiful pink I've ever seen. Pre spring on a plate I'd say.

 

 

Share

Pages