Ladataan...

 

Yksi ensimmäisistä bloggaamistani resepteistä (muistaakseni vuonna 2009) oli ranskalainen galette, eli varsin vapaamuotoisesti kasaan kyhätty piirakka. En muista teinkö ensimmäisenä perunagaletten vai päärynäisen version, mutta sen tiedän, että molemmat maistuivat taivaalliselta. Ja plussaa on tietysti se, että piirakan ulkonäön kanssa ei tarvitse ährätä tuntitolkulla, ja piirakkavuokaa ei tarvita ollenkaan. Rennompi piirakan asettelu helpottaa ainakin minua, jonka perinteisemmät, asetellut omenapiirakat näyttävät aina 3-vuotiaan tekemältä. 

Perunagaleten ohje oli muistakseni Fanny ja Anna Bergenströmin mainiosta Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alta -opuksesta, mutta nyt kokeilin Jacques Pépinin ohjetta. Alla on puolitettu ohje ja lisäsin kanelin omenoiden sijasta taikinaan. Alkuperäiset mitat löytyvät linkistä, jos haluat tehdä piirakkaa isommalle porukalle.

Koska tämä galette ei ole hurjan makea, minusta kylkeen sopii loistavasti sinihomejuusto ja viinilasi. Pimenevän syysillan parhaat kamut siis kaikki pöydässä.

Sadonkorjuun galette (omena+päärynä)

Yhteensä 3-4 keskikokoista kiinteää omenaa ja/tai päärynää
1 dl sokeria
Ripaus muskottipähkinää

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl sokeria
100 gr voita

à 1/2 dl jääkylmää vettä

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja kaneli keskenään. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi jauhojen kanssa tasaiseksi muruksi. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat taikinan juuri ja juuri pyöräytettyä kasaan. Muotoile palloksi, peitä kelmulla ja annan tekeytyä jääkaapissa noin tunnin. 

Poista omenoista ja/tai päärynöistä kodat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori tarvittaessa, mutta minä jätän kotimaisissa omenoissa kuoren. Voit halutessasi sekoittaa omenalohkojen kanssa sekaisin tilkan sitruunanmehua, joka estää omenoiden tummumisen ruskeaksi. 

Lämmitä uuni 200C asteeseen. Nappaa taikina jääkaapista ja kaulitse se jauhojen avulla suoraan leivinpaperille n. 1/2 cm paksuiseksi, pyöreähköksi levyksi. Sekoita omenoiden sekaan muskotti ja sokeri, pyöräytä kunnolla sekaisin ja nosta omenat kulhosta taikinalevyn keskelle. Jätä mahdollinen omenoiden neste kulhoon, jotta se ei vetistä taikinaa. Levitä omenalohkot siististi tai vähemmän siististi taikinalle, mutta jätä muutama sentti taikinaa reunoille, jotta saat paineltua ne omenoiden päälle.

Paista piirakkaa n. 30 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kauniin ruskean pinnan ja omenat tuoksuvat. 

*

Galette is one of my favorite ways of baking. It is both delicious and super easy to make. This time I used both apples and pears from my mother's garden and made this recipe from Jacques Pépin
 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Kesän rippeet ja syksyn alut yhdessä maljakossa. Voimakkaasti tuoksuva minttu kukkii vielä, ja kriikunat odottavat kypsymistä. 

*

The remnants of Summer and beginnings of Autumn in a one vase. Mint is still blooming and damsons aren't fully ripe yet. 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Mitä tehdään, kun kaapista löytyy paahtoleipää ja papuja? Pari kananmunaakin siellä kieri menemään ja misotahna pyörii nurkissa, eikä tee mieli munakasta. Muistin The Tart Tart-blogissa esiintyneen misovoin ja kierittelin ryöpätyt, tuoreet pavut siinä. Käytän itse vaaleaa misoa, jossa on lempeä ja makea maku.

Jos ihmettelet, että mikä ihmeen miso, tämä linkki selittää sen lyhyesti ja ytimekkäästi. Miso tuo kasviksiin syvän, herkullisen maun. 

Pavut kootaan paahdetun leivän päälle, mukaan vielä jotain vihreää (tai jotain punaista, eli tomaatteja) ja uppomuna koko komeuden päälle. 

 

Paputoast ja uppomuna (yhdelle)

Kourallinen papuja
1 kananmuna + loraus etikkaa veteen
1-2 palaa leipää
1 rkl vaaleaa misotahnaa
Nokare voita
Salaattia, tomaattia 
Ripaus suolaa

 

Jos käytät tuoreita papuja, ryöppää ne nopeasti kiehuvassa vedessä, kippaa kylmään veteen jotta kypsyminen loppuu ja valuta. Kiehauta samassa kattilassa vettä, riko kananmuna vesilasiin ja ota kauha valmiiksi. Kaada rauhallisesti poreilevaan veteen kunnon loraus etikkaa, pyöräytä kauhalla pieni pyörre ja tipauta kananmuna varovasti pyörteeseen. Keräile tarvittaessa valkuaista hellästi keltuaisen ympärille. Kypsennä 3-4 minuuttia, jolloin keltuainen on vielä pehmeä. Nosta uppomuna kauhalla liinan päälle valumaan. 

Napsauta pannu lämpeämään kun kananmuna on melkein valmis. Pudota pannulle nokare voita ja ruokalusikallinen misotahnaa. Kun voi vaahtoaa, heitä pavut perään ja kiepauttele, jotta ne peittyvät misovoihin ja maustuvat. Paahda leivät papujen vieressä nopeasti kullanruskeiksi. Kasaa leivän päälle papuja, tarvittaessa salaattia, tomaattia tai vaikka avokadoa ja kippaa uppomuna kruunuksi. Ripauta halutessasi suolaa kananmunan päälle. Nauti lämpimänä, tuoremehun ja aamukahvin tai teen kera. 

 

Miso butter beans and a poached egg on toast. With some tomatoes, of course.    

 

Share
Ladataan...

Pages