Ladataan...
Suvi sur le vif

 

En ole sitä tyyppiä, joka kaipaa syksyn pimeyteen kirkkaita värejä. Mutta pimeän keskellä hohtavan valkoisen kyllä kelpuutan, sorruinkin siis ekoihin ylihintaisiin tulppaaneihin. Tumma kuva tummalle illalle; vettä tuli vaakasuoraan katulamppujen valossa.

*

Rainy evening and the first overly priced tulips, but I can't resist white flowers in the midst of darkest Autumn.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Tässä huushollissa ei olla kiireiden takia kokattu tällä viikolla kuin niitä aamupaloja. Huomenna suunta torille, toivottavasti sieltä löytyisi kuvan pikkupurjoja, jotka ovat erityisiä suosikkejani. Herkullisuuden lisäksi ne ovat niin somia, että sopisivat melkein maljakkoon. Kuva on jäänyt alkukesästä postaamatta, mutta se ilahduttaa kivasti näin tuulisena syysperjantaina. 

*

I haven't had any time to cook proper food (beside the breakfast stuff of course) but tomorrow I'll move my course to the market square for some fresh vegetables. Hopefully I'll find those little leeks, they are one of my favorite ingredients. No flower blossoms to use though, that picture is from early summer. 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif


 

Törmäsin jo pari viikkoa sitten tähän ilahduttavaan blogiin ja sen aamupalatulkintaan Ottolenghin turkkilaistyylisestä annoksesta, joka sisältää rucolaa, valkosipulijogurttia ja pehmeäksi paistettuja kananmunia. Ottolenghin kananmunapannu tehdään uunissa ja valmis annos valellaan maustetulla sulalla voilla.

La dittatrice della cucina-blogin kirjoittaja oikaisee mutkat suoraksi ja kippaa voin ensimmäisenä maustumaan mausteiden kanssa pannulle, heittää perään rucolat, sitten kananmunat ja homma on siinä. Jos teet vielä valkosipulijogurtin valmiiksi edellisenä iltana, tässä aamupalassa ei kauaa nokka tuhise. Viikonloppubrunssille suosittelen kokeilemaan pidemmän kaavan alkuperäistä reseptiä. 

Resepti muuntui minun käsissäni vielä hiukan, skippasin chilin ja ripottelin päälle varsin vapaalla kädellä sumakkia. (Paprikajauhetta voi käyttää sumakin korvikkeena.) Aluksi minua epäilytti pannulla paistetun rucolan, kananmunien ja jogurtin yhdistelmä, mutta olisi pitänyt luottaa Ottolenghin pettämättömään vainuun makujen yhdistelyssä. Tämä aamupala on nimittäin mah-ta-va! Pöytään kannattaa varata hyvää maalaisleipää, pehmeät kananmunan keltuaiset ja jogurtti nimittäin huutavat hyvää leipää dippaamiseen ja kaikkien makujen moppaamiseen lautaselta. 

Alkuperäinen ohje ehdottaa 300 grammaa rucolaa, siitä varioitu ohje taas puolet, eli 150 grammaa. Itse tartuin ronskisti kasaan rucolaa ja heitin sen pesun kautta pannulle, grammoja ei ole pakko laskea. Suosittelen käyttämään 1 valkosipulinkynnen ja maistamaan: lisäsimme jogurttiin itse pari kynttä, ja sillä löyhkällä ei kyllä ole töihin tai ihmisten ilmoille mitään asiaa.

 

Kananmunaa, rucolaa ja valkosipulijogurttia (kahdelle)

150 gr rucolaa
4 kananmunaa
Voita
Muutama tuore salvianlehti (tai muita yrttejä)
2 dl maustamatonta, paksua (turkkilaista) jogurttia
1-2 valkosipulinkynttä
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
(1 kuivattu pikkuchili tai 1/2 tuore, riippuen tulisuudesta)
(Päälle sumakkia tai paprikaa)

Tee ensin jogurtti tekeytymään jääkaappiin. Raasta valkosipuli tai hienonna niin hienoksi, kuin veitsellä saat. Sekoita se jogurttiin ja mausta suolalla ja mustapippurilla, sekoita ja työnnä kylmään. Huuhtele ja kuivaa rucola. Tipauta reilu nokare voita pannulle, lisää mukaan salvia tai käyttämäsi yrtit, halutessasi voit murentaa mukaan kuivattua chiliä tai lisätä hiukan tuoretta. 

Lisää rucola pannuun, pyöräytä lehtiä pari kertaa voissa keskilämmöllä ja riko sitten kananmunat pannuun. Paista miedolla lämmöllä, kunnes kananmunat ovat makuusi sopivan hyytyneitä. Ripottele päälle suolaa ja halutessasi sumakkia tai paprikajauhetta. Tarjoa annos lämpimänä vahvan kahvin tai teen kera, myös hyvä leipä on suositeltavaa. 

*

Making eggs with arugula and garlic yogurt inspired by this recipe, which is a variation from a recipe by Ottoleghi. It was utterly divine, this has to be one of my favorite breakfasts that I've cooked in this breakfast series yet.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Omenaiset hand piet ja lasinen teekannu olivat osa tämän kuun ruokakolumniani Trendissä. Muistan nähneeni Merjan kodissa aivan ihanan lasisen kannun, jonka jälkeen sain varsin pitkään kytevän fiksaation lasipannuun ja hankin viimein omani Turussa sijaitsevasta Teepolku-liikkeestä. Kannattaa muuten poiketa, huolella haudutettuja teelaatuja on kiva hörppiä tässä hyytävässä säässä. 

Ja voi pojat, että olenkin ryystänyt teetä kannun hankkimisen jälkeen. Pienet, arkiset asiat ilahduttavat monesti eniten ja kultaisena välkkyvä tee kynttilänvalossa on korkealla siellä arjen iloissa. Töllöstä alkoi vielä Downton Abbeyn 5. kausi, tee sopii sen kanssa tietysti ihan täydellisesti. 

*

Glass tea pot is right on top of my favorite things in October.

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Ensimmäisten yöpakkasten myötä oli katkeransuloista katsella Virpi Suutarin Eedenistä pohjoiseen -dokumentti. Puiden kukkiessa, mustarastaiden livertäessä ja alkukesäisen aamusumun häilyessä tulee kyllä melkein tippa linssiin.

Dokumentti löytyy Yle Areenasta, tästä linkistä. Jos vaikka joku muu haluaa harrastaa pientä haikailuterapiaa näin talvea odotellessa. Dokumentissa koskettavat myös jokaisen pariskunnan tarinat. 

Kuvan kukat löysin kuva-arkistostani, käytimme niitä äidin suklaapiirakan päällä koristeena perinteisten nonparellien sijasta. Huokaus.

*

Early summer memories, these flowers went on top of a brownie that my mother baked. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

 

Amerikkalainen klassikkoleipä BLT yhdistää leipäkansien väliin pekonia, salaatinlehtiä ja tomaattia. Lehtisalaatti vaihtui tässä versiossa avokadoon, joka tekee tästä leivästä sen verran täyttävän, että sen kanssa jaksaa pitkälle. Jätin perinteisen majoneesin pois, koska avokado on jo itsessään kermaista, ja oliiviöljyssä paistettu leipä ei missään nimessä kaipaa lisää rasvaa. Kivistössä mainittiin pekonin paistaminen uunissa, samaa harrastan myös minä, kun joku ruoka vaatii pekonia. Säästyt käryltä, roiskuvalta rasvalta ja saat varsin täydellisiä pekonisiivuja. 

Paahdan tomaatit tähän pannulla yhdessä leipien kanssa, jotta ne saavat hiukan lisää makua. Ainakin, jos tykkäät niin koruneista tomaateista ja leivistä kuin minä. Tuoreet yrtit eivät muuten pahentaisi leipää ollenkaan. Ja tiedän kyllä, että lepakkoleipä kuulostaa hiukan höhlältä, eli no pun intended

BAT eli pekoni-avokado-tomaattileipä (kahdelle)

4 palaa leipää
Muutama viipale pekonia
1 kypsä avokado
2 tomaattia tai pari kourallista kirsikkatomaatteja
Sitruunanmehua
Mustapippuria myllystä
Oliiviöljyä

Paista pekonit 200C asteisessa uunissa, kunnes ne ovat rapeita. Halkaise avokado, iske veitsi kevyesti kiveen ja pyöräytä ulos. Nappaa avokadon sisus pois kuoresta kokonaisena pyöräyttämällä se lusikalla ulos. Leikkaa avokado viipaleiksi ja rutista päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi.

Paahda tomaatit ja leipäviipaleet pannussa oliiviöljyn kera. Kokoa leivät pinoamalla pekonia, tomaattisiivuja ja avokadoa niiden väliin, voit tarvittaessa keihästää leivät grillitikulla, jos ne tuntuvat hatarilta luomuksilta. Nauti kahvin tai teen kera. 

*

A classic BLT sandwich becomes BAT (no pun intended) when you change your lettuce to avocado. Or BBAT. when you are having it as a breakfast sandwich. Only good things coming when you put together ingredients like that. 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Pages