Ladataan...

 

Pikkuhiljaa alkavat taas ilmat, jolloin oleskellaan enemmän sisällä. Meidän huusholli on ollut keväästä asti varsin ruokottomalla mallilla. Ja tunnustan, että oma koti ei vieläkään oikein inspiroi. Jotain tarttis siis tehdä. Innostun omien nurkkien sijaan tästä Katharina Kemmlerin kodista. 

*

Feeling not-so-inspired by our own home right now. Instead of our own dusty ol' things, I feel inspired by Katharine Kemmler's home

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Tykkään kovasti englantilaisen Rachel Khoon rennosta ruoanlaitosta. Vaikka huolettomuus ja mutkat suoraksi -asenne onkin varmasti osa hiottua ja laskelmoitua konseptia, The Little Paris Kitchen-sarjan reseptit videoineen ovat sympaattista katsottavaa. Tulitikut vain lentävät, valmiit annokset ovat varsin rustiikkisia ulkonäöltään ja Rachel hersyvä meininki saa ainakin minut heti kokkailutuulelle. 

Innostuin tuossa ylhäällä linkittämästäni ohjeesta ranskalaiseen vuokakakkuun, johon tulee vuohenjuustoa, luumuja ja pistaasipähkinöitä. Muunsin luumut itse kovasti pitämiini pehmeisiin aprikooseihin, mutta muuten olin varsin uskollinen alkuperäiselle ohjeelle. Tosin mitatessa aineksia mieleni oli samaan aikaan tietokoneella tekemässä tekemättömiä töitä, tuplasin näes vahingossa märät ainekset. Jätin siis puolet nesteestä käyttämättä, ristin sormet ja toivoin parasta. Ja kelpo kakkuhan sieltä uunista putkahti! Rachel tosin käyttää lyhyempää ja korkeampaa vuokaa kuin minulla on, eli omasta kakustani tuli hiukan kalpeampi ja matalampi tapaus. 

Valmis kakku kannattaa tehdä vaikka illalla valmiiksi, jolloin se tekeentyy yön aikana juuri sopivaksi aamukahvin tai teen kera. Reseptiä on helppo muunnella: luumujen ja pistaasien sijasta taikinaan voi lisätä vaikka oliiveja, chorizoa, kesäkurpitsaa tai erilaisia juustoja. Esimerkiksi fetajuusto sopisi varmasti hyvin mukaan. 

 

Ranskalainen vuokakakku

240 gr vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta
150 gr vuohenjuustoa (tanko)
80 gr pistaasipähkinöitä
100 gr pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
4 kananmunaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 dl maitoa
50 gr maustamatonta jogurttia
Suolaa ja rouhittua mustapippuria

Lämmitä uuni 180C asteeseen. Nosta esiin leipävuoka ja päällystä se leivinpaperiarkilla. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, reiluhkoiksi kuutioiksi leikattu vuohenjuusto, rouhitut pistaasipähkinät ja kevyesti hakkeloidut aprikoosit. 

Vatkaa kananmunat kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita hitaasti mukaan oliiviöljy, maito ja jogurtti. Mausta suolalla ja pippurilla. Huom! Jos käytät valmiiksi suolattuja pistaasipähkinöitä, suolan voi jättää pois. 

Kääntele kananmunaseos varovasti kuiviin aineksiin. Seosta ei saa vatkata tai sekoittaa voimakkaasti, jolloin ilma häviää ja valmiista kakusta tulee kova. Kääntele kevyesti siis juuri sen verran, että ainekset ovat sekaisin, ei enempää. Kaada taikina vuokaan ja paista 30-40 minuuttia uunissa, kunnes kakku on päältä kullanruskea ja siihen työnnetty puutikku tulee kuivana ulos. 

*

Making a savory, French inspired loaf cake from Rachel Khoo. She uses goat cheese, prunes and pistachios, I opted for soft, dried apricots instead of prunes. You can find the recipe here. This is a really good August breakfast with morning coffee or tea.

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

 

 

 

 

Torikimppuja ja kaikkialle varisevaa siitepölyä. Ukkospilviä ja ahkeraa teenjuontia. Työlistoja ja sieniretken suunnittelua. 

*

Market flowers and their pollen, which stains fingers and tabletops with bright yellow streaks. Heavily drooping clouds tha seem to pour endless amount of rain. Teatimes, work lists and mushroom picking in mind.

 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

 

Ilma viilenee ja minä piristyn. Kasasin kaikkea mieltä herättelevää pöydälle ja fiilistelen siirtymää kesän ja syksyn välissä.

*

The air is getting a bit colder and my mind seems to work again. There hasn't been much happening in my head because of the heat. 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Meillä katetaan pöytää kunnolla todella harvoin. Varsinkaan aamupalalla, koska mies lähtee niin paljon aikaisemmin töihin kuin minä. Olenkin luisunut pahoihin tapoihin ja juon kahvin sähköposteja katsoessani ja syön (mahdollisen) aamupalani keittiössä seisten. Nyt mies on kuitenkin lomalla ja päätin ilahduttaa meitä molempia näkemällä aavistuksen enemmän vaivaa.

Aamupalakattausvinkkinä suosittelen ottamaan ison lautasen ja kattamaan sille iloisen sekalaisen aamupalalajitelman. Meillä oli hiukan karsittu versio tästä, mutta silti maistui. Vihanneksista, hedelmänpaloista, kananmunista, leikkeleistä, granolasta/myslistä, juustosta ja leivästä saa jo komealta näyttävän, aavistuksen berliiniläistä brunssia muistuttavan kattauksen. Hillopurkin loput sujahtavat myös mukaan. Tuoremehut, kahvit ja teetä kylkeen, sekä musiikkia taustalle. 

*

Morning bliss from this week.

 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

 

Tämänkertainen resepti sai minut erityisen innostuneeksi. Eli suomeksi: tomaatteja luvassa!

Kyseessä on Mark Bittmanin resepti tomaattihillolle, jonka löysin The Wednesday Chefin kautta. Hain ison kasan tomaatteja edullisesti torilta ja pistin hilloten. Löysin myös keltaisia tomaatteja ja näin heti mielessäni kultaisena hohtavan hillopurkin. Muutin alkuperäistä ohjetta omaan makuuni vähentäen hiukan sokeria, sekä ja vaihtaen itselleni tällä hetkellä hiukan liian mausteiset ja syksyiset mausteet tuoreeseen rosmariiniin ja inkivääriin. 

Hillon maku yllättää, vaikka jo nimen pitäisi kertoa sen olevan makeaa. Aivot yrittävät selittää jotain pastakastikkeesta, mutta maku on makea ja pehmeä. Tomaattihilloa voisi esimerkiksi nauttia aamiaisleivän päällä etelä-eurooppalaisesti voin ja maitokahvin kera. Hillo sopii myös erityisen hyvin juustojen kylkeen tai sellaisenaan paahdetun leivän kanssa syötynä. 

Tomaattihillo

1 kilo kypsiä tomaatteja
2 dl sokeria
2 rkl sitruunan tai limen mehua
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 tl suolaa
2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

 

Pilko tomaatit karkeiksi paloiksi, poista kannat. Yhdistä kaikki reseptin ainekset paksupohjaisessa, keskikokoisessa kattilassa ja lämmitä seosta keskilämmöllä kiehumispisteeseen. Vähennä lämpöä, jotta seos kuplii hiljalleen ja sekoittele n. 10 minuutin välein pohjia myöten. Sokerista hilloa kannattaa pitää silmällä: se ei saa kiehua liian lujaa ja ilman sekoitusta hillo saattaa jäädä pohjaan. Muhittele hilloa 1 tunnin ajan ja tarkista seoksen tila, anna   muhia tarvittaessa kunnes neste on hävinnyt ja seos on muuttunut hillomaisen paksuksi - jäähtyessään tomaattihillo muuttuu vielä kiinteämmäksi.

Jos haluat hillon säilyvän kauemmin, kaada se kuumana sterilisoituihin lasipurkkeihin. Muussa tapauksessa jäähdytä hillo, siirrä kannelliseen purkkiin ja kanna jääkaappiin. Näin hillo säilyy hyvänä noin viikon. Kilosta tomaatteja tulee reilut 4 dl valmista hilloa. 

*

So excited about my new breakfast crush: this tomato jam  by Mark Bittman, found through the lovely Wednesday Chef.

 

 

Share
Ladataan...

Pages