Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Omenaiset hand piet ja lasinen teekannu olivat osa tämän kuun ruokakolumniani Trendissä. Muistan nähneeni Merjan kodissa aivan ihanan lasisen kannun, jonka jälkeen sain varsin pitkään kytevän fiksaation lasipannuun ja hankin viimein omani Turussa sijaitsevasta Teepolku-liikkeestä. Kannattaa muuten poiketa, huolella haudutettuja teelaatuja on kiva hörppiä tässä hyytävässä säässä. 

Ja voi pojat, että olenkin ryystänyt teetä kannun hankkimisen jälkeen. Pienet, arkiset asiat ilahduttavat monesti eniten ja kultaisena välkkyvä tee kynttilänvalossa on korkealla siellä arjen iloissa. Töllöstä alkoi vielä Downton Abbeyn 5. kausi, tee sopii sen kanssa tietysti ihan täydellisesti. 

*

Glass tea pot is right on top of my favorite things in October.

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Ensimmäisten yöpakkasten myötä oli katkeransuloista katsella Virpi Suutarin Eedenistä pohjoiseen -dokumentti. Puiden kukkiessa, mustarastaiden livertäessä ja alkukesäisen aamusumun häilyessä tulee kyllä melkein tippa linssiin.

Dokumentti löytyy Yle Areenasta, tästä linkistä. Jos vaikka joku muu haluaa harrastaa pientä haikailuterapiaa näin talvea odotellessa. Dokumentissa koskettavat myös jokaisen pariskunnan tarinat. 

Kuvan kukat löysin kuva-arkistostani, käytimme niitä äidin suklaapiirakan päällä koristeena perinteisten nonparellien sijasta. Huokaus.

*

Early summer memories, these flowers went on top of a brownie that my mother baked. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

 

Amerikkalainen klassikkoleipä BLT yhdistää leipäkansien väliin pekonia, salaatinlehtiä ja tomaattia. Lehtisalaatti vaihtui tässä versiossa avokadoon, joka tekee tästä leivästä sen verran täyttävän, että sen kanssa jaksaa pitkälle. Jätin perinteisen majoneesin pois, koska avokado on jo itsessään kermaista, ja oliiviöljyssä paistettu leipä ei missään nimessä kaipaa lisää rasvaa. Kivistössä mainittiin pekonin paistaminen uunissa, samaa harrastan myös minä, kun joku ruoka vaatii pekonia. Säästyt käryltä, roiskuvalta rasvalta ja saat varsin täydellisiä pekonisiivuja. 

Paahdan tomaatit tähän pannulla yhdessä leipien kanssa, jotta ne saavat hiukan lisää makua. Ainakin, jos tykkäät niin koruneista tomaateista ja leivistä kuin minä. Tuoreet yrtit eivät muuten pahentaisi leipää ollenkaan. Ja tiedän kyllä, että lepakkoleipä kuulostaa hiukan höhlältä, eli no pun intended

BAT eli pekoni-avokado-tomaattileipä (kahdelle)

4 palaa leipää
Muutama viipale pekonia
1 kypsä avokado
2 tomaattia tai pari kourallista kirsikkatomaatteja
Sitruunanmehua
Mustapippuria myllystä
Oliiviöljyä

Paista pekonit 200C asteisessa uunissa, kunnes ne ovat rapeita. Halkaise avokado, iske veitsi kevyesti kiveen ja pyöräytä ulos. Nappaa avokadon sisus pois kuoresta kokonaisena pyöräyttämällä se lusikalla ulos. Leikkaa avokado viipaleiksi ja rutista päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi.

Paahda tomaatit ja leipäviipaleet pannussa oliiviöljyn kera. Kokoa leivät pinoamalla pekonia, tomaattisiivuja ja avokadoa niiden väliin, voit tarvittaessa keihästää leivät grillitikulla, jos ne tuntuvat hatarilta luomuksilta. Nauti kahvin tai teen kera. 

*

A classic BLT sandwich becomes BAT (no pun intended) when you change your lettuce to avocado. Or BBAT. when you are having it as a breakfast sandwich. Only good things coming when you put together ingredients like that. 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Muistan Doven palasaippuat mummulasta. Niiden tuoksu on minulle nostalginen, turvallisuutta tuova ja ennen kaikkea puhdas. Ostelen välillä muitakin saippuoita, mutta palaan aina harharetkeltäni näiden pariin. Koen tuoksut muutenkin vahvasti ja muistan esimerkiksi lapsuudenystävieni kotien tuoksut elävästi.

Tuoksukynttilät ovat suurin heikkouteni, ja saan vähän väliä hillitä itseäni, etten polttaisi kaikkia euroja taivaan tuuliin. Nämä Other Storiesin kynttilät ovat olleet jo monta kertaa ostoskorissa, mutta sokkona on rasittavaa ostaa kynttilöitä, joita polttaa juurikin sen tuoksun takia. 

*

Everyday basics in the form of Dove soaps. My grandmother used to have these in their bathroom and their scent is nostalgic, and also the cleanest of all scents for me. I also have a growing scented candle addiction, these are haunting me right now.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Kaupallinen kampanja: yhteistyössä Vintae

Vintae-viiniyhtymän kanssa keväästä asti jatkunut yhteistyömme poikii taas tänään jotain hyvää. Tällä kertaa viininä (ja ruokana) on jotain hiukan tuhdimpaa, eli Bodega Classican tuottama, Riojasta tuleva luomuviini QP 2010. QP-viinistä löytyy napakoita tanniineja, herkullisia tummia marjoja ja tuhtia, täyteläistä makua. Kyseessä on pirun hyvä ruokaviini, joka sopii näin syksyllä hyvin täyteläisten patojen kaveriksi. Jos vietät lihatonta lokakuuta, pistä tämä resepti korvan taakse ja marssi marraskuussa kauppaan. 

Koska ollaan syksyssä, mieli ja keho huutavat hyvien punaviinien lisäksi lämmittäviä, tuhteja patoja. Ostin QP:n kanssa tarjottavaksi karitsanpotkia ja hauduttelin niitä tykötarpeiden kanssa uunissa valurautapadassa niin kauan, että liha lähti luusta vain kevyesti koskettamalla. Kylkeen tehtiin parmesaanilla maustettua perunamuusia, mutta padan kanssa sopisi myös hyvin valkopavuista tehty sose, tai suoraan pataan heitetyt kikherneet. Jos kaihdat karitsaa, voit myös käyttää luullista lampaan tai naudan patalihaa.

Resepti näyttää pitkältä, mutta kuten padat yleensä, se on helppo valmistaa. Kerää raaka-aineet pöydälle, kuori silppua ja järjestele, ruskista liha ja tuuppaa kamat pataan. QP kannattaa ottaa ainakin tuntia ennen ruokailua pöydälle avattuna, jotta se ehtii hengähtää ennen ruokailua.

Gremolata kannattaa ehdottomasti valmistaa padan kylkeen, se raikastaa mukavasti makua. Kyseessä on persiljasta, valkosipulista ja sitruunankuoresta sekoitettava lisuke, jota voidaan tarjoilla liharuokien päällä, klassisesti se on Osso Bucon pari. 

QP:n tarkemmat tuotetiedot löydät Alkon sivuilta, tästä linkistä.

 

 

Karitsanpotkat, parmesaanimuusi & gremolata (neljälle)

4 karitsanpotkaa
200 gr pikkusipuleita tai salottisipuleita
1 varsi lehtiselleriä
2 isoa porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
3 dl hyvää lihalientä
1 laakerinlehti
1 klementiinin kuoret raastettuna
1tl (vajaa) savustettua paprikajauhetta
5 dl edullista punaviiniä

(Muutama tuore rosmariinin oksa + pari kuivattua herkkutattia)

700 gr jauhoisia perunoita
Maitoa
Voita
Kourallinen raastettua parmesaanijuustoa
Perunoiden keitinlientä

 

Puska tuoretta (lehti)persiljaa
1 sitruunan kuoret (tai esim. klementiinin)
1/2-1 valkosipulin kynsi

 

Ota karitsanpotkat tuntia ennen ruoanlaittoa huoneenlämpöön. Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Jätä pikkusipulit kokonaisiksi, viipaloi valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja porkkanat ronskeiksi paloiksi. Hienonna lehtiselleri pieneksi. Kippaa porkkanat, sipulit, valkosipulit, lehtiselleri, laakerinlehti, klementiininkuoret, kuivatut herkkutati kevyesti viipaloituna ja kunnon ripaus suolaa pataan. 

Ruskista karitsanpotkat kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Nosta karitsat pannulta pataan, siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja kaada parin desin verran punaviiniä pannulle. Raaputa maku puisella lastalla irti pannusta viinin sekaan ja kippaa punaviini pataan, lisää loppu viini ja lihaliemi mukaan. Heitä mukaan vielä muutama tuoreen rosmariinin oksa ja hauduta pataa 125 asteessa nelisen tuntia, tai kunnes liha lähtee luusta helposti haarukalla vetämällä. 

Valmista muusi keittämällä kuoritut perunat pehmeäksi suolatussa vedessä. Valuta melkein kaikki keitinvesi pois, jätä kattilan pohjalle noin 1/2 dl keitinvettä. Muussaa perunat, keitinvesi ja kunnon nokare voita karkeasti perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää survokseen loraus maitoa ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi, lisää tarvittaessa maitoa jos haluat löysentää muusia. Lisää muusin joukkoon parmesaani, sekoita ja maista, lisää tarvittaessa suolaa.

Valmista gremolata hakkaamalla pesty ja hyvin kuivattu persilja, valkosipuli ja sitruunankuori hienoksi veitsellä. Kaada kulhoon ja sekoita kunnolla sekaisin. 

 

 


 

Share
Ladataan...

Pages