Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Aamupala venyi vahingossa tällä viikolla perjantaille asti. Totuuden nimissä mietin vielä eilen puoli yhdentoista aikaan yöllä tullessani kotiin, että ehdinkö vielä tekemään jotain. Mutta sitten tulin järkiini ja päätin venyä torstain periaatteestani, vaikka hiukan vaikeaa se tekikin omalletunnolle. Sain joulupukilta anteliaasti ennakkolahjana pakkolomaa mahataudin muodossa, eli aamupalat ovat muutenkin jääneet syömättä koko viikon ajalta. Tai jos valmista mustikkakeittoa ei lasketa, ja sitä ei tullut mieleenkään ruveta tärinöissä tuunaamaan. 

Mutta nyt alkaa vihdoin maistua ruoka ja keräsin jääkaappiin eksyneitä asioita onnistuneesti yhteen. Olen blogannut ennenkin grilled cheese reseptin, mutta aina täytteitä vaihtamalla saa ihan uuden maun. Leivän väliin sujahti vuohenjuustoa, raastettua appelsiininkuorta ja hilloa, tässä tapauksessa mustaherukkahilloa, josta en tunnu saavan tarpeekseni. Tämä on aika herkullinen aamiaisidea joululomalle, paitsi jos mielessä eivät pyöri kinkun jälkeen kuin viherpirtelöt. Se on tietysti täysin ymmärrettävää. 

Vuohenjuustoinen grilled cheese

Nappaa itsellesi pari palaa mieleistä leipää, kaiva samalla jääkaapista vuohenjuustoa ja hilloa. Raasta appelsiinin kuorta valmiiksi teelusikallisen verran lautaselle (mielellään luomulaatuisesta, tai sitten pirun hyvin kuuratusta).

Lämmitä pannu ja tipauta nokare voita sulamaan. Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi. Paista leipiin voissa rapsakka pinta, ongi ne pannusta ja levitä paistopinnoille hilloa ja vuohenjuustoviipaleet. Ripottele hillon päälle appelsiininkuori ja paina leivät vastakkain. Paista leipää molemmilta puolilta kauniin kullanruskeaksi, paina tarvittaessa esimerkiksi kattilankannella leipää littanaksi, jotta sulava juusto liimaa leivät yhteen ja tekee herkun helpommaksi kääntää pannulla ja syödä noin muutenkin.

Tarjoa leipä aamukahvin/teen ja tuoremehun kera. 

*

Sorry for a delayed breakfast, stomach flu happening here so there hasn't been any breakfasts this week, until today. I made a bit fancier grilled cheese by using goat cheese, blackberry jam (you can use any jam you like, or maybe some fresh figs etc.) and orange zest to have a little holiday spirit. Super easy and the most important, very, very good. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Pidimme viime viikonloppuna jouluisat leivontatalkoot äitini ja siskoni kanssa. Ikimuistoiseksi tämän teki se, että siskollani oli vatsassa seuraava pieni sukupolvi, ja hän onkin sitten mukana seuraavissa piparitalkoissa. Ainakin henkisenä tukena, jos ei ihan vielä leipurina sentään.

Leivoimme perheen omia jouluklassikkoja, eli pompannappeja (piparpähkinöitä), lusikkaleipiä, arabialaisia maustekakkuja, ja lopuksi äiti innostui vielä leipomaan kaneliässiä. Perinteiset siirappipiparit jätettiin pois, koska kukaan meistä ei jaksa syödä pipareita pääsiäiseen asti, emmekä ole kovin persoja makealle.

Keskityin itse lähinnä vähäisen valon kanssa pelaamiseen, Sinatran renkuttamiseen ja pompannappien taikinan syömiseen. Äiti on niin harjaantunut leipomisessa, että kuvaamisesta ei meinannut tulla mitään ripeiden liikkeiden kanssa. On tietyllä tapaa hypnoottista katsoa vierestä, kun joku tekee homman taidolla ja rutiinilla. 

*

We baked Christmas cookies and cakes with the women of our family the other weekend. It was exciting, because this Christmas my sister had a tiny person growing inside of her, so in a way there were three generations from our family to take part in this task. 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Lauantaina oli mahtavaa herätä hiljaiseen valkeaan valoon, vaikka sitä kestikin vain päivän.  

*

There were snow on the ground last Saturday, even for the tiniest of moment. You immediately know it when it has snowed during the night, everything corner is filled with a silent, pale light.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Suvi sur le vif

 

Mark Bittmanin resepti perinteiseen ranskalaiseen piirakkaan (Quiche) ilman kuorta hämmensi minua ensilukaisulta. Kiinnostuin kuitenkin, vaikka mietinkin voiko piirakka olla piirakkaa ilman kuorta. No voihan se, vaikka piirakan perinteinen ajatus muuttuukin täysin. Kun taikinakuoren ottaa pois, jäljelle jää pehmeä, kohokasmainen sisus, joka on supernopea pyöräyttää kasaan ja helppo varioida. Ja jos välttelet kaikenmoisia jauhoja ja gluteenia, tämä on varsinkin pienestä vuoasta tarjottuna aika ihana brunssiherkku.

Päädyin käyttämään omassa versiossani vuohenjuustoa ja tarjoilemaan sen mustaherukkahillon kera. Koska kyseessä ei sinällään ole kohokas, eikä kuoreton piirakka kuulosta erityisen houkuttelevalta, kutsun tätä sen sijaan aamiaisherkuksi. Vuohenjuusto antaa aavistuksen happamuutta täyteläiselle maulle ja pannukakun ja kohokkaan välimuoto tuo heti lapsuuden mieleen. Juustomassa nousee kuohkeaksi uunissa, mutta ihan niin korkeaksi se ei itselläni noussut, kuin perinteinen kohokas. Kalpeankeltainen, silkkinen pinta näytti hurjan kauniilta mustanpunaisen hillon kanssa.

Alkuperäisessä reseptissä käytetään kahta erilaista raastettua juustoa ja vinkataan, että täytteeseen voi pistää samoja asioita kuin piirakkaan. Eli esimerkiksi sieniä, kinkkua, purjoa tai tomaatteja. Kokeilin itse vielä pikkuvuokia ja testasin versiota, johon tuli vuohenjuuston sijaan pelkkää parmesaania, silputtua kevätsipulia ja mustapippuria. Hurjan hyvää!

Aamiaisherkku

2,3 dl täysmaitoa
150 grammaa pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
3 kananmunaa
Pieni hyppysellinen suolaa
Voita

Tarjoiluun esimerkiksi hilloa

Napsauta uuni lämpeämään 150C asteeseen ja ota esille joko 4 pientä uuninkestävää kulhoa, tai yksi keskikokoinen uunivuoka. Voitele vuoat kevyesti voilla. Lämmitä maito lämpimäksi (ei tulikuumaksi tai saat kokkelia). Vatkaa kananmunat, vuohenjuusto, raastettu parmesaani ja suolahippu keskenään kulhossa. Kaada maito hitaasti sekaan koko ajan vatkaten, kunnes seos on tasaista. Kaada seos pieniin vuokiin tai yhteen vuokaan ja työnnä uuniin. 

Anna vuokien/vuoan olla uunissa 20-30 minuuttia, tai kunnes ne hyllyvät enää hiukan keskeltä. Vuoassa oleva massa tosin laskee heti, kun avaat uuniluukun, eli minä neuvon katsomaan silmämääräisesti. Kun päällinen on saanut reunoilta kullanruskeaa väriä, massa puffaantunut ja kiinteän näköistä, herkku on valmis.

Tarjoile joko kuvassa näkyvän mustaherukkahillon, tai minkä tahansa hillon kera. Myös tomusokeri ja sitruunanmehu sopisivat herkun päälle. Tai jos haluat suolaista, sekoita keskenään rasiallinen kirsikkatomaatteja, loraus oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria ja kourallinen tuoretta basilikaa. Kippaa seos aamiaisherkun päälle ja vuole päälle parmesaania. 

*

Today as a breakfast, I made my own version of a recipe for crustless quiche from Mark Bittman.

Instead of two cheeses and cayenne pepper, I used 150 grams of goat cheese and 1/2 cup of grated parmesan. I served the pale, silky quiche with a slightly tart blackcurrant jam. This would be perfect from small ramekins as a brunch dish. And the recipe is incredible easy and quick to make.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Keittiö täyttyy tyhjistä espressopusseista ja klementiinien kuorista. Pikkusitrukset ovat välillä arpapeliä. Joka toinen klementiini on kuivunut tai aloittanut mätänemisen niissä isoissa kilon pusseissa. Välillä kaupassa törmää noihin vähän tyyriimpiin lehdellisiin. Lehdet ovat tietysti hurjan kauniita, mutta itse klementiinitkin ovat olleet järjestelmällisen mehukkaita. 

*

My kitchen counters are filled with empty espresso bags and clementine peels. They are the things that help me through the dark winter days. 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Vinkkasin jo Trendin joulukuun ruokakolumnissa yhdestä joulukuun suosikistani, eli Stilton-juustosta. Tätä englantilaisten rakastamaa sinihomejuustoa kannattaa lähteä metsästämään esimerkiksi Lidlistä, josta löytyy myös monia muita herkullisia juustoja.

Stiltonin maku on esimerkiksi kotoisaan Aura-juustoon verrattuna aavistuksen kitkerämpi (miellyttävällä tavalla) ja vähäsuolaisempi. Kaveriksi suositellaan usein syötäväksi selleriä tai päärynöitä. Ohuelti siivutetut varsisellerit, päärynät, stilton ja saksanpähkinät olisivat varsin traditionaalinen talvisalaatti. Myös parsakaalikeitto ja siihen murustettu juusto ovat klassikkopari. 

*

Stilton cheese is a traditional cheese for the English Christmas and it is one of my own favorites too.

 

 

Share
Ladataan...

Pages