Ladataan...

 

Torisaalis lautasella. Kun elämä antaa tomaatteja ja lämpimiä heinäkuun iltoja, niihin pitää tarttua kaksin käsin. Lautasella on ihan käsittämättömän makeita tomaatteja yhdessä mozzarella di bufalan ja aavistuksen reilulla valkosipulilla maustetun basilikaöljyn kera. Lisäksi pannulla paahdettua leipää, jotta viimeisetkin maut saa mopattua lautaselta. 

*

The best summer dinners consist of tomatoes, this time with classic pairings: mozzarella and basil.

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

 

Varsinkin saaristossa kukkiva, huumaavasti tuoksuva mesiangervo on vadelmien kanssa tämän aamupalan juju. Mesiangervoa on käytetty kuivattuna maustamaan juomia, kuten teetä, olutta ja viiniä, mutta loistavasti se sopii myös kesämarjojen ja kermaisten juttujen kanssa yhteen. Vadelmissa ja mesiangervossa on minusta samaa tunnelmaa. Yhdistän molemmat pysähtyneeseen, helteiseen ja heinäkuun tuoksujen täyttämään ilmaan. 

Paahdoin aamupalaksi leipää ja sivelin päälle kuivatulla mesiangervolla maustettua mascarponea, tipautellen päälle onnellisen pyöreitä vattuja. Mascarponen tilalla voi käyttää ricottaa tai perinteistä, maustamatonta tuorejuustoa. Mesiangervon voi halutessaan korvata vaikka vaniljatangolla tai rouhituilla manteleilla. Olkoot tämän kyhäelmän nimi vaikka vadelmainen aamiaisbruschetta. 

Mesiangervossa on usein pieniä ötököitä, huolehdi siis kuivatessasi, että ne pääsevät mönkimään pois. Mesiangervoa kannattaa myös annostella varsin varovasti: maku on huumaavan kesäinen, mutta liikaa käytettynä tunkkainen ja jyräävä. 

Suosittelen lähiaamuihin myös vadelmia+jogurttia+lemoncurdia tai mansikkamaitoa

*

My summer breakfast bruschetta is topped with mascarpone, seasoned with summer scented meadowsweet, and plump, ripe raspberries. If you don't have the opportunity to get your hands on that particular herb, use vanilla or crushed almonds instead. 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Tämä pasta on yksi arkemme eniten tehdyistä ja pidetyistä aterioista. Tiedustellessani mieheltä hänen ruokatoivettaan, saan yleensä vastaukseksi tomaattipastan. Talvella käytän kirsikkatomaatteja ja lisään silloin tällöin mukaan myös pestoa, mutta kesällä tämä on parasta mahdollisimman yksinkertaisena: kypsät tomaatit, valkosipuli ja vastaraastettu suolainen pecorino muodostavat yhdessä täydellisen liiton. Voit toki käyttää myös parmesaania, itse olen mieltynyt pecorinon suolaisempaan ja kirpeään makuun. Jos käsillä on tuoreita yrttejä, ne ovat piste ii:n päälle. 

Tomaattipasta on supernopea ja helppo valmistaa, mutta vielä helpompi törvätä. Laadukas kuivapasta (De Cecco on suosikkini), pastan kunnolla suolattu keitinvesi, hyvä oliiviöljy, sekä pastan ja kastikkeen yhdistäminen pannulla (älä jätä tätä väliin!) ovat keinoja, jotka muodostavat hyvän maun. Sekä luonnollisesti kypsät, tuoreet tomaatit. En suosittele halvinta mahdollista pastaa tai valmiiksi pussiin raastettua parmesaania, simppelit maut eivät oikein pysty kätkemään mauttomia aineksia. 

Simppeli tomaattipasta (neljälle)

à 500 gr kypsiä tomaatteja
Oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
Kourallinen raastettua pecorino-juustoa
500 gr hyvää kuivapastaa
Suolaa keitinveteen

Laita iso, vedellä täytetty kattila levylle ja napsauta lämmöt päälle. Laita paistinpannu valmiiksi toiselle levylle ja pilko tomaatit karkeasti silpuksi, leikkaa kannat pois. Lorauta 2-3 rkl oliiviöljyä paistinpannulle ja laita levy kuumenemaan.

Ajoita homma niin, että heität pastan kiehumaan samaan aikaan kun napsautat paistinpannun päälle, jolloin kastike on sopivasti valmista. Suolaa kiehuva pastavesi reilusti merisuolalla ja heitä pasta kattilaan, kiepauta tarvittaessa kauhalla irtonaiseksi. Jos pakkauksessa neuvotaan keittämään pastaa 8 minuuttia, keitä 7 minuuttia, valuta (ota samalla keitinvettä talteen noin 1 dl) ja nakkaa valmis pasta paistinpannulle tomaattien kanssa, jolloin se kypsyy loppuun ja imaisee tomaattien maut itseensä.

Valuta pilkotuista tomaateista suurimmat nesteet pois ja nosta ne pannulle. Paistele tomaatteja kuumalla pannulla, kunnes pannulle tuleva neste haihtuu pois melkein kokonaan. Napsauta levy pienemmälle ja lisää tomaattien joukkoon 1-2 valkosipulinkynttä, sekoita valkosipulit tomaattien joukkoon ja mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Napsauta lämpö pois ja lisää valutettu pasta pannulle tomaattien sekaan ja kiepauttele ainekset yhteen. Lisää tarvittaessa pastan keitinvettä pieni loraus kerrallaan, jotta pasta on kosteaa, mutta ei vetistä. Pyöräytä sekaan kourallinen pecorino-juustoa, tarkista pastan maku ja tarjoa kuumana. Suolan tarve kannattaa tarkistaa vasta juuston lisäämisen jälkeen, koska pecorino on jo itsessään suolaista. 
 

*

One of our favorite dinners is pasta with tomatoes, garlic and pecorino. 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Törmäsin pari viikkoa sitten Nigellan bruschetta-leipiin aamupalalla, jossa päällyksenä toimivat avokadot, nopea hummus ja tomaatit. Hummus jäi kytemään mieleeni ja kun kaappeja penkoessani törmäsin purkkiin papuja, homma oli sillä selvä. Valkopapujen tilalle sopivat kyllä hummuksesta perinteisesti löytyvät kikherneet tai isot voipavut. 

Jätin vaihteeksi tahinin ja valkosipulin pois, koska pavutkin vaihtuivat perinteisistä kikherneistä valkopapuihin. Halusin kevyen makuista, kesäistä tahnaa aamiaisleivän päälle, mielellään ilman valkosipulihönkäyksi heti aamusta. Mukaan pääsi kunnon kasa tilliä, sekä sumakkia kirpeyttä tuomaan. Sumakkia löytää etnisistä kaupoista, ja jos kaapista ei löydy kyseistä maustetta, sen voi korvata sitruunankuorella.

Tahna on erityisen hyvää sellaisenaan paahdetun leivän kanssa.

Valkopaputahna

à 300 gr kypsiä valkopapuja
1/2-1 dl oliiviöljyä
Puntti tilliä
1/2-1 sitruunan mehu
1 tl sumakkia (tai sitruunankuorta) 
Suolaa

Huuhtele ja valuta kypsät pavut. Voit pyöräyttää kaikki ainekset sekaisin sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Soseuta keskenään pavut, tilli, mausteet ja 1/2 dl oliiviöljyä sekä puolen sitruunan mehu. Löysennä rakennetta oliiviöljyllä ja sitruunalla maistellen samalla, kunnes olet tyytyväinen koostumukseen ja tahnan kirpeyteen. Lisää tarvittaessa suolaa.

Koristele tahnan pinta halutessasi oliiviöljyllä, sumakilla (tai jauhetulla paprikalla) ja tillihakkeluksella. Tarjoa paputahna kunnolla ruskeaksi paahdetun leivän päällä.

*

I made a summer-y sort of hummus with white beans, dill, sumac and lots of lemon. Best served with well toasted bread.

 

 

Share
Ladataan...

Pages