Ladataan...

 

Lilyn toimituksen blogissa kysyttiin tänään kylmän kesän vinkkejä.

Minä upotan kädet taikinavatiin, kokeilen uusia reseptejä ja syön valmiit tulokset sohvalla kynttilänhämyssä, kytäten hyvällä omallatunnolla vanhoja Poirot-jaksoja viinilasin kanssa. Tätä ei voi tehdä, jos lämmin kesäilta vahtaa syyttäen oven takana. Toinen sadesäiden löytöni on Nuori Montalbano, jonka avulla teen keskiviikkoisen äkkilähdön takaisin Sisiliaan.

Lotrasin tähän Teemun ja Markuksen leipäkirjasta löytyvään focaccia-ohjeeseen Montalbanosta innostuneena hyvää trapanilaista oliiviöljyä. Focaccian voi maustaa ja höystää oikeastaan millä tahansa, mutta perinteinen yhdistelmä oliiviöljyä, suolaa ja tuoretta rosmariinia on minusta paras. Tämä versio oli vielä aika täydellinen: rapea ja suolainen pinnalta, pehmoinen ja oliiviöljyn maustama sisältä. Rosmariinit osuvat mukavasti hampaisiin ja tuovat oliiviöljyn kanssa nopeasti välähtävän tunteen Välimerestä. 

Huom! Puolitin itse alla olevan, suoraan kirjasta tulevan ohjeen, jolloin sain meille kahdelle sopivan pienen, pyöreän pannullisen focacciaa. Massiivisempi taikinasatsi on hyvä isommalle porukalle, koska focaccia on minusta parhaimmillaan tuoreena. 

Focaccia (1 vuoka)

8,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl suolaa
11 gr kuivahiivaa
0,25 dl oliiviöljyä
3,5 dl kylmää vettä
Oliiviöjyä
Tuoretta rosmariinia ja/tai timjamia

Sekoita jauhot, suola, hiiva ja oliiviöljy kulhossa. Lisää kylmä vesi taikinaan vähitellen ja sekoita noin kaksi minuuttia. Taikina saa jäädä hyvin kosteaksi. Vaivaa taikinaa noin 18 minuuttia, kunnes siitä tulee venyvää. Anna taikinan levätä kulhossa noin puoli tuntia. Öljyä vuoka huolellisesti oliiviöljyllä ja laita uuni lämpenemään 215 asteeseen. Kaada taikina vuokaan ja painele pohjaan siten, että se peittää vuoan kauttaaltaan.

Nypi rosmariininoksista (ja timjamin, jos käytät molempia) lehtiä ja painele ne taikinaan sormin. Öljyä leivän pinta kevyesti oliiviöljyllä. Anna nousta peitettynä noin tunti, ainakin kaksinkertaiseksi. Pirskota pintaan vielä lopuksi oliiviöljyä ja ripottele päälle suolankukkia (sormisuolaa). Laita leipä uuniin ja paista 20 minuuttia. Ota focaccia heti paistamisen jälkeen pois vuoasta ja jäähdytä ritilän päällä.

*

A traditional focaccia for rainy days, with salt, olive oil and rosemary.

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Punasävytteinen viikonloppu. Vuoroin aurinkoa, vuoroin kaikki kasvit alas piiskaavia sadekuuroja. Ylikasvaneita uusia perunoita, koska (muka) kiireiset syöjät. Äidin reseptillä tehdyt kesäleivokset, johon tarvitaan uunissa rapeaksi paistettuja voitaikinalevyjä (kananmunaa pintaan, 225 asteessa kymmenisen minuuttia tai kunnes kullansävy on maun mukainen), kreikkalaisella jogurtilla jatkettua kermavaahtoa ja kauden marjoja.

Kermavaahto maustetaan vaniljalla ja sokerilla: hintsusti jos minulta kysytään, reilummin jos tiedustellaan muilta perheen jäseniltä. 

Syödään kädet ja kasvot marjoista värjäytyneenä. En suosittele treffiruoaksi, mutta perheen kanssa jaettavaksi kyllä. 

*

A  ruby, berry stained weekend.

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Pihalla käy aikamoinen pörinä, melkein joka nurkkaan levinneet valkoiset ukonkellot houkuttelevat paljon kimalaisia itseensä. Samoin kurkkuyrtit, ne tuntuvat saavan pörriäiset ihan sekaisin. Osa mönkii onnellisena maassa ja penkin lähelle ei ole menemistä, tai laiskasti lentelevät pompulat kiihtyvät ja nostavat lentovauhtiaan nollasta sataan. 

Olettaisin muuten puutarhasta kerätyssä kimpussa olevan jasmikkeen oksia, ne eivät vain tuoksu oikein ollenkaan.

Voi piru, koska se tuoksuhan näissä on se juttu.

*

July garden bouquet.

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Kesäillan projektihautumosta päivää! Kylppäriremppa (remppa noin yleensäkin ensikertalaista) mietityttää ja pakenin laatta-ahdistusta keittiöön.

Muistelin nähneeni jossain tomaatticonfitin ohjeen, jossa uunissa kuivatut tomaatit upotetaan yrttien ja mausteiden kanssa oliiviöljyyn tekeytymään. Pistin siis toimeksi: huuhtelin, halkaisin ja pyöräytin siemenet nopeasti pois puolestatoista kilosta pikkutomaatteja. Tomaatit menivät sen jälkeen 120-asteiseen uuniin tuoreen salvian, suolaripauksen ja oliiviöljyripauksen kanssa. Muutaman tunnin päästä tomaatit olivat sopivasti kuivuneita. 

Tässä ne ovat vielä ilman oliiviöljykylpyään, johon meinaan laittaa lisäksi vielä laakerinlehtiä. Tomaatit eivät taida säilyä ikuisuuksia öljyssä, siispä ne menevät kesän grillileipiin vuohenjuuston kanssa, pastan joukkoon ja ehkä vielä focaccian kainaloon. 

*

Oven dried tomatoes with fresh sage; going to sink them into a jar of olive oil and make a sort-of tomato confit. 

 

 

 

Share
Ladataan...

Pages