Grillailua, viiniä ja reseptejä

 

matsu_el_picaro15_vintae_pieni.jpg

 

Yhteistyössä Vintae

Pääsin tekemään hurjan mielenkiintoista yhteistyötä Norex Spiritsin ja espanjalaisen viinintuottajan, Vintaen kanssa. Norex Spirits tuo maahan erilaisten, erityisesti pienten yksityisten yrittäjien ja perheyritysten tuottamia viinejä. Kerron tässä ensimmäisessä postauksessa käyttämästäni yhteistyöviinistä ja sen tuottajasta, koska minusta on kiinnostavaa tietää viinin tarinaa ja ominaisuuksia. Näin itse tuotetta on helpompi ymmärtää ja parittaa. Tämän yhteistyön kautta tuli myös opiskeltua lisää viineistä, erityisesti Tempranillo-rypäleen piirteistä ja sen ruokapareista. 

Varsin usein viiniostoksilla vaivun epätoivoon: valikoimaa on hyllytolkulla ja kaikki suositukset tuntuvat valuvan jonnekin sinne hyllyjen väliin valintaa tehdessä. Tässä postauksessa esitellään yksi mainio valinta kesän grillausviiniksi ja siihen sopivat reseptit. Lisäksi jaan linkin, josta löydät viikottain viinisuosituksen. 

Tämän postauksen viini on siis Matsu El Picaro, tuttavallisemmin vintiö tai vekara, jota El Picaro vapaasti käännettynä tarkoittaa. Viinin tuottaja on Vintae, vuonna 2000 perustettu moderni, luova ja dynaaminen perheyritys Espanjasta. 3 viinin kokonaisuuteen kuuluu El Picaron lisäksi kaksi muuta viiniä, joiden etiketteihin on kuvailevasti painettu kolmen eri viinityöntekijän kasvot, jotka kertovat viinin luonteesta ja sen iästä. Minusta tämä on erityisen hauska jippo: pullossa esiintyvä mies antaa viinille kasvot ja persoonan. 

Toron alueelta, Espanjasta tulevaa, biodynaamisesti viljeltyä El Picaroa kuvaillaan voimakkaaksi, rohkeaksi, nuorekkaaksi ja häpeilemättömäksi. Viini on runsaan hedelmäinen, mausteinen ja tanniininen mutta helposti lähestyttävä, joten se kannattaa parittaa kevään ja kesän grillitohinoihin. El Picaro on tietysti tanniineiltaan ihanteellinen viini grillattaville lihoille, mutta myös grillatut, aavistuksen savuiset kasvikset pärjäävät sen pehmeälle maulle.

El Picaro kannattaa muuten viilentää jääkaapissa 30 minuuttia ennen ruokailua. 

Matsu El Picaron tarkemmat tuotetiedot löydät Alkon sivuilta, tästä linkistä.

Nyt sitä ruokaosastoa. Halusin parittaa viinin nuorekkaan ja rennon grilliruoan kanssa: päädyinkin grillattuihin hampurilaisiin ja niiden kanssa tarjottaviin lisukkeisiin, jotka jaan seuraavassa postauksessa. Kuvien hampurilaiset tarjoiltiin hedelmäisen salsan kanssa, briossimaiset sämpylät maustetaan reilusti rosmariinilla ja väliin sujautetaan vielä savuista paprikamajoneesia. Kyseeessä on siis rentoa grilliruokaa pienillä espanjalaishenkisillä tvisteillä, viinin alkuperämaan mukaan. Eikä kannata pelästyä vaikka tekstiä on paljon, tykkään selittää laveasti ja läpikotaisesti.

Sämpylät ja majoneesin voi tekaista edellisenä päivänä valmiiksi, pihvit ja grillisalsa tulevat kätevästi niin, että ensin valmistetaan grillissä salsa, sitten grillataan pihvit ja lopuksi sämpylät. Ja sitten syödään ja juodaan pitkään, luonnollisesti.

Koska kelpoja viinisuosituksia ei ole ikinä liikaa ja niitä viinejähän riittää, kannattaa käydä katsomassa ja nappaamassa talteen vinkit Viikon viinit-sivuilta, joille pääset tästä linkistä.

Ja hei haluaisin kyllä mielelläni kuulla myös teidän henkilökohtaisia suosituksianne: onko teillä joku lempiviini, joka lähtee usein mukaan juotavaksi? Ja minkä ruoan kanssa nautitte sen? Ja oletteko muuten bonganneet kuvissa näkyvän El Picaron Alkon hyllyiltä? Minä ihan hätkähdin ensimmäisellä kerralla: silmät vilistävät pullojen meressä, kunnes huomaat yhtäkkiä tuijottavasti ruskeisiin nappisilmiin. 

Rosmariiniset briossi-sämpylät

2 dl lämmintä täysmaitoa
1,5 tl kuivahiivaa
1,5 rkl sokeria
2 kananmunaa (+1 voiteluun)
7-8 dl vehnäjauhoja
1 ja 1/2 tl suolaa
40 gr voita
3 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

Taikina on tahmea, suosittelenkin yleiskonetta tai vatkaimen taikinakoukkuja, vaikka vatkain ei taikinanpyörittelystä yleensä pidäkään. Koneella vaivaten näkee myös selvästi heti, kun taikina irtoaa kulhon reunoista. Jos vaivaat käsin, öljyä kädet ja ole kärsivällinen, liika jauho tekee sämpylöistä liian tiiviit.

Lämmitä maito (42 astetta kuivahiivalle) ja liota siihen kuivahiiva ja sokeri. Anna tulla kuplivaksi. Sekoita jauhojen sekaan suola, hienonnettu rosmariini ja lisää jauhoja muutamassa osassa, vaivaten jauhot sekaisin taikinaan. Sekoita taikinaan kananmunat yksi kerrallaan, kunnes ne ovat sekoittuneet mukaan taikinaan. Lisää sitten huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina taas vaivaten, kunnes ne ovat sekoittuneet mukaan. 

Vaivaa taikinaa ja lisää varovasti jauhoja, jos taikina tuntuu liian kostealta. Vaivaa vielä 5-10 minuuttia tai kunnes taikina näyttää ja tuntuu kimmoisalta, sekä irtoaa kulhon reunoista pehmeäksi palloksi keskelle. 

Kohota sämpylöitä liinan tai kelmun alla lämpimässä paikassa 1-2 tuntia, tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Parhaat sämpylät tulevat, jos jaksat antaa taikinan nousta jääkaapissa yön yli. Jauhota pöytä ja kaada taikina siihen. Painele taikinaa kevyesti, jotta ilmakuplat häviävät ja muotoile taikinasta pitkä pötkö. Leikkaa pötkö terävällä veitsellä ensin puoliksi, sitten neljään osaan ja lopulta kahdeksaan osaan. Muotoile osista pyöreät sämpylät ja aseta aina 4 sämpylää yhdelle leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, koska ne leviävät kohotessaan. Kohota liinan alla 1-2 tuntia, kunnes ne ovat tuplaantuneet kooltaan. 

Napsauta uuni 200 asteeseen, voitele sämpylät vispatulla kananmunalla ja paista ensin 10 minuuttia, nappaa pois uunista ja voitele uudestaan, jotta sämpylät saavat kullanruskean värin. Paista vielä 5-10 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita ja läpikypsiä. Jäähdytä liinan alla. Sämpylät kannattaa grillata nopeasti pihvien jälkeen, jolloin ne saavat paahtuneen maun. 

 

matsu_el_picaro3_vintae_pieni.jpg

matsu_el_picaro14_vintae_pieni.jpg

 

Pihvit

400 gr hyvää naudan paistijauhelihaa
100 gr chorizo-makkaraa
1-1,5 tl suolaa
Rouhittua mustapippuria
Voita ja öljyä paistamiseen

Hienonna chorizo ja sekoita se naudan paistijauhelihaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Muotoile pihvistä 4 pihviä, jos jauheliha tarttuu käsiin, valele ne kylmällä vedellä. Paista pihvit grillissä esimerkiksi parilan päällä tai valurautapannulla molemmilta puolilta ruskeiksi. Jos käytät valurautaista pannua, paista pihvit öljyn ja voin seoksessa. Tuplaa ohje, jos haluat 8 pihviä mätsäämään sämpylöiden määrään. Joskin sämpylät ovat juuri paistettuina sen verran hyviä, että osa niistä luikahtaa helposti suuhun jo ennen grillailua.

 

matsu_el_picaro2_vintae_pieni.jpg

 

Grillisalsa

4-5 kypsää tomaattia
Nippu viinirypäleitä 
2 rkl sokeria
Loraus sherry/punaviinietikkaa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria ja silputtua lehtipersiljaa

Halkaise tomaatit ja vetäise lusikalla siemenet pois. Grillaa tomaatteja ja viinirypäleterttuja, kunnes niiden kuoret ottavat kunnolla väriä, mutta itse tomaattien ja rypäleiden lihat pysyvät vielä kasassa. Anna jäähtyä hiukan, vetäise tomaattien kuoret pois ja hakkeloi tomaatit ja rypäleet veitsellä karkeaksi silpuksi, valuta kevyesti ja nakkaa kulhoon. Sekoita mukaan etikka, sokeri, mausteet ja persilja, anna maustua hetken ja tarjoa hampurilaisten seurana. 

 

matsu_el_picaro11_vintae_pieni.jpg

 

Paprika-aioli

Hyvää valmismajoneesia
Savustettua, mietoa paprikajauhetta (esimerkiksi La Chinata)
1/2 sitruunan mehu

Sekoita majoneesi paprikajauhetta veitsenkärjellinen kerrallaan ja maustele sopivaa savuisuutta, savupaprika peittää helposti kaiken muun alleen. Ohenna majoneesia sitruunanmehulla ja anna tekeytyä jääkaapissa. 

 

 

matsu_el_picaro5_vintae_pieni.jpg

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Suosittelen
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.