Kakkua tarjolla! / Hey there's cake!

Ladataan...

 

Meillä syödään kakkua silloin kun juhlistetaan jotain. Ja nyt pyöräytin yhden koska tänään on sekä Ystävänpäivä että Lilyn 2-vuotissynttärit. Toivotan tämän postauksen myötä siis mitä mahtavinta synttäriä kaikille täällä Lilyssä touhuaville. Tulkoon vielä monta, monta vuotta lisää! Lisää juhlahumua löydät Lilyn Toimituksen palstalta, jossa arvotaan synttäreiden kunniaksi kaikkea jännää.

*

Nyt hiukan lisää leipomuksesta. Kyseessä on varsin kokeellinen yhdistelmä. Ystävänpäivänä tarjotaan aika usein jotain syntistä ja suklaista mutta minun teki mieleni jotain ihan muuta.

Yhdistelin lempiaineksiani ja lopputulos on pehmoinen ja raikas jogurttikakku itsetehdyllä karamellikastikkeella. Jogurttimousse ei ole tarkoituksella kovin makeaa koska kastike tuo tarvittavan makeuden.

Pohjasta löytyy muuten paahdettuja pinjansiemeniä, jogurtista sitruunankuorta ja koristelin hetken huumassa kakun timjamilla  - hain tähän vähän sellaista 'korutonta mutta runollista kreikkalaisfiilistä'. Karamellikastikkeenkin voisi varmaan korvata löysällä hunajalla, karamelli hiukan rikkoo kokonaisuutta. Mutta annetaan se anteeksi koska kastike on niin pirun herkullista.

Jogurttimoussekakku

5 dl kreikkalaista jogurttia

2 dl kuohukermaa

1 tl vaniljasokeria

2 rkl tomusokeria

1 sitruunan mehu ja kuori raasteena

5 liivatelehteä

Pohja:

Vajaa paketti Digestive keksejä (à 150 gr)

50 grammaa paahdettuja pinjansiemeniä

50 grammaa voita sulatettuna

Valmista ensin pohja. Murskaa keksit ja paahdetut pinjansiemenet esimerkiksi morttelissa ja sekoita sulatettu voi muruseokseen. Taputtele voimuru irtopohjavuokaan, jonka pohja on päällystetty leivinpaperilla. Laita vuoka jääkaappiin jotta pohja jähmettyy sillä aikaa kun teet moussen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa jogurtti kulhoon ja sekoita mukaan vaniljasokeri, sitruunan kuoriraaste ja sihdattu tomusokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Kiehauta sitruunamehu nopeasti kattilassa ja lisää kevyesti vedestä rutistetut liivatelehdet kuumaan nesteeseen. Pyöräytä lusikalla muutaman kerran kunnes liivatelehdet liukenevat ja sekoita neste jogurtin sekaan. Lisää kermavaahto ja kääntele seos hellästi sekaisin. Ota vuoka pois jääkaapista ja levitä mousse murupohjan päälle. Laita takaisin jääkaappiin ja anna jähmettyä ainakin 4 tuntia.

Karamellikastike

2,5 dl sokeria  (+ loraus vettä)

80 grammaa voita (käytän itse normaalisuolaista. jos käytät suolatonta, ripauta karamelliin suolaa)

2 dl kuohukermaa

Pieni varoituspuhe heti alkuun. Sokeriseos on turkasen kuumaa joten lapset pois keittiöstä ja pitkähihainen paita päälle. Mittaa myös kerma sekä voi valmiiksi viereen, koska sokerin karamellisoituessa mihinkään ylimääräiseen heilumiseen ei ole aikaa. Muista myös että kun kerma lisätään sokeriin se kuohahtaa joten kattilan pitää olla reilusti isompi kuin nestemäärän. Lisää vinkkejä tekoprosessiin saat esimerkiksi David Lebovitzilta.

Karamellikastike voi epäonnistua kahdella tavalla: palamalla tai sokerin kristalloitumisella. Mokasin itse kaksi kertaa koska en totellut ohjeita ja menin sekoittamaan sokeria liian aikaisin. Sekoita sokeri ja noin 3-4 rkl vettä sekaisin pannussa ennen kuin laitat pannun levylle.

Laita levy kuumenemaan keskilämmölle ja aseta pannu sokereineen ja vesilorauksineen levylle. Älä koske sokeriin ollenkaan vaan anna sokerin sulaa rauhassa kunnes se alkaa porista. Tässä vaiheessa lisää aavistus lämpöä lisää ja aseta kansi kattilaan. Anna porista parisen minuuttia ja kurkistele välillä mitä tapahtuu. Kansi ei päästä höyryä pois ja höyry taas estää sokerin kristalloitumisen pannun reunoille.

Kun sokerissa näkyvät ensimmäiset haaleankeltaiset värit, ota kansi pois ja vähennä taas aavistus lämpöä (keskilämmölle). Tässä vaiheessa sokeriliuosta voi sekoittaa kevyesti kallistelemalla pannua. Tarkkaile sokeria, kun se alkaa tuoksua ja väri muuttuu syväksi kullaksi, ota pannu pois levyltä ja vatkaa voi varovasti vispilällä sokeriliuokseen. Kaada sen jälkeen kerma hitaana norona sokeriin ja sekoita samalla vispilällä. Paksumpaa kastiketta saat keittämällä karamellia hitaasti kerman lisäämisen jälkeen mutta se paksunee myös jäähdyttyään. Kaada vaikka lasiseen säilykepurkkiin. Karamelli säilyy parisen viikkoa jääkaapissa.

*Kauhea määrä tekstiä, tiedän! Itse (aktiiviset) tekoprosessit ovat tosin varsin nopeita ja helppoja.



*

I made cake to celebrate two things: Valentine's day and Lily's birthday because this web community is turning 2 years today. Happy birthday and many more years to come!

This cake is made of soft Greek yoghurt and served with caramel sauce. I had little Greek vibes so I put pine nuts in the crust and decorated the cake with thyme.

 

 

Share

Kommentit

paper friday (Ei varmistettu) Http://paperfriday.blogspot.co.uk

Oh my goodness, this looks delicious.... My perfect desert! Is there any way you could translate the recipe? I would love to make it!

Suvi sur le vif

paper friday: sure! Though I am a bit lazy pants today and for the caramel sauce I advice you to check this link out, because there are great instructions for it. As for the cake, here's the recipe:

Yoghurt mousse cake

5 dl / 2 cups Greek yogurt
2 dl / 3/4 cup whipping cream
1 teaspoon vanilla sugar/extract
2 tablespoons powdered sugar
Juice and zest from 1 lemon
5 leaves of gelatine

bottom:
Graham crackers (à 150 grams)
50 grams of toasted pine nuts
50 grams of butter, melted

First prepare the crust. Crush the biscuits and toasted pine nuts, for example using pestle and mortar and mix the crumbs with melted butter. Pat buttercrumbs in a springform pan with the bottom coated with baking paper. Put the pan with crust in a refridgerator to firm up while you are making the mousse.

Put the gelatine leaves in cold water and let soak. Measure the yogurt in a bowl and mix with the vanilla sugar, lemon zest and sifted icing sugar. Whip the cream until firm in a separate bowl. Boil the lemon juice in a pan and add in the gelatin leaves, gently squeezing out the cold water first. Spin with a spoon for a few times until the gelatine dissolves and mix with yoghurt. Add the whipped cream to yoghurt and fold the mixture gently until mixed through. Take your pan with the crust out of the refrigerator and spread the mousse on top of the crust. Put back in the refrigerator and allow to get stiff for at least 4 hours.

paper friday (Ei varmistettu) Http://paperfriday.blogspot.co.uk

Thanks so much, that is very sweet of you!

Hanna W.
Pöytälaatikko

Oi kiitos tästä ohjeesta! Tämä kakku kuulostaa niin täydelliseltä, että melkein tekisi mieli vielä yötä myöten alkaa leipomaan.

Suvi sur le vif

Hanna W. jee, mahtavaa että innostuit! :) Kerro toki mitä tykkäsit lopputuloksesta jos päädyt leivoskelemaan.

Mia-Elina

Well, Da-Yum...! Kun näyttää hyvältä ja fiiniltä. Täytyy todella kokeilla tätä joku kerta. Kuulostaa nimittäin myös ihanan raikkaalta.... Mmm. :)

Suvi sur le vif

Mia-Elina: näyttää fiiniltä mutta on simppeli tehdä :)

Kanelibasilika

Tämän on pakko olla herkullista! Testaukseen menee....! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Great recipe, I'm looking forward to try it. Is there any way I can replace the whipped cream for a lighter substitute? Can you give any recommendations?

Suvi sur le vif

Vierailija: I would maybe just skip the whipped cream and add the amount of Greek yogurt? Though the yogurt itself is quite rich. Or maybe try some soft silken tofu? Or some light cream cheese? There's always the option too to make this a baked cake by using eggs for the yogurt mix. That way you can whip up some egg whites and they make a fluffy texture.

Sophiesaurus (Ei varmistettu) http://happyspinach.wordpress.com

This looks so yummy! Even something my sweetheart might enjoy... I'll have to make it for the two of us sometime in the near future.

xoxo

Sophie

Suvi sur le vif

Do tell if you make! And this is yummy! I feel I'd make this with fresh blueberries right now. And maybe some mint. Or fresh raspberries.

Kommentoi

Ladataan...