Kurkut kevätsäässä / Spring + cucumbers

kevatkurkut_suvisurlevif.jpg

kevatkurkut4_suvisurlevif.jpg

 

Nappasin torilta mukaan vinkuraisia, edullisia kurkkuja ja saaliin kotiin rahdattuani ryhdyin miettimään, miten satsini mahtaisin käyttää. Keväinen ilma saa automaattisesti kaipaamaan raikkaita makuja ja päädyin meidän perheen vakioresepteihin, valkosipulikurkkuihin ja hölskykurkkuhin. Valkosipulikurkkujen ohje on alunperin veljeni kummeilta, niitä meillä syötiin pienenä saaressa jo ennen kuin tiesin, mitä koko tsatsiki edes tarkoitti. Valkosipulikurkut ovat siis tosiaan muunnelma kreikkalaisesta tsatsikista. Meillä näitä kurkkuja syödään ympäri vuoden, tosin erityisesti keväällä ja kesällä. Ne käyvät ihan minkä tahansa ruoan kanssa, myös suoraan kulhosta sormilla nappailtavaksi tai ruisleivän päälle kipattuna.

Jos teen itse kotona perinteisempää tsatsikia, raastan kurkut ja sekoitan mukaan kreikkalaista paksua jogurttia, kunnon tujauksen kuivattua minttua, oliiviöljyä, sitruunanmehua ja hiukan hunajaa. Mutta nämä kurkut tehdään aina purkillisesta bulgarianjogurttia, joka on kuin turkkilaista jogurttia, kiinteämpää ja happampaa kuin kreikkalainen vastineensa. Kurkkuja ei myöskään hukuteta jogurttiin, vaan mukaan sekoitetaan vain muutama ruokalusikallinen.

Suurpiirteinen ohje menee näin: Pari kokonaista kurkkua siivutetaan pyöreiksi viipaleiksi, laitetaan kulhoon (tai suoraan siivilään) ja suolaa ripotellaan sopivasti mukaan. Itketetään kurkkuja pari tuntia, kunnes neste valuu ulos kurkuista ja se kaadetaan pois kulhosta. Mukaan sekoitetaan 1 purkki bulgarialaista jogurttia, 2-3 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna ja muutama rouhaus mustapippuria. Jos käytät yhden kurkun, lisää noin reilu 3 rkl jogurttia joukkoon. Valkosipulikurkkujen annetaan tekeytyä vähintään tunti jääkaapissa, parhaita ne ovat yön yli muhineina.

Kuvassa vasemmalla on niitä hölskytyskurkkuja, eli mummonkurkkuja. Pari kurkkua viipaloidaan ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi kannelliseen astiaan ja mukaan annostellaan 1-2 rkl sokeria, ropsaus suolaa, 2-3 rkl etikkaa ja reilusti tuoretta, hakatta tilliä. Kansi päälle, ravistellaan kurkkuja rivakasti ja annetaan myös tekeytyä jääkaapissa. Maistuu kesältä ja alkukeväästä! Eli lempeää itsepetosta.

*

I bought a huge batch of crooked cucumbers from the market square and made my family’s favorites: garlic cucumbers and Grandma’s cucumbers, as they are called in Finland. Or shaken up cucumbers. Both are familiar tastes from my childhood. Garlic cucumbers are basically like tzatziki, though they are sliced as thin coins and mixed with a few tablespoons of Turkish yoghurt, chopped garlic and ground black pepper.

Grandma’s cucumbers are made with 2 sliced cucumbers mixed with 2 tbs of sugar, 2-3 tbs of white wine vinegar, 1/2 teaspoon of salt and a couple handfuls of chopped up fresh dill. Then they are vigorously shaken in a lidded dish so that the juices come out from the cucumbers and mix with the seasonings. Both recipes develop a deeper flavor if you let them sit in a fridge for few hours or through the night.

 

kevatkurkut5_suvisurlevif.jpg

lumikellot_suvisurlevif.jpg

 

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.