Paahdettu punasikuri / Seared radicchio

punasalaatti1_suvisurlevif.jpg

 

Punasikuri (punasalaatti) on ollut minulle lapsesta asti kiehtova vihannes. Hiukan pelottavakin, kitkeryytensä takia. Mikä tahansa salaattisekoitus muuttui omassa mielessäni heti paremmaksi ja herkullisemmaksi, jos seasta pilkisti kauniita, räikeän punaisia suikeroita. Punasikurilla (englanniksi radicchio) on kuitenkin paljon herkullisempia ulottuvuuksia kuin kaupan nahistuneet valmissalaattipussit. Kun punasikurin parittaa jonkin suolaisen tai kirpeän pariksi, kitkeryys miedontuu ja muuttuu addiktoivaksi. Myös uunissa tai paistinpannulla paahtaminen miedontaa makua. Punasalaatti tykkää erityisesti esimerkiksi suolaisen pekonin tai ilmakuivatun kinkun seurasta, olen itse tehnyt pastaa näillä raaka-aineilla. Myös suolaiset juustot, kuten parmesaani ja pecorino sopivat punasikurin kylkeen paremmin kuin hyvin.

Tämä kyseinen yksilö pääsi ensin paahtumaan kuivaan, kuumaan pannuun, johon lorautettiin lopuksi oliiviöljyä ja kunnon roiskaus balsamiviinietikkaa. Kirpeä etikka karamellisoitui kuumalla pannulla ja paahtuneen makuinen punasikuri oli ihan mahdottoman hyvää. Söimme* sikuria kypsien, punaisten päärynöiden ja pecorinojuuston kera, loput kippaan huomenna lounaspastan sekaan. Tällä tavalla valmistettu punasikuri sopisi muuten vallan mainiosti lempeän ja kermaisen risoton kanssa.

*Söimme – tai söin – mies syö punasikuria kyllä esimerkiksi pastan joukossa mutta salaatin seassa oli hänelle liian kitkerää. Minun voittoni, luonnollisesti.

Paahdettua punasikuria balsamicon kera

Pannulle kannattaa pistää paahtumaan kerrallaan yksi kerä. Punasikuri on myös sen verran voimakasta, että yhdestä kerästä riittää esimerkiksi 4 ihmisen pasta-annokseen tai näin paahdettuna kahdelle nälkäiselle, sekoitettuna salaattiin. Huuhtele punasikuri ja leikkaa se neljään osaan, jätä kannat paikalleen, jotta lohkot pysyvät kasassa. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja aseta lohkot pannulle. Anna paahtua ja kääntele kunnes lohkojen pinnat ovat saaneet kunnolla väriä.

Vähennä levyn lämpöä, ja ota ota kuuma pannu pois levyltä hetkeksi kun lisäät öljyn ja etikan, jotta ne eivät pala ihan pohjaan. Lorauta ainakin pari ruokalusikallista oliiviöljyä pannulle, ripaus suolaa ja perään noin 1/2 dl balsamiviinietikkaa, tähän ei kannata käyttää kalleinta mahdollista balsamicoa. Laita takaisin levylle ja kääntele punasikurin lohkoja, jotta ne saavat mukavasti öljy-balsamicosekoitusta itseensä. Anna etikan porista ja karamellisoitua aavistuksen, nosta sitten pois levyltä ja syö lämpimänä, mielellään pecorinojuuston ja hyvän leivän kera. Voit toki leikata kannat pois ennen kuin siirrät lohkot lautaselle, minä yksinkertaisesti jätän kannan lautaselle syötyäni kaiken muun.

 

*

First seared, then balsamic drenched radicchio is so delicious. Roasting and balsamic vinegar take some of the bitterness away but there’s still a little bite to it. Serve with shavings of pecorino or parmesan cheese and ripe, sweet fruit. Or mix with pasta or risotto.

 

punasalaatti_suvisurlevif.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.