Paahdettu punasikuri / Seared radicchio

Ladataan...

 

Punasikuri (punasalaatti) on ollut minulle lapsesta asti kiehtova vihannes. Hiukan pelottavakin, kitkeryytensä takia. Mikä tahansa salaattisekoitus muuttui omassa mielessäni heti paremmaksi ja herkullisemmaksi, jos seasta pilkisti kauniita, räikeän punaisia suikeroita. Punasikurilla (englanniksi radicchio) on kuitenkin paljon herkullisempia ulottuvuuksia kuin kaupan nahistuneet valmissalaattipussit. Kun punasikurin parittaa jonkin suolaisen tai kirpeän pariksi, kitkeryys miedontuu ja muuttuu addiktoivaksi. Myös uunissa tai paistinpannulla paahtaminen miedontaa makua. Punasalaatti tykkää erityisesti esimerkiksi suolaisen pekonin tai ilmakuivatun kinkun seurasta, olen itse tehnyt pastaa näillä raaka-aineilla. Myös suolaiset juustot, kuten parmesaani ja pecorino sopivat punasikurin kylkeen paremmin kuin hyvin.

Tämä kyseinen yksilö pääsi ensin paahtumaan kuivaan, kuumaan pannuun, johon lorautettiin lopuksi oliiviöljyä ja kunnon roiskaus balsamiviinietikkaa. Kirpeä etikka karamellisoitui kuumalla pannulla ja paahtuneen makuinen punasikuri oli ihan mahdottoman hyvää. Söimme* sikuria kypsien, punaisten päärynöiden ja pecorinojuuston kera, loput kippaan huomenna lounaspastan sekaan. Tällä tavalla valmistettu punasikuri sopisi muuten vallan mainiosti lempeän ja kermaisen risoton kanssa.

*Söimme - tai söin - mies syö punasikuria kyllä esimerkiksi pastan joukossa mutta salaatin seassa oli hänelle liian kitkerää. Minun voittoni, luonnollisesti.

Paahdettua punasikuria balsamicon kera

Pannulle kannattaa pistää paahtumaan kerrallaan yksi kerä. Punasikuri on myös sen verran voimakasta, että yhdestä kerästä riittää esimerkiksi 4 ihmisen pasta-annokseen tai näin paahdettuna kahdelle nälkäiselle, sekoitettuna salaattiin. Huuhtele punasikuri ja leikkaa se neljään osaan, jätä kannat paikalleen, jotta lohkot pysyvät kasassa. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja aseta lohkot pannulle. Anna paahtua ja kääntele kunnes lohkojen pinnat ovat saaneet kunnolla väriä.

Vähennä levyn lämpöä, ja ota ota kuuma pannu pois levyltä hetkeksi kun lisäät öljyn ja etikan, jotta ne eivät pala ihan pohjaan. Lorauta ainakin pari ruokalusikallista oliiviöljyä pannulle, ripaus suolaa ja perään noin 1/2 dl balsamiviinietikkaa, tähän ei kannata käyttää kalleinta mahdollista balsamicoa. Laita takaisin levylle ja kääntele punasikurin lohkoja, jotta ne saavat mukavasti öljy-balsamicosekoitusta itseensä. Anna etikan porista ja karamellisoitua aavistuksen, nosta sitten pois levyltä ja syö lämpimänä, mielellään pecorinojuuston ja hyvän leivän kera. Voit toki leikata kannat pois ennen kuin siirrät lohkot lautaselle, minä yksinkertaisesti jätän kannan lautaselle syötyäni kaiken muun.

 

*

First seared, then balsamic drenched radicchio is so delicious. Roasting and balsamic vinegar take some of the bitterness away but there's still a little bite to it. Serve with shavings of pecorino or parmesan cheese and ripe, sweet fruit. Or mix with pasta or risotto.

 

 

Share

Kommentit

utelias (Ei varmistettu)

Upeita kuvia! Nyt on kyllä pakko kysyä että mikä kamera sulla on käytössä?

Suvi sur le vif

Kiitosta vaan utelias! Kuvaan Canonin 5D mark kakkosella ja rungossa killuu yleensä saman valmistajan 50 millinen. :)

Tiina G (Ei varmistettu)

Ihana poustaus! Onko oikeastaan nätinpää kasvista kun tuo kuin punaisilla pensselinvedoilla maalattu sikuri. Kauniita kuvia - ja inspiroivia ennen kaikkea!

Suvi sur le vif

Samoilla linjoilla ollaan Tiina, voi kunpa pääsisin ihastelemaan Italiaan niitä kaikkia eri lajikkeita!

amoretto
Pieni Seikkailu

Juuri herkuttelin Sisiliassa sikurilla ties miten monessa muodossa, ja haaveilin tietenkin jatkavani herkuttelua kotiin palattuani..mutta toisin kävi, ei sikurin sikuria missään! 

Kommentoi

Ladataan...