Pääsiäisen brunssivinkit

Ladataan...

 

Ajattelin tiputella teille reseptejä helppoihin brunssiherkkuihin pitkin viikkoa, koska viikonloppuna häämöttää (toivottavasti) monta kiireetöntä, laiskaa ja ihanaa aamua. En tiedä uskaltaisinko vielä toivoa aurinkoakin, sitten voitaisiin puhua ihan täydellisistä aamupalameiningeistä.

Meinaan tähdätä näissä resepteissä yksinkertaisiin raaka-aineisiin ja siihen, että suurimman osan resepteistä pystyisi valmistelemaan ennen itse brunssia. Itse ainakin ärsyynnyn, jos kutsun ystäviä syömään ja näen ihmisiä vain vilaukselta, naama punaisena ja otsa hiessä, samalla kun yritän tuhrata kasaan tuhatta ja sataa lajia. Minusta on parempi tehdä muutama asia hyvin, mahdollisesti vielä etukäteen.

Ensimmäinen resepti on oma suosikkini, granola parfait. Kuulostaa hienolta, vaikka oikeasti kyseessä on lasiin kasattua granolaa, jogurttia ja hilloa. Tämän jälkiruoan ihanuus on sen helppous ja mahdollisuus valmistaa granola aikaisemmin viikolla. Minusta granola parfait on parhaimmillaan, kun se on saanut olla parisen tuntia muhimassa lasissa, mutta jos haluat granolasi rapsakkana, kerrosta jälkiruoka laseihin vasta tarjoiluhetkellä.

Tein tätä varten granolaa sekoittamalla paria reseptiä arkistoista: kaurahiutaleet ja pähkinät maustoin appelsiininmehulla, oliiviöljyllä, fenkolinsiemenillä ja tummalla kaakaojauheella. Tuloksena on kaakaon takia hiukan juhlavampi, mutta ei liian makea granola, jonka juju ovat anikseen vivahtavat fenkolinsiemenet. Jos inhoat anista, mausta granola vaikka kanelilla tai kardemummalla.

Jogurttina kannattaa käyttää paksua, kreikkalaista jogurttia, johon voit lorauttaa appelsiininkukkavettä tai ruusuvettä, jos sellaista sattuu kaapista löytymään. Suosittelen hilloksi sitrusmarmeladia, joka sopii hyvin pääsiäiseen kirpakan, aavistuksen kitkerän makunsa takia. Voit myös kokeilla lemon curdia marmeladin tilalla. Granolaa jää vielä hyvin yli arkiaamuihinkin (!), säilytä se ilmatiiviissä astiassa, kuten lasipurkissa.

Granola parfait (neljälle)

Valmista granolaa (kts. alla)
4-5 dl kreikkalaista jogurttia
(pari tippaa appelsiininkukka- tai ruusuvettä)
1 purkki sitrusmarmeladia (miel. kuoret mukana, jolloin ei niin makeaa)

Valmista parfait pieniin laseihin, jotta jaksat syödä muutakin kuin tätä, oli se miten hyvää tahansa. Nappaa 4 lasia, lusikoi jokaisen pohjalle ruokalusikallinen hilloa. Jatka kerrostamalla granolaa, sitten jogurttia ja taas hilloa, kunnes lasit ovat täynnä kerroksia. Koristele granolalla. Voit tehdä parfaitit jääkaappiin etukäteen pari tuntia aikaisemmin, jolloin herkku mössääntyy hiukan, tai sitten tarjoiluhetkellä, jolloin granola pysyy rapeana.

Granola

4 dl kaurahiutaleita
2,5 dl pähkinöitä ja siemeniä

1 dl oliiviöljyä
1/2 dl löysää hunajaa
ripaus merisuolaa
3-4 rkl tummaa, makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 appelsiinin mehu
1 rkl fenkolinsiemeniä

Rouhi pähkinät veitsellä, sekoita kaurahiutaleet, pähkinärouhe, siemenet, suola, kaakaojauhe ja fenkolinsiemenet yhteen kulhossa. 

Lisää seokseen oliiviöljy, hunaja ja appelsiininmehu, sekoita kaikki ainekset hyvin käsillä sekaisin.

Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille kevyesti levyksi ja työnnä 150 asteiseen uuniin. Anna granolan olla uunissa ensin noin 15 minuuttia, tarkista maku, laita tarvittaessa takaisin uuniin kääntäen peltiä ja tarkistele 5-7 minuutin välein. Anna valmiin granolan jäähtyä pellillä.

*

I am making Easter brunch recipes through this week on the blog. When I'm throwing a brunch I want the recipes to be easy and doable a few hours, maybe a day before. That way you have a chance to to relax also, not just run around red faced and make hasty hi's and goodbyes in the middle of making dishes. The first one is a granola parfait: layered granola with greek yoghurt and citrus marmalade. For the granola I made a version of this one, but instead of coffee I added fresh orange juice and seasoned the granola with fennel seeds. 

 

 

 

 

Share

Kommentoi

Ladataan...