Sadepäivän omenakakku

Ladataan...

 

Mokasin tänään leipoessa vähän kaiken mahdollisen. Aloitin projektin silppuamalla silmämääräisen keon jo parhaimman päivänsä nähneitä omenoita, joille halusin epätoivoisesti keksiä käyttöä. Sitten tuli tämä kakku. Kyseenalaisista lähtökohdista huolimatta uunista ilmestyi hurjan hyvä tekele.

Mokat eivät johdu siitä, että kakku olisi millään tavalla vaikea tehdä, älkäämme siis syyttäkö kakkuressua hutiloinnistani. Kun leipoja tekee samaan aikaan sataa asiaa, puhuu taukomatta ja yhdistelee päässään tusinaa ohjetta, kaaos on taattu. Seos juoksettui ja menin vielä sekaisin mitoissa (taas!), joten resepti tuntuu olevan aika pomminvarma. 

Koska olen huolimaton leipuri, arvostan ohjeita, jotka antavat tekijälleen hiukan anteeksi. Sellaisia, jotka onnistuvat vaikka heittelet jogurtin sijasta maitoa, sekoitat leivinjauheen epätasaisesti jauhoihin, mittaat suurpiirteisesti ja leikkaat susirumia omenaviipaleita. Sanomattakin taitaa olla selvää, että macaronit ja minä emme tule oikein toimeen.

Kookoksen, rommin ja kypsien omenoiden tuoksu on huumaava uunista tullessa. Kakku on parempaa hiukan jäähtyneenä, mutta se maistuu myös lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa. Parhaiten mukana toimivat kirpeät ja kiinteät omenat, makealla lajikkeella saa aikaan liian imelän maun. 

Paas leipoen, sade ei tunnu loppuvan mutta omenainen leipomus kyllä piristää päivää! En tiedä valanko luottamusta reseptiin (tai yleensäkään omiin leipomistaitoihini) aloittamalla postauksen mokilla ja juoksettuneilla taikinoilla, mutta aina kannattaa leipoa. Ainakin tätä kakkua. 

Omenakakku

500 gr kirpeitä omenoita
2,5 dl sokeria
150 gr voita
3 kananmunaa
4,5 dl vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria tai 1 vaniljatanko
1,5 tl kanelia
1,5 dl maitoa
3 rkl rommia 

Pinnalle kookoshiutaleita ja sokeria

Kuori omenat halutessasi ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi kulhoon.

Laita uuni kuumenemaan 180C asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahtoon yksitellen kananmunat. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli ja vanilja keskenään. Lisää 1/3 osa jauhoista taikinan joukkoon sekoittaen samalla, lisää sitten maito, sekoita sitten ja loput jauhot ja sekoita hyvin. Mausta taikina rommilla ja kääntele mukaan omenalohkot. 

Voitele ja jauhota à 20 cm kakkuvuoka tai peitä vuoka leivinpaperilla. Kaada taikinaseos vuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle ohut kerros kookoshiutaleita ja sokeria. Paista kakkua uunissa ainakin 1 tunti, tarvittaessa vielä 5-10 minuuttia enemmän. Kakussa on sen verran omenoita, että se jää mukavan kosteaksi keskeltä. 

*

Apple cake bliss and rainy days. 

 

 

Share

Kommentit

Jaana K

Tällaiset leivontareseptit on just parhaita! T. Toinen leivontareseptien anteeksiantoa usein tarvitseva leipuri.

Suvi sur le vif

Rentous kunniaan. :) Vaikka en kiellä, etteikö se toisaalta joskus olisi hyvä olla ottamatta mutkia niin suoraksi, mutta on se kiva kun on ohjeita, joita voi tehdä kun ei vaan jaksa mitata gramman tarkkuudella. 

Ikomi (Ei varmistettu) http://www.ikomiblog.com

Kakku kuulostaa täydelliseltä sadepäivän herkulta. Aloin heti kaivata tuota huumaavaa tuoksua kotiinkin. Käytitkö tummaa vai vaaleaa rommia? Vai käyvätkö kummatkin? :)

Suvi sur le vif

Suosittelisin tummaa rummia, siinä on minusta leivontaan paremmin sopiva, täyteläisempi maku. Tai voit kokeilla myös konjakilla tai brandyllä. :)

Enne/Casa-X (Ei varmistettu) http://casa-x.blogspot.fi/

Hmmm, raahasin juuri kaksi isoa kassillista omenoita maalta ja rommiakin löytyisi kaapista, hmmm... ;)

Suvi sur le vif

Leipoen siis vaan, vaikka nyt tosin taitaa ainakin täällä paistella aurinko. Mut kelpaa tätä kyllä aurinkoisellakin ilmalla syödä! :)

Kommentoi

Ladataan...