Vanha suosikki / Old favorite

Ladataan...

 

Yksi ensimmäisistä bloggaamistani resepteistä (muistaakseni vuonna 2009) oli ranskalainen galette, eli varsin vapaamuotoisesti kasaan kyhätty piirakka. En muista teinkö ensimmäisenä perunagaletten vai päärynäisen version, mutta sen tiedän, että molemmat maistuivat taivaalliselta. Ja plussaa on tietysti se, että piirakan ulkonäön kanssa ei tarvitse ährätä tuntitolkulla, ja piirakkavuokaa ei tarvita ollenkaan. Rennompi piirakan asettelu helpottaa ainakin minua, jonka perinteisemmät, asetellut omenapiirakat näyttävät aina 3-vuotiaan tekemältä. 

Perunagaleten ohje oli muistakseni Fanny ja Anna Bergenströmin mainiosta Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alta -opuksesta, mutta nyt kokeilin Jacques Pépinin ohjetta. Alla on puolitettu ohje ja lisäsin kanelin omenoiden sijasta taikinaan. Alkuperäiset mitat löytyvät linkistä, jos haluat tehdä piirakkaa isommalle porukalle.

Koska tämä galette ei ole hurjan makea, minusta kylkeen sopii loistavasti sinihomejuusto ja viinilasi. Pimenevän syysillan parhaat kamut siis kaikki pöydässä.

Sadonkorjuun galette (omena+päärynä)

Yhteensä 3-4 keskikokoista kiinteää omenaa ja/tai päärynää
1 dl sokeria
Ripaus muskottipähkinää

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl sokeria
100 gr voita

à 1/2 dl jääkylmää vettä

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja kaneli keskenään. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi jauhojen kanssa tasaiseksi muruksi. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat taikinan juuri ja juuri pyöräytettyä kasaan. Muotoile palloksi, peitä kelmulla ja annan tekeytyä jääkaapissa noin tunnin. 

Poista omenoista ja/tai päärynöistä kodat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori tarvittaessa, mutta minä jätän kotimaisissa omenoissa kuoren. Voit halutessasi sekoittaa omenalohkojen kanssa sekaisin tilkan sitruunanmehua, joka estää omenoiden tummumisen ruskeaksi. 

Lämmitä uuni 200C asteeseen. Nappaa taikina jääkaapista ja kaulitse se jauhojen avulla suoraan leivinpaperille n. 1/2 cm paksuiseksi, pyöreähköksi levyksi. Sekoita omenoiden sekaan muskotti ja sokeri, pyöräytä kunnolla sekaisin ja nosta omenat kulhosta taikinalevyn keskelle. Jätä mahdollinen omenoiden neste kulhoon, jotta se ei vetistä taikinaa. Levitä omenalohkot siististi tai vähemmän siististi taikinalle, mutta jätä muutama sentti taikinaa reunoille, jotta saat paineltua ne omenoiden päälle.

Paista piirakkaa n. 30 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kauniin ruskean pinnan ja omenat tuoksuvat. 

*

Galette is one of my favorite ways of baking. It is both delicious and super easy to make. This time I used both apples and pears from my mother's garden and made this recipe from Jacques Pépin
 

 

 

 

Share

Kommentit

iidami
Bambino

Voi vitsit miten ihanan tunnelmallisia kuvia taas :) ja hyvännäköinen piirakka, tätä täytynee kokeilla.

Suvi sur le vif

Suosittelen piirakkaa myös muilla hedelmillä tai marjoilla, kun se on niin turkasen helppo pyöräyttää! Hyvää on myös tämä anoppilassa saamani omenapiirakka, joka on perinteisempää mallia ja loistava kunnon makeannälkään. :)

Hannele/Täyttä Elämää (Ei varmistettu) http://hannele78.blogspot.fi

Heei, tätäpä voiskin kokeilla nyt kun omenoita tulee ovista ja ikkunoista vaikkei itellä omenapuita olekaan :) Huiput kuvat!

Suvi sur le vif

Kiitos Hannele! Ja edellisessä kommentissa suosittelin myös hiukan makeampaa omenapiirakkaa linkin kera. Ja sitten on pari postausta sitten tekemäni omenakakku. On tää omena-aika ihanaa :)

kaari3 (Ei varmistettu) http://wondersbykaari.com

Hei, hyppäsin blogikaverin sivulta tänne, ja onneksi! Naapurini raahaa kassikaupalla meille päärynöitä syksyisin, ja tässä onkin sopivasti hieman toisenlainen piiras! Kiitos, laitoin talteen, ja laitan sinut lukulistalleni. ps.minäkin tykkään Jacuqes Pepinistä :)

Suvi sur le vif

Voi onnenpekat, menisin varmaan ihan sekaisin jos minulle raahattaisiin kotimaisia päärynöitä kassikaupalla :-) Ja hei tässä on yksi päärynäkakku, jota olen meinannut kokeilla monta kertaa ja ehkä nyt tärppää noiden äidin päärynöiden kanssa! 

suolaa&hunajaa

Meilläkin leivottiin tänään galettea. Niin hyvää ja niin helpolla. 

En ole ehtinyt vähän aikaan lukea juuri mitään ja istuin juuri varmaan puoli tuntia selailemassa huikeita kuviasi. Niin moni niistä pysäytti, tämäkin on mielettömän vangitseva. Olet kyllä velho valon käytössä.

Kommentoi

Ladataan...