Ladataan...
Melkein kuin elokuvasta, joka täyttää jo 76 vuotta: Nokian Ansa ja Tauno eli Rami Mäkelä ja Jannina Heiman

Kesäteatterisesonki on kuumimmillaan, eläkäämme romanssista toiseen, löytyipä oma kesäheila tai ei. Nokialla kulkuri ja kartanon Helena saavat toisensa, Merunlahdella tukkipoika Turkka ja Pietolan talon tyttö Katri raivaavat esteet eli rättärin tieltään, samoin Huotari ja Anni sekä Tolari ja Maija. Pyynikillä Niskavuoren nuorelle emännälle kävi huonommin, mutta Juhani ja Malviina rakastavat palavasti.

Valentino-teatterin Tukkijoella on resursseiltaan vähäisin, mutta iloisen illan sekin saa aikaan veden äärellä Merunlahdella. Nokian kesäteatterissa Kennonkoskella järvi jää selkäpuolelle, mutta puitteet ovat kukkeat ja porukkaa on paljon pyörähtelemässä Kulkurin valssia. On mustalaisleiriä ja pietarilaista Troikkaa ja pelipöytää – ennen kuin päästään suomalaiseen kartanoelämään. Nokian Ansa ja Tauno eli Rami Mäkelä ja Jannina Heiman suoriutuvat rooleistaan hienosti, kuten koko porukka. Bassojen basso paljastuu mustalaisten kuninkaasta Mirkosta eli Sakri Leinosesta. Humoristien kuningas tässä esityksessä on kakkoseksi jäänyt sulhaskandidaatti Eric eli Pete Hiltunen. Appiukkokreivi eli Lasse Saari suosii vaurasta Ericiä, tämän rahoilla saisi uuden sikalan. Kreivitär eli Johanna Pekola myötäilee ja jakaa tyttärelleen elämänohjeita: Avioliitossa on vain hyvä, jos mies on vähän tyhmä. Kuumin syli ei ole se paras!

Mustalaiskatras saa meluisaa iloa ja silmänruokaa aikaan, musiikki tempaa mukaansa, varsinkin kun säestys on kunnossa koko kaksituntisen: viulussa Eeva Oksala ja hanurissa Sami Varvio. Heidän kahdestaan tarjoilemansa Kuninkaan czardas vei ihan kuin konserttivälipalalle.

Villivili näytti jo lyhyessä ajassa tottuneen taputuksiin, joista käsiohjelmassa varoitettiin. Pyörätuolit piti yhä viedä takariviin, koska hevosen todettiin niitä säikkyvän. Kun taas aseen paukahdellessa – oli kaksintaistelua sekä kummituksia - Villivili seisoi näyttämöllä kuin patsas. Yleisön joukossa taisi olla jokunen, joka näki ensi kertaa hevosen livenä. Ainakin katsomo oli täynnä ja ikäjakauma laaja.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Pyynikin kesäteatterin tämänkesäinen esitys Niskavuoren nuori emäntä on paljon muutakin kuin kolmiodraama, paljon enemmän kuin ”liian tuttua” niskavuorelaista kronikkaa - vaikka Hella Wuolijoen vahva teksti on säilytetty sellaisenaan, onneksi. Sen sijaan Miika Muranen sai perikunnalta oikeudet sovittaa teos musikaaliksi - tai sentapaiseksi musiikkinäytelmäksi. Idea alkoi soida päässä, kun hän oli saanut lahjaksi itselleen tuntemattoman Saaga Ensemblen albumin. Tanhuja ei nyt tarvita, kun Jenni Nikolajeffin moderni koreografia yhdistyy kekseliäästi perinteisiin työvälineisiin, niin viikatteisiin kuin peltiämpäreihin.

Voimakkaat naiset korostuvat Pyynikillä, joskin Hella Wuolijoen näytelmät yleisesti sisältävät kuvion vahvoista naisista ja heikoista miehistä. Emännästä tulee isäntä. Juhani eli Mikko Nousiainen rukoilee välillä voimaa vaimoltaan Loviisalta, joka puolestaan joutuu rukoilemaan rakkautta Jumalalta Malviina-meijerskän takia. Monia oivaltavasti ja koskettavasti toteutettuja kohtauksia mahtui vanhaan tarinaan. Vanhan emännän kuolema ja nopeaan sukeutunut hautajaissaattue, ilottomasti nuoruutensa viettäneen Hetan kuvakulma ilakoivaan palvelusväkeen, Juhanin tekemä valinta lopussa...

Keskustelu suomen kielen asemasta toteutetaan lähinnä hupaillen, kun ruotsinkieliset arvovieraat saapuvat. Osuvasti se ajankuvaa tuo mukaan silläkin sortilla. Myös lakanoista ja piirongista riitely saa yleisön nauramaan, niin karua kertomaa kuin perintöriidat monessa suvussa ovatkin. Huumoripuolella Sari Havas räjäyttää potin Juse-muorina, kunhan hän on ensin päässyt hautaan vanhan emännän roolista.

​niskavuoren piiat ja rengit                                          kuva leena klemelä

Marjaana Mutasen puvustus puhuu harvinaisen selkeää kieltä. Malviinan hame on punainen kuin toreadorin liina. Yhtä hulmuavana liekehtii Elina Keinonen meijerskänä. Loviisan leningit muuttuvat sitä tummemmiksi, mitä enemmän nuoren miniän nöyryys karisee ja petetyksi tulleen emännän katkeruus kasvaa. Maria Pere muuntuu roolissaan taitavasti, eivät vain vaatteet. Hetan puku on kuin komentajakenraalin hame. Sitä kantaa Petra Karjalainen komiasti.

Kaikki tekijät ja tanssijat ansaitsevat kiitoksen, heikkoa lenkkiä ei ole, tunteen voima ja palo on suuri. Parasta Pyynikillä moneen vuoteen. Pyörivän katsomon antamat mahdollisuudet – ja pusikot pitkältä matkalta - on saatu hyvin käyttöön. Soutuveneitäkin sattui lipumaan sopivasti Pyhäjärvellä. Ja huom! Niskavuoren tarina ei ole temmattu tuulesta vaan eräästä hauholaisesta suvusta. <3 <3 <3

<3

​sari havas sujuvasti tuplaroolissa

Pitkän perspektiivin näyttelijä Sari Havas on ensi kertaa niskavuorelainen. Hän aloittaa arvokkaasti vanhana emäntänä ja jatkaa juoruilevana Juse-muorina eli Malviinan äitinä ihan hillittömällä tavalla. Havas oli tosi mielissään, kun Miika Muranen kysyi mukaan: Klassikko ja musikaali ja kunnianhimoinen ohjaaja kuulosti hyvältä yhtälöltä.  -Niskavuoren nuoressa emännässä on kaikki perusdraaman ainekset, mutta rakkaussuhteiden lisäksi kyse on naisen asemasta, vallasta, solidaarisuudesta, uskollisuudesta. Tasa-arvoasioista sopii muistuttaa tänäkin päivänä, mutta historiallisuus tuo jotenkin kohottunutta tunnetta, ja draaman keinoin monista asioista on helpompi puhua, Sari Havas sanoo. Hän on asettunut kesäksi Pispalaan. Tampere on tullut tutuksi ja mieluisaksi kaupungiksi jo Tohlopin tv-töiden takia. Nykyinen elämänkumppani viettää kesän enimmäkseen merellä, mutta on Pispala hänellekin jo tutuksi tullut. Kaikki on hyvin tässä ja nyt.
Share

Ladataan...

Järvi-Suomen alueella on eniten kesämökkejä ja sen myötä lomailijoita. Siellä on myös oma syntymäkotini ja kesäpaikkani. Siispä ensimmäisiä poimintoja kesäteattereista - Pirkanmaan lisäksi - myös idästä päin.

Pyynikillä kesä alkaa Niskavuoren triangelidraamalla ti 13.6. Niskavuoren nuori emäntä nähdään Miika Murasen sovittamana musikaalina, johon kipinän antoi Saaga Ensemblen loistava musiikki. Loviisana nyt Maria Pere, Juhanina Mikko Nousiainen. Jalkavaimo Malviinaa esittää Elina Keinonen. Tekstiä ei ole muuteltu, mutta painotuksia kyllä. Kunnianosoitus vahvoille naisille, sanoo ohjaaja.

Samoihin aikoihin Viikinsaaressa: Mies joka ei osannut sanoa ei. Taustalla Risto Jarvan elokuva ja Jussi Kylätaskun näytelmäteksti. Hupailuissa tarvitaan usein pappia? Nyt häntä esittää notkea Janne Kallioniemi. Ja kun hevosena hirnuaa Heiskasen Ilkka, eiköhän se pienen laivamatkan väärti ole. Komediateatterin katetulla näyttämöllä Komisario Palmuna kaasuttaa Esko Roine, liepeessään Lari Halme ja Natalil Lintala.

Valkeakosken teatteri Apianniemessä jatkaa Kirkan jälkeen Baddingillä. Musiikki on tärkeässä osassa, mitään uutta laulajan elämästä ei ole yritettykään penkoa. Kiinnostavia laulajia on sen sijaan saatu haalittua? Emmi Kaislakari on jo ihan konkari, mutta miten pitkälle riittää Voice of Finland -menestys? Ilari Hämäläinen esttää Baddingiä. Tsekkausmahdollisuus jo alkukesästä: eka ennakko to 7.6.

Rönnin kesäteatteri osallistuu Suomi-talkoisiin Minna Canthin Kauppa-Lopolla. Ensi-ilta la 17.6. Nokian Työväen Näyttämö soittaa Kulkurin valssia kesäkuun lopulta alkaen.

Jo kesäkuun alkupuolella esittäytyy uusi porukka Tohlopin Mediapoliksessa: Satulinna on musikaalinen parodia tosi-tv:stä ja tämän ajan pintailmiöistä 7.6. - 17.6.

SAIMAAN TIENOILLA:

Ensimmäisten joukossa ensi-iltaan ehtii Kuninkaankartanon Kesäteatteri Juvan Partalassa. Lahjakkaan Pasi Lampelan kihlalahja Satu Silvolle ja Reidar Palmgrenille on Takahuoneen taika. Pariskunta nousee lavalle tarjoilijanpuvuissa la 10.6.2017.

Saimaan teatteri: Uskomaton huijari-show 2017 huijaa, puijaa ja petkuttaa ympäri Saimaan. Porukann perustajiin kuuluva tuottaja Wilhelm Grotenfelt on juvalaista aatelissukua, ja ensi-illat ovat yleensä Juvan Jukolassa, kuten tänäkin vuonna ma 10.7. Paitsi ennakkoesitys on nähtävissä ennen Itä-Suomeen lähtöä Vartiokylän työväentalossa Helsingissä to 6.7.2017. Aiemmasta kokemuksesta uskallan veikata vallatonta menoa viehkoissa työväentaloissa. Kiertueaikataulu: saimaanteatteri.fi.

Naisvuoren Kesäteatteri Mikkelissä osallistuu 100-vuotiaaseen Suomeen suositulla ja perisuomalaisella tv-sarjalla Metsolat. Sen ohjaa Katriina Honkanen, enska la 5.7.

Kesäasukkaiden kansoittamassa pitäjässä ja sen Mäntyharjun Kesäteatterissa saa kantaesityksen musiikkinäytelmä Eloa ja kuvaa. Mainoskuvat tangokuninkaallisista Maria Tyysteristä ja Jukka Hallikaisesta tuovat mieleeni Elokuva-Aitan kannet huussin seinällä lapsuuden sukulaispaikassa. Kyseessä onkin myös historiaa vuonna Suomi100. Ensi-ilta Pappilanparvella la 15.7.

 

 

 

 

Share

Pages