Uusien reseptien viikko, osa 1: Bataattiranskalaiset ja spelttikuorrutettu kala

Sain Pikkujuttuja-blogin Marilta haasteen testailla uusia ruokareseptejä viikon ajan. Ajankäytöllisistä syistä julkaisen kokkailujani pikkuhiljaa yksi kerrallaan. Otan haasteen mielelläni vastaan, sillä ateriarepertuaarini kaipaisi hieman vaihtelua, ja tällainen haaste on oiva sysäys kokeilemaan jotain uutta!

Ensimmäisenä vuorossa bataattiranskalaiset ja spelttikuorrutettu turska

bataattiranskalaiset.JPG

Olin jo kerran aiemmin kokeillut bataattiranskalaisten valmistamista kotiuunissa, mutta lopputulos oli lötkö uunibataatti. Nyt perehdyin asiaan tarkemmin erinäisiä internetlähteitä selaten, ja päädyin seuraavaan valmistustapaan:

Ainekset: Yksi iso bataatti, öljyä, suolaa, paprikamaustetta

Valmistus: Kuori bataatti ja leikkaa se sormen paksuisiksi tikuiksi (saa olla melko ohuita). Pro-vinkki: huuhtele tikut vedellä ja kuivaa pyyhkeellä, näin ylimääräinen tärkkelys poistuu ja ranskalaisista tulee rapeampia. Laita tikut kulhoon, lisää joukkoon pari ruokalusikallista öljyä sekä mausteita maun mukaan. Suolaa saa olla melko reippaasti, tasapainottamassa bataatin makeutta. Sekoita. Kaada pellille, paista 225 asteessa n. 30 min. Hyviä tuli!

bataatti.JPG

Lapsi toivoi ruoaksi kalaa, joten hätäpäissäni nappasin Lidlistä ostoskoriin paketin turskan selkäfilettä. Eikös ne fish&chipsit tehdä turskasta? Olen todella tumpelo valmistamaan kalaruokia, kiitos kala-allergisen äitini, mutta päätin silti kokeilla kalan leivittämistä. Keittiöni kuiva-ainevalikoima on tällä hetkellä hieman rajoittunut, mutta koska olen luova kokki, tartuin spelttimuro-pakettiin. Tadaa: spelttileivitetyt turskafileet. Resepti omasta päästä.

Ainekset: Kaksi reilua kalafilettä, kananmuna, ruisjauhoa, (speltti)muroja, suolaa, pippuria. Rasvaa paistamiseen.

Valmistus: Murskaa murot pieneksi silpuksi. Laita yhdelle lautaselle ruisjauhoa, suolaa ja pippuria, ja riko toiselle kananmuna. Pyörittele kalafileet ruisjauhossa. Pyörittele jauhoiset kalafileet kanamunassa. Vaihda toiselle lautaselle ruisjauhot murosilppuun ja pyörittele kalat siinä. Laita pannulle tarpeeksi rasvaa (öljyä tai voita) ja paista kala kypsäksi.

spelttikala.JPG

Lisäkkeeksi keitin parsakaalia.

Kastikkeen valmistin sekoittamalla edellispäivästä jääneeseen ranskankermaan ruokalusikallisen valmista remouladekastiketta.

bataattiranskalaiset2.JPG

Loppuraportti: Annoksesta riitti kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Bataattiranskalaisia aion tehdä uudestaankin! Ne maistuivat hyvin koko perheelle, ja lapsi dippaili niitä innoissaan kastikkeeseen. Ja niistä tuli oikeasti rapeita ja maukkaita, eikä lötköjä niinkuin viimeksi. Parhaalta ne maistuivat kuumina, juuri uunista tulleina. Kalan suhteen olen edelleenkin vähän tumpelo. En ihan osaa tätä paistohommaa, ja kalasta tuli vähän kumimaista. Johtuiko se kalasta vai minusta? Pro-tipsit jakoon! Kommenttiboksi on avoin. Enkä tiedä miksi kuvittelen, että kala pyöritellään ensin jauhoissa ja sitten kananmunassa ja sitten uudestaan (korppu tms)jauhoissa. Noh, kalanlaittotaidot eivät kehity muuta kuin harjoittemalla.

bataatttti.JPG

Haastan ensimmäisenä mukaan Heli Suutarisen, sillä tämä sopii loistavasti hänen keittokirjahaasteeseensa! Näin me muutkin saamme seurata keittokirjaprojektin etenemistä. ;)

 

koti ruoka-ja-juoma