Ladataan...
Tuuliajolla

Tunnen itseni petturiksi. Itse kuvan kirjassa ( mistä halua teille sanoa pari sanaa ) ei ole mitään vikaa, vaan minussa. Olen osa Lilyn lukupiiriä, enkä saanut luetuksi Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat romaania, joka valittiin äänestyksessä lukupiirin ensimmäiseksi kirjaksi. 

Siksi olen petturi.

Mielenkiintoni vain lopahti. Yritin ja ihan oikeasti yritin, mutta ei. Kirja kyllä kuulosti lupaavalta, mutta tarina ei imaissut sisäänsä sillä tavalla kuin olisin halunnut. Yleensä en luovuta kirjojen suhteen näin nopeasti, mutta tämän kohdalla mielenkiintoni ei vain riittänyt. Alunperin olisin halunnut lukea Rosa Liksomin kirjan Hytti nro 6, mutta harmikseni se ei saanut tarpeeksi ääniä. Lisäsin sen kuitenkin omalle lukulistalleni ja tartun siihen heti, kunhan vain löydän juuri sille sopivan hetken.

__

On olemassa kuitenkin yksi kirja mihin olen uppoutunut aivan täysin! Nimittäin ihanan Satu Rämön  Islantilainen voittaa aina. Elämää hurmaavien harhojen maassa. Olen lukenut Sadun blogia jo pidemmän aikaa ja halunnut kovasti lukea myös hänen kirjoittamansa kirjan. Mulle kävi itseasiassa niin, että menin työpäivän jälkeen ruokakauppaan ja tarkoituksena oli ostaa vähän ruokatarvikkeita. Maitoa ja sen sellaista. Sitten täysin sattumalta tämä kirja tupsahti nenäni eteen ja ajattelin, että nyt on se hetki ja mun on vain tartuttava siihen. Ostin kirjan enkä niitä ruokatarvikkeita, koska unohdin ne tyystin. Menin autoon ja selailin kirjaa jo kaupan parkkiksella, mielessäni vain yksi ajatus - " voisikohan joku muu hakea lapset päiväkodista ja mä saisin jäädä tähän loppupäiväksi lukemaan? "  Tiesin, ettei se olisi mitenkään mahdollista ja laitoin kirjan pelkääjän paikalle. Kuitenkin koko kotimatkan selasin kirjaa sieltä täältä ja heiluin moottoritiellä autoni kanssa sen näköisenä, että joku olisi voinut luulla mun ajaneen humalassa. Sormeni oikein syyhyivät ja aivoni huusivat!

Siinä olisikin ollut poliisille selittämistä, mutta juuri tällaisia kirjojen pitäisikin olla. Ei ehkä liikennettä vaarantavia sentään, mutta mukaansatempaavia ja uskomattoman mielenkiintoisia!

Kuten teille aikaisemmin kerroin Salainen kaukokaipuu- postauksessa, tunnen suurta halua matkustaa joskus Islantiin. Tämä kirja ei ole helpottanut yhtään matkakuumettani, päinvastoin se on vain lisännyt sitä. Mun on joskus aivan pakko päästä tuohon maahisten kummalliseen maahan, missä lähestulkoon kaikki tuntuvat olevan sukua keskenään, mikään ei ole mahdotonta vaan asiat ovat järjestelykysymyksiä, jouluun suhtaudutaan suurella intohimolla ja ollaan maailman parhaita asiassa kuin asiassa. Kaikenlisäksi Islannin karu, mutta kaunis luonto ja kuumat lähteet kiinnostavat niin paljon, että vinkkasin viimeksi edellispäivänä miehelle eikö me voitaisi vain myydä kaikki maallinen omaisuus ja muuttaa Islantiin?

Hän ei lämmennyt, mutta mä olen jo katsonut salaa lentoja.

Kirja todella vie lukijan keskelle hauskoja tapahtumia ja mitä kummallisempia juttuja. Kuinka moni oikeasti pääsee juomaan kahvia esim. Sauli Niinistön kanssa? Veikkaan, ettei kovin moni. Satu on kuitenkin tehnyt sen Islannin presidentin kanssa ja vielä kovin leppoisasti keskellä presidentin olohuonetta. Teksti on ihanan soljuvaa, napakkaa ja ihanalla huumorilla maustettua. Kappaleet ovat lyhyitä, joka pitää helposti otteessaan eikä päästä irti kuin vasta viimeisellä sivulla. Kivaa kirjassa oli myös se, että sieltä löytyi vähän kuviakin ja niitä katsoessa sai tekstiin aivan uudenlaista syvyyttä.

Aivan ihana kirja! Niin ihana, ettei haittaa vaikka maidot ja sen sellaiset jäivät silloin ostamatta.

Sain nimittäin jotain paljon parempaa - ihanan lukukokemuksen ja pienen matkan Islantiin, jonka tulen muistamaan aina ja minne vielä joskus aivan varmasti palaan uudelleen.

Share

Ladataan...
Tuuliajolla

Pojan lokeroon päiväkodissa tuli tällä viikolla lisää postia - kutsu ensimmäisille kaverisynttäreille!

En kestä! Oikeasti melkein liikutuin päiväkodin eteisessä kutsukorttia lukiessani. " Onko mun poika todella jo näin iso, että hän alkaa saada kutsuja kavereidensa syntymäpäiville? Mun pieni poikani. "  Pistin kortin kangaskassiin ja hymyilin. Näytin kortin pojalle vasta kotona, välttääkseeni päiväkodissa mahdollisesti tapahtuvaa riemuhuutokohtausta.

Tulin väkisinkin ajatelleeksi, että onko meillä alkanut nyt se " kaverien aikakausi " jolloin kaverit ilmestyvät kuvioihin pienissä määrin yhä enemmän ja enemmän? Sillä jos tämä on juuri sitä, olen siitä enemmän kuin innoissani. Olen kieltämättä vähän salaa jopa odottanut tätä hetkeä, että poika alkaa itse löytää itselleen kaltaisiaan kavereita, vaikka kyläreissuissa on vielä hyvä itse olla läsnä ja katsoa kuinka ne leikit oikeasti sujuvat.

Kohta kuitenkin huomaan, että olen vain kuskina, vilkutan heipat eteisessä ja sanon tulevani hakemaan parin tunnin päästä. Sekin aika on väistämättä edessä ja sitäkin odotan jo vähän salaa.

Nyt kaipaankin teiltä hieman vinkkejä!

Mitä ostaa neljävuotiaalle pojalle syntymäpäivälahjaksi?

Share

Ladataan...
Tuuliajolla

Ihanaakin ihanempi Mauri Kunnas! Klassikko jo syntyessään!

Tässä on kirja mitä ollaan luettu niin paljon, että sen sivutkin jo hieman harottavat. Poika sai tämän viime vuonna joululahjaksi ja tykästyi kirjaan niin kovin, että sitä luettiin silloin monta päivää putkeen! Nyt kirja on jäänyt lukutauolle jo ihan siitäkin syystä, että se kaipaa pientä teippausta. Harvemmin kirjat saavat kohtalokseen sivujen repimistä, mutta kyllä niitäkin hetkiä on uskokaa pois. Varsinkin silloin, jos vaikka sisko sattuu lukemaan juuri sitä kirjaa, jonka veli haluaisi. Ajattelin nyt kuitenkin kertoa teille tästä, sillä tämä ansaitsee päästä parrasvaloihin!

Kesä Koiramäessä kirja ( 2015 ) on tarina Koiramäen Elsasta, Killestä ja Martasta, jotka viettävät kesää Koiramäessä ystävänsä Aukustin kanssa. Yhdessä he tutustuvat erilaisiin kasveihin, lintuihin, eläimiin, erilaisiin perinteisiin, juhlapäiviin ja ennustuksiin. Kesän hurjimman reissun he kokevat rovastin kanssa, kun he päättävät lähteä kalastusreissulle ja joutuvatkin ukkosmyrskyn yllätettyä jäämään saareen yöksi. Rovasti on myöhästyä seuraavan päivän saarnastaan, mutta ehti kuin ehtikin ajoissa kirkolle nestuukilakki päässään. Kesän kohokohdaksi muodostuu mittumaari, eli juhannus. Silloin Koiramäessä tapahtuu merkillisiä asioita. Tehdään taikoja ja nähdään aarnivalkeita ja enteitä.

Tarinan kerronta kirjassa on mukava ja sitä on helppo aikuisen lukea ja lasten kiva kuunnella. Joitain hieman vaikeita ja vieraita sanoja lapsille kirjan tekstistä löytyy, kuten mm: rovasti, nestuukilakki, helavalkea, mittumaari, nahkuri, renki, lattiaryysäke ja piika. Meidän pojalla kysyttävää riittää ja välillä joutuu itsekin oikein miettimään kuinka selittää sana renki tai piika niin, että hieman reilu kolmevuotias sen ymmärtäisi. Kirjassa riittää ihanien kuvien puolesta paljon ihmeteltävää ( + Herra Hakkaraista on tietenkin kiva etsiä! ) ja samalla se on myös opettavainen. Pidän niin paljon sellaisista kirjoista, joita kuunnellessaan lapset oppivat uusia asioita. Oli se sitten jotain eläimistä, luonnosta, ihmisistä, perinteistä tai meidän tavoista. Pidän sitä vain jollain tavalla todella tärkeänä ja on ihana huomata kun lapset oppivat ja ovat aidosti kiinnostuneita. En vaihtaisi yhteisiä lukuhetkiä pois mistään hinnasta, vaikka joskus luenkin pitkän päivän päätteeksi kirjoja silmät ristissä.

Itse Mauri Kunnas tunnetaan parhaiten juuri Koiramäki - kirjoistaan, sekä lapsille suunnatuista sovituksista kuten Kalevala ja Seitsemän veljestä. Hänen kirjojaan on käännetty yhteensä 35 eri kielelle ja julkaistu 36:ssa maassa! Miettikää, että Mauri Kunnaksen Joulupukkia on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta ( näin kertoo Wikipedia ) Koiramäki-kirjojen lisäksi pidän valtavasti Joulupukki ja Noitarumpu ( 1996 ) elokuvasta, joka kuului jo lapsena meidän siskojen jouluperinteisiin. Se on itseasiassa kantanut ihan näihin päiviin asti, sillä vielä viime vuonnakin muistan katsoneeni tämän kyseisen elokuvan ja se ilahdutti vieläkin!

Tätä joulua odotellessa!

__

Aikaisemmat kirjavinkit löydät täältä:

Tuula Korolainen: Muumin metsäseikkailu + Muumien värikäs päivä

Sven Nordqvist: Viiru ja Pesonen saavat jouluvieraita

Beatrix Potter: Petteri Kaniinin satumaailma

Björn Bergenholtz: Ajamme maailman ympäri

Camilla Mickwitz: Emilia ja Kuningas Oskari

 

Share

Pages