Ladataan...
Urban dreams

Meiltä kysytään säännöllisin väliajoin vinkkejä Kreikassa matkusteluun. Syy tähän on sukulaissuhteet siellä päässä, ja meidän jokavuotinen matkustusinto maahan. Olenpahan käynyt myös kreikankielen kursseilla 1,5 vuotta.... :) Nyt ajattelin koota ajatuksiamme kohteista vähän yleisemmin. Lue siis matkavinkkimme Kreikkaan! Vastaan mielelläni myös muihin kysymyksiin liittyen mihin tahansa.

Hyvä vaihtoehto on lentää Ateenaan, olla siellä esimerkiksi kolme päivää ja suunnata sitten saarille tai muualle matereelle lautalla. Lue postaukseni lauttamatkailusta täältä

Ateena - Must visit

Ateena on Euroopan yksi kiinnostavimpia pääkaupunkeja. Se on sekoitus upeaa historiaa, joka on nähtävillä ja läsnä kaikkialla. Ostoskatu Ermoulta on vain kivenheitto antiikin ostoskeskukseen, joka yhä möllöttää Plakan liepeillä. Ostoskeskuksessa oli kuulemma maailman ensimmäinen automaattisesti aukeava ovi. 

Rakastan Ateenaa kovasti. Haluaisin vaan upota kaupungin vanhaan kaupunkiin. All in all - kaikkien pitäisi kokea Ateena!

Kuvaa Plakan vilskeestä, ja ylin kuva antiikinaikaisesta ostoskeskuksesta.

Media on antanut kaupungista hieman levottoman kuvan aikaisempina vuosina. Voin kuitenkin sanoa, että olen liikkunut yksin hyvin paljon kaupungissa, ja olo on aina ollut turvallinen. Taannoin olleet mielenosoituksetkin sijoittuvat oikeasti pienille alueille. On joitain alueita, joista en ottaisi hotellia mm. huumekaupan tms. vuoksi. Näitä on esimerkiksi Omonia, Psiri ja Exarcheia. Sen sijaan suosittelen ERITTÄIN lämpimästi ottamaan majapaikan Plakasta, eli Ateenan vanhasta kaupungista. Olemme yöpyneet mm. Acropolis Housessa, ja se oli oikein jees. Plakan ulkopuolelta taas olemme olleet Victory Innissä. Ei mitään valittamista. Pangrati on erittäin rauhallinen, "hipsteri"alue, jossa olimme viimeksi myös pari viikkoa Airbnb:ssä. Kolonaki on kallis, ylellinen alue. 

Täkyt:

- Café Diogenes Plakassa - yksi meidän lempparikahviloista.

- Plaka - lempipaikkani. Kiertele, kaartele, unohda kello.

Estatorion, Gizi (Lomvardoun ja Ioannou Soutsoun kulmassa. Ei auki iltaisin) - Parasta kotiruokaa. Ja ihana pariskunta Soula ja Achilleas pitävät paikkaa. 

- Kävely kaikkialla, ympäri Ateenaa. "Pame volta", kuten kreikkalaiset sanovat. Illalla mennään kävelylle. Kreikkalaiset rakastavat kävelyä iltaisin kaupungilla. 

- Nähtävyydet, puistot, antiikin paikat. 

Naxos - Kykladien saariryhmää 

Sekoitus kaupunki- ja rantalomakohdetta. Naxoksen vanha kaupunki on ihana. Voisin kävellä siellä tuntikausia. Vuokrasimme auton, ja sen avulla näimme saarta hyvin. Auto oli nimissäni, sillä mieheni unohti mantereella sijaitsevaan tukikohtaamme ajokorttinsa. Hän kuitenkin ajoi. Poliisi pysäytti meidät, ja tiedusteli, miksi nainen ei aja, vaikka auto on hänen nimissään. Mieheni vastasi kreikaksi poliisille: "Katso nyt häntä, mitä luulet miten meidän kävisi jos hän ajaisi täällä?". Poliisi nyökkäsi ja antoi meidän jatkaa matkaa. Kreikka on tunnettu hieman vaarallisesta liikenteestään, mutta jos ajat rauhassa, kaikki menee hyvin. Varaudu serpenttiiniteihin vuoristossa (en suosittele autoilua kaikille). Lue Naxoksen vinkit täältä. 

Koufonissia - Kykladien saariryhmää 

Kun saavuimme lautalla 300 asukkaan luonnonläheiselle saarelle meren keskellä, aloin itkeä. Se ehkä tiivistää tunnelman. Koufonissilta löydät kuvankauniit, puhtaat rannat. Päivisin kylässä ei ole ketään - kaikki ovat ympäri saaren kävelemässä ja nauttimassa yksityisistä, löytämistään hiljaisista rannoista ja luolista. Saarella on leppoisa ja todellakin ajaton tunnelma. Ravintoloita on kourallinen, ja saarella oli ainakin tuolloin vain yksi käteisautomaatti. Sinulle, joka etsit rauhaa ja estetiikkaa. Lue lisää Koufonissiasta täältä

Nafplion - Kreikan ensimmäinen pääkaupunki, kaksi tuntia Ateenasta etelään

Tätä paikkaa ei voi kylliksi kehua. Idyllinen, romanttinen, ihana. Jokavuotinen kohteemme. Oleskele vanhassa kaupungissa. Älä mene muualle. Jos haluat rannalle, mene paikalliselle kivirannalle, kävele rantareittiä hieman pidemmälle Karathonaan päin tai mene bussilla Toloon (lomakohde). Nafpliosta löydät aitoa sielua. Kreikkalaisten lomakohde. En ole osannut vielä kirjoittaa Nafpliosta, koska se on minulle niin tärkeä. Niinpä kannattaa lukea Missä olet Lauran kokemuksesta.

Elafonissos

Etelä-Kreikan uuuuupeat rannat. Ou mai kaad. Muista aurinkorasva, vesi, ja lököttelyfiilis. Yhdistä samaan reissuun Monemvasia. Et pety!  Lue lisää täältä.

 

Monemvasia

Uskomaton, 500 jaa perustettu linnoituskaupunki. Tässä paikassa on taikaa. Unohda kello, puhelin, kaikki. Nauti ja mieti elämää. Lue lisää täältä.

 

~~~~~~

Meidän matkalistaltamme löytyvät seuraavat kohteet, joissa aiomme tulla käymään: 

Ithaka - Jooniansaarten ryhmää

Ithaka on Kreikan länsipuolella sijaitseva saari. Ithacalta voi tehdä reissun vaikkapa Kefaloniaan ja Zakynthokselle. Ja toisin päin. 

Lefkas - Jooniansaarten ryhmää

Vihreä, kaunis saari. Ystäväni vieraili täällä, ja piti kovasti. Suosittelen isoon kaupunkiin majoittumista. Maaseudulla joutuu liikkumaan autolla yms. Mielestäni aina on kiva olla ytimessä!

Milos - Kykladien saariryhmää 

Tuliperäinen saari, joka kiehtoo etenkin miestäni. Milokselle pääsee Ateenasta lautalla. 

Mykonos - Kykladien saariryhmää 

Bilepaikka. Ja superkauniita kuvia Instagramissa! Mykokonkselle pääsee Ateenasta lautalla. 

~~~~~~ 

Toivottavasti näistä on apua Kreikkaan matkustaville. Maa on täynnä vaikka kuinka ihania - ja erilaisiakin - kohteita. 

 

 

Ladataan...
Urban dreams

Minulla on teille uutisia: olen vaihtamassa työpaikkaa. Niinpä minulla on oiva tilaisuus nollata nyt kuuden viikon kesälomalla. 

Aluksi mietin, että miten sen teen. Kesäloma on monelle stressaavaa aikaa, eikä suotta. Sehän on loma - KESÄLLÄ. Siitä on pakko ottaa kaikki irti. Minulla on lomaa nyt takana pari viikkoa. Aiomme olla vain Suomessa ja kotosalla, ja mielestäni se on aivan ihanaa. 

Jo loman alussa päätin, että nyt teen kyllä ihan mitä huvittaa ja miten tykkään. En ole käskemässä itseäni tekemään mitään. Olo on loistava, olen palautunut töistä, ja nyt vain lekottelen vielä elokuun alkuun. Haluan jakaa kanssanne ajatusmaailmani ja vinkit siihen, miten viettää se armollisempi kesäloma. 

 

Tee lomalötköttelystä parempaa näin

 

1. Unohda "pitäisi"-ajattelu. Olet ainoa, joka ajattelee, että sinun pitäisi tehdä sitä, tätä ja tota, mennä rannalle, nauttia auringosta ja vielä puunata kämppäkin. Tee se ainoastaan, jos huvittaa (minua kämpän puunaus kiinnosti tokan lomaviikon lopulla, ja se oli energisoivaa. Auringosta en ole itseäni painostanut nauttimaan). 

2. Nuku. Koska oikeasti saat nukkua ilman kelloa työarkena? Aivot tarvitsevat lepoa ja palautumista. Minä myös käsittelen työstä irtautumista unissani. Ota päiväunet, vaikka kahdet. (Paras suositukseni lomalta on 7 h yöunet, ja kahdet päikkärit: 3 h ja 2 h pituiset. Illalla sain hyvin unta jo klo 23.)

3. Harrasta kivoja asioita, tee mitä huvittaa. Katso Netflixistä The Handmaid's Talen kaksi kautta, jos siltä tuntuu. Ihan sama, vaikka ulkona paistaa aurinko (terveisin allekirjoittanut). Suosi myös lukemista. Se rentouttaa mieltä ja avartaa ajattelua. Lue hömppää ja dekkareita. Se tekee hyvää. 

4. Unohda kello. Ihan sama mitä se on. Sillä ei ole nyt väliä. Vain sillä on, mikä fiilis ja mitä tekee mieli. Älä vedä kuitenkaan ihan ranttaliksi unirytmin kanssa - viittaan kohtaan 2. Uni on tärkeää. 

5. Mieti, mikä sinulle merkitsee. Mikä on sinulle tärkeää elämmässä? Mikä tekee sinut iloiseksi? Loma on aika toteuttaa näitä asioita. Tee superlyhyt lista siitä, mikä lisää onnellisuuttasi heti. Toisiko luontoretki piristystä ja intoa? Haluatko leipoa mansikkakakun? Omalla lyhyellä listallani on geneerisesti pyöräretki ja luontoretki. Ne tuovat aina minulle iloa. Älä vaadi mitään, mieti vaan mikä toisi iloa - ja mieti tätä kohdan 1. kannalta. Älä pakota. 

Tehdään tästä kesästä itselle mieluisa, ihana ja palauttava! <3

Olisi ihana kuulla lukijoiden ajatuksia. Mitä ajattelet lomasta, ja mikä on mielestäsi ihanin asia lomalla? 

 

Kuva: Unsplash, Emily Goodhart

Ladataan...
Urban dreams

Kuva: Monemvasian muureilta

Oletko koskaan käynyt paikassa, joka vetää sinut sanattomaksi?

Minä olen. Nimittäin Monemvasiassa.

Teimme pari vuotta sitten roadtripin Etelä-Kreikkaan. Matkamme alkoi Ateenasta. Viivyimme pari päivää, ja sitten suuntasimme vakiokohteeseemme Nafplioon. 

Vuokrasimme auton ja ajoimme Spartaan. Vierailimme mystisessä Mystrasin kylässä. 

Matka jatkui yhä kartalla alas etelään, kohti Githiota. Githiossa pysähdyimme lounaalle. Voin kertoa, että sinä aamuna kalastettu punajuovamullo maistui aika herkulliselta.

Matka jatkui taas, suuntana etelä. Saavuimme vihdoin kohteeseen, jota olimme odottaneet: Linnoituskaupunki Monemvasiaan, joka perustettiin 500 jaa. Kuvittele saari, jota ympäröi tiukat muurit. Saaren kylä koostuu pienistä mukulakivi"kaduista" ja poluista. Ihmisiä vilisee, ja kaikki on pientä, hyvin vanhaa ja somaa. Yövyimme 1300-luvulla rakennetussa talossa, Pablito Housessa. Seikkailimme talojen välissä ja ihmettelimme merta.

Yöllä makasin terassin 700 vuotta vanhalla muurilla ja katselin tähtiä. Mietin, miten elämä on yksinkertaisimmillaan niin parasta. Tähtitaivas ja se tilanne oli jotain uskomatonta. Koko paikka huokui käsittämättömyyttä.

Monemvasiassa tuotettiin aikoinaan Malvasia-nimistä viiniä, josta muun muassa Brittihovi kovasti nautti. Viinin tuotanto kuitenkin lakkasi sotien myötä satoja vuosia sitten. Nyt kuitenkin Monemvasiassa on alettu viljellä alkuperäislajiketta muistuttavaa rypälelajiketta uudelleen. Siitä on tehty viiniä ainakin 10 000 pulloa, joista yhden toimme kotiin. Varjelemme sitä kuin kallista aarretta. 

Monemvasiassa olimme vain kaksi yötä. Olisi kannattanut nauttia rauhasta pidempään. Oli jo aika kuitenkin suunnata kunnon rantalomalle Elafonissokselle, eli "kahluusaarille". Elofonissos sijaitsee Etelä-Kreikassa, ja sinne pääsee parhaiten autolla ja autolautalla. Kuva kertoisi enemmän kuin tuhat sanaa.... mutta jätimme kännykät tarkoituksella pois, ja nautimme merestä.

Elafonissoksella pulikoinnin jälkeen ajoimme Manin maakuntaan Areopoliin. Manin maakunta on tunnettu hieman villinä lähtenä. Teiden varsilla meitä tervehti luotien lävistämät liikennemerkit. Majoituimme Ktima Karageorgou hotellissa, ja suuntasimme tutkimaan kaupunkia. Areopoli oli ihan erilainen paikka kuin muu Kreikka, mitä olimme nähneet. Oli kiinnostava nähdä hieman erilaista arkkitehtuuria, joka on muotoutunut omanlaisekseen eri hallitsijoiden aikana. 

Manin alueella teimme paljon autolla reissuja. Ajoimme esimerkiksi Vathin kiviseen kylään, jossa asuu kaksi ihmistä. Veljekset. (Kuva alla)

Lisäksi ajoimme rantaviivaa pitkin Areopolista pohjoiseen, Kardamyliin. Ai että, miten idyllinen paikka! Jos jaksat istua autossa, suosittelen ottamaan lomamatkasta auton kyydissä kaiken irti. 

Maisemat kohdillaan. Ei voi muuta sanoa.

Ladataan...
Urban dreams

Kävimme sunnuntaina luontoilemassa Meikon luonnonsuojelualueella Kirkkonummella. Meiko sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päästä Helsingissä.

Valitsimme reitiksi Kuikankierroksen 3,2 km. Se kiersi kaunista järvimaisemaa rantaa pitkin. Kyseessä on vallan upea paikka. 

Kuikankierros tarjoaa hienoja maastoja ja näkymiä järvelle. Järven rannalta löytyy monia kohtia, joihin olisi halunnut jäädä uimaan ja syömään eväitä. Tällä kertaa meillä ei ollut eväitä mukana, mutta aiomme ehdottomasti tehdä uuden retken Meikoon. 

Suosittelen luonnonsuojelualuetta luontoretkelle vahvasti. Suht kokeneena metsänkävijänä koen, että Meiko oli kauniimpi ja kivempi paikka kuin Nuuksio. Porukkaa Meikossa oli sunnuntaina hyvin vähän. Lisäksi Meiko tarjoaa samantyyppisiä upeita maisemia kuin Nuuksio, mutta hieman pienemmässä mittakaavassa. On kuitenkin syytä muistaa, että kyseessä on luonnonsuojelualue - pidetään siis yhdessä huoli, että paikka pysyy ennallaan ja siistinä.

Iso sydän!

Kaiken lisäksi paluumatkalla haimme jätskit Kirkkonummen Salesta, jossa myytiin Inkoosta tuotua tuoretta mansikkaa 35 e/5kg. Ostin kaksi laatikkoa. Laatikoissa ei ollut YHTÄÄN huonoa mansikkaa. 

Erittäin onnistunut reissu. 

Ladataan...
Urban dreams

Viime talven ja kevään aikana erityisesti on uutisoitu, miten vauva-arki on kamalaa ja ei sitä kukaan täysjärkinen jaksa. Kuinka lapsettomia kauhistuttaa kovasti ihan lanseeraattu termi "Prisma-arki". Tätä ennen taas on pitkään vallinnut aikakausi, jossa kukaan ei saa myöntää olevansa väsynyt tai myöntää pikku-Petterin ottavan niin kovasti päähän välillä. Nyt onkin helpottavaa äideille saada sanoa tämä ääneen - mediassa sekä kaveripiirissä. Kuka nyt jaksaa valvoa vuoden putkeen, ja ketäpä ei koliikkilapsen itku samalla surettaisi, harmittaisi ja vituttaisi? Jos ennen on tottunut menemään miten tykkää, ja yhtäkkiä joku tarvitseekin sinua 24/7. Minusta on ihan luonnollista, että äidit saavat sanoa läheisilleen miltä tuntuu ja helpottaa omaa fiilistään. Minusta on myös luonnollista käydä Prismassa. Kerralla isot ostokset - oli lapsia tai ei :D

Mutta entäpä ihan uutisointi, joka kiertää kehää? Ja samalla keskusta haluaa synnytystalkoot. Suomen väliluku kasvoi viime  kuussa yhdellä ihmisellä. 

Mietitäänpä hetki, millainen vaikutus tällä julkisuudella on lapsettomiin? Ei ihme, että selvityksissä lapsettomat kokevat lapsiarjen hyvin negatiivisena. Voitaneen sanoa, että se ei kauheasti herättele lisääntymisviettiä. Osalla se vaan työntää ajatusta kaukaisuuteen. Ehkä sitten joskus, jos jaksaa...

On selvää, että lapsen hankkiminen muuttaa elämää hyvin perustavanlaatuisesti, erittäin pitkäksi aikaa. Se on fakta. Uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen vie aikaa ja muuttaa varmasti myös suhtautumista omaan kehoon, puolisoon ja maailmaan. Kaikki todellakin tajuavat, että tämä ei ole helppoa ja siitä on oikeus puhua. 

Yksi asia, jota kuitenkin hartaasti olen toivonut, on positiiviset puolet. Tällä hetkellä nimittäin julkisesti maalattu kuva ei näyttäydy positiivisena. Miksi sitten hankkia lapsia? Mitä positiivista niissä on? Olisi mahtavaa, jos lapsien hankkimiselle olisi muitakin syitä kuin oman vanhuuden turvaaminen.

Vaikuttaako julkisuuskuvaan myös perisuomalainen piirre: jos sinulla menee hyvin, kannattaa visusti pitää suu kiinni, ettei kukaan vaan tule kateelliseksi ja loukkaannu (tms). 

Kyllähän niitä positiivisiakin asioita näkyy mediassa aina silloin tällöin: esim. kukaan ei vaihtaisi kuitenkaan elämäänsä pois. 

Kävin jokin aika sitten pitkäaikaisen ystäväni luona, jolla on kolme poikaa. 7-vuotiaat kaksoset ja yksi 3-vuotias. Se todella näytti minulle, lapsettomalle, jotain uutta.

Lapset olivat odottaneet minua kovasti vierailulle. He roikkuivat ikkunoissa minua odottaen. Tunti ennen sovittua saapumisaikaani he olivat jo huutaneet "tuolta se Meri tulee!" ja ystäväni toppuutteli, että vielä tunti pitää odottaa.

Kun lopulta soitin ovikelloa, kolmevuotias oli tokaissut, "sieltä se Meri sitten tulla tupsahtaa".

Sain heti laajan kotiesittelyn pojilta, ja aloimme iltapalalle yhdessä. 7-vuotiailla oli aivan mieletön huumorintaju. Tuntuu niin absurdilta, että noin vähän aikaa pallolla tallustellut voi olla noin hauska ja nokkela. 

Erityisesti toisen kanssa bondasin ihan kunnolla. Hän halusi, että pesen hänen hampaansa. Aloinkin pelleillä kunnolla, muuntaen ääntäni kunnolla näytellen: "Tervetuloa tänne hammaslääkärin vastaanotolle, avatkaa suu olkaa hyvä." Jo tässä vaiheessa poikaa nauratti. "Aloitamme oikealta sisänurkasta, ja käymme läpi kaikki purupinnat. Etuhampaiden takaosa pitää harjata kunnolla - sylkirauhasten vuoksi hammaskiveä voi muodostua erityisesti sinne". Poika nauroi niin, että mietin, kuinkakohan paljon hän ehtii niellä tuota hammastahnaa tämän hölmöilyn aikana :D 

Luin heille myös iltasatua. Miten näppäriä ja kiinnostavia asioita he huomasivatkaan Herra Hakkaraisen kirjasta - kirjan kuvissa oli paljon yksityiskohtia. Osaa jouduin kysymään heiltä:

"Miksi tuo voi ruokalassa näkkärien vieressä on vetoketjun näköinen?"

Pojat selittivät: "No kun vieressä on voinappeja, niin pitäähän siinä voivetoketjukin olla" 

Pojat olisivat kovasti halunneet, että skippaan seuraavan päivän ohjelmani (ystävän häät), jotta voisin tulla leikkimään heidän kanssaan uudestaan. 

Käynnin jälkeen olin kyllä hämmentynyt. En tiennyt, että lapset voivat olla noin mukavia ja hauskoja. Noin huumorintajuisia!

Voitaisiinko siis myös kertoa niistä ihanista asioista tai positiivisista puolista? 

Ladataan...
Urban dreams

Kävimme Michelin ravintola Askissa Kruununhaassa juhlistamassa ensimmäistä hääpäiväämme. Paikasta jäi ensisijaisesti mieleen annosten luovuus ja hyvä palvelu. Ja loistava viinimenu.

 

Askin menu sisälsi noin 17 annosta - osa kuului menuun, osa saapui keittiön yllätyksinä. Ruuat olivat kaikki hyvin kekseliäitä, ja ne hyödynsivät lähituotantoa. En paljasta liikaa - parempi kokea elämys itse :) 

Päätimme, ettei illallisen (noin 3 h) aikana viestitellä, joten en myöskään ottanut kuin yhden kuvan - sekin yllä olevista viinilaseista :D Oli parempi vaan nauttia itse tilanteesta, palvelusta, mauista ja viineistä, jotka oli huolella valittu jokaiseen annokseen sopiviksi. Oli hienoa kuulla, että viinit on valittu hyvin tarkasti. Osa niistä oli löytynyt Askin valikoimaan jopa sattuman kautta. Viinit olivat sinänsä eksklusiivisia, että osaa ei oltu tuotettu kuin joitain tuhansia pulloja. 

Askin ruokailukokemuksta kuvaa ehkä parhaiten luovuuden lisäksi taide ja luonto. Ruuasta ja annoksista on tehty taidetta. Ne ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan hieno yhdistelmä erilaisia makuja kauniisti aseteltuna. 

Ruokailun jälkeen olo oli todella hyvä. Emme olleet yhtään liian täynnä, mutta emme missään nimessä nälkäisiä. Pisteet kotiin kokonaisuudesta. 

Palvelu teki hääpäivämme illallisesta elämyksen. Oli hienoa, kuinka hyvin meitä palveltiin ja kuinka kiinnostavasti tarjoilijat rakensivat ruokailun aikana tarinaa annoksista.

Yhden Michelin-tähden ansainnut Ask tarjosi kyllä illanviettoon sijoitetulle summalle vastinetta.

Pages