Kudottu päiväpeitto lastensänkyyn

Viherpiiperö

Idea päiväpeiton kutomiseen lähti siitä, että halusin lastenhuoneen sängyn päälle kivan peiton jonka päällä olisi kiva makoilla. Toistaiseksi mummoni virkkaama reikäinen pitsipeitto sai väistyä ja uusi peittävämpi peitto saisi tulla tilalle. Löysin kivannäköisen vauvanpeiton Koukuttamon sivuilta ja päätin soveltaa ohjetta tulevaan lastensängyn peittoon. Langaksi olin valinnut jo Drops Muskat puuvillalangan, joka on kestävä, laadukas ja helppo kutoa. Langassa on myös kaunis kiilto.

Ikeasta ostetun Gulliver -lastensängyn mitat ovat n. 76 X 186, joten arvioin peiton kooksi 95 x 170. Tällöin peitto ylettyisi reilusti sängyn laidan yli. Tein pienen mallitilkun, jonka pohjalta arvioin silmukoiden ja lankakerien määrän.  Arvioin langan menekiksi n. 23 kerää. Ajallisesti peitto olisi suuri töinen ja työaika olisi 2-3kk (n. 60 tuntia).

 

Faktat

  • Ohje: Koukuttamo, Nuppu-peitto
  • Lanka: Drops Muskat, 100 % puuvilla, 50g = n. 100m,
  • Väri: lime, numero 53.
  • Langan menekki: 24 kerää
  • Valmiin peiton koko: n. 90 x 170
  • Puikot: pyöröpuikot koko 3,5 - 80 cm kaapeli
  • Aloitussilmukoiden määrä: 192
  • Yhden korinpohjan koko n. 2 cm x 2 cm (5 silmukkaa oikein 7 kerrosta)
  • Työaika: n. 71 h

 

 

Sovelsin peittoon Nuppu-ohjetta. Reunoissa on helmineuletta, keskellä korinpohjaneuletta.

 

Ohje

Luo puikolle 192 silmukkaa ja aloita helmineule kaikilla silmukoilla (1o, 1n, 1o, 1n jne.) Käännä työ ja kudo oikeat silmukat nurin ja nurjat silmukat oikein. Jatka helmineuletta kunnes työn korkeus on n. 9-10 cm (tai haluamasi korkeus). Aloita sitten korinpohjaneuleen tekeminen työn keskelle: Kudo työn molemmissa reunoissa 21 silmukkaa helmineuletta ja keskimmäisellä 150 silmukalla korinpohjaneuletta.

Kudoin 21 silmukkaa helmineuletta aloittaen 1o, 1n, 1o, 1n jne. 1. Tämän jälkeen kudoin 5 silmukkaa oikein ja viisi silmukkaa nurin jne. yhteensä 150 silmukkaa (kerroksen viimeinen korinpohja oli 5 nurin, korinpohjakuviota tulee yht. 30 kpl). Sitten jatkoin helmineuletta 21 silmukkaa aloittaen 1n, 1o, 1n ja kerroksen viimeinen silmukka 1n. Käännä työ, jatka helmineuletta 21 silmukkaa aloittaen 1o, 1n, 1o jne. Tämän jälkeen 150 silmukkaa korinpohjaneuletta 5 silmukkaa oikein, 5 silmukkaa nurin jne. Tämän jälkeen taas helmineuletta 21 silmukkaa. Jatka näin 7 kerrosta. 2. Kun 7 kerrosta on tehty, tee edelleen helmineuletta 21 silmukkaa työn molemmissa reunoissa ja aloita korinpohjaneule 5 silmukkaa nurin, 5 silmukkaa oikein jne. Jatka näin 7 kerrosta. Vuorottele kohtia 1 ja 2,  kunnes työn korkeus on 160 cm (tai haluamasi korkeus). Jatka sitten pelkällä helmineuleella. Kun helmineuleen korkeus on n. 9 - 10 cm (tai haluamasi korkeus), päätä työ.

 

Peitto antaa lastenhuoneessen kivaa ilmettä.

 

Kokemuksia

Peittoa oli oikein mukava tehdä. Alkuvaiheessa työ kulki mukana matkoilla ja työ edistyi vauhdikkaasti. Yhden kokonaisen korinpohjan (7 kerrosta) tekemiseen meni aikaa n. 1 h.  Ihan joka päivä en ehtinyt kutomaan. Monesti kudoin leikki-ikäisen huoneessa samalla leikkien tai telkkaria katsoen. Työn edetessä peitto lämmitti mukavasti jalkoja ja loppuvaiheessa sen alle pystyi olemaan kokonaan.

Peitosta tuli hyvä ja se sopii hyvin lastenhuoneeseen. Matkoilta löydetty Sagapon pehmolelu pääsi testaamaan ensimmäisenä pehmeää peittoa. Kaveriksi lastenhuoneeseen ostettiin myös uusi matto, Tyllin turkoosi Satakieli, joka sopii hyvin huoneen värimaailmaan. Matto on laadukas ja kudonta on vahvaa. 

 

Tyllin valmistama turkoosi Satakieli matto tuo kivaa tunnelmaa lastenhuoneeseen.

 

Sagapon kissa-hahmoa on ihana halia uuden peiton päällä.

 

Peitosta tuli ehkä aavistuksen verran liian lyhyt leveyssuunnassa - silmukoita olisi pitänyt olla ainakin 15 - 20 silmukkaa enemmän. Tällöin peitto olisi n. 5 cm leveämpi. Käsiala muuttui jonkin verran matkalla, joten peitossa on muutamien senttien eroja. Peittoa olisi hyvä kutoa joka päivä, jotta käsiala pysyisi samanlaisena. Olen oikeastaan yllättynyt siitä, että arvioni langanmenekistä osui melkein oikeaan. Työn puolessa välissä tosin ostin lisää lankaa, ettei se ainakaan pääsisi loppumaan kesken. Ajallisesti peiton tekemiseen meni enemmän aikaa kuin olin ajatellut, mutta se valmistui kuitenkin aika nopeasti ollakseen ensimmäinen iso työ.

Käytössä peitto on kestänyt tosi hyvin ja sitä on tullut pestyä jo useamman kerran. Pesun jälkeen peitto on tuntunut hieman karhealta, mutta pian se on pehmennyt.

 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.