Sydämellisiä runebergeja
Minulla on joku hullu pakkomielle runebergin torttuihin. Ja nimen omaan omatekoisiin, ne kaupan korkeat ja kuivat jollain viinalla kostutetut on ihan hirveitä. Ehkä runebergihommat aloittaa kevättraditiot – seuraavaksi tulee laskiaispullat, jotkut ystävänpäiväihanuudet ja sitten jo pääsiäinen. Ja talveenhan tarvitaan monenlaista piristystä.
Ohje on helppo ja muffinssimalliset runebergit syntyvät aivan tuota pikaa. Lauantaina osasyy oli universumin paras leivontaseura eli oma sisko. Sydämenmalliset hillot ovat nekin siskon käsialaa. Koska runebergit ovat kadonneet jo hetki sitten parempiin suihin, harkitsen vakavasti uusintasatsin tekemistä.
Ainekset:
200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl eli noin 100 g mantelirouhetta
2 dl murustettuja joulupipareita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Koristeeksi: vadelmahilloa ja kuorrutetta eli 1 dl tomusokeria ja 1 tl vettä tai vastaavasti jämät jouluksi ostetusta piparikuorruteputkilosta.
Sokeri ja voi vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Sekaan lisätään munat yksitellen ja jatketaan sähkövatkaimella vatkaamista. Loput ainekset sekoitetaan keskenään ja lisätään voi-sokeriseokseen. Taikina lusikoidaan muffinssivuokiin (vuoat täytetään noin puolilleen) ja paistetaan 175 asteessa uunin keskitasossa n. 20 min.
Jäähtyneiden muffareiden päälle lusikoidaan hillo ja pursotetaan kuorrutus. Helpoiten toimii ihan niin, että kulhossa tomusokeri ja vesi sekaisin, lusikoidaan pakastepussiin ja leikataan pussin kärkeen reikä pursottamista varten. Valmista tuli!
Leivontasession myötä joululahjaksi saatu kaunis huhmare pääsi ensimmäistä kertaa käyttöön. Iso huhmare oli eri kätevä pipareiden muruksi nuijmiseen. Mutta kylläpä se Fredrika Runeberg on ollut fiksu nainen tähän ohjeensa kanssa – torttuihin saa hukattua niin joululta jääneet piparit, mantelit kuin pipareiden koristeluun ostetut pursotetuubitkin.
Alkuperäinen ohje on muistaakseni jonkun vuoden Kotivinkistä.