Blinejä
Saatiin viikonloppuna vieraita pääkaupungista ja sitähän sopi juhlistaa blineillä! Blinit on aivan ehdotonta suosikkikausiruokaani (ja vappumunkit ja mansikkakakku ja kanttarellikeitto ja kaikki joulujutut…). Ehkä ne on siksi niin hyviä, että niitä tulee syötyä ainoastaan sydäntalvella?
Täytteet eivät olleet ihan perinteiset, vaan blinien päälle laitettiin smetanan lisäksi savulohta, punasipulipaistosta, suolakurkkua, sienisalaattia ja sieni-pekonipaistoista.
Ainekset (neljälle):
40 g hiivaa
2 dl maitoa
2 dl tummaa olutta
2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
4 keltuaista
1,5 tl suolaa
4 valkuaista
voita paistamiseen
Hiiva liotetaan kädenlämpöiseen maitoon. Sekaan lisätään huoneenlämpöinen olut, jauhot, suola ja keltuaiset. Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja laitetaan käymään vedottomaan paikkaan vähintään kahdeksi tunniksi. Paras olisi tehdä taikina jo edellisenä iltana ja silloin se kannattaa laittaa jääkaappiin.
Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja vaahto sekoitellaan varovasti taikinan joukkoon juuri ennen kuin blinejä aletaan paistaa. Blinit paistetaan pannulla (blinipannu on paras, mutta mikä tahansa lettupannukin käy) runsaassa voissa.
Perinteisesti blinit syödään mädin, smetanan ja sipulin kanssa. Illanviettäjät taisivat tykätä eniten savulohesta ja lihansyöjäosasto pekoni-sienitäytteestä. Portobelloista tehty sienisalaatti sen sijaan vaatii vielä hieman tuotekehitystä. Juomienkin suhteen oltiin epäasiallisia ja korvattiin vodka hyvällä cavalla. Ei kovin venäläistä, mutta mitäpä tuolla nyt on niin merkitystä?