Lohi-riisilaatikko
Tämä ohje jäi ensimmäisenä meidän talouden arkiruokalistaan sen jälkeen, kun sain Safkaa-keittokirjan käsiini. Helppoa, nopeaa ja tästä syö kahtena päivänä. Siinä ne arkiruoan kriteerit ovatkin.
Ainekset (neljälle)
4 dl täysjyväriisiä
2 keitettyä kananmunaa
5 dl täysmaitoa
3 kananmunaa
300 g kylmäsavulohta (ohjeen mukaan graavilohta)
voita vuoan voiteluun
suolaa, valko-ja mustapippuria
Keitä riisi ohjeen mukaan. Hienonna keitetyt munat ja leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Laita kulhoon keitetty riisi, paloiteltu lohi ja hienonnetut munat. Mausta suolalla ja pippureilla.
Voitele uunivuoka voilla, kippaa riisiseos vuokaan. Vatkaa maito ja munat kevyesti keskenään, lisää hiukan suolaa ja valkopippuria. Kaada munamaito vuokaan ja vuole päälle reilusti voilastuja. Paista 180 asteessa noin 35 min.
Laatikon kylkeen kuuluu tilli-voisula: 60 g voita, tilliä silputtuna ja sitruuna neljäksi lohkoksi leikattuna. Homma menee ihan vaan niin, että voi sulatetaan kattilassa ja lisätään tillisilppu. Annoksen päälle lusikoidaan tillivoisulaa ja puristetaan sitruunaa.