Tomaattipesto ja minttu-kesäkurpitsapesto
Olen innostunut tänä syksynä pestosta. Ja minkälaisesta pestosta – tavallisen peston lisäksi keittiössä on valmistunut tuoretomaattipestoa ja minttu-kesäkurpitsapestoa. Jälkimmäinen on ihan ehdoton suosikkini. Se sopii mainiosti tortillojen väliin ja paistetun lohen kaveriksi. Punainen pesto puolestaan toimii paahtoleivän päällä ja pastan kanssa. Melkein kaikki ainekset ovat itse kasvatettuja, puutarhasta löytyy nimittäin yrttejä, kesäkurpitsaa, tomaattia ja paprikaa. Pinjansiemenpuuta täällä ei vielä kasva…
Tuoretomaattipesto
(noin 2 dl eli kolme pilttipurkillista valmista pestoa)
punainen paprika
kolme tomaattia
valkosipulinkynsi
desi tuoretta oreganoa tai basilikaa
desi pinjansiemeniä
ripaus suolaa ja mustapippuria
noin desi rypsiöljyä
Paloittele paprika, poista siemenet ja valkoiset osat. Paahda kuumalla kuivalla pannulla, kunnes palat vähän pehmenevät. Anna paprikoiden jäähtyä. Lohko tomaatit, poista niistä siemenet ja vihreä kanta. Pilko valkosipulinkynsi. Mittaa tehosekoittimen kulhoon kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta. Hienonna hetki ja lisää sitten koneen koko ajan käydessä öljyä ohuena nauhana sen verran, että kastikkeesta tulee sopivaa.
Minttu-kesäkurpitsapesto
100 g kesäkurpitsaa kuorineen
50 g kuorittuja manteleita
tuhti nippu tuoretta minttua
puolen sitruunan mehu
suolaa, mustapippuria
noin desi rypsiöljyä
Kuutioi kesäkurpitsa. Mittaa kaikki aineet öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten koneen koko ajan käydessä öljyä ohuena nauhana sen verran, että kastikkeesta tulee sopivaa.
Alkuperäiset ohjeet Teresa Välimäki&Johanna Lindholm: Purkissa!