Sitruuna-rosmariinilohta ja punajuurisalaattia
Ihanat punajuuret ovat täällä taas! Inhosin joskus aiemmin punajuuria, mutta ehkä ihan vaan siksi, että punajuuri edusti minulle etikkasäilykkeitä ja rosollia. Oikeasti punajuuri on mitä paras loppuvuoden raaka-aine. Ja edullinenkin, parin kilon pussi maksaa alle kaksi euroa. Punajuurista tehtiin tällä kertaa fetajuustolla ja pinjansiemenillä ryyditettyä salaattia. Ja salaatin seuralaiseksi sitruuna-rosmariinilohta.
Ainekset (neljälle):
oliiviöljyä
600-800 g lohifilettä
suolaa, mustapippuria
sitruuna
tuoretta rosmariinia
n. 50 g voita
Lämmitä uuni täydelle teholle, käytä mieluiten ylälämpöä tai grillivastusta. Vuoraa uuninkestävä vuoka foliolla ja voitele oliiviöljyllä. Laita lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin. Suolaa ja pippuroi kalan pinta. Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet ja rosmariininoksat kalan päälle. Peitä lohipala voinokareilla.
Paista lohta uunin yläosassa noin 6 minuuttia, kunnes se on saanut hyvän värin. Sammuta uuni ja siirrä vuoka uunin pohjalle. Jätä uuninluukku raolleen ja anna kalan levätä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Uudesta Safkaa-keittokirjasta löytynyt lohiohje on vähintäänkin mielenkiintoinen, mutta hyvä siitä tuli! Etenkin jos tykkää, että lohi on hyvän rosé, eikä sellainen lounaskeittiön läpipaistunut. Kannattaa kyllä testata.