Lohta punaisessa curryssä
Mikä lämmittäisi (no terästetty glögi, mutta jos puhutaan ruoasta…) pimeässä marraskuun illassa paremmin, kuin thai-tyyliin tehty, punaisella currytahnalla ryyditetty lohi? Ruoka on nopea tehdä, eikä vaadi mitään spesiaaliosaamista. Ja helppouteen verrattuna pääsee aika lähelle alkuperäistä thai-makumaailmaa.
Ainekset:
400 g lohifileetä
1 prk kookosmaitoa
3-4 rkl punaista currytahnaa
4 kaffirlimen lehteä (näitä löytyy kuivattuina jopa Pirkalta)
1 rkl tummaa ruokosokeria
2-3 rkl kalakastiketta
2 tl tuoretta limen mehua
öljyä paistamiseen
koristeluun tuoretta korianteria ja chiliviipaleita. Lisäkkeeksi jasmiiniriisiä.
Leikkaa lohi annospaloiksi ja paista pannulla molemmilta puolilta. Kalaan kannattaa jättää nahka kiinni, silloin palat pysyvät paremmin kasassa. Siirrä kalapalat sivuun.
Kippaa pannulle kookosmaito ja currytahna ja hauduta hetki. Lisää loppu kookosmaito ja kaffirlimen lehdet ja hauduttele vielä kymmenisen minuuttia. Mausta sokerilla, kalakastikkeella ja limen mehulla. Tarkasta maku, nosta kalat liemen sekaan ja tarjoile riisin kanssa. Niin ja pinnalle tosiaan tuoretta korianteria ja chiliviipaleita (jos siltä tuntuu).
Tämän muuten ansiokkaan reseptin ongelmana on suolaisuus – minun makuuni ruoka on vähän liian suolaista noilla annetuilla currytahnan ja kalakastikkeen määrillä. En tiedä, myydäänkö jossakin niitä vähempisuolaisina, molemmissahan on aika reilusti suolaa. Ellei tykkää kovin suolaisesta ruoasta, kannattaa siis vähentää hieman tuota kalakastikkeen määrää tai ainakin maistella ruokaa kesken kokkaamisen.
Alkuperäinen ohje jostakin vuoden 2011 Maku-lehdestä.