Raparperi-marenkileivokset
Tähän aikaa vuodesta ei vaan voi leipoa muuta, kuin jotain suloista valkoista hörsellystä. Raparperi-marenkileivoksia siis! Olin oikeastaan unohtanut koko ohjeen, kunnes leivokset osuivat silmiin lapsen kahden vuoden takaisia nimiäiskuvia katsellessa. Leivokset ovat täydelliset juhlatarjottavat – marengit ja täytteet voi tehdä ennakkoon ja kokoaminen sujuu nopsaan.
Ainekset (4 kpl leivoksia, ohjeen voi siis ihan huoletta tuplata)
Marenki
2 valkuaista
1 1/3 dl sokeria
Raparperitäyte
3 dl raparperipaloja
30 g voita
2 dl sokeria
Mascarpone-vaahto
100 g mascarpone-juustoa
2 rkl sokeria
1/2 limen mehu
1/2 dl kuohukermaa
Erottele kananmunan valkuaiset puhtaaseen kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella kiiltäväksi, kiinteäksi vaahdoksi. Marenki on valmista, kun massa pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Muotoile massasta uunipellille kuppimaisia pohjia ja hattumaisia kansia. Kannet voi pursottaa vaikkapa lusikoimalla marenkimassaa pakastepussiin. Paista marenkeja 110 asteessa noin 50 minuuttia.
Pese ja pilko raparperit. Sulata voi pannulla ja paista raparperipaloja muutaman minuutin ajan. Lisää sokeri ja anna jäähtyä.
Yhdistä mascarpone, sokerin ja limen mehu. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mascarponen joukkoon.
Leivosten osat voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin, mutta kokoa leivokset vasta juuri ennen tarjoilua. Laita kuppimarengin pohjalle mascarpone-vaahtoa, päälle raparperitäytettä ja aseta lopuksi kansimarenki päällimmäiseksi.
Alkuperäinen ohje HS ruokatorstaista vuodelta 2012.