Joulupavlova
Pavlovaa ei ihan lennosta miellä joulukakuksi, mutta oikeilla täytteillä se on mitä mainioin joulun jälkiruoka. Makea, muttei liian raskas. Pääruokaa on kuitenkin ahdettu ihan reippaasti jo ennen jälkkäriin siirtymistä. Lisäksi pavlova on helppo tehdä ja marengin voi tehdä valmiiksi useampaa päivää aiemmin. Valitsemalla koristeluun gluteenittomat piparit tai jättämällä ne kokonaan pois, on kakku myös gluteeniton.
Ohjeella tulee pienehkö 4-5 syöjän kakku. Jos juhlaväkeä on enemmän, voi ohjeen tuplata ja levittää marenkivaahdon pellille isommaksi laakeammaksi ympyräksi.
Ainekset:
2 munaa
1 1/4 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
1 tl sitruunamehua
Päälle:
2 dl kermaa, vaniljasokeria
kiiviä, persimonia, granaattiomenaa, pipareita
aavistus tomusokeria
Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Laita valkuaiset kulhoon ja vatkaa kunnon vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista. Sekoita lopuksi taikinaan perunajauhot ja sitruunamehu. Vaahto on valmista, kun siitä muodostuvat huiput ovat teräviä, eikä se putoa ylösalaisin käännetystä kulhosta.
Muotoile marenkimassasta ympyrä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Nostele lusikalla reunoja vähän korkeammaksi kuin pohjaa.
Paista 100 asteessa uunin alatasolla kaksi tuntia ja sen jälkeen vielä noin 70 asteessa puolisentoista tuntia. Kärsimätön nostaa uunin lämpötilan 125 asteeseen, jolloin koko paistamiseen menee kaksi tuntia. Tässä on vaarana se, että marenki ottaa itseensä aavistuksen kellertävää väriä.
Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen kakun kasaamista ja tarjoa kakku heti kasaamisen jälkeen. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla ja lusikoi marenkipohjan päälle. Koristele hedelmillä, piparimurulla ja kokonaisilla pipareilla.