3+1 tapaa hyödyntää yli jääneet uudet perunat
Mulla on tapana keittää uusia perunoita aina vähän reilusti. Perunat on ihan parasta kesäruokaa ja toisaalta seuraavan päivän ateria tai ainakin lisäke syntyy kätevästi edellisen päivän perunajämistä. Mitä niistä sitten voi tehdä?
Pyttipannu
Uusista perunoita tulee ihan paras spydäri. Testaa pannulle perunoita kaveriksi vaikka:
kevätsipulia
herkkusieniä
retiisejä
broccoliniä
munia
nakkeja tai soijanakkeja tai lohipala pyttipannun kylkeen
Freesaa kasviksia hetki pannulla, lisää pilkotut perunat ja nakinpalat. Riko sekaan muutama muna ja sekoittele ne kuumalla pannulla pyttipannun sekaan.
Perunasalaatti
Raikas perunasalaatti on hyvä lisäke kalalle tai kanalle ja sopii piknikille evääksi. Sekoita salaattiin perunoiden kanssa vaikkapa:
kevätsipulia
retiisejä
rucolaa
kirsikkatomaatteja
aurinkokuivattua tomaattia
kurkkua
fetajuustoa
Kastike syntyy kätevästi oliiviöljystä, sitruunamehusta, valkosipulin kynnestä, mustapippurista ja suolasta. Sekoita salaatin ainekset, lisää kastike ja anna maustua jääkaapissa tunnin tai pari.
Aura-perunanyytit
Näitä meillä grillattiin kotikotona joka kesä. Toimii erityisen hyvin lohen kanssa. Näihin tarvitset perunoiden lisäksi:
alumiinifoliota
oliiviöljyä
aurajuustoa
ruokakermaa
mustapippuria, suolaa
Voitele foliopala öljyllä ja laita sen päälle pilkotut perunat, murusteltu aura, mausteet ja pari lorausta kermaa. Kääntele folio kiinni ja lämmitä grillissä reilusti lämpimäksi. Perunathan ovat jo kypsiä.
Perunamunakas
Tämä on ihan klassikkoainesta hitaaseen viikonloppuaamuun. Munakas toimii myös jäähtyneenä siivuiksi leikattuna piknik-eväänä. Paistinpannulliseen munakasta tarvitset:
4-6 keitettyä perunaa
5 munaa
pari kevätsipulin vartta
fetajuustoa
mustapippuria, suolaa ja vähän chiliä tai paprikamaustetta
Vatkaa kanamunien rakenne rikki kulhossa, lisää mausteet ja murustele sekaan juusto. Paista pannulla sipulit, lisää perunat ja kaada munakasmassa päälle. Paista miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, käännä laittamalla lautanen paistinpannun päälle ja kippaamalla munakas pannusta lautaselle ja lautaselta toisin päin takaisin pannuun ja jatka paistamista kunnes se on hyytynyt kunnolla.