Focaccia
Hyvä leipä on mainio asia. Vaikka puoli Suomea välttelee hiilareita, ei siitä mihinkään pääse – kyllä uunituore vaalea leipä on vaan hieno juttu. Focaccia toimii ihan sellaisenaan tai tapasten ja juustojen kaverina. Teen tai punkun kanssa. Voi valita ihan itse!
Ainekset:
4 dl vettä
pussi kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
3 dl durumvehnäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
rosmariinia ja oliiveja
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva muutamaan desiin vehnäjauhoja ja lisää leivontakulhoon veden sekaan. Sekoittele tasaiseksi. Lisää suola, sokeri, oliiviöljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia. Muuten ei tule hyvä! Jätä taikina kohoamaan liinan alle tunniksi.
Levitä pellille leivinpaperi ja voitele se oliiviöljyllä. Taputtele taikina tasaisesti koko pellin kokoiseksi. Painele taikinaan oliivinpuolikkaat ja voitele oliiviöljyllä. Ripottele päälle rosmariinia. Anna kohota vielä puolisen tuntia.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita focaccia uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista noin 20-30 min, kunnes pinta saa hieman väriä.
Focaccian maustamisessa on vaan mielikuvitus rajana. Leipään voi painella vaikkapa fetakuutioita, kirsikkatomaatteja, punasipulia…