Punajuuri-vuohenjuustopiirakka
Marraskuu saa hakeutumaan kaupan punajuurilaarille. Ehkä pitäisi ystävystyä vaihteeksi muidenkin juuresten kanssa? Tässä ohjeessa yhdistyvät täydelliset ainekset eli punajuuri ja vuohenjuusto.
Ainekset:
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g voita
2 rkl kylmää vettä
Täyte
5 punajuurta
iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g vuohenjuustoa
suolaa, mustapippuria, salviaa
Munamaito
3 kananmunaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
Mittaa kulhoon jauhot ja suola. Lisää jääkaappikylmä voi nokareina. Ohje käskee ”hakkaamaan voin ruokaveitsellä jauhojen joukkoon”, mutta ainakin minä joudun turvautumaan ihan normaaliin sekoittamiseen. Ei siinä paljon hakkailut auttaneet. Lisää lopuksi loraus jääkylmää vettä ja pyöritä taikina palloksi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) ja litistele taikina vuokaan, myös reunoille. Töki pohjaan reikiä haarukalla ja laita koko komeus jääkaappiin jähmettymään.
Pese punajuuret ja keitä kypsiksi. Jäähdytä ja viipaloi. Leikkaa yksi punajuurista lohkoiksi ja säästä piirakan koristelua varten.
Pilko sipuli ja valkosipuli ja freesaa pannulla öljyssä. Sekoita munamaidon ainekset ja lisää jäähtynyt sipulisilppu. Mausta suolalla, salvialla ja pippurilla.
Ota piirakkapohja jääkaapista ja esipaista 200 asteessa noin 10 min. Asettele punajuurisiivut esipaistetun pohjan päälle ja kaada munamaito koko komeuden päälle. Leikkaa vuohenjuusto paloiksi ja asettele palat sekä koristeeksi viipaloidut punajuuret päällimmäisiksi. Paista 200 asteessa noin 40-45 min. Anna jähmettyä hetki ennen paloiksi leikkaamista.
Vinkki: ellei aika riitä punajuurten keittämiseen, osta ne valmiiksi keitettyinä. Tosin valmiiksi keitettyjen maku on jotenkin erilainen… Punajuurethan voi tietty keittää ja viipaloida vaikka edellisenä päivänä.
Alkuperäinen ohje Petra Tandefeltin kirjasta Nallerouva Hunajapurkin Herkkukirja.