Lasagne kylmäsavulohesta

197.JPG

Oma lasagnesuosikkini on ehdottomasti kylmäsavulohilasagne. Kylmäsavulohi on hieno raaka-aine ja lasagnessa se pääsee oivasti oikeuksiinsa. Ruokalajina tämä taitaa kuitenkin olla aika harvinaisuus, en muista nähneeni koskaan ravintolan ruokalistalla kylmäsavulohilassea. Lasagne on aina aavistuksen työläs (tai ainakin sotkuisa) valmistettava, mutta kaiken vaivan arvoinen. Eilen kellotin huvikseni valmistusprosessain tomaattimurskapurkin avaamisesta vuoan uuniin laittamiseen asti – 35 minuuttia eli ei ollenkaan paha! Juuri sen aikaa, kun vauva suostui syöttämisen päälle nukkumaan.

Tällä ohjeella tulee ruokaa meidän kahden hengen taloudessa reilusti kahdeksi päiväksi. Ruokailijoiden nälästä riippuen siis 4-5 annosta. Kaveriksi kannattaa tehdä vihreä salaatti, nythän kaikki salaattiainekset ovat parhaimmillaan.

Ainekset:

Kalakastike:
punasipuli ja voita/öljyä paistamista varten
purkki Muttin paseerattua tomaattia (370 g)
purkki Muttin valkosipuli-tomaattimurskaa (370 g)
loraus soijakastiketta
valkosipulinkynsi
2 tl hunajaa
mustapippuria myllystä
vajaa nippu tuoretta ruohosipulia tai purkki kapriksia
300 g kylmäsavulohta

Valkokastike:
50 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
150 g juustoraastetta
ripaus muskottia ja suolaa

kolme kerrosta täysjyvälasagnelevyjä (meidän vuoassa 9 kpl)

Kuutioi ja freesaa sipuli ja puristettu valkosipulinkynsi. Lisää joukkoon tomaattimurskat ja mausteet ruohosipulia lukuun ottamatta. Hauduttele vartin verran. Lisää paloiteltu lohi ja silputtu ruohosipuli/ kaprikset. Hauduta vielä hetki.

Seuraavaksi juustokastike. Sulata voi kattilassa ja kippaa sekaan vehnäjauhot. Anna kiehua hetki. Lisää sekaan maito ja anna paksuuntua. Sekoita vielä joukkoon mausteet ja suurin osa juustoraasteesta, mutta jätä vähän juustoa pinnalle ripoteltavaksi.

Lopuksi kootaan lasagne. Vuokaan alimmaksi juustokastiketta, sitten kalakastiketta, kerros lasagnelevyjä. Sama toistetaan pari kertaa. Lopuksi koko komeuden päälle kaadetaan loppu juustokastike ja ripotellaan juustoraastetta. Paistetaan 175 asteessa noin 45 min.

koti ruoka-ja-juoma